Et nytt avslag. Denne gangen fra NRK

Categories Blogg


Få kjøkkenet tilbake til sykehjemmene og omsorgsboligene. La beboere få kjenne lukten av hjemmelaget mat!

 

Under er svaret denne gangen. Dette er fra NRK. Som jeg faktisk har fått avslag fra før også.



Jeg sender stadig inn forslag på program til produksjonsselskap. Om maten på sykehus, eldreomsorgen og institusjoner. Og får like mange avslag. Virker ikke som noen produsenter er villig til å sette et mer detaljert lys på maten vi serverer våre syke og eldre her i landet.

Altså et program der noen reiser rundt i landet for å sjekke maten på diverse institusjoner. Snakker med de som bor der og jobber der. Er de fornøyd med maten?
Det er ikke sagt at det er akkurat meg som skal gjøre det. Det finnes da mange andre mer kjente kokker i landet.
Det er tema som er det viktigste her.

Mange av disse plassene har eget kjøkken, og lager maten selv. Men er utrolig mange får servert masseproduserte måltider, som både ser og smaker mindre bra.

NRK mener dette programmet vil bli for smalt for et publikum som har veldig mye innhold å velge mellom. Eller har de fått munnkurv fra staten? Innimellom virker det slik. Hvorfor vil ingen sette et bedre fokus på dette tema?

Ja, man har sett et og annet innslag om dette. Ofte etter noen har lagt ut bilde på Facebook om maten familiemedlemmer får servert på disse plassene. Men det blir fort glemt.

En tv serie der man virkelig setter lys på dette tema. Og besøker mange av disse plassene, hadde kanskje vært med på å skape litt debatt. En debatt vi absolutt trenger.

Hvilken mat vil du foretrekke å få servert, når den tid kommer?

Skal det kun handle om økonomi, og ikke livsglede og kvalitet?

Når eldre mennesker kommer på sykehjem, kan måltidene bli mer preget av foring en av hygge og matglede.

For pasienter ved et sykehjem, eldrebolig etc. er det viktig at de får servert mat de er vant med og mat de liker. Underernæring er et stort problem ved mange norske sykehjem.

Mange beboere på sykehjem har dårlig appetitt. Noen lider av underernæring. Dette gir redusert livskvalitet og økt dødelighet.

Å legge til rette for trivsel, glede og økt matlyst er ikke en prioritert oppgave ved mange norske sykehjem og institusjoner i dag.

Tilstrekkelig og variert kost er viktig for livskvalitet og helse. Svikter det i sykehjem, svekkes kognitive funksjoner og kroppens motstandskraft mot sykdom. Måltidet har også en sosial funksjon som det er vesentlig å bevare. Personsentrert ernæringsfokus og meningsfull aktivitet er sentralt for å sikre både livsmot og matlyst.

Mange sykehjem har eget kjøkken og mange lager veldig god mat til beboerne. Men de er i undertall. Alle sykehjem burde ha sitt eget kjøkken! Jeg får stadig tilbakemeldinger fra kokker som jobber på kjøkkenet på et sykehjem eller omsorgsbolig. Og de skryter av hvor god hjemmelaget mat de lager der. Det er bare helt fantastisk å høre, det gleder et kokkehjerte.
Men jeg får også tilbakemeldinger fra mange pårørende, og de er i flertall ikke bra.

Kanskje de kloke hodene som har utviklet løsningen med levering av mat til sykehjemmene fra storkjøkken, har hatt et forkjært utgangspunkt. De har tenkt

ØKONOMI – PRODUKSJON – DISTRIBUSJON!

Hva om de i stedet hadde begynt slik:

– HVA SLAGS MAT ØNSKER DE ELDRE OG HVORDAN ØNSKER DE MATEN SERVERT? APPETITTVEKKENDE – LITT GRØNN PERSILLE PÅ POTETENE KANSKJE?

Det er verd å merke seg at egne kjøkken på sykehjem produserer like kostnadseffektivt som storkjøkken. Når det gjelder kvalitet så går det jo an å spørre: Foretrekker du oppvarmet mat som har kommet vakumpakket fra storkjøkken, eller foretrekker du kortreist mat tillaget på eget kjøkken i sykehjemmet?

«Hvis levering av mat til sykehjemmene fra storkjøkken blir vurdert som den beste løsning – hvem er det best for?»

La beboerne på sykehjemmene få oppleve matlukt fra kjøkkenet i tiden før middagen serveres. Det er slik de er vant til det hjemmefra!

Vi kan ikke gi opp kampen med å gi de eldre og pleietrengende noe bedre en det de får i dag??

Jeg er ikke et stort og kjent navn, selv om jeg er blogg.no sin største blogger. Det er begrenset hvor mye påvirkningskraft jeg har i denne saken. Så man vil trenge at større navn hiver seg på denne kampen. Ja, da tenker jeg ikke på influensere som klager på usunn mat på bensinstasjoner. De som reagerer på reklameplakater med mat, som kan friste andre til å spise usunt. De som klager på slike automater med snacks etc.

De tar selv ikke jeg seriøst. 

Ja, jeg gir meg ikke uansett. Dette temaet må fram i lyset. Livskvaliteten til de eldre, syke og pleietrengende må fram i lyset!

3 kommentarer

3 thoughts on “Et nytt avslag. Denne gangen fra NRK

  1. Stå på! Kjempebra! Du er fortsatt ung og idealistisk og du kommer til å få støtte fra både fagmiljø og brukere. Jeg kjenner saken – og produktene av sentraliseringene – og både som bruker og produsent. Og for å si det enkelt og brutalt:
    Dette er vandalisering både av norsk matkultur og fag! For når f.eks. en kjøkkensjef på et av landets største sykehus kan stå fram og påstå at stekt fisk (makrell – sild – torsk osv. . . ) kan produseres etter sous vide-metoden, oppbevares 1 uke, regenereres og serveres og fortsatt være like lekker, ja da sier det noe om faget. Produktene snakker for seg sel.

    Stå på – du vil snart få tilhengere i massevis!

  2. Så uendelig viktig at dette temaet kommer opp gang på gang, og du er bra som ikke gir opp! De eldre skal ties i hjel. Han der STAT tjener jo ingenting på de lenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *