Innbakt avocado med mozarella.

Har du prøvd innbakt avocado? Det burde du for det er helt nydelig. Først deler du avocadoen og tar ut stenen. Bruk så et glass for å få ut kjøttet. Glasset burde være like stort som avocadoen. Fyll ene delen av avocadoen med mozerella og valgfri krydder.

Så tar du en kjøttdeig og blander i de krydder du ønsker. Jeg brukte en pose tacomix, salt, pepper og litt chilikrydder.

 

 

Sett sammen avocadoen. Pakk kjøttdeigen rundt avocadoen, så det ikke blir noen glipper. Så surrer du bacon tett rundt og legg de i en ildfastform.

 

 

Stekes i 20-30 min på 200 grader. Du kan ev.bruke grillfunksjonen på slutten for å få sprøstekt bacon.

 

Til denne retten har jeg også hasselbackpoteter, salat og chiliaioli.

Bon apetitt

Calzone er kjempe enkelt å lage og smaker kjempe digg. Det beste er at du kan fylle den med hva du ønsker. Også en fin måte å bruke rester på.

Lag en vanlig pizza deig. Jeg bruker også litt krydder i deigen. F.eks pizza krydder, gressløk, vegeta etc.

Del opp deigen i like biter. Kjevl ut små rundinger. Her kan du bestemme litt selv hvor store du vil ha de. Mange små er også like bra som noen store.

Fyll på det du måtte ønske av fyll inni.

Her har jeg brukt kjøttdeig, pizzasaus, paprika, champignon, løk og ost.

Brett over kant mot kant.

Pass på at du lukker calzonen helt. Om du ikke gjør det vil ost og saus bare renne ut.

Har kan du også presse ned med en gaffel. Det hjelper til med å tette og gir også et fint mønster.

Stekes i ovn på 200 grader i ca.15-20 minutter.

Bon apetitt

Stekt ørret og chilimarinert scampi er en nydelig rett til f.eks helgekosen.

Ørret får du kjøpt i butikken. For så uflaks jeg har hatt i år med ørretfiske, så må man ty til butikk kjøpt fisk innimellom.

Dette er en enkel rett å lage for alle. Ørret stekes på panna (kan også bruke laks)

Scampi kan du enten frese litt i panna med sweet chilisaus eller du kan steke den i ovn. Da må du ha sausen over etter den er stekt. Her har jeg også rødløk, paprika og vårløk blandet i sausen.

Her har jeg kun litt salat, asparges, ris og rømme som tilbehør.

 

Nytes med noen du er glad i.

Bon apetitt

Slik bør du oppbevare ferskt brød

Skal brødet oppbevares i plastpose, brødboks, i kjøleskapet eller fryseren? Jeg gir deg svaret og hvorfor du bør styre unna flere av alternativene.

  • Unngå kjøleskapet

Det høres kanskje rart ut at kjøleskapet, som ble oppfunnet for å få mat til å holde lenger faktisk gjør det motsatte når det gjelder gjærbakst, men noen ganger kan sannheten være brutal.

Kjøleskap kan gi brødet en usmak samtidig som det fremskynder prosessen som gjør at brødet blir hardt og tørt. Å oppbevare brødet i lav temperatur utsetter dannelsen av mugg, men er ikke heldig i forhold til smak og kvalitet.

 

  • Ikke gå i «plastpose-fellen»

Pakker du det nyinnkjøpte brødet inn i handleposen fra butikken før det plasseres i brødboksen utsetter du deg selv for unødvendige farer.

Handleposene vi får i dagligvarebutikken, er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat. Mange plastposeleverandører lager handleposer av resirkulert materiale, og de kan gi fra seg seg uheldige fremmedstoffer til maten.

 

  • Lufttette plastposer er heller ikke til å anbefale.

Brød trenger luft, og plast eller handleposer egner seg derfor dårlig. Lite luft gjør brødkvaliteten dårlig på svært kort tid samtidig som at den sprø skorpen raskt blir myk og seig.

 

  • Nei til oppskåret brød

Mange tyr til dagligvarehandelens brødmaskin for å få oppskåret brød, men dette kan faktisk forkorte ditt brøds levetid dramatisk.

Det er hendig å kutte det opp i brødmaskin, men det er absolutt ikke noe jeg anbefaler dersom du ønsker at brødet skal holde seg ferskt lenge. Dersom du kutter opp brødet vil du automatisk få mange områder hvor luft kommer til. Jo større lufttilførsel, jo raskere vil brødet bli tørt

 

  • Frys bare ned brødet hvis du må

Dersom du ikke klarer å spise et helt brød i løpet av en uke, eller kjøper inn flere brød samtidig er fryseren en smart, trolig den beste, oppbevaringsløsingen. Allikevel er den ikke å anbefale.

Bakeren oppfordrer folk til å unngå å fryse brødet dersom det er mulig. Brødet vil naturligvis nok holde seg lenger, men kvaliteten vil synke for hver gang brødet tines og fryses. Kjøper du bakst som allerede har blitt fryst bør du med andre ord unngå å fryse det ned igjen. Dette gjelder blant annet utvalgte ferdig oppskåret brød man får kjøpt i butikken, polarbrød, pølse- og hamburgerbrød.

Dersom du velger å fryse ned brødet bør du pakke brødet inn i en lufttett beholder eller pose. Når du tar brødet ut av fryseren bør du la det tines helt opp før du tar det ut av beholderen.

 

  • Det enkle er ofte det beste

Det finnes mange omfattende og rare kjerringråd og tips for hvordan man bør oppbevare brødet for at det skal holde seg ferskt lengst mulig, men til syvende og sist er de enkle løsningene ofte de beste.

For å bevare brødet ferskt lengst mulig bør du dekke til brødet med et linhåndkle på en benk i romtemperatur, oppbevare baksten i en brødboks, keramisk krukke eller en perforert pose som de fleste brød som selges er pakket i.

Ingefær

Vet du hva som skjer med kroppen din dersom du spiser ingefær hver dag? Dette bør inngå i kostholdet!

 

Ingefær har blitt brukt som naturmedisin gjennom hundrevis av år. Det er ikke tilfeldig. Denne urten har en rekke positive innvirkninger på helsen din.

 

1.    Motvirker forkjølelse

Ingefær inneholder mange antioksidanter. Dette bidrar til at urten kan lindre forkjølelse, til og med ta knekken på forkjølelsen i en tidlig fase. Ingefær inneholder Gingerol, et bioaktivt stoff som ifølge studier reduserer risikoen for infeksjoner.

 

2.    Er bra for hjertet

Forskning viser at ingefær bidrar til å senke kolesterolnivået. I en studie undersøkte man 85 personer som alle hadde høyt kolesterol. I løpet av 45 dager fikk disse menneskene 3 gram ingefærpulver hver dag. Dette reduserte kolesterolnivået betydelig for de fleste som deltok i prosjektet.

 

Med et lavt kolesterolnivå har man redusert risiko for hjertesykdommer og mindre sjanse for høyt blodtrykk. Lavt kolesterol gir også redusert risiko for slag, kontra dem som har et høyt kolesterolnivå.

 

3.    Godt for magen

Den eldre garde kjenner nok til kjerringrådet som anbefaler ingefær mot dårlig mage. Ingefær reduserer nemlig oppblåsthet, forbedrer fordøyelsen og kan hjelpe til med å stoppe diarré.

 

Samtidig viser studier at ingefær kan bidra til å lindre kvalme under graviditet og etter operasjoner.

 

4.    Ingefær kan hjelpe mot migrene

Å spise ingefær hver dag skal motvirke de inflammatoriske stoffene i hjernens blodkar. Studier viser at ingefær er minst like effektivt som sumatriptan (et legemiddel som brukes for å lindre symptomene ved migrene). I et forsøk ble 100 personer med akutt migrene testet. Forskerne konkluderte med at ingefær og sumatriptan var like effektivt, men ingefær hadde ikke de samme bivirkningene på kroppen som sumatriptan kan ha.

 

5.    Hjelper mot ømme muskler

Også muskelsmerter kan lindres med ingefær. Forskning fra University of Georgia viser at et daglig kosthold bestående av ingefær kan lindre muskelsmerter med opptil 25%.

 

6.    Kan hjelpe deg med å gå ned i vekt

Ingefær kan være en viktig bidragsyter for deg som ønsker å gå ned i vekt. En studie fra Columbia University viser at dersom man spiser eller drikker ingefær så har man lettere for å motstå følelsen av sult. Undersøkelsen viser også at man faktisk forbrenner kalorier ved å spise ingefær!

 

7.    Ingefær mot menstruasjonssmerter

Ingefær har over lang tid blitt brukt som et middel for smertelindring. Dette gjelder også i forhold til menstruasjonssmerter. I en undersøkelse skulle 150 kvinner spise 1 gram ingefærpulver de 3 første dagene av menstruasjonen. Det viste seg at ingefær faktisk hadde den samme virkningen ibuprofen.

 

8.    Ingefær kan motvirke kreft

Studier har påvist at ingefær kan ha en positiv effekt i henhold til å motvirke brystkreft, kreft i bukspyttkjertelen og eggstokkene. I følge en undersøkelse inneholder ingefær et stoff som viser seg effektivt i forhold til å drepe kreftstamceller som gjør ondartede tumorer farlig. Det trengs mer forskning på dette området, men det man har funnet så langt er oppsiktsvekkende.

 

Som du ser er det en rekke helseforedeler av å spise ingefær hver dag. Ingefær sitter jo også en nydelig smak på maten, så hvorfor ikke inkludere det oftere i middagen.

Mine medisterkaker er ganske enkle, men fantastisk gode. Er best om du lager de en dag i forvegen. Du kan selvfølgelig gjøre de litt grovere med å blande 50/50 medisterdeig og kjøttdeig.

Ingredienser

8 personer

  • 1 kg medisterdeig
  • 3 ts salt
  • 5 ss potetmel
  • 3/4 ts pepper
  • 1/2 ts malt muskat
  • 1/4 ts malt ingefær
  • 5 dl melk
  • 4 ss smør til steking

 

Slik gjør du:

Det er viktig at alle råvarene har samme temperatur, og er så kalde som mulig.

Tilsett salt og elt deigen for hånd eller i maskin til den blir seig (“henger” på fingrene når du tar litt deig mellom to fingre).

Spe med kald melk i flere omganger, og rør deigen godt mellom hver gang du sper. Tilsett potetmel og krydder når du har spedd inn 2/3 av melken. Rør godt, og fortsett å spe med resten av melken.

Form runde kaker med skje, brun dem i smør i en middels varm stekepanne.

Trekk dem ferdig i vann, kraft eller buljong. 20-30 min ca

Så er det bare å nyte.

En bildeserie fra koldtbord de siste 15 mnd.

Det burde vært mange flere bilder. Men pga covid-19 så har det jo ikke hvert så mange oppdrag som det egentlig skulle vært.

Men har ihvertfall samlet noen bilder til dere, av noe av det jeg har laget.

Håper du blir sulten.

TOMSTOLEN TESTER BEVER-LAPSKAUS

Da var tiden kommet for et nytt innlegg med Tomstolen. Og i dag skal vi smake på Beverlapskaus.

For et år siden lagde jeg bevergryte, og ble da anbefalt å prøve lapskaus istedenfor.

Jeg har hatt beverkjøtt liggende i fryseren siden den gang. Og nå hadde jeg lyst å prøve meg på det.

I disse covid-19 tider er ikke Tomstolen så mye ute og farter, så må finne ting å prøve hjemme.

Det kjøttet jeg hadde liggende er rødvinsmarinert. Kanskje ikke det beste når du skal ha det i lapskaus, men prøver uansett. Hvem vet, kan jo være godt.

Akkurat nå står lapskausen på kok. Har stått en time og putret på ovnen. Men først stekte jeg beverkjøttet.

Den lukten som er i huset er ikke lapskaus, som det vanligvis lukter når man lager det. Er mer en rødvin og viltlukt. Den overdøver alt av grønnsakslukt. Lukter ganske godt, så blir spennende å smake.

Vi har selv en liten beverhytte ute i Bambleskogene. En jakthytte som før ble brukt under beverjakta. Vi jakter ikke bever selv, men det er mange av de rundt hytten. Og vi bruker å sitte og se på de, der de svømmer rundt båten vår rett nedenfor hytten. Vi kaller de for Jostein Bever. De holder til oppi en liten dal på andre siden av vannet. Det kaller vi for Beverly-Hills.

Så som sagt, vi har et godt forhold til de. Men kanskje ikke like godt forhold til bever som mat. Men litt gøy å prøve.

To timer senere

Da var beverlapskausen spist. Var kun jeg som spiste, min samboer hadde ikke så veldig lyst til å smake.

Rødvinen gjorde seg veldig gjeldende. Beverkjøttet har ligget marinert i rødvin i fryseren ett år. Så det ble en årgangsvin-bever. Men det gjorde faktisk ingenting.

Flere ganger tok jeg en stor beverbit i munnen, lukket øynene og prøvde å finne ut hva jeg kan sammenligne det med for å forklare det for dere. Men det var litt vanskelig. Ganske ulikt noe kjøtt man spiser til vanlig. Men veldig viltsmak.

Ikke noe smak av «tran» som mange frykter. Derfor jeg marinerte det i rødvin den gangen jeg fikk det. Det fjerner ev.slike smaker. Det gjør også farrisvann og melk.

Lapskausen var overraskende god. Absolutt å anbefale for de som ikke har prøvd. Noe vanlig lapskaussmak var det ikke. Mer viltgryte aktig på en måte. Med tyttebær til var dette et godt stykke måltid. Faktisk mye bedre en bevergryten jeg lagde for et år siden.

Lapskausen sto og putret i to timer, noe som gjorde beverkjøttet ganske mørt. Så kommer dere over muligheten til å få noe beverkjøtt, burde dere absolutt prøve.

Tomstolen gir beverlapskaus terningkast 5

 

Laks er veldig godt og ovnsbakt laks slår aldri feil.

I denne oppskriften brukte jeg grovsalt og olje i bunn av en ildfastform.

Hadde i laksebitene. Blandet rød og grønn pesto med vårløk. Hadde dette på laksestykkene og med hakket soltørkede tomater på toppen.

Stekte i ovn 20 minutter på 200 grader.

 

Sausen lagde jeg på fiske buljong. Jevnet ut med meljevning og smakte til med salt, pepper, litt fløte og smør.

Asparges, potet og rømme som tilbehør.

Vel bekomme

Omelettmuffins til frokost? Dette er en enkel og delikat måte å gjøre det på.

Porsjonsomeletter lages som vanlig omelett. Forskjellen er bare at du bruker muffinsformer.

Muffinsformer og brett kommer i mange forskjellige fasonger.

På bildene under har jeg brukt silikon former.

Du kan også bruke sandkakeformer til å lage porsjonsomeletter.

Har du slike stålformer eller brett, kan du ta en skive bacon rundt på sidene før du har i omelettrøren. Men dette må du ikke gjøre på silikonformene. Da blir de ødelagt.

 

Om du ikke har slike former, kan du bruke papirformer. Men da anbefaler jeg de største formene. Cupcake former og bruk alltid to så de ikke bøyer seg og røren renner ut.

 

I disse omelettene under har jeg i vårløk, crabsticks og ost. Stekes i ovn ca.15 min på 200 grader eller til du kjenner de er ferdig.

 

Et annet lite tips til bruk av muffinsformer er tapas

Mange forskjellige tilbehør i hvert rom.

 

Vel bekomme