Omelett kan være godt til både lunsj, middag og kvelds. Og det fins utallige forskjellige varianter du kan lage. Her bruker man det man har for hånd.

Denne omeletten jeg har lagd her inneholder:

  • egg
  • melk
  • krydder (vegeta og provance)
  • kyllingbiter
  • løk
  • paprika
  • tomat
  • skinke
  • ost

Egg, melk og krydder vispes i en bolle.

Smelt smør i en stekepanne. Hell i røren.

Ha i alle grønnsaker, skinke, kylling og til slutt ost og provancekrydder.

Sett stekepannen eller ildfastform i stekeovn på 200 grader ca. 10 minutter.

Server med brødskive og salat. Eller tilbehør etter eget ønske.

Kaster du eggehvitene som du har til overs etter baking? Bruk dem til å lage julens aller søteste og fargerike marengs!

I tiden før jul går det med mye egg til baking. Ofte trenger man flere eggeplommer enn hviter. Hva gjør man så med hvitene? Jo, man lager noe skikkelig godt!

Følger du disse 7 rådene, får du herlige marengs topper

Det er særlig én ting du må passe godt på: Eggehvitene må ikke inneholde noe av eggeplommen hvis du skal piske den stiv. Finnes det en ørliten dråpe eggeplomme i eggehviten vil ikke eggehvitene bli stive. Fettet fra eggeplommene forhindrer at hviten hever seg.

Vær sikker på at utstyret du bruker til pisking av eggehviter er helt rent. Ta en ekstra titt på vispen og bollen før du slipper eggehvitene oppi.

Når du pisker eggehvitene, tilsetter du litt eddik for å få en seig konsistens. Den gir også flott glans til de ferdigstekte marengsene.

Når eggehvitene er pisket, vender du inn konditorfarge og mintdråper. Klarer du å ikke blande konditorfargen helt jevnt er det bare fint. Stripeeffekt gir marengsen et kult utseende.

Ha marengsmassen over i en sprøytepose og form små munnfuller. Stek marengsen på lav varme i varmluft i ca en time eller til marengsen er helt tørr.

Henger marengsen igjen i bakepapiret trenger den mer tid i ovnen. Ikke la deg friste til å heve temperaturen. Da ødelegger du marengsen og den blir bitter og brent fremfor sprø og lekker.

De ferdige marengsene oppbevares i lufttett boks. Utsettes de for fuktig romtemperatur kan de fort bli myke og da er moroa over.

Marengs med peppermynte

Du trenger

4 eggehviter

1 ts eplecidereddik eller hvitvinseddik

240 g sukker

4 dråper peppermynteolje

Valgfri konditorfarge

Slik gjør du

Ha eggehviter, eddik og sukker i en ren bakebolle.

Visp til du har en seig og luftig marengs.

Vend inn peppermynteolje.

Del porsjonen i to eller tre.

Vend forsiktig inn noen dråper konditorfarge i hver porsjon.

Ha marengsen over i en sprøytepose og lag små pikekyss.

Forvarm ovnen til 100 grader varmluft. Stek i ca. 1 time til marengsen lett kan fjernes fra bakepapiret.

Surströmming er en tradisjonell svensk rett. Det er sild som konserveres gjennom fermentering, altså en rakfisk. Den rensede fisken saltes, legges i åpne kar og gjærer ved at silda ved autolyse, det vil si gjennom egne enzymer, og sammen med bakterierdanner sterkt luktende syrer som propansyre, smørsyre og eddiksyre fra enkle sukkerarter i fisken. Det dannes også hydrogensulfid. Silda legges etterpå ned på hermetikkbokser for å ettergjære. Surströmming er en svensk rett som i industriell skala først og fremst produseres ved Höga kusten.
Gjæring av mat er en svært gammel konserveringsmetode som har eksistert i tusener av år. Blant annet fantes det industriell produksjon av surnet fisk, garum, i romerriket. Surströmming er trolig en rett med svært gamle aner, men konserveringsmetoden ble muligens først vanlig i Sverige1500-tallet da saltmangel oppstod på grunn av kong Gustav Vasas krigføring. Man saltet da silda med mindre salt enn vanlig. Om denne praksisen skyldtes kjennskap til syrnet fisk fra før eller om oppdagelsen av konserveringseffekten var en tilfeldighet er omdiskutert. Konserveringsmetoden med den lange holdbarheten er en forklaring til at surströmmingen sammen med ertesuppe ble klassisk mat innen det militære. Fet fisk som laks, ørret, mort, karpe, røye, hai og skate, er andre eksempler på fisk som rundt om i verden har blitt konservert, eller lokalt fremdeles konserveres på denne måten. Det som i dag kalles gravlaks var nok opprinnelig en mer surströmmingslignende rett. I Norge kalles fisk som har blitt konserverert ved fermentering rakfisk (fra norrønt rakr – bløt) og i norske kilder forekommer denne benevnelsen så tidlig som i 1348.

På grunn av at surströmming i dag inneholder høyere mengder av dioksin og PCB enn de tillatte grenseverdiene for fisk innen EU har Sverige hatt unntak fra disse reglene. Et tidsbegrenset unntak gjaldt fra 2002 til 2011, men fra 1. januar 2012 er unntaket for sild og visse andre fiskeslag fisket i Østersjøen permanent.

Surströmming lukter svært kraftig og smaken er salt. En måte å spise surströmming er i en såkalt klämma. En klämma kan lages av to like store smurte biter av hardt tunnbröd med skivet eller most mandelpotet) som har blitt kokt med skallet på, og finfordelt surströmming mellom som «kläms ihop» til en slags stor sandwich som spises med hendene. En klämma kan også lages av mykt tunnbröd, og kalles da noen ganger for stut, der ingrediensene rulles sammen i brødet. Andre tilbehør som har blitt vanlig i den senere tid, spesielt i de sørlige delene av Sverige, er rå eller smørstekt gul løk eller rå rødløk, prim, rømmeog noen ganger kan til og med tomat og dillforekomme.

Vanlig drikke til surströmming er øl og snaps, men også most, svagdricka eller melk. Siden syrene som gir surströmmingen dens lukt er fettløslige, tar fettrike matvarer, som for eksempel smør, som kommer i kontakt med lukten, til seg smak.

En gang i året kjøper vi en flaske rom. Jeg er ikke glad i Captain Morgan i det hele tatt, jeg syns den smaker helt forferdelig. Men som sakt, en gang i året blir den kjøpt. Vi bruker den i tysk julebakst, men det er ikke mye som skal i baksten, derfor er det ganske mye igjen i flaska.

Oppskriften vi bruker rom til, finner du HER

For noen år siden fant vi en god bruksmåte for den. Passer perfekt på kalde vinterkvelder og da ved bålpannen for vår del. Denne drinken varmer deg fra topp til tå. Du kan også bruke whiskey til denne vinterdrinken. Drinken heter Lumumba. Jeg har litt chili i, så de varmer litt ekstra. Jeg bruker ikke sukker og fløte som er i originalen.

Alt du trenger er Captain Morgan eller whiskey, melk, sjokolade og chili.

Kok opp melk og sjokolade. Her har jeg brukt 0.7 liter melk og 150 gram kokesjokolade. Hakk opp en halv chili og ha i melken også. Når sjokomelken er ved kokepunkt, tar du vekk kasserollen.

Ha rom eller whisky i et glass som tåler varme. 4-8 cl. Her må du bestemme styrken litt selv.

Fyll opp med sjokolademelk. Da er den klar for servering.

Sjokoladetrøfler laget av 1.5 dl fløte, 200 g kokesjokolade.

Varm opp fløte til nesten kokepunkt. Hell fløten over sjokoladen i en skål. Rør til en jevn røre.

Tilsett appelsinskall fra 1.5 appelsin (fint raspet) litt appelsinsaft etter smak. Sett i kjøleskap over natta til den blir stiv.

Form små kuler og rull i kakao. Ev.nøtter eller annet etter ønske. Skal se hjemmelaget ut, så spiller ingen rolle om de ikke er helt runde.

Oppbevares i kjøleskap.

Yngstejenta bakte brune pinner i fjor. De kalles jo egentlig for Berits Brune pinner, men ser at de fleste oppskrifter nå har godt over til bare Brune pinner. Jeg vet ikke hvem Berit er, så jeg kaller de like gjerne «Minas Brune Pinner» siden hun lagde de.

Her i huset er det tradisjon å spise nystekte brune pinner til adventskosen. Da med gløgg og andre småkaker også. Så tenner vi lys og synger hver søndag i advent. En fin tradisjon

Her kommer oppskriften på Minas Brune Pinner

200 gram margarin eller smør

200 gram sukker

1 eggeplomme

1 ss sirup

1 ts kanel

1 ts vaniljesukker

1 ts natron

6 dl hvetemel

Litt hakkede mandler

Perlesukker

Slik gjør du

Smør og sukker røres hvitt. Bland inn resten av ingrediensene. La deigen hvile kaldt. (Min.30 minutter, men kan ligge over natta om du ønsker det)

Rull ut til fem pølser, trykk de flate på et bakepapir. Kan bruke kjevle litt også. Greit å bruke folie mellom kjevle og deig så den ikke klistrer seg.

Pensle med eggehvite. Strø på hakkede mandler og perlesukker.

Stekes på 200 grader til de er gylden brun. Dette går ganske så raskt. Så følg med hele tiden. 15 sek over kan være forskjell på perfekt og litt godt stekt.

Vi brukte kun perlesukker på disse. Grunnet barn og tannregulering.

La kaken avkjøle litt på benken. Del opp i pinner før kaken stivner helt. Oppbevares i kakeboks.

Da er det bare å kose seg!

Det blir jo som regel alltid litt tacorester igjen. Og da er det greit å bruke de til Enchiladas.

Her har jeg stekt svinekjøttdeig med tacorester. Hadde i pastasaus.

Fyll i tortilla lefser og rull de sammen. Ha de i en ildfastform. Strø over litt ost. Stekes på 200 grader i 10 minutter.

Server med tortilla chips, salat, rømme og salsa.

De fleste ser for seg rødkål og hodekål når de tenker på kål, men kålfamilien består av mange flere forskjellige næringsrike sorter. Bruksområdet er stort og mange kålsorter egner seg både til baking, steking, fermentering, grilling og koking.

 

KÅL ER NOE AV DET SUNNESTE DU KAN SPISE

Grønnkål, sommerkål, svartkål, kinakål, nykål, spisskål, rosenkål, bimi, brokkoli, blomkål, og romanesco er alle varianter av kål. Alle kålsortene fortjener en plass på tallerkenen. I kålplantene finnes det helsefremmende svovelholdige forbindelser som kalles glukosinolater som kan ha en positiv effekt på immunforsvaret.

Felles for alle kålsortene er at de er svært gode kilder til fiber og vitamin C. Stadig mer forskning viser at en god tarmflora er viktig for et godt immunsystem og at et tilstrekkelig inntak av fiber spiller en sentral rolle.

Fiberrike matvarer ser ut til å kunne bidra til å beskytte mot tarmkreft. I tillegg gir fiber fra kålplantene en god metthetsfølelse, og kålen i seg selv inneholder lite kalorier og kan ta plassen til mer kaloriholdig mat, og kan på den måten bidra positivt i kaloriregnskapet.

Ukjent vitaminkilde

Det er nok ikke så mange som tenker på kål som en kilde til vitamin C.  Faktisk er det mer vitamin C i hodekål enn appelsin! Vitamin C bidrar til å styrke immunforsvaret og øker opptaket av vegetabilsk jern. Alle nevnte kålsorter bortsett fra kinakål kan også regnes som gode kilder til folat. Folat er et B-vitamin som er viktig for en rekke prosesser i kroppen og er blant annet nødvendig for at vi skal ha et fungerende immunforsvar og for normal dannelse av blodceller.

Inneholder blodtrykksenkende mineral

Hodekål, blomkål, rosenkål, grønnkål og brokkoli regnes som gode kilder til kalium. Inntak av kalium fra grønnsaker, frukt og bær knyttes til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer på grunn av mineralets blodtrykkssenkende effekt.

Den mest næringsrike kålen

All kål er sunt og godt og passer til hvert sitt bruk, men skal man peke ut en kålsort med det høyeste og mest mangfoldige innholdet av næringsstoffer er det grønnkålen som stikker av med seieren. I tillegg til fiber, kalium, vitamin C og folat, er grønnkålen også en god kilde til betakaroten, vitamin E, kopper, kalsium og vitamin B6.

Inkluder kål i kostholdet

Anbefalingen er 5 om dagen og du må gjerne la forskjellige varianter av kål være en av dem. Det finnes utallige oppskrifter og måter å inkludere kål i kostholdet på. For å bevare mest mulig av næringsstoffene i kålen bør du unngå å koke den lenge i mye vann.

Da har jeg lagd en til juledessert til dere. Får jo aldri nok av desserter gjør man vel? Etter forrige dessert hadde jeg mye fruktkjøtt fra klementiner igjen. Og vi kaster ikke mat. Derfor brukte jeg det til denne desserten. Du kan selvfølgelig også bare klemme ut saft fra klementin for å lage denne desserten.

Jeg la all fruktkjøtt i en kjele. Fylte på med litt vann. Må ikke ha så mye vann, da forsvinner klementinsmaken helt.

Vann og klementin kokes opp imens du bruker f.eks en moser til å trykke ut mest mulig saft fra kjøttet. Imens dette får koke litt legger du gelatinplater i vann. Følg anvisning på pakken.

Jeg hadde også litt sitronsaft i blandingen for litt mer syrlig smak. I tillegg hadde jeg noen dråper med vaniljeessens. Dette kan kuttes ut.

Sil klementinkraften. Vil du ha den helt klar, kan du sile den en gang til gjennom et klede eller kaffefilter.

Ha kraften tilbake i en kasserolle og varm opp. Så har du i gelatinplater. Sett til avkjøling. Om du skal ha gele rett i form trenger du ikke avkjøle først. Men sånn som jeg har gjort her, i glass. Ja, da burde den avkjøles litt så ikke glasset sprekker.

I glassene hadde jeg også klementinbåter. Sett gele i kjøleskap 4-6 timer.

Så lagde jeg sjokolademousse. Til mine fire dessert glass brukte jeg:

  • 1 dl kremfløte
  • 125 g mørk sjokolade
  • 2 stk eggeplommer
  • 1 stk eggehviter , romptemperert
  • 37,5 g melis

Grovhakk sjokoladen og smelt den over vannbad. Dette gjør du ved å ha sjokoladen i en boller eller liten kjele, over en litt større kjele med lett kokende vann.

Pisk fløten til myk krem.

Bruk en håndmikser eller kjøkkenmaskin og pisk eggehvitene og melisen til marengs. Pisk på medium fart til du kan forme myke topper i marengsen.

Bland den smeltede sjokoladen med eggeplommene. Vend inn krem og til slutt de stivpiskede eggehvitene forsiktig.

Ha sjokolademoussen i en bolle og sett den i kjøleskapet. Den burde stå i to timer.

Da er vi kommet til montering av desserten.

Først har jeg sjokolademousse i glassene oppå klementingelen.

Så har jeg friske blåbær oppå der igjen. Hakket opp litt sjokolade på toppen. Pyntet med sitronmelisse, klementin skive og pepperkake.

Serveres med vaniljesaus. Men ikke nødvendig. Jeg ventet uansett til jeg kom ned til gele’n før jeg hadde i vaniljesaus. Da er det bare å nyte folkens!

Gløgg er kjempe godt som marinering, og da spesielt til fugl. I dag ble det kyllingfilet.

Kyllingfilet skjærer jeg hakk i som dere ser på bildene. Så fylles hakkene med en skive tomat og mozzarella. Filetene har jeg i ildfastform.

Så heller jeg over godt med gløgg. Krydrer litt ekstra med vegeta og havsalt med ramsløk. Dette får stå en god stund før jeg setter formen i ovnen.

Kyllingen stekes så på 125 grader i 2.5 time.

Så tar jeg ut formen. Skrur varmen opp på 200 grader. I formen fyller jeg på grønnsaker og fløte.

Så setter jeg formen inn i ovnen igjen i 15-20 minutter.

Imens stekte jeg Røsti potet i stekepannen. Dette var ferdig røsti fra frysedisken. Krydret de bare litt ekstra. Men det beste er jo om du lager røsti fra bunn av.

Da er det bare å servere.