En enkel og kjempegod Mac’n cheese. Perfekt som kosemat det her. Og finnes ikke sunt i det hele tatt. Jeg har lagd denne med kylling og litt grønnsaker. Jeg bruker revet hvit ost i stede for cheddar.

TIPS

Om du ønsker, så kan du lage oppskriften under. Så har du det i en ildfast form, topper med revet ost. Og gratinerer i stekeovnen.

Du trenger

(til 2 personer)

130 gram ukokt makaroni

1 kyllingfilet

1 ss hvetemel

1 ss smør eller margarin

3 dl melk

0.5- 1 ts chiliflakes etter ønske

100 gram ost

1 liten paprika

3 vårløk

Salt

Pepper

1 terning kyllingbuljong

1 ss smør/margarin til steking

Slik gjør du

Kutt opp kyllingen i små biter. Stek de lett i en stekepanne med smør eller olje. Tilsett grønnsakene på slutten. Trekk panna til side.

Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel. Spe med melk til du får en glatt saus. Tilsett buljongterning og chili. La småkoke i 5 minutter.

Smak til med salt og pepper

Kok makaroni etter anvisning på pakken

 Bland den ferdige makaronien, ost og kylling pluss grønnsaker i sausen. Bland sammen godt til osten har smeltet.

Da er det bare å servere. Gjerne med et dryss med persille

Dette er en fantastisk fiskemiddag. Du kan bruke annen fisk enn torsk også. For å gi torsken litt ekstra god smak, så har jeg på en liten dusj røyksyre. Skal ikke veldig mye til, så et trykk er nok. Jeg har også godt med salt på fisken. Dette er noe du bestemmer selv da. Du kan lage fisken vanlig med bare litt salt og pepper på.

Jeg får ofte spørsmål på hvorfor jeg har så mange oppskrifter med torsk. Det enkle svarer er at jeg har best tilgang på torsk her i bøgda. Ikke mye fersk god fisk å få tak i. Derfor blir det FP torsk i porsjonsstykker. Du kan bruke den fisken du ønsker til de fleste av oppskriftene.

Du trenger

(til 2 personer)

400 gram torsk eller annen fisk

Kokte poteter til 2 personer

100 gram bacon + smør til steking

Salt

Pepper

Røyksyre (valgfritt)

2 gulrot

2 vårløk

1 ss hvetemel

1 ss smør eller margarin

2 dl melk

salt

hvitpepper

Slik gjør du

Fisken tiner jeg på forhånd. Så sprayer jeg på en dusj med røyksyre. Krydrer med salt og pepper. Så får de stå slik i mens jeg lager stuing.

Skrell og kutt opp gulrot i mindre biter. Kok de møre i lettsaltet vann.

Smelt smør i en kasserolle og rør inn hvetemel. Spe så med melk til du får en tykk saus. La småkoke i 5 minutter. Smak til med litt salt og pepper. Du kan gjerne ha i litt muskat også.

Tilsett de kokte gulrøttene og oppkuttet vårløk.

Fisken baker jeg i airfryer. 8 minutter på 200 grader. Du kan gjerne ta de i stekeovn i stede for.

Bacon steker jeg i en panne med litt smør

Da er det bare å servere

Jeg har begynt å få inn litt produkter med Toms matprat logoen på. Det er jo litt gøy da. Slike produkter koster ganske mye å få lagd. Så derfor starter jeg i det små. Under her ser dere bilder av de produkter som kommer eller er kommet nå. Jeg kan for eksempel ikke starte med kopper i alle mulige farger, eller forkler i flere farger. Det vil komme etter hvert. Først må jeg se an interessen. 

På nyåret vil jeg utvide litt med flere produkter. Det vil komme større og skikkelige gode skjærefjøler. Pluss litt annet som jeg ikke vil nevne nå.

Alle produkter vil jeg selge i nettbutikken etter hvert.

Nå skal Toms matprat bli et merkenavn😂Så litt reklameartikler er bra. Så jeg syns dette er litt spennende. I hvert fall veldig uvant å se logoen på produkter. I dag til morgenen måtte jeg ha på meg forkle, å vise til Heidi på soverommet. De kom tidlig med posten i dag.
Jeg syns de ble kjempefine☺️

Når man har sendt ut over 2000 bøker i posten de siste ukene, så hadde det jo vært rart om noen ikke ble ødelagt.

Posten er jo så ekstremt forsiktig med pakker. Det har vi jo sett mange eksempler på gjennom media.

Jeg har fått en del tilbakemeldinger på ødelagte esker, og ødelagte bøker. Det er jo utrolig synd da. Alle har fått tilsendt nye bøker selvfølgelig.

Å kreve erstatning av Bring er en helsikes papirmølle. Det skal være så pass mye arbeid, at man ikke orker😂

Vi har nå begynt å bruke ekstra med teip på pakkene. Har fått tilsendt 72 ruller med ny teip, så det burde holde en stund.

Kan jo ikke starte å pakke hver bok inn i bobleplast heller. Skal da kunne klare å sende bøker i esker, uten at posten herper de.

Det er heldigvis et fåtall som er ødelagt, men kjedelig er det uansett.

Får se hvordan det går nå når nettbutikken skal utvide. Da blir det større esker som skal sendes ut. Med både knusende ting og annet. Har fått inn ruller med bobleplast og esker. Så satser på at det går bra🤞🏻Burde vel egentlig bestille slike klistremerker med FORSIKTIG på også. 

Har du opplevd at pakker du får i posten er ødelagte? Innhold ødelagt eller knust?

I oppveksten har vel de fleste fått noe i julegave, som de fortsatt den dag i dag husker godt. Enten noe du absolutt ikke ønsket deg, eller noe du ønsket deg. Jeg satt i går og prøvde å tenke bakover. Hvilken gaver husker jeg best. Jeg kom fram til to stykker.

Den ene var hjemmelaget, eller rettere sagt. Min stefar lagde den på jobb. Min stefar var mekaniker og sveiser. Så han lagde brøyteplog til sparken min. Ja, min bror fikk det samme. Det er en slik en du ser på bilde under. Ja, uten lys da. Hvorfor fikk ikke jeg lys🤔Det hadde jo vært kult🤣

Nysnø 1. juledag. På med plogen og sparke gjennom sentrum i Kjøllefjord. Var jo ikke mange bilsporene 1. juledag, kun mine fine spor etter jeg brøyta fram og tilbake. Sparken hadde jeg fått av mine besteforeldre. Altså foreldrene til min stefar. Men jeg husker ikke om det var samme julen eller julen før. Var det litt humpete vei eller hard snø, så spratt plogen opp. Jeg brukte å legge noe tungt foran på plogen, så da funket det bedre.
Så kunne også plogen skjære seg ned i veien eller sprekker. Da ble det bråstopp og nan fløy enten over sparken, eller fikk håndtakene rett i magen. Kunne gjøre litt vondt, men gøy var det.

Den andre gaven jeg husker godt, ville vel jeg egentlig ikke ha. Men den ble godt brukt og den eksisterer ennå den dag i dag. På loftet til mamma trur jeg. Hils på dukken Ole

Ja, han var kanskje ikke 100% lik den på bilde. Men nesten da. Pappa hadde sendt mamma penger slik at hun kunne kjøpe noe i julegave til meg, fra han. Og da fant mamma ut at lille Tom Martin trengte en dukke. Tanken bak er jeg fortsatt ikke sikker på. Dette var i hvert fall ikke en gutteleke. Uansett trur jeg vi satte mer pris på hva vi fikk, en det unger gjør i dag.

Jeg gav denne dukken navnet Ole. Mamma strikket sokker, bukser, gensere og lue til han. Da var det Ole   og meg. Hadde mange samtaler vi. Som sagt eksisterer Ole ennå. Han har fått noen streker med kulepenn husket jeg. For mine to små søstre lekte også med Ole da de var små.

Så disse gavene husker jeg best fra barndommen. Har du noen gaver som du husker godt?

Porchetta er god mat, men lager det som regel bare en gang i året. Porchetta er en italiensk ribberull. Hver gang jeg lager denne, så prøver jeg et nytt fyll og krydder. Vanligvis har man også i salvie og fennikelfrø, men personlig syns jeg ikke så mye om det. Så jeg gjør det på den enkle måten, uten for mye dilldall her. Jeg vil ikke at krydder skal overdøve smaken av kjøttet.

Hva du vil servere til, er jo litt opp til deg. Jeg gjør det enkelt her. Rødkål, poteter og brunsaus. Da er jeg fornøyd.

Her bruker jeg en FP tynnribbe på 2.6 kg. Noe som burde holde til 8 personer. Denne ribben er ferdig rutet og krydret. Så jeg hopper over ruting, og bruker litt mindre salt og pepper inni.

Du trenger

(6-8 personer)

1 tynnribbe 2-2.6 kg

1 bunt fersk timian

0.5 bunt persille

2 fedd hvitløk

Salt

Pepper

Slik gjør du

Forvarm stekeovn til 150 °C.

Bruk en skarp, spiss kniv og skjær tynne striper gjennom svoren, og litt ned i fettet. Ikke skjær helt igjennom til kjøttet.

Skjær ut bena på undersiden av ribben. Skjær langs begge sidene av bena, skjær så under, og vipp dem ut.

Lag fyll. Bland finhakket persille, timian og hvitløk i en bolle.

Del ribben i tre lag, som henger sammen. Legg stykket med svorsiden ned. Gni ribben inn med salt og pepper og fordel fyllet utover kjøttet.

Rull sammen ribben. Start rullingen fra motsatt side av svoren, slik at svoren kommer ytterst. Surr ribberullen med bomullstråd. Du kan kutte endene så de blir rette og fine, men det er litt sløsing syns jeg. Litt skavanker tåler mann. Kan kutte det rett før du serverer.

Smør en ildfast form med olje, legg i ribberullen. Stek ribberullen i stekeovnen til kjernetemperaturen er på 70 °C, ca. 2 timer.

Sett så opp temperaturen til 230 °C slik at svoren blir ekstra sprø. Følg med hele tiden slik at den ikke blir brent. Tar alt fra 10-20 minutter.

La ribberullen hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver. Husk å klippe av tråden.

Da er det bare å servere


Åge Sten Nilsen “ONE NIGHT WITH QUEEN” – Ibsenhuset Skien Lørdag 25.November

Dette var bursdagsgave til Kokkefruen og meg selv, fra oss selv. Ja, for er ikke ofte vi er med på slike ting. Da Wig Wam spilte i Sluseparken under Telemarksuka i sommer. Snakket Kokkefruen og jeg om at det hadde vært gøy å gå på Queen showet hans. Et par uker etterpå dukket det jaggu opp reklame at akkurat dette showet skulle spille i Skien. Så da var det bare å bestille billetter. Og bursdagsgaver var i boks.

Det var godt med en liten avveksling fra blogg, matspørsmål, bok og nettbutikk. Det har jo nesten vært livet vårt i flere uker nå.

Vi dro hjemmefra klokken 18. Og som vanlig når fint folk som oss skal ut på tur, så har vi politieskorte.

Nei da, så fint folk er vi ikke. Var en utrykning vi svingte av veien for.

I Skien var det kaldt som fy. Måtte parkere et stykke unna Ibsenhuset. Misjonen hadde også show på Ibsenhuset. Og det var utsolgt. Så der var mye folk, og ingen parkering.

Vi var ute i god tid. Så fikk slappet av med litt øl før konserten. Ja, Heidi var sjåfør. Så hun nøyde seg med kaffe

Et lite øyeblikk glemte jeg at jeg hadde fri. Og svarte på et matspørsmål som var kommet på melding. Familien maser egentlig på at jeg må sette opp kontortid for slikt. Da jeg gjør dette fra jeg står opp til jeg legger meg.

Heidi var superklar for konsert. Lokalet fylte seg sakte, men sikkert opp.

Det som var det lille negative med kvelden. Var at konserten var i lokalet med bare ståplasser. Noe jeg virkelig kjenner i dag. Dette hadde jeg egentlig gruet meg litt til. Å stå i 90 minutter. Ja, det ble to timer da. Med mine hofter og knær, så er slikt vondt. Heldigvis glemte jeg det av de første 45 minutter av konserten.

Åge framførte den ene kjente sangen etter den andre.

Publikum var selvfølgelig med på notene hele veien. Og allsangen hørtes godt i lokalet. Det var vel rundt 300 i publikum. Hadde trudd at det skulle være mange flere.

Åge gjorde et kjempeshow. De har hatt dette Queenshowet siden 2007, men hadde ikke hvert i Skien siden 2017.
De skal ha noen julekonserter i år, så dette var litt oppvarming til det.

Jeg kjenner jeg er litt sår i halsen i dag. Ja, for måtte jo synge med på alle sanger. Han hadde en god sceneopptreden, og god kontakt med publikum. Noe som gjorde stemningen enda bedre. Det var nok de eldres gardes kveld det her. Og kjempemoro å se damer på 70+ svinge seg i takten til Queen. Trur nok de fleste var fornøyd med kvelden. Han er jo vanvittig god å synge da.

Litt over 21.30 var det tid for avslutningen. Og den kom egentlig ikke et minutt for tidlig. Nei, ikke pga musikken. Bena mine gjorde nå så vondt, at jeg hadde problemer med å stå. Håper 2024 blir året der jeg kan få nye knær. Fikk jo ikke det i vinter, for hadde ikke vondt nok.

En utrolig bra kveld. Vanvittig dyktige musikere samlet på denne scenen i kveld. Så tusen takk for opplevelsen, til hele bandet.

Etter gåturen tilbake til bilen, var det en drøm å få satt seg ned litt. Fikk hvilt bena i 45 minutter på vei hjem igjen. Og klokken var ikke mye over 23 før jeg var i seng. Er litt irriterende at den kroppen her ikke tåler mer, men sånn er det. Man må leve med de korta man får utdelt her i livet.

Alt i alt gir jeg terningkast 2 til kroppen min, men Åge Sten Nilsen og band skal få 6.

Takk for at dere ble med på konserten🎤

Reklame | Bakeren og kokken

Enchiladas er en enkel og god tex-mex middag. Den kan man helt fint steke i airfryer. Det man burde passe på, er revet ost på toppen. Den vil ligge løs på toppen ved start, oppå glatte lefser. Og osten kan da blåse av gårde. Så derfor har jeg ost inni lefsene i stede for. Steker du i stekovnen, går det helt fint med ost på toppen.

Her bruker jeg en NOD airfryer fra Bakeren og kokken. Jeg er veldig fornøyd med denne på 5.5 liter. Har du lyst på den, da kan du bestille den HER

I denne oppskriften beregner jeg to fylte tacolefser per person. Vil du ha flere, så lager du bare flere. Du kan også bruke annen kjøttdeig enn jeg bruker. Som tilbehør bruker jeg salat, tortilla chips, rømme og salsasaus.

Du trenger

(til 4 personer)

8 tacolefser

400 gram kjøttdeig

1 pose tacomikskrydder

1 pk kidneybønner

1 liten boks mais

1 løk

3 vårløk

100 gram revet ost

Smør/olje til steking

Slik gjør du

Kutt opp alle grønnsaker. Sil og skyll kidneybønner. Sil av maisen

Stek kjøttdeig i en varm panne med smør eller olje. Tilsett tacokrydder og 1.5 dl vann. La det koke litt inn.

Tilsett så grønnsaker og kidneybønner. Bland sammen og la det putre et par minutter. Sett til side. Greit at det får avkjøle seg noen minutter.

Ha ost og fyll i lefsene og rull de sammen

Stable de så pent i skuffen på airfryeren

Stekes på 200 grader i 5 minutter. Jeg forvarmer  ikke airfryeren.

(lager du i to høyder slik jeg gjør her, så tar du de øverste ut etter 5 minutter. så steker du de underste 2 minutter til)

Da er det bare å servere

Reklame | Egen nettbutikk💥

Arbeidet med nettbutikken er i full gang. Det er en stor jobb å legge inn produkter.
Det er fortsatt bare kokeboken min du finner på http://www.tomsmatprat.no


Går alt etter planen aktiverer vi de første produktene neste uke. Noen produkter er allerede kommet, og mer kommer neste uke og uken etter det.

Vi vil ikke sitte inne med store varelager til å starte med. For jeg vet jo ikke 100% hva som vil selge og ikke. Så produkter inne på lager vil variere fra 5 stk til 30 stk. Vi starter heller ikke med 1000 forskjellige produkter. Dette skal kun være en liten nettbutikk, som et lite tilbud til dere. Så får man heller se hvordan det går i noen måneder. Og da vurdere hva vi skal gjøre. Har ikke plan om å satse for stort, for så å gå på ræva. Så vi må holde oss litt under trygge rammer.

Når jeg starter å aktivere kategorier i nettbutikken, vil designeren fra 24nettbutikk gå inn å gjøre utseende litt penere. Det er greit at de som kan det, fikser slikt. Jeg har ikke så mye kunnskap om dette. Jeg er for gammel til slikt, sier ungdommen i hus. Frekke er de, sier jeg!

Oppskrifter som ligger i nettbutikken vil jeg forandre på med jevne mellomrom. Nå har jeg fått opplæring i hvordan jeg gjør det. Etter planen vil der komme ukesmenyer fra nyåret. Så da vil det jo være forandringer hver uke. Akkurat nå har jeg ikke tid til å oppdatere nye oppskrifter hele tiden, men det kommer.

Så arbeidet med å legge inn varer, vil fortsette i noen dager til. Enkelte produkter venter jeg på for å få tatt bilder av de, før jeg legger de inn. Mange produkter må veies og måles før de legges inn. For alt av mål må være riktig pga frakt og porto. Er det noe jeg har lært under boksalget, så er det at posten/Bring kan være litt vanskelige.
Jeg venter også på en enorm mengde esker i forskjellige størrelser, og masse bobleplast og annet utstyr. Ja, for er ganske mye som må være på plass.

Det er jo litt gøy også da. Kokkefruen og jeg har jo snakket om nettbutikk mange ganger de siste årene. Men det har blitt med en drøm, for vanskelig å gjøre noe med, uten midler til det. Nå har vi midlene takket være kokeboken. Så da prøver vi, så får vi se hvordan det går. Om vi ikke selger så mye, så går vi i hvert fall ikke konkurs. Derfor jeg holder antall produkter på et lavt nivå. Man må tørre å satse litt, ellers vet man jo aldri hvordan det går. Da har vi i hvert fall prøvd, og kan si oss fornøyd med det.

Så alt dette er jo litt spennende og nytt for oss. Klarer vi å få en egen liten bedrift på beina. Dale Catering AS består nok uansett. For firma vårt har jo noen forskjellige bein å stå på. Men det hadde vært gøy om nettbutikken kunne overleve også, og ikke bare på boksalg. Ja, for der kommer flere bøker allerede neste år.

Så dette er litt info per nå. Så fortsetter vi arbeidet med å få dette i gang. I mens får dere ha en riktig så fin dag🥰

Reklame | Bakeren og kokken

En airfryer – oversatt «luftfriterer» – er i realiteten en liten, kompakt varmluftsovn. Du kan steke, koke, bake og grille i den og i de fleste tilfeller langt raskere enn i en stekeovn. Spesielt mat som ellers friteres eller hvor man bruker mye olje eller smør ved tilberedning blir vesentlig sunnere i en airfryer. I tillegg til minimalt bruk av olje oppnår du allikevel en sprø, crispy overflate. Her bruker jeg en NOD airfryer fra Bakeren og kokken. Den er på 5.5 liter, og rommer ganske mye. Har du lyst på denne airfryeren?
Da kan du kjøpe den HER


Kyllingfilet i airfryer er enkelt og raskt å lage. Og du får et kjempefint resultat. Her har jeg servert kyllingen med stekte rotgrønnsaker, maispuré og en kyllingsaus. Grønnsaker har jeg her bakt i ovnen, men du kan bruke airfryer til det også. Jeg har det litt travelt, så må spare litt tid.

Du trenger

(til 4 personer)

Kylling

4 kyllingfilet

Litt olje

Salt

Pepper

Karri

Rotgrønnsaker

150 gram potet i staver

150 gram gulrot i staver

150 gram kålrot i staver

150 gram Sellerirot i staver

3 ss olje

0.5 ts tørket basilikum

0.5 ts tørket timian

0.5 ts salt

0.25 ts pepper

Maispuré

285 gram mais på boks

0.5 dl fløte

0.5 ts chiliflakes

1 fedd hvitløk

Salt etter smak

Kyllingsaus

3 dl kyllingkraft (1 buljongterning og vann)

1 dl fløte

1 god ss maizena og litt kaldt vann

Salt

Pepper

1 finkuttet vårløk

Slik gjør du

Grønnsaker skrelles og kuttes i staver. Ha de i en brødpose med olje og krydder. Bland godt sammen. Ha de i en ildfast form. Bak de i ovn på 200 grader i 25 minutter.

Kyllingfilet kutter jeg snitt i på langs og tvers. Ikke så dype (0.5-1 cm)

Pensle filetene med litt olje. Og gni de inn med litt krydder.

Stekes i airfryeren på 200 grader i ca. 14-15 minutter. Snu de gjerne underveis. Har du store fileter, må du nok steke de litt ekstra. Disse var veldig store, og trengte 20 minutter.

Kok opp kyllingkraft og jevn med maizena og vann. Ha i fløte og vårløk. Smak til med salt og pepper

Ha mais i en liten kasserolle. Ikke kraften fra boksen. Tilsett fløte, hvitløk og chili. La koke opp og la det småkoke et par minutter

Kjør blandingen med en stavmikser. Smak til med litt salt

Da er det bare å servere