God morgen alle sammen🥱

Da var vi kommet til torsdag. Og nå venter 3 dager med litt stress. Som mange av dere vet, så har vi konfirmasjon i heimen på lørdag. Lille Mina skal konfirmeres.

Forberedelser har jo blitt gjort en stund allerede. Kokkefruen har stått på med alt av pynt, taler, duker etc etc…Ja, hun har fått litt hjelp av jentene og svigermor da. Er jo Mina sin dag, så hun bestemte jo bordpynt, farger etc.

Nå starter min jobb. Mina har bestemt hva hun vil spise. Her ser dere den menyen. Og den er helt grei for min del.

Så i dag setter jeg i gang. Handlelister til i morgen må skrives. Da drar svigermor og jeg til byen for å handle råvarer. Må plukke opp guttungen i samme slengen.

Jeg må gå igjennom alt av utstyr jeg skal ha med. Kniver, uniform, utstikkere, fjøler, fat og bakker. Alt må samles sammen i bokser. Jeg må vaske og sterilisere kjølebokser og varmekasser. Tømme og vaske kjøleskap i kjelleren. For det skal også være med til konfirmasjonslokalet.

Klokken 14 skal vi bort i lokalet. Jeg må se hva som er på det kjøkkenet. Her må det legges en liten plan. For vet at det er et veldig lite kjøkken. Og jeg skal lage mat til en ekstra konfirmasjon også. De skal ha mat 30 minutter før vårt selskap begynner. Jeg får dessverre ikke tid til å gå i kirken på lørdag, men sånn er det. Den andre konfirmasjonen skal ha biffgryte til 30 personer.

Når vi kommer fra byen i morgen. Kjøres alt av råvarer rett til lokalet. Så er det hjem og hente alt av utstyr jeg trenger. Så er det bare å sette i gang med maten. De andre ordner bord og pynter lokalet samtidig.

Hvor mange timer jobb det blir på fredag vet man ikke. Jeg må forberede alt som kan forberedes. Så blir nok seine kvelden regner jeg med. Og jeg er nok tilbake på lørdagsmorgenen, lenge før noen andre i huset har våknet.

Er jo gøy da, å lage koldtbord. Er jo noe av det jeg liker best å gjøre. Der kom jeg på at jeg må huske DAB-radio. Må ha musikk i mens jeg lager koldtbord. Går så mye lettere når man kan danse å synge litt.

Blir nok ikke så mye tid til nye blogginnlegg/oppskrifter disse dagene. Dere skal få litt matbilder og slikt på søndag. Nå må jeg bare sone ut litt, å konsentrere meg om dette. Må jo bli en perfekt dag for jentungen🥰

Jeg har lagt ved noen morgenbilder fra gården. Og med det ønsker jeg dere en riktig så fin dag🥰

Pasta med kantareller er en enkel og herlig høstmiddag. Kantarellen smørstekes med hvitløk, noe som gir den en nydelig smak. Parmesan gjør denne retten til et festmåltid. Bruk den pastaen du ønsker til denne retten. Jeg har lagd den med glutenfri Farfalle.

Du trenger

(til 4 personer)

300 gram pasta

400 gram renset kantarell

2 fedd hvitløk (finhakket)

2-3 ss smør eller margarin

0.5 stk løk (finhakket)

2 ss gressløk

1 dl parmesan + litt til topping

0.5 ts chili/chiliflakes

 1 liten pose babyspinat (65 gram)

0.5 ts kvernet salt

0.5 ts kvernet pepper

1 dl av kokevannet til pasta

Slik gjør du

Kok pasta i vann med salt. 1 ss salt per liter vann.

Stek kantarellene mens pastaen koker. Bruk en stor stekepanne og stek soppen et par minutter over høy varme. Unngå å røre det første minuttet, rist heller litt på pannen. Slik får du dampet ut litt av vannet fra soppen.

Tilsett en god klatt smør, løk og hvitløk. La det frese under omrøring (løken skal bli myk og gyllen uten å bli hardt stekt), smak til med salt og pepper og rør inn gressløk

Ta vare på cirka 1 dl av kokevannet når du heller den kokte pastaen over i et dørslag.
Ha pastaen tilbake i kjelen. Rør inn kantarellene, osten, spinat og chili. Spe med 1 dl av kokevannet slik at pastaen får en saftig og god konsistens.
Dryss over litt ekstra parmesan før servering


Ikke er jeg en eldre mann som gir dere gaver og penger i bytte mot…hmmm🍆🫣

Ja, for er vel det en Sugar daddy er🤔

Men jeg gir dere mange usunne oppskrifter, og mange av dem med sukker og salt😱

Noe jeg stadig får høre tilbake. «Alt for mye sukker» «Alt for mye salt»

Hei folkens!
Da er det bare å bruke mindre!

Ingen som sier at dere skal følge mine oppskrifter slavisk. Jeg minner dere på at dette er mat jeg lager hjemme til familien. Og jeg liker det sånn og sånn. Spiller ingen rolle om det er sunt eller usunt. Jeg går ikke gjennom livet og passer på hva jeg spiser og ikke spiser. Livet er for kort til å ikke kose seg. Er heller mengden jeg fokuserer på, selv om jeg er ganske dårlig til det også innimellom. Kanskje ikke bare innimellom, men ganske ofte. Det er jo så godt da😋

Er du ute etter sunt kosthold, mindre fett, mindre sukker, mindre salt, bare spise grønnsaker etc etc. Så klarer dere å justere oppskriftene mine selv.

Jeg er ikke noe kostholdsekspert og kommer aldri til å bli det heller. Jeg vil ha mat som smaker godt. Som ikke koster så mye, og som metter hele familien. Jeg lager nye varianter av vanlig mat. Bare for å gjøre det litt mer spennende.

Jeg syns det er kjempegøy å drive med mat. Finne på nye oppskrifter, prøve og feile. Videreutvikle andre sine oppskrifter og prøve ut ting jeg ikke har prøvd før.

Jeg regner jo med at de fleste tenker litt selv. En oppskrift er kun et utgangspunkt og et forslag. Så forandrer man det man ønsker selv. Mer av det, mindre av det, eller tilsette andre krydder og ingredienser. Vi har alle forskjellig smak, hvis ikke hadde det jo vært kjedelig.

Jeg er glad i litt usunn mat jeg. Så derfor blir det litt av det innimellom også. Kaker, sjokolade og annet godteri. Søte bakverk og desserter. Masse kjøtt og mye fett. Man må da kunne kose seg litt.

Fleskepannekaker er jo utrolig godt da. Du kan også lage i langpanne. Oppskrift finner du HER

Her har jeg lagd fleskepannekaker en og en, og jeg bruker bacon i disse. Selv om det er kjøtt i pannekakene, har jeg også ertesuppe til. Må spise suppe først, og så pannekaker. Ertesuppen finner du oppskrift på HER


Fleskepannekaker trenger egentlig ikke noe mer, så sukker, syltetøy eller sirup er jo valgfritt. Disse har jeg lagd glutenfri, men du bruker det melet du ønsker.

Du trenger

(til 4 personer)

3 egg

7.5 dl melk

5 dl Toro lys melblanding (glutenfri)

1 ts salt

3 ss smør/margarin (smeltet)

Smør/margarin til steking

Ca. 300 gram bacon

Slik gjør du

Pisk sammen melk og egg.

Rør inn melet og tilsett salt og smeltet smør.

La svelle 30 minutter

I mens kutter du bacon i mindre biter, kan også bruke flesk

Stek bacon sprøtt i en panne med smør/margarin. Legg bacon til side

Stek så pannekaker, strø litt stekt bacon på hver pannekake. Jeg har kun bacon på førstesiden av pannekaken.

Brett sammen, legg på fat og stek neste pannekake. Jeg holder de varm i stekeovn.

Når alle er stekt, er det bare å servere

Det ble tatt et par hundre bilder, men som vanlig blir jeg sjelden fornøyd med bilder av meg. Jeg finnes jo ikke komfortabel foran kamera. Jeg trives best bak kamera. Da slipper jeg å være i fokus. Vi måtte ta bilder i flere omganger gjennom dagen, og fra forskjellige aktiviteter. Det er jo mer en bare matlaging fra min side, derfor må jeg ha litt varierte bilder. Syns det passer best.

Å plukke ut bilder til kokeboken er ikke så enkelt. Ja, for innimellom alle oppskrifter og matbilder. Skal det også litt bilder av meg, uansett hvor rar man ser ut😂

Jeg har plukket ut noen bilder her, men alle skal ikke i boka. Trenger kun 12 bilder, men jeg sier ikke hvilke det blir. Vi skal også ta noen flere bilder i morgen, siden jeg ikke ble så veldig fornøyd i dag.

 

Svinekoteletter er god mat om man lager det skikkelig. Mange har problemer med at kotelettene blir alt for tørre. Svinekoteletter trenger enten lang koketid, eller langtidsstekt på svak varme. Følger du denne oppskriften får du garantert saftige svinekoteletter. Her bruker jeg koteletter fra FirstPrice. Jeg serverer kotelettene i brunsaus, med kokte poteter og sopp- og broccolistuing. Den siste finner du oppskrift på HER

Hvor mange koteletter en person spiser, kommer litt an på størrelsen på kotelettene. (Og mannen) Jeg beregner denne middagen til 4 personer.

Du trenger

1 pakke svinekoteletter (6 stk)

Smør til steking

Ca. 2 liter vann

1 løk

2 gulrot

Jeg bruker også selleriblader i. Du kan bruke andre urter for smak. Timian og rosmarin for eksempel.

salt

pepper

Saus

3 ss smør

3 ss hvetemel

7 dl av kokekraften

2 buljongterninger, okse

Salt

Pepper

Slik gjør du

Ta kotelettene ut av kjøleskapet 30 minutter før du begynner.

Dersom kotelettene har tykk fettrad på tuppen, kan du skjære noen dype snitt i dem, med cirka 3 centimeters avstand. Da er det mindre sjanse for at kotelettene krøller seg i stekepannen.

Kok opp vann og grønnsaker i en kasserolle. Grønnsakene kutter du i grove biter. Du kan gjerne bruke andre grønnsaker også, for mer smak.

Krydre koteletter med salt og pepper på begge sider.

Smelt smør i en gryte eller en dyp stekepanne

Stek kotelettene på medium sterk varme i cirka 3 minutter på hver side til de har fått litt stekeskorpe.

Ha kotelettene over i det varme vannet. (Stekefettet også)La de trekke 1-1.5 time. Kotelettene skal være helt møre, men ikke falle fra hverandre. Ta kotelettene opp av kraften og legg de til side.

Sil av kraften. Ta gjerne vare på kraften som blir til overs.

Brun smør i en gryte eller dyp panne. Rør inn hvetemel og la de brunes på medium varme til du har ønsket brunfarge

Spe så med kraft imens du rører

Ha i buljongterninger og la sausen småkoke i 8-10 minutter. Du kan også ha en bit brunost i, det gir en god smak.

Smak til med salt og pepper om det behøves. Legg kotelettene i sausen. Nå trengs de bare å varmes.

Da er det bare å servere

Dette er et nydelig tilbehør som passer til det meste av kjøtt. Jeg bruker den til koteletter for eksempel. Denne er også veldig god med litt parmesan i.

(på bildene har jeg lagd til 2 personer)

Du trenger

(4 personer)

250 gram valgfri sopp (champignon, aromasopp, kantarell)

1 liten broccoli

1.5 dl fløte

Salt

Pepper

Ev. 20 gram parmesan

Vann til koking

Slik gjør du

Del først broccoli i mindre buketter. Kok de i usaltet vann 2-3 minutter. Skal være tyggemotstand. Sil av vannet og la broccoli renne av seg litt.

Del opp sopp i mindre biter

Varm opp en tørr stekepanne. Fres soppen i pannen 2-3 minutter. Dette for å dampe ut vannet i soppen

Legg i broccolien og fyll på med fløte. La den koke inn til en stuing. Ha ev. i litt parmesan

Smak til med salt og pepper

Da er det bare å servere. Jeg har raspet litt parmesan over før servering også.

Smørgrøt eller fløyelsgrøt om du vil, er en av flere retter som vekker gode minner fra barndommen. Og så har du de som kaller det for tjukk saus med sukker og kanel. Trur ikke de er så glad i denne. Uansett så elsker jeg denne grøten. Så da må jeg jo lage litt innimellom.

Hvis du vil gjøre denne retten litt mer spennende kan du eksempelvis blande inn en skje med rømme eller cottage cheese på slutten av koketiden.

Du trenger

(til 2 personer)

Smørgrøt

50 g smør

1,25 dl hvetemel

0,5 l melk

salt

Topping

Sukker

Kanel

Smørøye

Slik gjør du

Smelt smøret i en kjele og rør inn melet. Tilsett melken litt etter litt mens du rører slik at du får en glatt grøt mellom hver gang du sper.

La fløyelsgrøten koke i 10 minutter under omrøring. Smak til med litt salt. Jeg hadde en god skje med rømme i denne.

Server fløyelsgrøten med kanel, sukker og smørøye. Kan også ha i rosiner og servere litt spekeskinke til.

Dette er en kjempegod tacovariant syns vi. Her lager jeg en gryte istedenfor, og her trengs ingen lefser eller skjell. Denne er litt hot, men du kan kutte ut chili om du ønsker. Oppskriften holder til 3 personer, er dere 4 så bruk 400 gram kjøttdeig.

Knuse over litt nachochips og servere med en klatt rømme og litt revet ost.

Du trenger

(holder til 3 personer)

200 gram kjøttdeig

0.5 stk løk

0.5 stk rød paprika

1 pose tacokrydder

1 ts spisskummen

0.5 boks mais

1 glass tacosaus

1 boks hakkede tomater

1 pakke kidneybønner

150 gram ukokt pastaskruer

1 ts paprikakrydder

1 ts chiliflakes

Salt

Pepper

Olje til steking

 

Tilbehør

Rømme

Nachochips

Revet ost

Slik gjør du

Kutt opp løk og paprika i mindre biter, ikke helt smått.

Varm opp en gryte med litt olje. Stek løk og paprika til de blir blanke. (2-3 minutter)

Tilsett kjøttdeigen og stek den sammen med grønnsakene.

Tilsett så tacokrydder, spisskummen, paprikakrydder, chili og 1 dl vann. La småkoke 3-5 minutter

Kok pastaskruer etter anvisning på pakken. Husk at pastaen ikke skal være ferdig før sausen. Det er uansett hvilken pastamiddag dere lager. Pasta skal rett i sausen når den er kokt, skal aldri stå.

Tilsett så salsasaus, hakkede tomater, kidneybønner og mais. La småkoke noen minutter på lav varme imens du venter på pastaen.

Smak til med salt og pepper

Tilsett den ferdigkokte pastaen

Da er det bare å servere


Da er de neste 3-4 dagene satt av til siste innspurt på kokeboken. Nå nærmer den seg endelig ferdig, og skal sendes inn til uka. Helst rett over helgen om alt går etter planen.

Er meldt regn i tre dager nå, og det har vi sett på Yr ei stund. Derfor ble kjellerrydding tatt tidligere i uka, når det var pent vær. Mye måtte jo settes ut på plenen. Og da er det jo litt greit at det ikke regnet.

Det som gjenstår i boken nå er: Kokkefruen skal gå igjennom all tekst en gang til. For å være sikker på at hun ikke har oversett noen skrivefeil. Ja, for hun har allerede gått igjennom teksten en gang tidligere.

Samtidig skal teksttyper og skriftstørrelser forandres. Så det blir lettere for dere å lese oppskriftene.

Så skal alle bilder markeres inn. Setter inn rød tekst med navnet på bilde, der bilder skal være. Og det er over 100 bilder.

Når det er gjort skal alt overføres til PDF, for da er selve boken ferdig.

På søndag skal regnet stoppe rundt klokken 12. Da skal vi ut og ta de siste bildene. Da skal jeg være modell😂Er bilder til forside, bakside og noen som skal inn i boken. Og jeg som er så glad i å bli tatt bilder av. Her må det nok taes mange bilder, kanskje noen blir brukenes😝

Så det er det som gjenstår nå. Når boken sendes inn, setter Interface media den sammen til en bok. Så får jeg gå igjennom den en gang til for å se om noe må endres. At bilder stemmer med oppskrifter etc. Når det er gjort går den i trykk.

Siste innspurt må gjøres nå, for neste helg har vi konfirmasjon i heimen. Pluss jeg skal lage mat til en ekstra konfirmasjon. Og da vil jeg ikke ha boken hengende over meg.

Jeg gleder meg virkelig til boken sendes til trykk. Det har vært mye jobb i sommer, men har også lært veldig mye. Så da satser jeg på at neste bok går mye enklere. Man lærer av å gjøre, og det er sannelig sant her også.

Dette blir nok bra☺️