Det er ikke ofte vi har risengrynsgrøt til middag, men i dag fikk ungene viljen sin. Så det er ikke noe å lage oppskrift på bloggen for.
Men det jeg vil diskutere med dere, er flat eller dyp tallerken(skål)
Allerede lenge før middag, starter diskusjonen her hjemme. Og under hele middagen nesten. For jeg har alltid flat tallerken til grøt. Og de andre bruker dyp. Det hjalp jo ikke på diskusjonen at guttungen også bruker flat. Og var ivrig med i diskusjonen for flat tallerken.
Er bare nordlendinger som bruker flat tallerken, mener jentungen. For vi er ikke normale. Har du hørt sånt tull😂
Er det rart det er krig i verden lurer jeg på
Altså, det blir nesten en opphetet diskusjon😂Jentungen tar helt av. Da får jeg høre hvor rar jeg er.
Fordelen med å bruke flat er:
Grøten blir fortere kald, så du ikke brenner deg
Trenger kun et lag med sukker og kanel
Mange som spiser av dyp tallerken, spiser jo lagvis nedover. Så da må de ha på nytt sukker og kanel.
Dette er et fantastisk godt potettilbehør. Crispy deilige skiver av potet, med masse smak. Og ser litt kul ut på tallerken også. Disse fikk jeg yngstejenta til å lage. Jeg skrev bare oppskrift til henne først.
Du trenger
(til 4 personer)
8 potet
1 dl valgfri olje
50 gram parmesan + litt til topping
1 ts kvernet salt
1 ts kvernet pepper
Friske valgfri urter eller 2 ss potetmiks som jeg bruker her. De posene kjøper jeg på Normal til 15 kr.
Slik gjør du
Vask potetene godt. Kutt alle poteter i tynne skiver, bruk gjerne en mandolin
Bland sammen olje, krydder, parmesan og urter
Ha potetskivene i en brødpose, hell i oljeblandingen. Bland godt sammen. La gjerne ligge en halvtime.
Finn fram et stekebrett med bakepapir
Legg en potetskive først, så stabler du skiver rundt den igjen. Alle overlapper hverandre. Avslutt med en på midten. Slik gjør du med alle skivene.
Så stekes de på 180 grader i ca. 25-30 minutter
Dryss over litt friske urter og parmesan ved servering.
Dette er over 30 år siden, på slutten av 80-tallet og det meste er fortrengt for lenge siden. Den er såpass fortrengt at jeg ikke husker år eller alder nøyaktig. Men det er fra årene rundt 9-12 år. Dette var over en to års periode. Dette var heller ikke noe jeg har snakket veldig mye om til andre, før jeg ble godt voksen. Jeg har jo skrevet om dette på bloggen før også. Som dere vil se nederst i innlegget. Så har jeg lagt inn mange bilder fra dokumentaren (undersøkelsene) IFinnmark lagde om Kjøllefjordsaken.
Som mange av dere vet er jeg oppvokst i Kjøllefjord i Finnmark. Ei lita bygd med under 1000 innbyggere. Der hadde jeg en helt ok oppvekst, men det var noe i den oppveksten som ikke var helt bra.
I Kjøllefjord hadde vi en pedofil jævel. Han var ikke kjent som det den gangen. Litt tilbakestående i tillegg. En skikkelig bygdeoriginal.
Han lurte oss barn med penger og godterier. De større barna fikk tobakk. Da måtte vi bli med han til et forlatt fiskebruk, en fraflyttet hus, en tom garasje etc. å utføre seksuelle tjenester. Vi var jo små barn og turte jo ikke si nei til noen voksne. I denne gruppen var vi seks barn trur jeg. Ingen av oss visste jo om hverandre før i ettertid. Mange år etterpå var det mange flere barn som ble misbrukt av samme mannen. Han var ikke frisk nok til fengsel, men var innom et sykehus ei stund.
Senere fikk han aldri lov å gå alene i Kjøllefjord. Måtte ha noen som passet på han døgnet rundt. Om han lever den dag i dag vet jeg ikke.
Jeg husker jeg jobbet på hotellet i Kjøllefjord i 2001. Da sto jeg en lørdag i kassa på kafeen. Denne mannen med sin bror kom inn og bort til kassen. De ville ha en kopp kaffe. Mannen smilte til meg som ingenting hadde skjedd. Kan jo hende han ikke viste hvem jeg var så mange år etterpå. Serviceinnstilt som jeg alltid har vært, var jeg profesjonell og gjorde jobben min. Selv om jeg hadde lyst og hoppe over benken å drepe mannen. Heldigvis har jeg aldri sett han igjen etter den gangen.
Tilbake til misbruket. Dette er litt vondt å skrive om. Når det kom til “tjenester” jeg måtte være med på, så er det snakk om: Ronke han og ta den i rompa. Det varierte litt etter hvilket sted vi var på. Var han sikker på at vi ikke ble oppdaget, kunne dette fort vare i 30-60 minutter. Man kan jo lure på hvordan en mann kunne gå rundt i Kjøllefjord med barn uten at noen reagerte. Vi satt ofte på sparken hans om vinteren eller gikk med han på sommeren. Og alltid vekk fra bebyggelse. Nei da, det var visst helt normalt den gangen.
Han hadde også en lek etter vi var “ferdig”. Kjøllefjord er omringet av fjell, så er mange bakker. Dette var jo om vinteren da. Han klatret 50 meter opp i en skråning og sendte godterier eller penger nedover. Så måtte jeg fange de da de kom i full fart nedover.
Til slutt ble jeg stor nok til og si nei til dette. Jeg husket vi samlet en liten gjeng med venner. Vi var ikke gamle karene da. Vi hadde hjemmelaga sverd etc. Vi hadde en plan om å lure denne mannen bak et kommunehus i Kjøllefjord. Ei gammel brakke som var brukt av teknisk etat. Der skulle vi banke denne mannen. Planen funket fint den, jeg fikk lurt han bak huset der mine venner var samlet. Da løp alle de som rotter på et brennende skip. Jeg ble stående alene igjen. Jeg fikk snakket meg ut av situasjonen da og forsvant jeg også.
Etter dette kom fram i lyset ble jo PPT innkoblet. Og vi måtte gå på møter etc. Der fikk vi også en pose godteri. Akkurat som om det skulle hjelpe. Jeg var den eneste (som jeg vet) som ikke innrømmet at dette var skjedd. Jeg nektet helt til jeg var voksen. Alle de andre fikk erstatning fra staten, men skyldfølelsen var ikke verd 40-100 000 for meg. Best å nekte på at det har skjedd. Det har vel vært løsningen for meg på mange områder i ettertid.
Men jeg lever ennå. Klarer meg helt fint som jeg vet om. Jeg har gjort veldig mye dumt i mitt liv, men trur ikke dette var skylden i det.
Her kommer bilder av teks fra undersøkelser som IFinnmark gjorde. Det er ganske mye tekst.
Oppskrift på klassisk, hjemmelaget bringebærsyltetøy. Her koker jeg syltetøyet på tradisjonelt vis og har i litt syltepulver. For ekstra god smak, kan du lage syltetøyet med sommerens friske bringebær. Vi fryser ned etter hvert som vi plukker. Så disse er fryst
Syltetøyet har god holdbarhet og holder i mange måneder og opptil et års tid om det blir fylt på sterile glass og oppbevares kaldt og kjølig.
Du kan bruke syltesukker istedenfor syltepulver. Dette sukkeret inneholder litt pektin som gjør syltetøyet stivere.
Ingredienser
(ca. 1.2 liter syltetøy)
1 kg bringebær
300 g sukker eller syltesukker
5 ts syltepulver (sløyfes om du bruker syltesukker)
Slik gjør du
Ha rensede bær. sukker og evt. syltepulver i en kjele.
Kok opp og la bærene småkoke i ca. 10 minutter. Rør om av og til.
Ha syltetøyet over på rene, sterile glass med lokket på og la dem kjøle seg ned på kjøkkenbenken.
Når syltetøyet kjøles ned, dannes det vakuum i glasset som bidrar til å forlenge holdbarheten på syltetøyet.
Det er jo ikke så ofte det skjer så mye her i distriktet. Eller rettere sagt, ikke ofte vi får vært med på det lille som skjer her i distriktet. Det kolliderer som regel alltid med andre planer vi har.
I dag var det BØgdepride i Bø. Markeringen er viktig for oss som familie. Da vi har flere skeive i nær familie.
Dette er det andre årlige Pride arrangementet i Bø.
Menneskerettigheter er under press flere steder i verden, og retten til å være den man er og elske de man vil skal vi aldri ta for gitt. Når vi møtes til Pride-markeringer feirer vi kampene som er vunnet, og vi samles om kampene som fortsatt gjenstår.
Her er litt bilder fra BØgdepride-Toget i Bø
Toget stoppet ved Bø torg. Der samlet vi oss, og ventet på dagens appeller.
Appeller ble holdt av Pridekomiteens leders åpningstale Ordfører Siri Blichfeldt Dyrland Turid Knutson fra Telemark Senterkvinner Karoline Roheim Aarvold, Fylkestingsrepresentant (H) Alfred Bjørlo, Stortingsrepresentant (V)
Det var underholdninga også av Akkerhaugen Rocksamfunns v/Synne Marie Haugen (22)
Selv om det ikke var så veldig mange med, så var det en fin markering. Litt dumt når det er flere arrangement samme helg
En helt enkel fajitas dette, og ingen hokus pokus. Bruker ferdig krydderposer fra halvprisdisken, og ferdig pitabrød. Det eneste jeg lager selv er tacodressing. Uansett får dere oppskrift på denne enkle middagen. På bildene lager jeg mer en til 4 personer, som det står i oppskriften.
Du trenger
(til 4 personer)
500 gram kyllingfilet i strimler
1 pose fajitaskryddermiks
8 pitabrød
Salat
Tomat
Agurk
Mais
Paprika
Revet ost
Tacodressing
1 lime
2 dl lettrømme
1 dl salsasaus
1/2 ts spisskummen
Slik gjør du
Bland sammen rømme, salsa og spisskummen. Smak til med litt limesaft. La stå fram til middag. Får litt mer smak da.
Skjær kyllingfilet i strimler. Bland strimler med krydderposen og 2 ss matolje. Rør godt sammen.
Stekes i panna med litt olje til de er gjennomstekt.
Kutt opp tilbehøret. Jeg har ikke noe korrekt mengde. Du ser litt selv hvor mye grønnsaker du ønsker.
Har du rips i hagen? Disse syrlige bærene passer godt til gelé! Ripsgelé er perfekt på brødskiven, på vafler med litt rømme, eller til viltkjøtt. Husk å ikke bruke for modne bær, ellers vil ikke geleen stivne. For å få en klar og fin gelé er det viktig å fjerne skummet som danner seg når man koker saften. Her bruker jeg hvite rips, de er ikke like sure som røde. Jeg har bare lagd et lite glass her, for å gi dere oppskrift. Vi har ikke så mye rips i hagen.
Ingredienser
(3 dl gelé)
Ripssaft
500 gram rips
1,5 dl vann
Ripsgelé
Ripssaften du har kokt opp
90 gram sukker per dl ripssaft
Legg en tallerken eller liknende i kjøleskapet før du begynner. Denne trenger etterpå du for å teste om geleen stivner.
Slik gjør du
Ripssaft: Ha vann og bær i en kjele. Kok sakte opp og la det småkoke i ca 30 minutter eller til bærene har falt sammen.
Sil saften av bærene. For best resultat bør du benytte et klede for å sile ripsen, men du kan også bruke en finmasket sil.
Ripsgelé: Når saften er silt ferdig, måler du opp hvor mye saft du har. Deretter måler du opp sukkermengden du trenger. Bruk ca. 90 gram sukker per dl saft
Ha saften tilbake i en kjele. Kok opp saften og la den koke i noen minutter.
Tilsett sukkeret litt etter litt. Smak til underveis, og rør til sukkeret er oppløst.
La saften koke uten lokk i 10-15 minutter uten å røre i den.
Tips
Fjern skummet som kommer på toppen med en skje. Da får geleen både lenger holdbarhet og en klarere farge.
Ta geletesten: Dypp 1 ss av den varme ripssaften på en kjøleskapskald tallerken og sett den i kjøleskapet. Når den har blitt avkjølt etter noen minutter, drar du en skje rett gjennom geleen. Hvis den stivner og du ikke kan samle den med skjeen, er geleen klar!
Lykkes du ikke første gang? Du kan koke opp på nytt og tilsette litt mer sukker for å prøve igjen. Du kan også tilsette pektinpulver.
Ha over geleen på rene, steriliserte glass og sett geleen i kjøleskapet.
Gratinerte tacopannekaker er en kjempegod tacovariant. Stabler med pannekaker, og herlig tacofyll. Toppes med ost og gratineres i ovn. Server med det tacotilbehøret du ønsker. Vi bruker det vi normalt bruker til taco. Disse pannekakene er glutenfri, men bruk det melet du selv ønsker.
Du trenger
(Holder til 6 personer)
Pannekaker
3 egg
7.5 dl melk
5 dl Toro lys melblanding (glutenfri)
1 ts salt
3 ss smør/margarin (smeltet) eller flytende
Smør/margarin til steking
Tacopannekaker
Pannekakene
200 gram revet rød cheddar
1 liten boks med mais
2 kjøttdeig à 400 gram
2 poser tacomiks krydder
1 løk
1 paprika
Rømme
Koriander, vårløk eller persille
Slik gjør du
Pisk sammen melk og egg. Rør inn melet og tilsett salt og smeltet smør. La svelle 30 minutter
Stek alle pannekakene i en panne med smør. Legg til sides. (Helst ikke så store)
Stek kjøttdeig i en stekepanne. (Gjerne i 2 omganger) Tilsett mais og oppkuttet løk og paprika. Tilsett tacokrydder og vann etter det som står på pakningen. La småputre i 8-10 minutter.
Finn fram et stekebrett med bakepapir. Sett stekeovn på 200 grader
Jeg lager tre stabler med tacopannekaker. Legg lagvis pannekaker, tacofyll og ost. Jeg bruker 4 pannekaker i hver stabel.
Avslutt med pannekake. Topp med revet ost.
Gratiner i ovnen til toppen er gyllen og osten smeltet. Disse tok jeg i 10 minutter.
Ha litt rømme på toppen og ev. koriander, vårløk eller persille
Glutenfrie pannekaker er like lett å lage som vanlige. Topp med bacon, syltetøy, ost og skinke, eller hva du liker og ha på pannekakene dine! Og gjerne med litt suppe først.
Du trenger
(til 4 personer)
3 egg
7.5 dl melk
5 dl Toro lys melblanding (glutenfri)
1 ts salt
3 ss smør/margarin (smeltet) eller flytende
Smør/margarin til steking
(du kan tilsette romessence eller mandelessence for mer smak)