Waldorfsalat er klassisk tilbehør på norske koldtbord. Smaker godt sammen med magert kjøtt som kalkun, kylling og svin. På bildene har jeg ikke lagd til 4 personer. For vi er kun to.

Du trenger til 4 personer

3 stk. eple

2,5 stk. stilker stilkselleri (stangselleri) , evt. litt sellerirot i terninger

0,5 boks hermetisk ananas i biter, liten boks

150 g blå druer

1,25 dl kremfløte

1,25 dl majones

50 g hakkede valnøttkjerner

0,25 stk. sitron eller litt sitronsaft

SLIK GJØR DU

Kutt eple, stilkselleri, ananas og druer i biter.

Stivpisk kremfløte og bland den med majones.

Vend inn de kuttede ingrediensene og valnøtter. Smak til med sitron og ananassaft.

Ha salaten i en skål og pynt med noen hele valnøtter, blå druer og stilkselleriblader. Oppbevar kaldt til servering.

Dette er er fantastisk middag. Og denne marinaden er virkelig universal. Den passer utmerket til laks, kalkun og storfe. Her har jeg delt opp rundstek som marineres i marinaden. Helst over 3 timer. Som tilbehør har jeg søtpotetroser og hasselbackrotgrønnsaker. Oppskrifter på potet og grønnsakene finner dere i egne linker lengre ned.

Du trenger:

Oksekjøtt i store terninger

Ingefær- og soyamarinade

1 ss Ingefær

1 fedd Hvitløk eller 1 ts hvitløkspulver

1 dl Soyasaus

4 ss Eplesidereddik

1 ts røkt paprikakrydder

Frisk persille

1 ss gressløk

Frisk rosmarin eller timian

Slik gjør du:

Bland soyasaus og eddik i en bolle. Tilsett krydder, oppkuttet ingefær og urter. Bland sammen.

Kutt opp oksekjøtt i biter, legg de i marinaden. Minimum 3 timer

Kjøttet stekes i en panne med smør. Skal ikke overstekes.

Søtpotetroser finner du oppskrift på i linken her:https://tomsmatprat.blogg.no/sotpotetroser-med-bacon.html

Hasselbackrotgrønnsaker finner du oppskrift på i linken her:https://tomsmatprat.blogg.no/hasselbackrotgronnsaker-med-honning.html

Som saus har jeg kokt opp oksekraft. Den jevner jeg med maizena. Smaker til med masse peppermiks og litt fløte. Det et alt.

Da er det bare å servere folkens. Du vil ikke angre.

Hasselbackrotgrønnsaker med honning er et fantastisk tilbehør til kjøtt. Ja, passer sikkert utmerket til stekt fisk også. Snitt rotgrønnsaker slik du gjør med Hasselbackpoteter. Bakes i ovn og toppes med litt honning på slutten.

Du trenger:

Små gulrøtter (snacks gulrøtter)

Beter i forskjellige farger

Pastinakk

Litt olje

salt

pepper

honning

Frisk Rosmarin eller timian

Slik gjør du:

Skyll og skrell grønnsakene. (valgfritt, jeg skreller kun beter)Del beter og pastinakk i to.

Snitt opp grønnsakene slik du gjør med hasselbackpoteter. Ikke helt igjennom. Bruk grillpinner eller spisepinner på hver side.

Ha grønnsakene på et stekebrett eller i en ildfastform.

Dryss over litt olje, salt, pepper og urter

Stekes på 180 grader i ca. 45 minutter. Større grønnsaker, trenger selvfølgelig litt lengre tid.

Når det er 5 minutter igjen, har du over litt honning på alle grønnsakene.

Pynt med litt friske urter før servering.

Det finnes nesten ingen grenser for hva man kan putte i en eggesalat. Kokkefruen er kjempeglad i eggesalat, og det vandrer alltid en stjerne i boka når jeg lager det. Her har jeg gjort en ny variant, med røykalaks. Det ble en utrolig god kombinasjon.

Du trenger:

1/3 boks lettrømme

Majones (ca. samme mengde som rømme)

2 egg

3 skiver røykalaks

1 ss gressløk

1 ts vegeta

Noen dråper tabasco etter smak

Noen dråper worcester saus etter smak

Litt finsnittet rødkål etter ønske

Litt raspet gulrot etter ønske

Slik gjør du:

Hardkok først egg. For de må ikke være varm når du blander de i. La de ligge i kaldtvann imens du blander sammen resten.

Ha majones og rømme i en bolle

Tilsett vegeta (kan bruke litt salt og pepper) smak til med litt tabasco og worcester.

Snitt opp litt rødkål og rasp litt gulrot. Trenger ikke så mye, men det bestemmer du selv. Tilsett grønnsakene og gressløk i bollen.

Kutt opp røykalaksen og ha den i bollen.

Skrell egga og del de opp i små biter. Bland sammen i bollen.

Eggesalat blir best om den får stå et par timer før servering.

Jeg har satt grensen på 4 dager holdbarhet her i huset. Men den varer aldri så lenge.

Ja, da er snart 2022 bak oss og ett nytt år venter på å starte. Men hvordan har året vært, det skal dere få en oppsummering av her. Det har vært et spennende år med masse forandringer, det skal være sikkert og visst.

Da året startet hadde jeg en liten matside med rundt 6000 følgere. 27. januar ble jeg godtatt som blogger på blogg.no. Og da startet jeg opp Tomsmatprat.blogg.no

Det var noe jeg hadde jobbet hardt for lenge. For dere skjønner, man blir ikke blogger på blogg.no uten videre. Først måtte jeg bli populær nok på miniblogg.no og er man heldig får man bli blogger på hovedplattformen til Blogg Norge

Men da altså fra slutten av januar har fokuset mitt vært bloggen. De første 6 månedene var tunge. Jeg holdt meg på topp 20 listen. Jeg lå fra 12-17 plass sånn fast. Så løsnet det litt mot juli. Jeg kom flere ganger inn på topp 10. I en måneds tid, lå jeg mellom 2-6 plass fast. Og jeg var storfornøyd med det, men manglet liksom det siste 1 plassen. Jeg så jo at det var mulig, bare jeg jobbet litt hardere. Etter hvert som følgertallet på Facebook-siden steg, så steg også lesertallene på bloggen.

12. august var dagen jeg endelig klatret opp til 1. plass. De neste tre ukene hadde jeg flere 1. plasser og 2. plasser

Det var som en drøm, noe jeg virkelig hadde jobbet hardt for. Fra bursdagen min 6. september ble jeg værende på 1. plass. I over 13 uker beholdt jeg den plassen. Så det å ta en liten bloggpause i jula, var litt tungt for meg🤣Det betydde at seiersrekken med 1. plasser røyk. Men det fikk bare være. Jeg trengte et par dager pause. Det tar faktisk litt på å drive denne bloggen. Hele tiden komme med nye innlegg til dere. Jeg prøver også å være veldig tilgjengelig for dere. Jeg svarer på matspørsmål og kommentarer døgnet rundt. Ikke alle når jeg å svare da. For det blir fort over 100 spørsmål om dagen. Det er meldinger, snap, kommentarer og Mail. Så bruke ganske mye tid på det. Så da trenger man litt pause fra alt innimellom.

Facebook-siden har i skrivende stund 18953 følgere. Så har blitt en del flere følgere dette året. Det er jo bare så gøy da.

Vi ble alle ett år eldre dette året. Kokkefruen ble 40, Mathias ble 16, Hannah ble 18, Mina ble 15, Cian  ble 10🐶og jeg ble 44.
I året som har gått har dere jo fått blitt kjent med hele denne gjengen. Både gjennom historier og bilder fra vår hverdag. Jeg trur egentlig de syns det er ganske gøy.

Cian har jo fått skrevet masse til dere som gjesteblogger, noe han syns var gøy.

Fra oktober begynte jeg å tjene noen kroner på bloggen. Så fra nyåret blir jeg blogger på fulltid, men også kokebok forfatter. Ja, for jeg har begynt å skrive kokebok. Håpet er at den blir utgitt til sommeren. Får mye tid fra jan-mars å skrive. Vinter og ikke så mye å finne på ute. Jeg er ikke så glad i vinter akkurat.

I året som har gått har dere fått bli kjent med meg på godt og vondt. Dere har fått lest alle mine hemmeligheter. Alt fra misbruk da jeg var liten, til rusmissbruk, helseproblemer, hjemløs og fengsel.
Mye av det var veldig tøft for meg å skrive, men det var også en liten byrde fra skuldrene som forsvant. Så jeg angrer ikke på at jeg gikk ut med så mye personlige historier fra mitt liv. Ja, jeg har jo en del flere historier. Men de er liksom ikke de tunge historiene. De er jeg heldigvis ferdig med.

Det har blitt en del hytteturer i år også. Og dere har jo fått tatt del i de turene, gjennom hyttedagboken. Det har blitt mange fisketurer, men bare noen få fisk. Bedre lykke neste år satser jeg på.

Vi feiret jul for første gang hjemme. Det var jo noe nytt og spennende. Og trur alle var fornøy.

Jeg har blitt intervjuet av avisa for ikke lenge siden. Det var jo også ganske gøy.

Jeg har lagd mat til mange hundre mennesker i året som har gått. Blant annet både 1. mai og 17. mai feiring i Lunde. Lagd mat til to store jubileum her i Lunde. Og jeg har lagd mat til flere konfirmasjoner, deriblant til min egen sønn i mai. Neste år er det yngstejenta sin tur.

Kokkefruen og jeg bestemte at vi skal gifte oss 17. mars 2023. Det blir jo stort for oss i året som kommer. Jeg starter også opp AS på nyåret, det blir jo noe nytt også. Så mye forandringer som kommer i 2023 også.

2022 har vært et fantastisk år. Har ikke blitt Lotto-millionær da, men vi har vel det meste vi trenger sånn egentlig. Så kan ikke klage.

En klokke som koster 3000 kroner, viser samme tiden som en til 300. Ensomhet i et hus på 400 kvadratmeter er den samme som ensomheten i et hus på 40.  Om man flyr 1. klasse eller økonomi-klassen, så kommer man fram til samme destinasjon. En dag håper jeg at de fleste vil innse at lykke ikke handler om materielle ting, men om kjærlighet, menneskene du har rundt deg og gleden du kjenner for å leve.

I år er vi alene på nyttårsaften, slik vi er annen hvert år. Det legger ingen demper på feiringen det da. Vi klarer å kose oss da også vi. Har jo Cian sammen med oss da. Han er heldigvis ikke redd fyrverkeri. Han står uten sammen med oss han.

Det er sikkert masse jeg har glemt i farten, om året som har gått. Men man skal jo se framover og ikke bakover.

Tusen tusen takk til alle dere som har fulgt familien og meg gjennom året. Det har vært en stor glede♥️

Jeg vil med dette ønske dere alle en fortsatt god jul og et riktig godt nyttår♥️

Pinnekjøtt er nydelig julemat. Og man kan gjerne tilsette litt ekstra smaker som mørkt øl eller eplejuice. Her har jeg brukt eplejuice. Jeg damper pinnekjøttet oppå mandelpoteter. Da får potetene også en fantastisk smak, og man sparer litt arbeid og strøm. Og nei, potetene koker ikke i stykker. Her har jeg brukt pinnekjøtt fra Gilde. Det er vannet ut i ca. 18 timer og byttet vann en gang. Jeg serverer med en hjemmelaget kålrabistappe, vossakorv og en nydelig saus på eplekraften.

Slik gjør du det:

Først må du vanne ut pinnekjøttet

Dagen etter legger du mandelpotet i bunnen av en kasserolle. Hell på med eplejuice til ca. halveis opp på poteten. Legg så i pinnekjøttet. Sett på lokk, kok opp og sett ned varmen. Pinnekjøttet skal dampes/trekkes i 3 timer til kjøttet slipper bena.

Kålrabistappe

Kålrabi og gulrot skrelles og kuttes i mindre biter. Jeg har litt rester jeg har brukt her. Grønnsakene kokes møre. Så siler jeg av vannet. Har i litt fløte, muskat, salt og pepper. Så kjører jeg det raskt med en stavmikser. Kun kort tid, skal ikke bli lim. Kan bruke en potetmoser også. Det er best å mose først, så smake til med krydder,. Jeg kan ca. menger på måfå, så jeg tar det i på forhånd.

Saus

Jeg syns det er nydelig med en saus til pinnekjøtt. Og her er det ikke snakk om avanserte greier. Jeg tar kraft fra kasserollen med pinnekjøtt. Kan være veldig salt, men jeg bruker uansett fløte i. Her har jeg også litt ekstra eplejuice i. Jeg koker opp kraften, litt mer eplejuice og en grønnsaksbuljongterning. Så jevner jeg med maizena/vann. Har i en liten skvett fløte og smaker til med peppermiks og gressløk. Det er alt, og det er en nydelig saus. Jeg gjør det samme om jeg bruker bare vann eller øl også.

Vossakorven deler jeg opp og legger i kasserollen med pinnekjøtt de siste 20 minuttene

Da er det bare å legge opp maten. Og som du ser på første bilde under her, poteten er like fin etter 3 timer.

Det skjer mye spennende før jul, også for en hund. Cian vil i år skrive til dere i 24 dager. Hva han har på hjerte, det må du følge med for å finne ut. Gårsdagens luke finner du i linken her➡️ https://tomsmatprat.blogg.no/%f0%9f%a6%aecians-adventskalender-23-desember%f0%9f%8e%85%f0%9f%8f%bb.html

24. desember

Hei dere og god jul🎅🏻🐾🎅🏻
Jepp, i dag er dagen kommet. Det er endelig julaften dere..voff voff🐶

Jeg prøvde å holde meg våken i natt. Ville se nissen når han kom, men jeg sovnet. Ikke bare bare å holde seg våken etter den fine dagen vi hadde i går.
Det var pynting av tre, vasking og masse masse greier. Vi hadde besøk av tante, mormor og mine søskenbarn. De ville se på pepperkake-landsbyen. Så spiste vi kakemenn og drakk julebrussaft. Eller de da, jeg fikk jo selvfølgelig ikke.

Da det gikk mot ettermiddagen var de andre opptatt med sitt. Jentene hadde sett på julekalender, og der sa de at blåtimen var magisk. Så da det gikk mot blåtimen, gikk jeg på leting etter julegenseren til pappa. Kanskje litt magi var hjelpen jeg trengte, for å finne genseren.

Elektrikeren hadde vært her på dagen, og fikset lyset på låven. Så nå så det lyst ut for min del.

Jeg snuste meg rundt på låven…og vet dere hva eller? Jeg traff Fjøsnissen jo. Og hva hadde han på seg. Var ikke det genseren til pappa da mon tro🤔

Jeg prøvde å snakke med Fjøsnissen, han måtte jo gi den fra seg. Fjøsnissen danset og lo, og ville ikke gi fra seg genseren.

Jeg sa til Fjøsnissen, at om han ville ha grøt i kveld. Da måtte han gi fra seg genseren. Jeg spurte hvorfor han hadde julegenseren til pappa. Da svarte han at det var pga lillejulaften i fjor.
Vi hadde alle sammen vært på låven og spist grøt. Ja, vi hadde satt fram grøt til han også. Men han fikk ikke spist den. Det var så kaldt den dagen, at grøten ble til is. Så innen vi hadde forlatt låven, så var det isgrøt. Og han ble så lei seg. Han så at pappa hadde lagt igjen genseren sin, så han tok den. Han har brukt den i ett år nå. En bjelle var falt av, men ellers var den fin.
Han gav meg genseren til slutt. Jeg takket og bukket. Ønsket han en god jul, så sprang jeg hjem til pappa med den.

Og pappa ble veldig glad for genseren sin. Og gav meg en stooor klem.

Det var akkurat i tide. For nå skulle vi opp til nabogården. Vi gikk opp alle sammen, det var litt kaldt.

I eldhuset hos naboen var vi samlet 20 flotte mennesker i julestemning, og 4 hunder. Der spiste vi grøt og kaker. Jeg traff en ny venn. Hun het Cava trur jeg. Hun var ett år, og hun luktet veldig godt. Så da måtte jeg begynne å pipe og sutre litt. Jeg lå på fanget til pappa. Det var litt trekkfullt og kaldt på gulvet. Så best å få varme fra pappa. Dere ser bilde av Cava under her. Hun lå og blunket til meg, søt var hun🐶

Fjøsnissen på nabogården og på vår gård fikk grøt. Men var jo 12 minusgrader, så håper  Fjøsnissen fikk spist grøten sin denne gangen. Nissen må jo ha julegrøten sin.

Ja, i dag er julaften dere. Jeg vil takke alle dere som har lest kalenderen min disse 24 dagene. En riktig god jul til alle sammen🎅🏻

Jeg vil også takke de som har hjulpet meg med skrivingen av denne kalenderen. De av dere som er litt observante, har kanskje fått det med seg🤔

Det er faktisk tre personer som har skrevet. Så det har både vært forskjellig dialekt og skrivemåte.

Tusen takk til Mamma, Hannah og pappa☺️

Snus, boff og en riktig god jul fra Cian🐶🐾🎅🏻

Skal man ha jordbærsaus til for eksempel riskrem, da er den best hjemmelaget. Slik får du en helt enkel og nydelig dessertsaus.

Du trenger:

(8 personer)

400 gram frosne jordbær

200 gram sukker

Saft fra en halv lime. Kan bruke sitronsaft også

1 dl vann

Slik gjør du:

Ha jordbær, sukker, presset saft fra en halv lime og kokende vann i en kjele. La blandingen småkoke på svak varme til sukkeret har løst seg opp.

Bruk gjerne enten en stavmikser eller en foodprocessor og mos blandingen så alle klumper fjernes.

Avkjøl sausen i kjøleskapet frem til servering.

Oppskrift på enkel, hjemmelaget rødkål. Solbærsirup og karve gir den klassiske, gode smaken til dette tilbehøret. Passer godt til julens ribbetallerken, and og til kalkun.

Ingredienser

(8 personer)

1 stk hel rødkål

3 dl solbærsirup

3 dl vann

4 ss karve

salt

pepper

Eplecidereddik

 

Slik gjør du:

Del rødkålen i to og fjern stilkfestet. Kutt rødkålen i tynne strimler.

Ha rødkålen i en kjele sammen med solbærsirup, vann og karve. Kok under lokk til rødkålen er helt mør. Dette tar ca 30-40 minutter. Vil du ha mer tyggemotstand, koker du bare litt mindre.

Er det litt mye veske på slutten, bare sil litt av. Alle rødkål er ikke like store. Så dette varierer litt.

Smak til rødkålen med salt, pepper og eddik

Det skjer mye spennende før jul, også for en hund. Cian vil i år skrive til dere i 24 dager. Hva han har på hjerte, det må du følge med for å finne ut. Gårsdagens luke finner du i linken her➡️ https://tomsmatprat.blogg.no/%f0%9f%a6%aecians-adventskalender-22-desember%f0%9f%8e%85%f0%9f%8f%bb.html

23. desember

Hei igjen dere🐶🐾

I dag er dagen før dagen🎅🏻Gaver og sånt vet dere, pluss alle disse deilige duftene. Ja, det var det her i går også. Pappa holdt på med både ribbe og roastbiff på kjøkkenet. Det luktet så himmelsk, skal dere vite. Ble ikke noe på meg denne gangen heller.

Vet dere hva eller? I går på morgenen, så gikk jeg å la meg igjen. Ja, etter jeg hadde gitt dere julekalenderen. Da jeg våknet holdt pappa på med et stort utedo på utsiden.

Og trur du jaggu ikke at han dro hele det doen inn i stua. Så sang han, du grønne glitrende tre god dag. Så sa mamma, det glitrer ikke ennå. Da sa pappa at mamma glitret. Det kunne ikke jeg se, men sikkert sant når pappa sier det.

Det treet var veldig stort. Eller utedoen som jeg kaller det. Det rakk helt opp i taket, var ikke plass til spiret, sa mamma. Så pappa måtte sage det litt kortere. Ja, vi bruker ikke stjerne i toppen. Vi bruker et spir som er over 100 år gammelt. Mamma er veldig redd for det, så pappa får nesten ikke røre det.

Så nå har vi et kjempestort utedo i stua. Jentene skal pynte det i dag. Kanskje jeg får hjelpe til🐾🤔

Det blir ofte krangling når de to jentene skal samarbeide. Og blir fort tull og vas, men det er vi vant til. Så ender det med at pappa gjør det ferdig. Da er det jul dere🎄Alt ved det normale🤣

På utsiden her er det veldig glatt nå. Er som å gå på et speil, sier pappa. Jeg har aldri gått på speil, så det vet jeg ikke noen ting om. Men glatt er det i hvert fall. Jeg skulle over veien for å tisse, da glei jeg nedover sidelengs. Det var skummelt det😱En hund ble kalvbeint du liksom.

Vi var også en tur i sentrum på kvelden. Litt tryggere å gå der det er strødd. Pappa skulle handle de siste tingene til jul, som brød, melk og pålegg. For da slipper han på butikken i dag eller i morgen. Imens han handlet gikk mamma og jeg tur i sentrum. Det er alltid spennende, og mange plasser å tisse.

Jeg skulle jo på låven å lete etter julegenseren i går, men vet dere hva? Tante hadde ødelagt lysa der nede. Ja, tante skulle lade bilen. Så var det noe tull med ledninger eller noe. Poff…mørkt ble det! Så da turte ikke jeg gå ned dit. Jeg er jo mørkeredd, vet dere. Så jeg må nok vente til det blir lyst i dag. På denne tiden er jo Fjøsnissen veldig aktiv, og han er skummel. Jeg har jo ikke noe grøt med til han. Jeg trur han skal få grøt i kveld da🎅🏻Det gleder han seg nok til🤤

Snus og boff fra Cian🐶🐾