Langtidssteking av svinekam gir et saftig og mørt resultat. Lag røkt svinekam glasert med sennep, honning, provencekrydder og basilikum. En saftig og mør svinekam er en kjær klassiker på bordet under søndagsmiddagen.

Skjær av svoren og legg svinekammen i en ildfast form. Dette var en svinekam på 1.5 kg

Bland sammen 2 ss honning, 2 ss sennep, 1 ts provencekrydder og litt hakket basilikum. Ikke mange bladene jeg bruker som dere ser på bilde over her.

Pensle inn svinekammen med glacen. Halvparten nå og halvparten på slutten av steketiden. Jeg salter også litt. Jeg har brukt urtesalt her, men det er opp til deg. Oppskrift urtesalt:https://tomsmatprat.blogg.no/urtesalt.html

Fyll 2-3 dl med vann i formen før du setter den i ovn. 125 grader i 3 timer. Da skal den være perfekt stekt når den ligger på 1.5 kg. Kraften skal du lage saus av, så om du ønsker kan du legge med noen grønnsaker i formen for mer smak. Jeg jukset med grønnsaksbuljong i kraften siden jeg ikke hadde bruk for grønnsaker fra formen nå.

Som tilbehør her hadde jeg spicy rødkål-slaw. Oppskrift finner du i linken under her.

https://tomsmatprat.blogg.no/spicy-rodkal-slaw.html

Jeg hadde også kokte småpoteter og stekt asparges.

Så er vi kommet til sausen. Den lager du mot slutten av steketiden av kjøttet. Ta ut formen og sil av kraften i en egen kasserolle. Samtidig glaserer du kjøttet med det resterende glacen du har igjen. Sett kjøttet inn i ovn ca.15 minutter til før du tar den ut å lar den hvile i 15 minutter.

I kraften har jeg tilsatt en terning med grønnsakbuljong som jeg nevnte over. La koke opp og sørg for at buljongen er oppløst. Jevn til med litt maizena og vann.

Når du har ønsket tykkelse på sausen tilsetter du 0.5 dl fløte og litt kvernet pepper. Trenger nok ikke mer salt, men det smaker du selv. Tilsetter også ca.1 ss med sennep i sausen, setter en ekstra liten spiss på smaksopplevelsen.

Når kjøttet har hvilt i ca. 15 minutter på benken, kutter du vekk benet før du skjærer kjøttet i skiver. Legg skivene på et serveringsfat.

Da er det bare å servere å nyte!

Denne spicy rødkål-slawen er utrolig god, og den passer til det meste av grillmat eller svinestek, kam etc. Kokkefruen mener den er så god at hun kunne levd bare på den, og det tar jeg alltid som et godt tegn. Om du ikke vil ha den spicy er det bare å kutte ut hvitløk og chili i oppskriften.

Du trenger


200
g rødkål

0,5 ts salt (jeg har brukt rødvinsalt, oppskrift finner du HER

1 stk. rødløk

2 ss majones

3 ss lettrømme

0,5 ts kvernet pepper

1 ss finhakket frisk timian

1-2 hvitløksfedd

1 ts frisk chili eller chiliflakes. (vil du ha der mer spicy tilsetter du bare ekstra)

Slik gjør du:

Kutt opp kål, løk og timian.

Bland sammen rømme, majones, hvitløk og krydder (utenom salt) i en egen bolle. Et lite tips for å få den ennå bedre er om du lager denne blandingen dagen før, la den stå i kjøleskapet og ta til seg all den nydelige smaken fra hvitløk og chili. Da kan du også tilsette timian i blandingen.

Gni rødkålen godt inn med salt i en bolle, slik får du den litt mykere.

Tilsett rødløk og timian i bollen og tilsett rømmeblandingen. Bland godt sammen.

Sett rødkål-slaw i kjøleskapet fram til du skal bruke den. Får bare mer smak av å stå litt.

En jevning er noe du bruker for å tykne en rett, saus eller suppe for å få riktig konsistens. Vi har tre hovedtyper som brukes:

-kalde jevninger

-varme jevninger

-legeringer

Det finnes flere typer jevninger, både med og uten fett. Fettet kan være margarin, smør, smult, matfett eller olje.

-Kalde jevninger (toppjevninger)

-hvetemelsjevning («meljevning»)

-maismeljevning (maisenna)

-arrowrotjevning

-kaldt smør- og meljevning (beurre manié)

-smør (montering)

-potetmeljevning

-grynjevning (byggryn, sagogryn, tapioka)

Noen eksempler på hvordan vi gjør det

Potetmeljevning som brukes til å jevne desserter, sauser og supper av frukt og saft: Potetmelet røres ut i litt kaldt vann før jevningen tilsettes og røres inn. Må ikke koke etterpå.

Maisennajevning som brukes til forskjellige supper, sauser, wok og andre som ikke er helt klare: Maismelet røres ut i litt kaldt vann før jevningen tilsettes og røres inn. Må kokes opp etterpå.

Meljevning som brukes i varme retter sammen med vann (eksempel er fårikål): Melet røres ut i litt kaldt vann før jevningen røres inn i varme retter, eller det drysses over som i fårikål. Må kokes i 10−20 minutter for å få bort melsmaken.

Arrowrotjevning brukes til klare supper og sauser: Røres ut i litt kaldt vann før det røres inn i varme retter. Må ikke kokes etterpå, da blir den seig.

Mykt smør kan piskes inn i krafter og sauser før servering (montering), men må ikke koke.

Varme jevninger (bunnjevninger)

-lys jevning (lys roux)

-brun jevning (brun roux)

Lys jevning som brukes til lyse sauser og supper: Like mengder margarin/smør og hvetemel. Bruk svak varme. Smelt smør/margarin, og tilsett hvetemel. Fres blandingen til den har fått en lysere farge. NB! Den skal ikke bli brun. Brukes til bechamel, veloutésauser, kremsupper, veloutésupper.

Brun jevning som vi alle kjenner: Brukes til brun saus og suppe. Like mengder margarin/smør og hvetemel. Smelt smør/margarin, og tilsett hvetemel. Brunes over svak varme. Rør kontinuerlig i jevningen til den er sjokoladebrun.

Legeringer:

-kremfløte

-eggeplomme og kremfløte

Å legere en saus eller suppe vil si å tilsette kremfløte eller en blanding av eggeplomme og kremfløte like før servering. Må ikke koke etter at eggeplomme er tilsatt. Hensikten med legeringen er å gi sausen/suppen en fyldigere konsistens.

Smakstilsetning til salt finnes det utallige varianter av. Urter er jo det mest vanlige, men har du prøvd rødvin? Det burde du. Saltet får en fantastisk smak og du bruker det akkurat på den samme maten du ville brukt vanlig salt på. Og den nydelige fargen saltet får. Her skal jeg vise deg hvordan du gjør det.

Du trenger

400 gram havsalt

1.2 dl rødvin

Slik gjør du det

Ha saltet i en bolle og hell på rødvin. Jeg har brukt rød hyggevin denne gangen. Men du kan selvfølgelig bruke den vinen du ønsker.

La salt og vin stå i 60 minutter.

Sil vekk vinen. Jeg bruker sil og ett kaffefilter for å få med meg småpartikler av saltet også.

Ha saltet på et stekebrett med bakepapir

La saltet lufttørke på benken, dette tar noen timer.

Oppbevares tørt som du gjør med vanlig salt. Du kan ev. knuse det finere om du ønsker det. Jeg har det i krydderkvern på spisebordet, så jeg beholder det litt grovt.

Urtesalt


Lag urtesalt og eventuelt gi det bort i et fint oppbevaringsglass. Eller bruk det selv til å smaksette maten din. Her kan man sette sitt preg på saltet etter eget ønske og preferanser.

Ingredienser

flaksalt/havsalt
friske urter
krydder

Slik gjør du

Bruk flaksalt/grovsalt som utgangspunkt og tilsett friske urter etter smak. Jeg har brukt timian, basilikum, hvitløk og chiliflakes i dette urtesaltet.

Knus ingrediensene sammen i en morter eller bruk en liten hurtigmikser. Knus det så fint du vil ha det. Jeg har det litt grovere her, for jeg skal ha det i en krydderkvern på spisebordet.

 

Hell saltet utover et stykke bakepapir eller en stor tallerken, og la det lufttørke før det tørre saltet fylles over på glass eller lignende.


Saltet har lang holdbarhet hvis det oppbevares mørkt og tørt, men litt av friskheten vil gradvis forsvinne.

Verdens beste sjokoladekjeks.

Det er faktisk ingen grunn til å kjøpe sjokoladecookies i butikken, for disse hjemmelagde overgår de fleste. Bare prøv, du kommer ikke til å angre.

Du trenger:

(dette blir 48 kjeks)

225 gram smør

200 gram sukker

220 brunt sukker

2 store egg

2 ts vaniljeessens

360 gram hvetemel

0.5 ts bakepulver

1 ts havsalt

350 gram hakket sjokoladebiter

Slik gjør du

Rør smør og sukkeret til en kremete konsistens. 

Tilsett egg og vaniljeessens, bland godt.

Bland alt det tørre i en egen bolle (utenom sjokoladen)

Tilsett det tørre i smørkremen litt og litt imens du rører. Bruk helst kjøkkenmaskin.

Bland inn sjokoladebitene for hånd så du ikke knuser de.

La deigen stå kaldt en halvtime (kan også fryses ned som kuler og stekes senere)

Rull ut kuler på str med en 20 krone. (Vi har tatt de litt større her)

Legg kulene på stekebrett, husk god avstand for de renner utover. 

Stekes 190 grader over/undervarme i 8-10 minutter.

Avkjøl på rist

Arme riddere er et godt alternativ, enten du ønsker å spise det til frokost, lunsj eller som en hverdagsdessert. Vi lagde disse til lunsj med blåbær og bringebær til. En enkel og smakfull måte få brukt opp brødrestene dine på.

Jeg lagde 3 porsjoner da jeg ville ha to selv. Og til det trenger du:

  • 3 skiver loff eller annet brød
  • 1 stk. egg
  • 1 ss sukker
  • 1 dl melk
  • 0,25 ts malt kardemomme
  • 0,5 ts malt kanel
  • 0,5 ss smør til steking

 

SLIK GJØR DU

  1. Visp egg lett sammen med sukker, melk og krydder og hell blandingen i et fat med kanter.
  2. Legg brødskivene i røren og la dem bli gjennombløte.
  3. Ta opp brødskivene og stek dem i litt smør i en stekepanne på middels varme. Stek de arme ridderne på begge sider til de er pent gulbrune.

Server arme riddere med rørte bær eller syltetøy. Og gjerne et dryss med melis.

Enchiladas er super god mat som passer for hele familien. Her har jeg brukt kjøttdeig, men du kan også bruke annet kjøtt som f.eks: kylling. Jeg bruker maislefser til denne, men du kan godt bruke vanlige tortilla lefser.

Her har jeg servert med en hjemmelaget bønnesalsa og syltet rødløk også. Oppskrift på de finner du her på bloggen.

Først lager jeg bønnesalsaen. Oppskriften finner du her på bloggen.

Så steker jeg kjøttdeig. Vi var kun to personer, så jeg brukte kun en halv pakke kjøttdeig. Jeg hadde også i en rødløk, 5 champignon, 1 stilk vårløk, 2 hvitløksfedd og en kvart gul paprika.

Kjøttdeigen krydrer jeg med med et meksikansk blandingskrydder jeg hadde kjøpt på Normal. Du kan like godt bare bruke salt, pepper og litt paprikakrydder.

Legg ut lefser på benken. Ha på litt revet ost. Jeg har brukt revet topping, helt greit å bruke til denne retten.

Legg på kjøttblandingen og ev. litt mer ost. Denne mengden skal holde til 6 lefser.

Rull sammen lefsene og legg de på et stekebrett med bakepapir. Du kan strø litt ost over om du ønsker det.

Disse steker jeg ca. 8 minutter på 200 grader varmluft. De skal bli litt sprø i kantene.

Da er det klart for servering. Jeg serverer her med litt salat med oliven i, dressing, bønnesalsa og syltet rødløk.

Dette er salsa som passer veldig godt til taco eller annen tex-mex mat. Kun med noen få ingredienser kan du lage et nydelig tilbehør. Jeg viser deg hvordan.

Du trenger

1 pk kidneybønner

0.5 boks mais

1 rødløk (du kan bruke rød paprika istedenfor)

6 ss hakkede tomater eller chilisaus. Jeg har brukt hakkede tomater med basilikum og oregano.

1 ts chili. Jeg har brukt flakes denne gangen. Fersk chili fungerer ennå bedre.

Slik gjør du det

Sil bønner og mais. Bønner skylles også i kaldtvann.

Ha bønner og mais i en bolle.

Tilsett hakket rødløk og chili

Tilsett 6 ss hakkede tomater

Bland alt godt sammen.

Dett var dett, da er den klar for servering. Den vil få litt mer smak om den får stå i 30 minutter før servering, men dette er ikke nødvendig.

Kos dere med dette deilige tilbehøret til ukas taco

Deilige muffins omeletter som både passer til frokost og lunsj. Disse godbitene går fort unna og bruker å være populære her i huset. Her har jeg servert med en nydelig syltet rødløk også. Den perfekte prikken over i`n.

Til disse har jeg brukt:

Egg

Melk

Revet ost/topping

Løk

Paprika

Skinke

Vårløk

Hvitløk

Krydder

Først lager du omelettblandingen. Visp sammen egg og litt melk. Kan også bruke vann.
Krydre med de krydder du ønsker. Jeg har brukt salt, pepper og Provencekrydder. Kutt opp grønnsaker og skinke som du blander i. Mengden på det du har i bestemmer du litt selv, hvor mye du liker av hva. Til disse formene brukte jeg 4 egg og 1 dl melk. Resten er tatt etter ønske.

Finn fram en muffinsform. Hell blandingen i formene.

Jeg stikker også ned ett hvitløksfedd i hver form før jeg topper med revet ost.

Omelettene steker jeg på 200 grader i ca. 12 minutter. Ikke vær bekymret når omeletten faller sammen etter du har tatt den ut av ovnen, for det gjør den.

Server sammen brød og salat. Jeg har også en nydelig knasende syltet rødløk ved siden av. Oppskrift på det finner du også på bloggen.