Forskjellig potetsorter passer til ulike formål

Matpotet (= konsumpotet)

Matpoteter er det vi får kjøpt på butikken, og kalles også konsumpotet. Alle potetsorter passer ikke like godt i alle matretter. Sortene deles inn i tre forskjellige klasser, etter det som kalles koketyper. Definisjonen på de forskjellige koketypene og hvilke potetretter de passer til ser du litt lenger ned i teksten (på denne siden).

Matpoteter egner seg til mange gode matretter, eller som tilbehør til fisk og kjøtt. Nedenfor er det eksempler på forskjellige måter å bruke matpoteter på.

Bakepotet

Bakepotet er gjerne poteter med litt størrelse på, og de er av en melen eller en litt melen type, dvs koketype B eller C. Poteter som egner seg godt til baking er Beate, van Gogh, Kerrs Pink og flere andre.

Kokte poteter

Kokte poteter kan lages av alle sorter. Om en velger fastkokende eller melen potetsort er smak og behag. Kok alltid opp vannet før potetene legges i. Er det melne poteter som skal kokes er det viktig at de har skallet på, og de må ikke kokes etter at de er feridigkokt. Da går de i stykker, og det blir nesten “potetgrøt”. Mange synes for eksempel det er vanskelig å koke potetsorten Mandel. Kok opp vannet, legg potetene oppi med skrellet på, gi vannet et oppkok, og demp varmen slik at potetene bare står og trekker. Problemet med sundkoking i melne poteter blir gjerne mindre på etterjulsvinteren.

Potetbåter tilberedt i ovnen er en enkel og rask måte å tilberede poteter på. Legger en potetene i oven med varmluft (ca 200 grader) tar det 15-20 minutter å tilberede deilige gylne potetbåter. Til dette formålet passer de fleste potetsortene.

Potetmos blir best med potetsorter av koketype B eller C. Mandelpotet er en sikker vinner for mange, men andre sorter som Pimpernel, Asterix, Troll og andre sorter egner seg også godt. Potetmos kan gjerne varieres med å bytte ut noen av potetene med gulrot, kålrot, sellerirot etc.

Potetsalat krever poteter som holder formen, og som ikke går i stykker når potetene deles opp, eller når salaten blandes. Gode potetsorter til dette formålet er de fastkokende, koketype A eller B, for eksempel Berber, Asterix eller Folva.

Lomper er fint å lage av store poteter som er av koketype B eller C. De store potetene er raskere å skrelle. Tradisjonelt har mange forskjellige potetsorter vært brukt til lompebaking, og hver bakstesjef har sine spesialiteter. Lompebakere bruker gjerne både Beate, Asterix, Oleva eller Laila. De store lompebakeriene bruker i tillegg potetflakes laget av Saturna eller Peik. Deigen blir litt seigere når en bruker melne poteter.

Koketype A: Fastkokende poteter. Poteter som hører inn i denne kategorien kan fint kokes uten at de går i stykker om de kokes litt lenger enn nødvendig. Eksempler på fastkokende poteter er tidligpotetene Berber og Solist, og en sort som Folva og til dels Asterix.

Koketype B: Middels melen. Disse potetene har et tørrstoffinnhold som ligger i området 18-20 prosent tørrstoff. Eksempler på slike sorter er tidligpotetene Juno, Rutt og Aksel, og de seinere sortene Beate og van Gogh. Sorten Asterix er i en mellomklasse mellom fastkokende og middels melen.

Koketype C: Melen. Melne poteter har høyt tørrstoff, og forbindes ofte med tradisjonelle potetsorter med utpreget potetsmak. Dette er sorter som Gulløye, Kerrs Pink, Mandel, Pimpernel og Troll. De fleste potetsortene som brukes til å lage potetchips har koketype C.

Når kvalitet på matpoteter skal vurderes måles det grad av sundkoking, mørkfarging etter koking, smak og konsistens (koketype). Videre er det viktig hvordan knollene presenterer seg og holder seg pene etter vasking (glans/blankhet/ glatthet, utseende og skjemmende flekker på knollene). Den mest attraktive fraksjon har til nå vært 42-70 (65) mm. Sortens koketype kan variere etter jordsmonn, klima, gjødsling, høstetid og årgang.

Chipspoteter

Potetsorter som egner seg til koking av chips er spesialsorter som ikke er å få kjøpt i butikkene. Disse sortene finnes bare hos de som produserer poteter for chipsfabrikkene.

Chipskvaliteten er nært knyttet til fargen og fargejevnheten på ferdigproduktet, fettinnhold, tørrstoffinnhold, struktur/blærer i skivene, smak og holdbarhet på chipsen. Det er ønskelig at en sort skal kunne langtidslagres ved lavere temperatur enn 8 °C og likefullt gi lys chips. Chipsfargen testes derfor på poteter som vært lagret ved 6 og 8 °C. Ønsket knollstørrelse er 40-70 mm med en noenlunde jevn størrelsesfordeling.

Eksempler på sorter som brukes til chipspotet er Aslak og Berle (for tidlig produksjon av chips i juli-august), Lady Claire, Saturna og Bruse.

Poteter til pommes frites

Kvaliteten på ferdigvare av pommes frites måles i frityrfarge, styrke og struktur på stavene, grå misfarging etter forkoking, fettinnhold, knollenes tørrstoffinnhold, størrelse/lengde og smak. Ønsket knollstørrelsen er knoller over 50 mm eller lange sorter med spesielt angitt knollvekt. Nå er det også blitt ett marked for mindre knoller, da kravet til lange staver ikke er så sterkt i alle friterproduktene.

Ulike fabrikker har sine preferanser når det gjelder valg av sort. De ulike sortene har forskjellige egenskaper i prosessene som kjøres i fabrikken. Sorter som brukes til pommes frites i dag er Asterix, Innovator, Oleva, Peik og Ramos. Andre sorter er under utprøving.

Poteter til produksjon av stivelse

Å dyrke spesialsorter for å lage potetstivelse har ingen lange tradisjoner i Norge. Jo høyere tørrstoffet er i potetene og jo høyere avlingene er, jo høyere stivelsesutbytte blir det. I andre land (som f.eks. Danmark og Belgia) dyrker de spesialsorter for å produsere stivelse. I Norge er det utprøving av spesialsorter til stivelsesproduksjon. Dette er for eksempel en sort som Kuras. Til produksjon av stivelse brukes det i dag sorten Saturna.

All norsk akevitt er produsert på poteter. Det er egne kriterier for å kunne kalle en akevitt for norsk. For å kunne kalle akevitten for norsk må minimum 95 % av potetene være produsert i Norge.

 

Som jeg har fortalt mange ganger før, bruker jeg å kjøpe forskjellige pakker med strimlet kjøtt når de er på halv pris. Så kjekke og ha liggende i fryseren. Disse som er marinert i mango og chili fant jeg før helga. Og siden jeg ikke hadde noen bedre ide, så brukte jeg de. Her har jeg lagd stekt de med grønnkålmiks. Stekte potetbåter og en nydelig saus på buljong og soyasaus.

Først kutter jeg poteter i båter. Har over godt med rapsolje. Krydrer med røkt paprika, rosmarin, pepper og hvitløk. Steker de på 200 grader i 30-40 minutter.

Sausen lager jeg med oksebuljongteringer. Jeg bruker 3 dl vann og 2 terninger. Koker opp slik at buljongen løser seg opp. Jevner til med maizena og vann til ønsket tykkelse. Smaker til med litt soyasaus, fløte og pepper.

Kjøttet steker jeg i en varm panne med olje. Når kjøttet er stekt har jeg i en pose med grønnkålmiks. La dette surre sammen ett minutt før jeg trekker panna av platen. Strør over litt sprøstekt hvitløk.

Da skal alt være klart til servering

Rester etter lørdagsgodt kan bli en ypperlig liten dessert for de som ELSKER det søte🤤
Her hadde jeg heksehyl, litt melkesjokolade, hockey pulver og Twister mallows🤗

Skjær opp i mindre biter. Plasser de i en ildfastform. 5 minutter i ovn på 200 grader. Vipps så har du en varm, seig og himmelsk dessert


Tilbake i 2010 fikk jeg diagnosen anemi. Altså blodmangel. Det var mye inn og ut av sykehus for å finne årsaken til problemet. Titt og ofte måtte jeg inn for å få et par poser med blod. Med litt refill ble man alltid litt kvikkere.

Det er det med blod, at om man har lite av det blir man ganske så sliten. Og blek da🤣Og jeg hadde ofte lite blod. De fant liksom ikke ut av hva, hvor, hvem…undersøkelser i hode og ræva bokstavelig talt, uten å finne noen årsak. Det fantes ingen plasser i kroppen der blodet forsvant ut. Først trudde de jeg hadde kreft, men det ble avkreftet etterhvert.
Så i noen år gikk jeg slik da. Når blodprosenten gikk under 5.5 var det inn for refill.
Jeg lærte meg jo selv til slutt når blodprosent var på grensa. Kjente det igjen på kroppen og hvordan den  ble når jeg hadde lite blod. Da var det bare en tlf til legen, så rett på sykehus for påfyll.

Dette førte jo også til ekstremt dårlig blodsirkulasjon i kroppen, som førte med seg egne problemer.

Bena mine har fremdeles veldig dårlig sirkulasjon og hovner ganske så fort opp om jeg går eller jobber mye. Blodsirkulasjonen var såpass dårlig at når blodet skulle tilbake fra tærne og opp, gikk det så sakte at blodet skilte ut slaggstoffer som forandret fargen på bena fra knærne og ned.
Og slik er de fremdeles. Er nok litt bedre en de var, men ser nesten ut som om jeg går med lilla/røde strømper🤣Det fører også med seg at jeg nesten aldri går i shorts.

Etter jeg skrev dette innlegget, skrev jeg også et om beina mine, med bilder😱Om du vil lese det, finner du det HER

I 2016 bestemte Hamar sykehus seg for at de skulle finne ut hvor blodet mitt ble av. Så i starten av desember ble jeg lagt inn der. Etter hundrevis av tester i «hode, skulder, kne og tå» (føltes i hvertfall sånn), inkludert benmarg og ryggmargsprøve, så konkluderte de med at jeg produserte ikke blod. Hvorfor, fant de ikke helt ut. Dette var et samarbeid mellom flere sykehus, og selv de beste blodeksperter klødde seg i hodet. De fant ut at kroppen ikke tok opp noe jern, og produserte heller ikke blod.
Jeg var så langt nede i blodprosent at jeg hadde 2 liter blod i kroppen. Hadde et menneske mistet så mye blod på en gang, hadde nok ikke det gått så bra.

Min kropp var vant med å klare seg på lite blod over flere år, og ikke mistet jeg alt på en gang. Så de konkluderte med at det var årsaken til at jeg klarte å fungere med så lite blod. Det var det som første til innleggelsen i Hamar til å begynne med.

Jeg ble på sykehuset gjennom hele julen og nyttår, noe som var stusslig nok i seg selv. 33 dager lå jeg der.

De hadde funnet ut i samarbeid med eksperter at de skulle prøve å «kickstarte kroppen» som de kalte det.
De satte meg på svært høye doser med steroider (prednisolon) Det er et kraftig betennelsesdempende legemiddel som ligner kroppens eget hormon, kortisol. Medikamentet brukes ofte i lave doser ved kroniske revmatiske sykdommer eller i høyere doser over kort tid i perioder med høy sykdomsaktivitet.

De håpet på at en stor dose over tid ville kickstarte kroppen. Jeg fikk 100 mg prednisolon om dagen over noen dager. Og for dere som går eller kjenner til denne medisinen, så ser dere vel størrelsen på dosen. De sa at de aldri hadde gitt så kraftig dose til noen, noe jeg ikke er helt sikker på🤣

Etter 3 dager på denne dosen, faktisk på julaften, satt jeg i tv stuen og så på 3 nøtter til Askepott.

Jeg satt tre meter fra tv’n og jeg klarte plutselig ikke å se teksten på tv. Alt var skurr. Jeg sa ifra om dette, for slik skulle det jo ikke være. Jeg har alltid hatt perfekt syn. Jeg ble kjørt rett til en øyespesialist et godt stykke unna Hamar. Gikk glipp av resten av Askepott og Reisen til julestjernen.
Øyelegen fortalte at en bivirkning av prednisolon var ofte dårligere syn, men at det ville komme tilbake. Han ba også sykehuset halvere dosen med prednisolon slik at ikke ting ble verre.

Det har nå gått 7 år, synet er ikke bedre🤣Heller verre. Jeg ser ikke lengre en 3 meter uten briller.
Det positive er at jeg sliter ikke med anemi lengre. Siden den gangen har kroppen produsert nok blod selv. Og ingenting er jo bedre en det.

Så det negative. Prednisolon over lang tid sliter på skjelett, ledd etc. Så i ettertid har jeg fått benskjørhet, jeg har skiftet en hofte pga leddkulen gikk i oppløsning. Den andre hoften er også vond og veldig slitt, og begge knærne har store sliteskader. Så en dag må jeg bytte alle de tre ledda også.
Men jeg fungerer greit og har lært meg hva jeg kan gjøre og ikke. Pluss at jeg passer på å få hvile bena når de trenger det. (Kanskje ikke alltid så flink til det da)

OBS: Jeg er ikke ekspert på denne sykdommen. Jeg skriver kun det jeg har blitt fortalt av leger underveis😉

Det er mange år siden jeg sluttet å steke koteletter i panna. Jeg langtidssteker alltid koteletter uansett om det er svinekoteletter, nakke eller sommerkoteletter. 3-4 timer i ovn gjør kjøttet så saftig og mørt. Prøv selv da vel.

Her har jeg lagd en pakke med Firstprice nakkekoteletter.

Den har jeg marinert med grillolje med hvitløk. En av de få ferdig oljene jeg syns er god. Jeg har brukt en halv flaske på denne pakken med koteletter. De fikk ligge ca. to timer å marinere.

Kotelettene har jeg så i en ildfastform, steker de i 4 timer på 100 grader. Da er de perfekt.

Før kotelettene er ferdig stekt lagde jeg klar potetene, de skal i ovnen mens kotelettene hviler. Her har jeg lagd potetroser med spekeskinke.

Har over litt olje og krydrer med vegeta, rosmarin og sprøstekt hvitløk. Når kotelettene er ferdig skrur jeg ovnen opp på 220 grader og steker potetene i ca. 15 minutter. (P.S: Hvis du ser at noen har litt annen farge er det bare jeg som testet ut hvordan det blir om man bruker farger)

Jeg tar all kraften fra formen over i en egen kasserolle. Koker opp og jevner med maizena. Så smaker jeg til med litt fløte, salt og pepper. Jukser med sukkerkulør for en brunere farge.

Jeg koker også litt gulrøtter til.

Da er det bare å servere disse perfekte kotelettene. Følg det samme og du vil ikke angre.

Ofte når man vil for eksempel bake så må man bruke romtemperert smør. Og noen ganger glemmer man å ta smøret ut av kjøleskapet. Da må man sitte å vente imens smøret ligger og blir mykt på benken.

Med dette trikset får du smøret mykt på 5 minutter.

Ha kokvarmt vann i ett stort glass. Noresglass eller lignende (Glasset må være stort nok til at du kan sette det over smøret.)

Hell ut vannet igjen og sett glasset over smøret. La stå i 5 minutter og smøret er romtemperert.

Har du noen andre kjekke triks for dette? Legg gjerne igjen en kommentar.

 

Litt turister i egen kommune. Vi tok en tur til Ulefoss Hovedgård. En liten omvisning på gården på den varmeste dagen i år, var ikke akkurat min favoritt syssel i dag. Føltes som om det var 300 grader jo. For en liten Finnmarking er det varm når gradestokken går opp til 30 grader.

Jeg tok noen bilder der oppe da, men tok ikke bilder under omvisningen. Virket litt teit syns jeg når barna og jeg hadde omvisning med guide. Men var utrolig gøy å se hvor godt bevart ting var helt fra 1800-tallet.

Aall var jo en av adelen i Norge og gården ble bygget under Napoleon sin tid, noe utseende også vitner om.

Matkjelleren var ganske så gøy å se. Dette var ikke småtterier.

En del hestevogner var utstilt her også.

Et par gamle uniformer, reise koffert etc

Så håper jeg neste gang fruen bestemmer oss for en slik aktivitet, at det er litt kjøligere😆Men en opplevelse var det uansett.

Eggesalat gjør seg alltid godt på frokost eller lunsjbordet. Og det finnes så mange varianter du kan lage av denne. Du kan nesten fylle de med hva som helst. Reker, stekt bacon, broccoli for å nevne noe. Her du får du uansett oppskriften på denne jeg har lagd her, så bestemmer du selv om det er noe du vil bytte ut eller tilføye.

Du trenger:

3 kokte egg. (jeg koker 9 minutter)

1.5 dl majones

1.5 dl Creme fraiche/rømme

1 gulrot

1 kvart løk

2-3 stilker vårløk

4 skiver skinke

sitronsaft ca. halv ts

salt og pepper etter smak. Ca. 0.5-1 ts

Slik gjør du:

Kok først egg, ca. 9 minutter

Bland sammen majones og creme fraiche. Smak til med litt sitronsaft, salt og pepper til du finner en ca. smak du kan jobbe med. Grønnsaker, skinke og egg vil i tillegg sette en del smak.

Rasp opp gulrot. Press vannet ut av gulrot med et kjøkkenpapir/håndkle for eksempel. Ha det oppi majonesblandingen.

Kutt opp løk, vårløk og skinke. Tilsett dette i blandingen.

Når egga har ligget i kaldtvann noen minutter, kan du skrelle de og dele de opp. Tilsett de også i blandingen.

Eggesalaten blir best om den får stå litt. Først da kjenner du om alle smaker er kommet fram, eller om den trenger noe mer. Men den kan selvfølgelig nytes med en gang også. Med salt og pepper på bordet, bestemmer de spisende selv om de vil ha mer krydder.

En nydelig og enkel middag. Passer godt til helgekosen, men selvfølgelig hverdager også.

Du trenger til 12 kjøttkopper:

  • 2 kjøttdeig (har brukt storfe og svin)
  • cheddar og mozzarella
  • 0.5 dl Bbq olje hvitløk
  • 1 ts kvernet salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 1 ss vegeta
  • Pastasaus (jeg har brukt Firstprice sin)

Slik gjør du:

Poteter i båter, krydre med hvitløk, salt, pepper og litt olje. Stekes i ovn på 200 grader i ca. 30 minutter

Bland kjøttdeig, oljen og krydder i en bolle. Bland godt sammen

Finn fra et muffinsbrett. Smør brettet. Form 12 boller av kjøttdeigen og legg i hullene.

Press så med fingrene slik at du får en kopp.

Ha 1 ts med pastasaus nedi koppen

Fyll opp med ostemiksen.

Stekes de siste 10-12 minuttene sammen med poteten.

Servert her med enkel salat, rømmedressing og rabarbraketchup.

 

En lekker og nydelig liten tapasrett som passer til de fleste anledninger. Kombinasjonen agurk, chili, reker og guacamole er fantastisk. Og slik gjør du det

Du trenger:

Først lager du guacamole. Den blir best om den får stå litt før du bruker den

Ha scampi i en ildfastform. Krydre godt med krydderblandingen. Bruk like mengder av alle krydrene.

Stek scampi i ovnen på 200 grader til de blir rosa. 8-12 minutter. Vend litt på de underveis.

Når scampi er ferdig stekt heller du ut vesken i formen. Fyll på et par dl sweet chilesaus. La blandingen stå til den er romtemperert.

Kutt opp agurkskiver, ca.0.5 cm. Ha på en god skje med guacamole.

Tre scampi på små coctailpinner. 3-4 stk. Stikk de så ned i agurken.

Så enkelt er det folkens. Og det smaker bare fantastisk. Du kan gjerne drysse litt dill over om du ønsker. Det spiser vi ikke her i huset, så derfor serverer jeg de uten.