Som navnet tilsier, så passer denne potetsalaten veldig godt til grillmat. I denne bruker jeg hvitløksmajones, men du kan bruke aioli eller vanlig majones. Bruker man vanlig majones ville jeg tilsatt hvitløk. I slike salater er det også godt med biter av eple. Gir litt ekstra crunch. Dette velger du selv.


Du trenger

(til 6-8 personer)

500 gram kokte poteter

1 dl rømme

1 dl hvitløksmajones

40 gram purre eller vårløk

8-10 søttomater

1 crispisalat

1-2 ss lake fra sylteagurk (etter smak)

Salt og pepper etter smak

Slik gjør du

Bland sammen majones, rømme og lake fra sylteagurk i en bolle. Smak til med ønsket mengde salt og pepper

Tilsett finkuttet purre eller vårløk

Kutt opp potet i mindre biter og søttomat i 4-6. Bland inn i bollen

Kutt opp salaten og vend inn i potetsalaten. Du kan også bruke andre typer salat etter ønske.

Pynt med litt tomat og ev. persille. Potetsalaten blir best om den får stå en stund før servering

Lørdag 29. juni ble en travel dag for en skrøpelig kropp. Og jeg måtte ta all maten alene. Heidi hadde butikken åpen, men etter stengetid kjørte hun ut maten. Det var en grisevarm dag på kjøkkenet. Lå på 29 grader hele dagen. Bena var så vonde etter en hektisk uke. Hadde koldtbord på fredagen også. Startet da klokken 5 på morgenen. I går ble det 15 timer på kjøkkenet, pauser inkludert selvfølgelig.

Det var heldigvis ikke så store selskapene. Så det gikk helt greit. Skulle bare ønske de bena mine var litt bedre😂Før leggetid i natt, så måtte jeg bruke krykke for å gå. Klarer å gå sånn nogenlunde greit nå på morgenen, men jeg skal ikke gjøre stort i dag. Nå trenger jeg litt hvile. Nå er det en del uker til neste gang jeg skal lage mat. Jeg har sagt nei til alle nye oppdrag, og det kommer jeg til å fortsette med ut året. Jeg har ikke helsen til det nå, og venter på nytt kne på sensommer/høst. Da er det litt dumt å ta på seg nye oppdrag.

Som vanlig skal dere få en liten bildeserie av maten fra i går.

Først hadde jeg 9 liter biffgryte som ble levert klokken 16. En gjeng med flotte damer som skulle kose seg. Gryta ble servert med ris og salat

16.40 leverte vi mat til en 75 års bursdagsfeiring. En sprek 75 åring som vi kjenner godt. Og han fikk dette:

Asparges & spekeskinke

Roastbiffsnacks

Røykalakssnacks

Melon & fetasnacks

Dadler med bacon

Salsaklubber

Saltbakte poteter

Scampi

Og litt tilbehør

Men dagen var ikke helt over enda. Samme bursdagsgjengen ville også ha nattmat. Så klokken 22 leverte vi 5 liter fiskesuppe med nystekte rundstykker.

Klokken 22.30 var vi hjemme. Da flatet jeg ut på sofaen med et par kalde øl. Måtte lande litt før leggetid. Og at jeg fikk sove i natt med de bena, det er ganske utrolig. Svimte sikkert av da jeg traff puta😂

Hyttedagbok

Endelig fikk vi tid til en liten hyttetur. Det har vært litt mangelvare i år. Det har vært travle tider, og det er travle tider. Etter vi åpnet butikk, så har vi hatt hendene fulle. Da er det greit å utnytte den lille fritiden vi har. Denne gangen ble det kun fra mandags formiddag til tirsdag ettermiddag. Vi tar det vi får, vi.

Det gjorde i hvert fall veldig godt med en liten tur inn i skogen. Til en liten forfallen tømmerhytte, uten vann, strøm og mobildekning.

Vi var framme litt etter klokken 14. Denne uken er det jo nydelig vær, så det gjorde jo turen enda bedre. Vi har kun vært på et lite dagsbesøk her for noen uker siden. Måtte se om alt var ok etter vinteren. Og det var det jo. Ikke spist opp av mus. Og ingen trær hadde falt og knust hytte eller andre ting ute.

Cian var så glad for å komme tilbake på hytta. Det første han alltid gjør, er å tørke snuta i senga si. Det er visst veldig viktig.

Så var det fjerning av flått. Ja, for det er det alltid etter en tur fra veien til hytta.

Heidi kastet klærne ganske så fort etter ankomst. Nei, det er ikke freddan. Hun skulle sole seg. Vi er bleke etter en lang vinter. Så trenger et strøk eller to med sol for å få litt farge.

Jeg ordnet meg en benk nede ved vannet. Jeg er så dårlig til beins, så jeg klarer ikke å stå og fiske så lenge. Dette ble jo nesten som å sitte i båten, jo. Båten er forresten ødelagt av isen. Så vi må få opp en ny båt. Jeg orker ikke reparere på den som er her. Da må jeg ta den hjem.

Fikk ikke så mye fisk nei, hadde en på da. Den hoppet rett før land, og klarte å komme seg av sluken. Det gikk et par timer til soling og fisking. Det er jo bare så deilig

Så startet jeg med å skrubbe ned grillen. Den var ikke mye pen etter vinteren. Jeg vasket fort over den sist vi var her på dagstur. Men nå måtte jeg litt nøyere til verks. Utekjøkkenet er også fullt av pollen, støv, barnåler og blader. Så her må det vaskes.

Tok en pause innimellom med litt fiske. Ølen som har overvintret, var helt grei den. Har nok vært frossen noen ganger regner jeg med.

Etter grillen var vasket og brent ren. Så var det enkel middag. Ja, vi kjører enkelt på hytta. Har kun en kjølebag som vi har med. Så da fristet det med burgere. Ferdig burgere, cheddar og salat. Helt grei kosemat på hytta det. Her bruker jeg ikke mye tid på matlaging.

Etter middag ble det mer soling på Heidi. Cian la seg til å sove. Og jeg fisket litt til. Det er i hvert fall en stang jeg ser under terrassen.

Heidi ville ha et lite bad før kvelden. Få vasket av seg litt skit som det så fint heter. Var litt kaldt med en gang sa hun, men deilig etter noen sekunder. Å nei da, du lurer ikke meg tenkte jeg. Jeg må ha 22-23 grader i vannet før jeg dypper tåa.

 

Heidi og Cian slappet av litt etter bad. Jeg fisket litt til. Og klarte å miste min favoritt krok. Det var den kvelden. Får nok ikke sove i natt trur jeg.

Det ble en nydelig kveld på terrassen. Musikk, latter og noe godt å drikke.

Det ble mye mygg og knott utover kvelden. Men kongler er ikke mangelvare her i skogen. Så det var bare å fyre opp en liten bøtte. Røyken holder i hvert fall mygg og knott borte.

Cian koste seg veldig han også.

Klokken bikket 03 før vi var i gang med tannpussen. En lang varm dag var over, for da var det kaldt ja. Vi hutret og frøys. Så var godt å komme under dyna da sola sto opp. Det var langt fra en varm sommernatt.

Dagen derpå sov vi lenge. Ingen stress, og det er godt. Klokken var vel 11 før jeg satte på kaffe. Her måtte det en del kaffe til. Var en tung start på dagen, men vi hadde det fryktelig gøy i natt. Ikke så ofte vi får kost oss slik. Etter et par brødskiver, så var man klar for å starte dagen. Klokken 12😂

En rolig og avslappende dag. Vi må uansett være her en god del timer til før vi kan kjøre hjem. Så da var det bare å nyte stillheten. Formen til Heidi var skrøpelig i dag. Kommer seg vel utover dagen satser vi på. Hun holdt seg i senga til langt utpå dagen.

Det ble tid til både fiske og avslapning. Litt vind i dag, men den er i hvert fall varm. Dårlig med fisk å få så langt, men fisken er ikke det viktigste. Er kosen med det hele jeg liker. Fisk er bare en bonus som jeg sjelden får.

Heidi sto opp klokken 13.30. Fikk i seg litt mat og kaffe. Så krøp hun tilbake i senga. Hun har en skikkelig fibro sovedag i dag. Da er det jo greit at vi ikke har så mye vi må i dag, men hjem må vi. Er jobb igjen i morgen tidlig. Det gjorde i hvert fall veldig godt med en liten tur hit.

Utover ettermiddag fisket jeg en del. Hadde en storing på, men den hoppa himmelhøyt over vannet. Og bare spyttet ut sluken. Så da ble det burger i dag også. Med kald cola som vi hadde spart i kjølebagen.

Etter middag var det bare å pakke sammen. Så dro vi hjem.

Takk for turen😊


Rømmegrøt lager du enkelt selv, og fast tilbehør er sukker, kanel og smøret som skummes av grøten under koking. I denne oppskriften er det brukt semulegryn som gir en lettere, men like kremte smak. Rømmegrøt, gjerne i følge med litt spekemat, har lange tradisjoner i Norge, og forbindes for mange med sankthansfeiring, olsokfeiring eller fjellturer.


Du trenger

(til 8 personer)

3 beger seterrømme
1 dl hvetemel
1 dl semulegryn
Ca. 9 dl H-melk
Salt

Slik gjør du

Rør sammen i en kjele: rømme og halvparten av hvetemel og semulegryn.

Sett over til koking, ikke på for sterk varme, rør med treskje til det koker opp.

Skru ned varmen, kok videre og skum av fettet etter hvert som det koker ut.

Når det er tatt av nok fett, røres hvetemel og semulegryn inn for 2. gang. Samme mengde som sist.

Spe med lunken melk til grøten er passe tykk. Smak eventuelt til med litt salt.

Da er det bare å servere med sukker, kanel og smøret du har skummet av underveis

Reklame | Egen nettbutikk


Nektarin er jo kjempegodt, og gjør seg veldig godt som syltetøy. Det er få som har nektariner hjemme i hagen, så her bruker man nektarin fra butikken. Syltetøyet er godt til ost og kjeks, eller bare på brødskiva.


Du trenger

(gir 8-9 dl syltetøy)


1 kurv nektariner (1 kg)

1 halv rød chili (valgfritt)

1 dl sukker

3 ss sitronsaft

0.5 dl vann

Slik gjør du

Ta ut steinene og kutt nektarinene i mindre biter

Ha nektarin i en kjele og tilsett vann og en halv rød chili, som du legger hel oppi. Ønsker du ekstra hot syltetøy kan du finhakke chilien.

Kok under lokk i 10 minutter. Rør innimellom og mos fruktkjøttet litt sammen med fruktsaften som kommer ut.

Kok videre i ca. 5 minutter til alle bitene er møre og syltetøyet har fått ønskelig konsistens.

Ta ut chilien og ha i sukker. Rør til sukkeret blir oppløst og ha i sitronsaft.

Ha syltetøyet over på sterilisert glass

La avkjøles litt før det settes i kjøleskapet

I nettbutikken vår finner du min kokebok. Der er oppskrifter på andre syltetøy også. I nettbutikken finner du også min bakebok + masse annet spennende. Gå inn her: http://www.tomsmatprat.no


Dette er kjempegod kosemat. Wraps/lefser/pita er byttet ut med potetwraps. Disse kan du fylle med nesten hva du måtte ønsker. Jeg fyller her med salat, kjøttdeig, mais, dressing, tomat og agurk. Her skal du få oppskriften på potetwrapsen, så ordner du fyllet selv.


Du trenger

(til 8 potetwraps)

8-10 middels store poteter

30-40 gram revet parmesan

Potetkrydder fra Toms matprat eller valgfritt krydder

Litt olje

Slik gjør du

Vask poteten først. Om du vil skrelle de, velger du selv. Jeg gjør ikke det

Bruk en mandolin eller potetskreller, kutt poteten i tynne skiver.

Ha de over i en bolle med vann og skyll de litt.

Finn fram to stekebrett med bakepapir

Legg på skiver med potet så de overlapper hverandre litt. Husk litt olje under potetene. Du kan enten legge de i sirkel, eller som firkant. Lag 8 stykker fordelt på 2 stekebrett.

Pensle poteten med litt olje og ha på krydder

Dryss så over revet parmesan. Det skal være en god del. Så her bestemmer du litt selv.

Stek poteten på 200 grader i ca. 20 minutter. La de hvile noen minutter før servering. Da henger de bedre sammen

Da er det bare å fylle med det fyllet du ønsker selv


En kjempegod tacograteng med alle de vanlige smakene av taco. Server med salat, nachochips og rømme som tilbehør.


Du trenger

(til 4 personer)

400 gram kjøttdeig

1 pk kidneybønner 

1 liten boks mais

1 løk

200 gram revet cheddar

2 tomater til topping

1 glass salsasaus 

2 ts spisskummen 

Salt

Pepper

Frisk Koriander eller persille

Nachochips

Smør/olje til steking

Slik gjør du

Stek kjøttdeigen i en stekepanne med smør eller olje. Tilsett spisskummen, bønner og grønnsaker. La surre sammen et par minutter før du har i salsasausen. (Kan bruke hakkede tomater om du ønsker)

La blandingen småkoke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Rør inn 50 gram av osten

Om din stekepanne ikke tåler stekeovn, så ha blandingen over i en ildfast form

Topp med ost og skivet tomat. Ha nachochips rundt kantene

Stekes på 180 grader i 12-15 minutter. La hvile noen minutter

Ha på frisk koriander eller persille før servering


I denne retten er hamburgerbrød byttet ut med salatblader. Et litt sunnere og glutenfritt alternativ for de som ønsker det. Burgerne kan du grille eller steke i en stekepanne/grillpanne. Om du vil lage 4•100 grams burgere, eller 4• 200 grams burgere er opp til deg. Jeg gir deg oppskriften til 400 gram kjøttdeig.


Du trenger

(til 4 personer)

Burgere

400 gram kjøttdeig av storfe

2 fedd hvitløk

0.5 ts salt eller etter ønske

0.5 ts kvernet pepper

4 skiver cheddar eller annen valgfri ost. Kan bruke revet også.

Tilbehør

1 isbergsalat

2 tomater

16 skiver agurk

Bacon (valgfritt)

Valgfri dressing

Løkringer (rå løk)

Slik gjør du

Ha kjøttdeigen i en bolle. Knus hvitløksfedd i en presse og krydre med salt og pepper. Bland alt sammen med hendene til hvitløk, salt og pepper er godt fordelt i deigen. Om burgeren blir litt for løs i konsistensen, bør man tilsette litt mer salt i blandingen. Og husk, jo mer du knar deigen, jo mer henger den sammen.

Del så opp b i 4 burgere. Pass på at burgerne ikke blir for tykke i og med at de “Puffer seg” litt opp under steking. Bruk gjerne en hamburgerpresse om du har.

Tips
For å sørge for at burgeren ikke krumme seg under steking kan du også lage en liten grop med tommelen din i midten av burgeren.

Grill eller stek burgerne på middels til sterk varme i 4-5 minutter på hver side til burgeren er gjennomstekt. Legg osten på og la den smelte. La burgeren hvile i fem minutter før servering.

Plukk salatblader fra hverandre. Kutt opp tomat, løk og agurk. Ha klart stekt bacon om du ønsker det.

Så setter du sammen burgeren. Et par salatblader som bunn, fordel tomat, agurk, løk, burger, bacon og dressing. Så salatblader som topp. Om du vil ha noe annet tilbehør, bestemmer du selv. Stekt potet eller pommesfrites passer jo ypperlig til dette.

Da er det bare å hugge innpå


En nydelig hjemmelaget tomatsuppe er aldri feil. Tomatsuppe er ganske enkelt å lage fra bunnen. Server gjerne med kokte egg og litt makaroni ved siden av. Jeg har ikke makaroni i suppen, da har den fort for å bli overkokt eller sette seg fast i bunnen. Dette er jo noe du velger selv.
Om du vil ha litt sting i tomatsuppen, så bruker du litt chili sammen med løken og hvitløken også.


Du trenger

(til 4 personer)

1 løk

2 fedd hvitløk

0.5 stk chili (valgfritt)

2 ss olje til steking

4 ss tomatpuré

2 pakker hakkede tomater

8 dl vann

2 grønnsakbuljong terninger

1 ss sukker

frisk basilikum , evt. litt tørket

Salt etter smak

Pepper etter smak

Slik gjør du

Kutt opp løk, hvitløk og ev. chili i mindre biter

Fres løk, hvitløk og chili i en kasserolle med litt olje. Løken skal bli myk, ikke få farge.

Server med kokt egg, makaroni og kanskje noe godt brød. Dryss gjerne over litt olivenolje også


Piadina er populær håndmat i Italia, særlig i Romagna-området. En slags pizza som kan minne om quesedillaen i Mexico eller kebaben i Midtøsten – et slags mykt flatbrød som varmes på en spesiell stekepanne og fylles med en god skinke, mozzarella eller noe annet godt.

Her skal jeg ikke fylle de, men bruke de som pizzabunn. Disse er fra Bakehuset og koster 19.90 på Kiwi for en 2 pakk. Jeg lager en hvit pizzasaus. For det syns jeg passer best til slike. Man kan også gjøre det samme med nan(brød)

Jeg bruker 6 stk piadina her. Fyll er kjøttdeig, løk, paprika, mais og mozzarella. Etter steking har jeg på litt feldsalatmix. Kan bruke ruccolasalat om du ønsker. 1.5 pizza holdt i massevis til meg, for de mettet ganske godt de bunnene.


Du trenger

(til 6 piadinapizza)

Pizzasaus

2 dl Creme fraîche

1 ts hakket rød chili eller chileflakes

1 fedd hvitløk

2 ss Oliven olje

3 ts Oregano eller pizzakrydder

1 klype pepper

1 klype havsalt.

Pizzafyll

200 gram kjøttdeig

0.5 stk løk

0.5 stk rød paprika

0.5 liten boks med mais

200 gram revet mozzarella

Oregano eller pizzakrydder

feldsalatmix eller ruccolasalat til topping

Slik gjør du

Bland sammen alle ingredienser til sausen. Den blir best om den får stå en stund først, men har du det travelt. Så kjør på!

Smør sausen på alle bunnene

Ha på ost først. Så fordeler du grønnsakene og rå kjøttdeig til slutt. Krydre med litt oregano eller pizzakrydder

Stekes på 220 grader i ca. 7 minutter

Topp med salat før servering