Nydelig fiskegrateng som inneholder torsk, pasta, broccoli, løk og gratinert ost. Det blir vel ikke bedre en det vel. Og ja, jeg bruker alltid potet til fiskegrateng selv om det er makaroni eller annen pasta i. Dette er jo veldig delte meninger om. Jeg syns det er den eneste retten med pasta der man må ha potet til. Smak og behag!

Til denne middagen trenger du: (stor form, 8 personer)

800 gram torsk

1 broccoli

200 g ukokt pasta (gnocchi eller annen form)

4 egg

1 løk

200 gram smør

200 gram hvetemel

1.5/1.75 liter melk (sausen skal være litt tykk, så se an mengden på melk litt)

Revet ost

salt

pepper

muskat

potet

gulrot

Først deler du opp fisken og broccoli i mindre biter. Kok pasta og avkjøl i kaldt vann.

Så lager du hvitsausen. Smelt smør i en stor kasserolle, ha i melet når smøret er smeltet. Bland godt før du sper på med melk (helst varm melk, klumper seg mindre om du plages med det. Jeg bruker kun kald melk) Ikke ha i all melken med en gang. Del det i tre og la sausen tykne litt underveis.

Når sausen har kokt i 5 minutter krydrer du. Her må du smake deg til selv. Salt, pepper og muskat. Du kan også ha i en fiskebuljong trening om ønskelig.

Når du er fornøyd med smaken på sausen tilsetter du broccoli, fisken (rå) og pastaen. Rør godt om

Så har du oppi en hakket rødløk og 4 egg, bland godt.

Ha blandingen i en stor ildfastform. Topp det hele med revet ost.

Stekes på 200 grader (varmluft) i 30 minutter. La hvile 5 minutter før servering

Server med kokte gulrøtter (eller råkost) kokte poteter og ev. smeltet smør. Og ikke glem den viktigste ingrediensen, kjærlighet.

Disse lakserullene passer godt som pålegg til lunsj eller helgefrokosten. De gjør seg også veldig bra på et tapasbord eller koldtbord. De smaker bare helt fantastisk. Her skal dere få oppskrift og bilder på disse herlige rosa munnfullene.

Du trenger

Røket laks i skiver

Kremgo med urter (kan også velge andre smaker)

Litt sitronsaft

Paprika

Rødløk

Vårløk eller gressløk

Slik gjør du

Bland sammen grønnsakene med kremgo, ha oppi noen dråper sitronsaft. Bland det godt sammen. Lettere om kremgo er romtemperert litt.

Legg skiver av røket laks utover. Smør blandingen på laksen.

Rull laksen stramt sammen til lekre ruller.

Dander på fat og server. Og den viktigste ingrediensen er som alltid, kjærlighet!

Slik lurer du inn grønnsaker i maten – uten at noen merker det

Lurer du på hvordan du kan få familien til å spise mer grønnsaker? Ifølge forskning spiser barn 50 prosent mer grønnsaker om de blir lurt inn i maten. Sjekk disse smarte tipsene som kan få både små og store til å øke grønnsaksinntaket.

Det er ikke alltid grønnsaker står høyest på listen over hva vi liker best å spise, og det er kanskje grunnen til at gjennomsnittsnordmannen ikke er helt i mål når det gjelder å spise de berømte fem om dagen som helsemyndighetene anbefaler. Denne anbefalingen gjelder både barn og voksne, og det er nok ikke bare barna som kan bli flinkere til å spise mer grønt.

Løsningen kan være å lure inn grønnsakene i maten. Forskere i USA testet om barn ville spise mer dersom grønnsakene ble gjemt i maten. Resultatet ble at barna spiste hele  50 prosent mer grønnsaker når de ble gjemt i maten. Dette trikset trenger ikke bare gjelde de små i familien, og kanskje er det nettopp dette som kan bidra til å øke grønnsaksinntaket til hele familien.

  1. Lag nye vrier på kjente retter

En måte å få lurt inn mer grønnsaker og frukt i kostholdet er å finne nye vrier på kjente retter. Du kan erstatte vanlige pannekaker med bananpannekaker, lage søtpotetbrownies eller lage en ekstra kremet pesto med avokado.

  1. Bruk grønnsakspureer i maten

Å lage pureer av grønnsaker er en smart metode for å skjule grønnsakene i maten. Her er blomkålen et godt utgangspunkt ettersom den har en mild smak og lett kan kokes til pure. Lag en blomkålpure og tilsett den i kjente retter som potetmos, fiskegrateng eller kremet pastasaus. Til og med i eggerøren kan den blandes inn uten at du merker stor forskjell på smak eller konsistens. Det samme gjelder andre kjente og kjære retter som kjøttkaker og hamburgere. Tilsett grønnsakspureer i kjøttet før det stekes, og ingen vil merke at de er der.

  1. Gjem grønnsaker i sausen

Pasta- og pizzasauser er ypperlige gjemmesteder for grønnsaker. Kok sausen sammen med gulrøtter, blomkål og søtpoteter, og mos den godt når grønnsakene er møre. Tilsett litt ekstra pizzakrydder som oregano og timian, og ingen vil merke at grønnsakene er der.

  1. Skjul det i en smoothie

Smoothie er perfekt å lage for å få i barna ekstra frukt og grønnsaker. Smoothien kan også fryses ned i isformer, og vips så har du næringsrik is både små og store vil sette pris på. Avokado kan fint tilsettes i alle typer av smoothie, og gir en herlig kremet konsistens. Du kan også tilsette litt spinat eller grønnkål i en blåbærsmoothie. Frosne blåbær har såpass mye farge at ingen vil se at det er noe grønt der.

  1. Lag snacks av grønnsakene

Lager du deilig snacks av grønnsakene er det stor sannsynlighet for at velviljen til grønt blir større. Bytt ut pommes fritesen med ovnsbakte rotgrønnsaker. Eller lag potetgull av beter. Du kan også gratinere blomkål eller brokkoli med litt ost på toppen – de aller fleste elsker gratinert ost. Prøv for eksempel denne nydelige varianten: Parmesanbakt blomkål med chilimajones.

 

Dette var noen forslag, oppskriftene kan du søke opp på Mills.no


Alle som har vært i syden eller i en minibar på et hotell kjenner igjen disse små likør/dram flaskene. Mange sparer på de og tar noen med seg hjem når de er ute og reiser.

Et lite tips om hva du kan gjøre med disse flaskene kommer her.

Tøm flaskene om de ikke allerede er tomme. Vask de og la de tørke godt. Kan tørke de i stekovnen om du er utålmodig.
Finn fram et lite tynt borr eller en syl. Stikk små hull i korken. Fyll så valgfritt krydder på flaskene. Hvilket krydder og hvor mange hull det skal være i korken må du finne ut av selv. Skal salt ha to eller tre hull kommer an på hvor mye salt du vil ha ut i slengen. Prøv først, så er det lett å legge til ekstra hull.

Velg flasker med litt tøffe etiketter. De blir veldig stilig på kjøkkenbenken eller spisebordet. Jeg har salt, pepper, paprikakrydder og et blandingskrydder på mine flasker.


Salt kan brukes til mer enn i mat. Her er 8 forslag til hvordan saltet i kjøkkenskuffen kan gjøre hverdagen din litt lettere. 

1. Lag din egen avløpsrens

Bland 0,5 dl salt med 0,5 dl bakepulver og hell det ned i avløpet. Hell deretter 1 dl eddik i avløpet og la det virke i 15 minutter. Skyll til slutt ned med varmt vann fra springen.

2. Forleng blomstenes liv

Når du setter blomstene dine i vasen, kan du gjerne strø litt salt i vannet. Slik holder blomstene seg lengre.

3. Rens panner og gryter

Etter flere års bruk kan panner og gryter få belegg som er vanskelig å skubbe bort. Gjør heller denne jobben enklere med litt salt. Dryss et rikelig lag salt i pannen og tilfør vann. La dette virke i ca. 10 minutter og oppdag at belegget nå mye lettere lar seg fjerne med en klut eller en svamp.

4. Bruk salt til skitne svamper

Når skuresvampene blir skitne, kan de gjøres fine igjen med et saltbad. Bland 0,5 dl salt med 2 dl vann i en beholder, legg svampene ned i saltbadet og la dem ligge hele natten. Dagen etter er de klare til bruk igjen.

5. Stopp oljebrann

Hvis det skulle begynne å brenne i den varme frityroljen i pannen, må du aldri helle vann på. Da får du skåldende vanndamp og oljedamp. Strø heller godt med salt på. Dette stopper flammene og slukker brannen.

6. Fjern flekkene på strykejernet

Det legger seg fort smeltede rester på strykejernets plate og mange kjøper da nytt strykejern. Men det er faktisk mulig å få bort restene. Legg bakepapir på et plant underlag og dryss godt med salt på. Sett strykejernet på på høy temperatur og for den over saltet i ca. ett minutt. Dermed står du igjen med en ren strykejernflate.

7. Bli kvitt rødvinsflekkene

Er du uheldig og søler rødvin, bør du starte med å tørke lett av med en bomullsklut. Dryss deretter et rikelig lag med salt på det tilsølte området og la det ligge på flekken en god stund. Når dette har tørket, kan du støvsuge saltet opp og flekken skal være bleknet.

8. Bli kvitt maurene

Bland salt og vann i en sprayflaske og spray i vei der maurene oppholder seg, som for eksempel i vinduer og dørkarmer. Saltvannsblandingen skremmer vekk maurene og er tryggere å bruke enn andre kraftige plantevernmidler.

S`mores uten bål

S`mores lager man jo vanligvis på bål, men du kan like godt lage det hjemme. Det har jeg gjort her. Deilig kveldskos med salt kjeks, sjokolade og marshmallows med jordbærsmak. Denne kombinasjonen er bare helt utrolig god.

Det du trenger for å lage disse er:

Valgfri sjokolade (jeg har brukt melkesjokolade)

Kjeks, helst salt (jeg har brukt Ritz)

Marshmallows på boks. (jeg har brukt med jordbærsmak)

 

Smelt litt sjokolade over vannbad eller i micro. Legg utover det antallet kjeks du vil lage, gang det med to for du må ha topp også.

Bruk en skje og smør litt sjokolade på kjeksene. Både topp og bunn. Du kan ha litt mer sjokolade på bunnen.

Toppene hakker du også opp litt sjokolade som du strør på. Sett alle topper og bunner til avkjøling ca. 20 minutter.

Når sjokoladen har stivnet legger du en god skje med marshmallows på.

Sett på toppene og den viktigste ingrediensen, kjærlighet.

Legg de på fat og server deilig S`mores til familien, gjester eller spis alle selv.


Er det kun på Facebook man sier æsj til mat?

Det er et spørsmål jeg ofte stiller meg selv. Det er faktisk noe av det styggeste man kan si til mat! 

Ennå ser jeg slike kommentarer hundre ganger om dagen på matsider/grupper på Facebook. Inkludert min egen side.

Er det lettere å uttrykke seg på nett, eller gjør de samme personene det hjemme også? Vet at mange vil føle seg truffet med dette innlegget, det er også meningen. Tenk dere litt om før dere poster slike kommentarer. Hva tror dere at personen som har lagd retten føler? Mange mister lysten til å poste sin mat på Facebook pga slike kommentarer. Det er faktisk veldig dårlig folkeskikk å si æsj til mat. Mange bruker spy emoji også, dette har samme betydning. 

Om du ser en rett med smalahove, lungemos, blodpudding eller hva som helst. Kan du ikke heller da bla videre? Det er ikke nødvendig at du skal uttrykke deg bare for at du ikke liker maten du ser bilde av. Det gjelder ikke bare de rettene jeg skrev over, ser det på mange andre matretter også som fisk, vegetar eller annet kjøtt.

Er du på besøk hos noen og får servert noe du ikke liker, sier du æsj høyt til personen som har lagd det? Eller om du er på restaurant, så ser du de på nabobordet spiser noe du ikke liker. Går du bort til de og sier æsj, det såg ikke godt ut? Kanskje lager en brekningslyd i tillegg? Dette er faktisk det du gjør på Facebook! Du trykker ned de som har lagd maten de legger ut bilde av. Du mobber de faktisk! 

Du må jo være enig i at dette ikke er normal folkeskikk? Jeg har sagt det selv i oppveksten, sier det ikke i voksen alder og har aldri skrevet slik på Facebook. Vi har ungdommer i hus som sier dette ofte, og de får samme beskjeden hver eneste gang! Det er noe av det styggeste jeg hører. Og de sier det faktisk til mat jeg lager til de. Så dette er en uvane vi sliter med å få vekk fra de. Håper virkelig ikke de skriver slikt i sosiale medier!

Så dette er et lite budskap til alle dere som skriver slikt på Facebook. Vær så snill og slutt med det! Oppfør deg som et dannet menneske med normal folkeskikk! Du sårer andre mennesker, selv om du ikke ser deres reaksjon kan jeg love deg at den er der! Hva hadde du følt om folk sier æsj til det du lager? Nei, det er ikke gøy. Og så trenger du ikke komme med en slik teit kommentar nå som

«Jeg lager ikke mat.»

«Jeg legger ikke ut matbilder på nett.»

«Det er kjerringa/gubben som står for maten»

Er dette en uvane folk har hatt hele livet tru? Har de alltid sagt æsj til mat, selv lenge før Facebook kom? Det vil jeg kanskje ikke vite svaret på. Det er trist at vi skal leve i et samfunn der dette er vanlig tale. Er folkeskikken borte? Bordmanerer borte? Kanskje det sier noe om hva vi burde lære mer om på skolen. Folkeskikk og normer er vel kanskje helt borte fra læreplanen eller? Vet ikke jeg. Trist er det uansett!

Blå fløyel er en frisk og enkel dessert, men du kan også ta deg et glass til frokost eller lunsj. Har du blåbær i fryseren kan du på noen få minutter trylle fram denne herlige desserten. Oppskriften dere får her holder til to glass. (2 dl glass)

Du trenger

2 dl fryste blåbær

2 dl Biola med blåbær

1 liten banan

1 ts honning

Du kan også ha noen frø fra vaniljestang og chiafrø på toppen om du ønsker, det har ikke jeg brukt her.

Bland alt i en mikser og la den gå til alt er godt blandet. Server i glass med en gang. Dryss gjerne over litt blåbær (eller frø) pynt litt med sitronmelisse.


Titanic gikk ned natt til 15 april 1912. Har du noen gang lurt på hva 1-2 & 3 klasse fikk å spise på båten? Jeg har funnet noen menyer som stammer fra den dagen. Jeg syns det hadde vært gøy å prøve å lage maten menyene. Kanskje servert i et selskap en gang.

Under her finner dere menyene for den siste dagen på Titanic, men der er også en frokostmeny for 2 klasse den 11 april. Syns ikke dere også at det er litt spennende å se? Jeg har alltid vært nysgjerrig på Titanic og alt rundt. Jeg har lest mye og sett en del dokumentarer angående båten. Her får dere ihvertfall menyene

Å lage en enkel og lekker iskake er ganske så lett. Her viser jeg deg hvordan du lager denne iskaken.


Først kjøper du sandwich is i pakker. Du kan bruke 6-8-10 eller 12 is. Det kommer jo an på hvor mange dere er som skal spise.

Sett sandwich is inntil hverandre slik dere ser jeg har gjort på bildet.

Ha smeltet sjokolade som er litt avkjølt over isen. Du kan også bruke ferdig sjokoladesaus som du finner ved iskremdisken på butikken.

Pynt med det du ønsker egentlig. Jeg har brukt oreokjeks, hakket sjokolade og slik skum godteri.


Skal den tilbake i fryseren før du skal servere, burde du vente litt med pyntingen.