I dag er det 31. oktober 2022
Vi skal 11 år tilbake i tid i denne lille historien.
1.11.11 altså for 11 år siden skulle min daværende samboer og jeg tvangsinnlegges på Borgestadklinikken i Skien. Vi bodde da på natthjemmet i Porsgrunn. Vi hadde store rus og helseproblemer, derfor tvangsinnlegge.

31. oktober var siste dagen jeg ruset meg. Daværende samboer ville stikke av. Hun ville ikke på avrusning, men jeg gav henne egentlig ikke noe valg.

Jeg hadde ventet flere måneder på denne datoen og hadde kjempet for å bli innlagt. Når det er så lange køer for å komme inn på slikt, skjønner jeg hvorfor mange gir opp. Vi var langt bak i køen vi også, men jeg visste at ingen av oss ville overleve den ventetiden.
Så jeg kjørte på og ruset meg så mye at det ble fare for liv og helse. Altså mitt liv og min helse. Det var eneste måten jeg kunne rykke fram i køen på. Da ble det tvangsinnleggelse under den paragrafen. Og det reddet livet mitt. Jeg måtte altså kjøre meg i grøfta for å få hjelp. Er ganske utrolig i et land som Norge.

Så i dag for 11 år siden var siste dagen med narkotikarus for oss begge. Dagen gikk med på å pakke sammen rommet vårt på natthjemmet. Frakte ting til et lager der vi hadde alle tingene våre fra huset vi før bodde i.
Dagen gikk også med på å motivere daværende samboer, slik at hun ikke skulle stikke av.

Ikke det at hun hadde kommet seg så lang. Med hjerteproblemer og kols, klarte hun kun å gå 10 meter. Da fikk hun ikke puste og holdt på å svime av. Hun trengte denne innleggelsen mer enn meg. Hun hadde gitt opp egentlig. Hun hadde vel skjønt at hun ikke hadde lange levetiden igjen. Vi snakket aldri om det da. Enkelte ting var greit å holde kjeft om på den tiden.

Vi var våken hele natta, når man tar amfetamin sover man ikke. Da er alle celler i kroppen på høygir. Tidlig morgen den 1.11.11 ble vi kjørt til klinikken. Der ventet 3 uker med avrusning før vi skulle bli sendt videre. Det som var planen for oss var 3 uker avrusning, 6 måneder opptrening på et opptreningssenter i Moelv/Hedemark, for så ett år på et senter for rusmisbrukere. Der lærer man hvordan man skal klare/takle å komme tilbake til et normalt liv igjen.

Jeg syns dette var drømmen. Endelig skulle jeg klare å bli rusfri. For det gikk jo ikke når man bodde på gata. Da var absolutt alt og alle imot deg. Og selv jeg hadde ikke klart det. Hadde det vært enkelt, hadde vel kanskje fler gjort det. Nei, denne reisen måtte til.

Etter som dagene gikk på avrusningen tok jeg litt og litt av livet tilbake. Som jeg har fortalt dere tidligere om subutex. Så styrte jo den mer av livet mitt en jeg visste. For dere som ikke har lest det, så finner dere link her:https://tomsmatprat.blogg.no/hvordan-var-livet-pa-subutex.html

Jeg la på meg 10 kg på de tre ukene. Fikk endelig i meg mat. Mat og søvn er mangelvare når man bruker amfetamin. Det er de to siste tingene du tenker på.

Under oppholdet på klinikken kom også barnevernet inn i bilde. Dere vet jo at jeg har en sønn. Han flyttet til min mamma lenge lenge før dette. Det var en frivillig plassering. Han kunne jo ikke bo hos oss. Barnevernet forlangte at vi skrev under på at de overtok omsorgen for guttungen. Han skulle fortsette å bo hos min mor og stefar, men vi ville ikke ha noe ansvar lengre. Om vi ikke hadde skrevet under på denne, ville det stått at vi mistet omsorgen for han.

Jeg hadde ett mål under denne reisen. Det var å bli rusfri og ta livet mitt tilbake, slik at jeg kunne få guttungen tilbake. Jeg hadde fortsatt foreldreansvaret, men det var det eneste. Imens vi tok denne reisen hadde mamma den daglige omsorgen for guttungen.

Det var en lang reise, men en god reise. Helsa ble bedre, formen bedre, normal kroppsvekt etc.

Etter de 3 ukene på avrusning og 6 måneder på opptrening, følte jeg meg så sterk nok og sikker nok på at dette gikk bra. Så vi takket nei til det året på dette hjemmet som var bestilt plass på for oss.

Vi fikset oss plass å bo i Moelv, trengte ennå litt tid vekke fra Telemark. Det dummeste man gjør er å flytte rett tilbake til samme plassen. Da er veien veldig kort tilbake til der man var.

Min samboer på den tiden fikk oppleve 7 måneder ute i det fri, rusfri, før hun døde på toalettet hjemme hos oss. På 37 årsdagen sin.

Da var jeg alene igjen, og kunne konsentrere meg om kun meg. Man kan ikke putte under en stol at det var dobbelt så tungt for meg og måtte holde to personer oppe. Jeg var jo klar over at hun før eller siden ville dø, det bare skjedde litt fortere enn jeg hadde regnet med. Det var ikke mye til liv hun hadde. Hun klarte ikke gjøre noen ting, så realistisk sett for hennes del, så var nok det greit at hun slapp å oppleve av helsa ble verre enn den var nå.

Så i dag for 11 år siden var siste gang jeg ruset meg på narkotika. Helt utrolig at det har gått 11 år. Så fantastisk! Det er virkelig et liv jeg ikke unner noen. Det skulle vært lettere å få hjelp i Norge. Ett av verdens beste land å leve i, men så dårlig på mange områder. Norge klarer ikke ta vare på sine egne engang.

Jeg er en av de få som klarte å bli rusfri heldigvis. Og skulle ønske at så mange flere klarte det. Men man klarer det ikke uten hjelp og oppfølging etterpå. Her kan Norge bli så mye bedre.

1.11.2017 er også en dato jeg husker. For det er datoen jeg fikk ny hofte. Så i morgen feirer høyre hofte 5 årsdag🥳Ikke hofte det skjer😜

Nei, i dag er det Halloween folkens🎃Og som vanlig må vi jo ha en liten Halloweenfeiring hjemme🧛🏻Bitt en tradisjon det🧛🏽‍♂️Ha en fantastisk dag👻

Tradisjonell ertesuppe kokt på svineknoke er nesten festmat i seg selv. Det tar litt tid å lage denne fantastiske suppen, men er absolutt verd det. Jeg syns ikke det blir så godt med alt for mye erter i suppen. Noen oppskrifter inneholder en halv kilo erter, og noen 200 gram. Jeg syns 300 gram er akkurat passe. Du kan selvfølgelig øke mengden om du ønsker. Både knoke, sellerirot og persillerot var på halvpris. Og det må man jo benytte seg av.

Du trenger:

1 stk. lettsaltet svineknoke

300 g tørkede gule erter

1 stk. løk , finhakket

0.5 stk. sellerirot , i terninger

2 stk. laurbærblad

1 persillerot

2 l vann

2 stk. gulrot , i terninger

1 stk. purre , i ringer

4 stilker frisk timian

grovmalt pepper

Slik gjør du:

Legg erter i rikelig med vann over natten. Hell av vannet før du begynner med de andre forberedelsene.

Legg svineknoke, erter, løk, selleri, laurbærblad og timian i en gryte. Hell på ca. 2 liter vann, og kok opp.

Skum godt av, og la det trekke i 3 timer under lokk.

Tilsett gulrot, persillerot og purre når det er 20 minutter igjen av koketiden.

Ta opp svineknoken, skjær av kjøttet og legg det tilbake i suppen.

Smak til suppen med grovmalt pepper. Disse knokene var ikke så salte, så jeg måtte smake til med litt salt også.

Server ertesuppen med flatbrød og godt smør.

Djevelegg er som regel fine nok med fargen fra eggeplommen. Men du kan også farge plommen i forskjellige farger slik jeg har gjort her.

Djevelegg har navnet sitt pga at de egentlig skal være litt kick i. Er ofte brukt chili og diverse krydder for å oppnå dette. Du velger selv hvor sterk du vil ha de, du trenger ikke ha de sterke i det hele tatt om du ikke vil. Pene er de uansett, og pynter opp et hvert koldtbord, frokost eller lunsjbord.
Bruk fantasien med når du pynter de. Vil du for eksempel ha et Halloween-tema, jule-tema eller bare helt vanlig. Mulighetene er mange, pynt med urter og diverse. Lengre ned finner du en link til djevelegg jeg har lagd før. De passer bedre til normal servering. Disse her har jeg jo lekt litt med.

Du trenger:

egg

Krydder

urter

ev. konditorfarge

Valgfri pynt

Slik gjør du:

Hardkok først egg. Antall egg må du bestemme selv.

Skrell egga og del de i to på langs. Bruk en t-skje til å ta ut plommen. Legg plommene i en egen skål.

Så blander du det du ønsker sammen med plommene. Jeg har et eksempel i linken her:https://tomsmatprat.blogg.no/djevelegg.html

 Jeg har også i litt majones og creme fraîche. Dette gjør den litt mer flytende og gir litt mer smak. Jeg krydrer med chilipulver, paprikakrydder, salt og peppermiks.

Til 7 egg har jeg brukt 2ss creme fraiche, 2 ss majones, 1 ts chilipulver, 1 ts paprikapulver, 0.5 ts salt og 0.5 ts peppermiks.

Jeg har valgt å fordele eggeplommen i flere skåler. Så tilsetter jeg forskjellige farger i skålene.

Så bruker jeg sprøytepose og sprøyter eggeblandingen tilbake i hviten.

Pynt med litt urter, chili, øyner etc. etter eget ønske.

Da er det bare å servere

En nydelig pizzavariant med squash som bunn. En litt annerledes pizza, men veldig god. Denne er med hvit pizzasaus, for syntes det passet best. Du kan selvfølgelig bruke tomatsaus om du ønsker. Jeg har brukt strimlet svinekjøtt, som var ferdig marinert til denne. Den var på halvpris.

Først lager jeg pizzasausen. Den blir best om den får stå en time eller to i kjøleskapet.

Du trenger:

0.5 beger creme fraîche

2 fedd hvitløk

1 neve ost

litt chili etter ønske

1 ss pizzakrydder

0.5 ts salt

0.5 ts pepper

Kutt opp hvitløk og chili. Bland alt sammen i en bolle. Smak til med litt salt og pepper

La stå kaldt fram til den skal brukes.

Pizza:

squash (1 stykk per pers)

Strimlet kjøtt (svin eller storfe)

løk

vårløk

mozzarella

oregano (frisk eller tørket)

Slik gjør du:

Del squash i to.

Bruk en t-skje til å grave litt ut av squashen. Slik at det blir en renne. Fyllet kan du legge på pizza om du ønsker, eller bruke det til noe annet i morgen.

Legg de på et stekebrett med bakepapir.

Fyll litt pizzasaus i hver renne

Fyll så på med ost

Så kutter du opp litt løk og vårløk som du legger på.

Så legger du på strimlet kjøtt

Til slutt har du på oregano

Stekes på 220 grader i 15-20 minutter

Da er det bare å nyte folkens

Fikk berget den siste chilien vi ikke hadde sett før vinteren. Da blir det litt chiliolje. Chiliolje varmer godt i skrotten om men lager den sterk nok. Vanligvis bruker man 5-6 chili på en 0.5 l flaske. Jeg har litt større flaske, og flere chili. Godt og ha utover høst og vinter. Fantastisk å steke i og jo mer chili, jo sterkere.

Chili har jeg latt ligge i eddikvann ei stund, dette for å få vekk litt bakterier.

Så har jeg tørket de på et kjøkkenhåndkle

Noen av chilien splitter jeg og noen har jeg hele. Vil ha den sterk, men ikke for sterk. Så legger jeg chili på en ren flaske.

Fyll opp med olje. La stå et par dager før du bruker den. Du kan hele tiden etterfylle olje. Chili må ikke komme over oljen. Da mugler de. Du kan også sile ut oljen etter noen dager, når du har oppnådd ønsket styrke. Da holder oljen mye lengre

Frityrstekt Mars er en skotsk søtsak. Den består av en dypfryst Mars-sjokolade dyppet i frityrdeig og kokt i olje. Jeg har her lagd en glutenfri røre, men du kan bruke vanlig frityrrøre om du ønsker. Du kan selvfølgelig prøve andre typer sjokolade også. Dette er himmelsk godt folkens.

Disse blir litt større med denne glutenfri røren. Bruker du vanlig røre, vil de ikke blåse seg like mye opp.

Du trenger:

Mars sjokolade

Olje til fritering. (Raps eller solsikke)

Røre: (glutenfri)
4 ss glutenfritt mel
4 ss maizena
1,5 ss bakepulver
2 ts maldonsalt
1-1,5 dl vann

Slik gjør du:

Først må du fryse mars-sjokolade. La den ligge i fryseren fra dagen før.

Når det er tid for å lage denne herligheten, må du først lage røren.

Bland mel, maizena, bakepulver og salt.
Tilsett så vann til du får en tykk grøtaktig masse.
Den skal være så tykk.

La røren stå noen minutter

Imens varmer du opp olje i en panne eller gryte.

Dypp sjokoladen i røren og legger det i frityren. Husk å ha tilstrekkelig varm og riktig type olje til fritering.

La sjokoladen renne av seg på kjøkkenpapir.

Mars sjokoladen smelter inni frityrskorpen og blir en myk og deilig greie. Det ser ekkelt ut og er det også på mange måter, men det smaker fantastisk.

Jeg syns det er viktig å prøve ut nye tacovarianter. Ungdommen i hus maser om taco ganske så ofte. Jeg syns det er kjedelig med akkurat den samme tacoen hver gang. Er jo helst den vanlige tacoen de vil ha da. Det er heller sjelden de får den. Jeg har nå ganske mange forskjellige varianter de har fått servert, og alle ligger her på bloggen. Bare skriv inn taco i søkefelt over her, så får du opp flere.

Denne gang er det tacolaks sin tur. Her bruker jeg en hel filet av laks. (700 gram) Trenger ikke store siden med laks til 4 personer, er jo tilbehør også. Du kan gjerne bruke porsjonsstykker eller ørret også. Da holder det med 4.

Og tacokrydder lager man selv. Oppskrift på tacokrydder finner du i linken her:https://tomsmatprat.blogg.no/hjemmelaget-tacokrydder.html

Først har jeg lagd Tomat- og mangosalsa. Den blir best om den får stå litt i kjøleskapet før du skal bruke den. Oppskriften på Tomat- og mangosalsa finner du i linken her:https://tomsmatprat.blogg.no/tomat-og-mangosalsa.html

Du trenger:

Laks:

  • 2-3 ss tacokrydder (kan bruke fra pose)
  • 1 filet av laks eller porsjonsstykker
  • Ca. 0.2 dl olje til pensling av laks
  • Gressløk

Tilbehør:

  • crisp salat
  • Tomat- og mangosalsa (se oppskrift i linken)
  • Rømme
  • Taco båter (lefser eller skjell)
  • Tacosaus
  • Lime
  • Tortillachips

Slik gjør du:

Skru ovnen på 220 grader

Finn fram et stekebrett med bakepapir. Legg laksen på stekebrettet.

Smør olje på laksen og strø på tacopulver. Alle laks er ikke lik, så mengden må du bestemme litt selv. Det skal være godt med krydder på. Strø over litt gressløk også  La gjerne laksen ligge med krydder i 30 minutter.

Stek fisken i ovn. Her finnes det heller ikke et nøyaktig antall minutter. Kommer jo an på størrelsen fisk du bruker. Denne fileten har jeg i ovn i 10 minutter.

Legg laksen på et serveringsfat eller fjøl. Server med tilbehør nevn ovenfor eller ditt eget. Pynt litt med lime, tomat, chili etc.

 

Lag din egen salsa! Mango og tomat passer perfekt til taco. Den løfter virkelig tacomiddagen et hakk eller to. Om du ønsker kan du også ha i litt koriander. Jeg har brukt litt gressløk istedenfor.

Du trenger:

6 stk. tomater

1 stk. mango

1 stk. rødløk

1 stk. rød chili

1 fedd hvitløk

1 stk. lime, saften

salt og pepper

Slik gjør du:

Vask tomatene og kutt de i små biter. Ha de over i en sikt og strø over litt salt. La de renne av seg i cirka 5 min, så de mister overflødig vann.

Kutt mango i små biter, finhakk alle de andre ingrediensene og bland i tomatene.

Smak til med salt, pepper og lime.

Salsaen kan gjerne stå i kjøleskapet i 10 minutter før servering, for mest mulig smak.

Tacokrydder lager du enkelt selv! Fyll krydderet på glass med tett lokk. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang. Hjemmelaget smaker så mye bedre.

Malt anis er ikke å få i alle butikker. Du kan bruke stjerneanis. Selv om navnet kan tilsi det, er ikke stjerneanis i slekt med anis. Stjerneanis er et vakkert krydder som blir aller best når hele krydderet brukes i retten. Både anis og stjerneanis inneholder stoffet anthol, og smaker derfor ganske likt. I mange oppskrifter vil det gå helt greit å erstatte anis med stjerneanis.

Du trenger:

3 ss chilipulver

2,5 ts malt chilipepper , helst chiliflak

2,5 ts tørket oregano

2 ss malt spisskummen

2 ss paprikapulver

2,5 ts hvitløkspulver

1 ss salt

2 ts sort pepper (jeg bruker peppermiks)

0,25 ts malt anis

Slik gjør du:

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle. Om du vil kan du kjøre de i en kjøkkenmaskin.

Ønsker du en litt mer hot variant, kan du tilsette 1/2 ts cayennepepper i blandingen.

Ha krydderblandingen på et rent glass med tett lokk.

Bruk ca. 2 ss av krydderblandingen og 1 dl vann til 400 g kjøttdeig

Fiskegrateng er jo god gammel norsk klassiker, og er jo utrolig godt. Her har jeg lagd den glutenfri, også med glutenfri makaroni. Jeg har brukt 800 gram med FirstPrice torsk i denne oppskriften.

Du trenger:

  • 800 gr hvit fisk etter ønske
  • 2 dl makaroni(glutenfri)
  • 2 buljongterning fisk
  • 1-1.5 dl maizena og 2 dl vann
  • 10 dl melk
  • 4 egg
  • 1 stk hakket løk
  • 2 stilker vårløk
  • 2 ss gressløk
  • 2 dl revet ost
  • 2-3 dl knust cornflakes (husk å les på pakken. Kan inneholde spor av gluten, som den som er på bilde over.)
  • 1 ts salt
  • 1 ts revet muskat
  • Kvernet pepper

Slik gjør du:

Kok først makaroni.

Kok opp melk og buljongterning. Når melken koker opp jevner du med maizena og vann. Det skal bli en tykk saus.

Rør inn løk, vårløk, gressløk, osten og krydre med salt, pepper og muskat. Ha i den kokte makaronien og la det koke opp.

Ha fisken rett i sausen rå. Trenger ikke dele den fra hverandre. Når den trekker i sausen og du rører, faller den sammen selv. Og du vil få mer smak fra fisken.

Rør inn egg

Hell alt i en smurt, ildfast form. Dryss over knust cornflakes

Stek fiskegratengen nederst i ovnen i ca. 30 minutter på 180 C. Når den er ferdig stekt, la den stå 20-30 minutter. Da får den sette seg litt.

Server med kokte poteter og revet gulrot