En nydelig tex-mex middag dette. Og bruker man chilibønner istedenfor andre bønner får man også chilisausen som passer godt i. Toppet med herlig rød cheddar er dette en smaksbombe for munnen. Jeg har brukt glutenfrie tacolefser her, men du bruker de du liker. Jeg serverer salat og rømme som tilbehør til denne retten.
Du trenger
(til 4 personer)
8-10 små lefser etter eget ønske. Du kan bruke større også om du vil. Bare husk at du skal ha plass i formen.
400 gram kyllingfilet
1 ts paprikakrydder
1 ts salt
1 ts peppermiks
1 ss spisskummen
1 boks chilibønner
1 løk
0.5 stk rød paprika
200 gram cheddar
100 gram valgfri revet ost til fyllet
3 vårløk
Jalapeños etter ønske
Slik gjør du
Kutt kyllingfilet i strimler
Stek kyllingfilet i en panne med litt olje. Krydre med paprikakrydder, salt, pepper og spisskummen.
Ha i strimlet løk og paprika, bland sammen
Ha i chilibønner og la det surre sammen et par minutter
Finn fram en ildfastform
Ha litt av kyllingfyllet i hver lefse. Og litt revet ost. Rull de sammen og legg de inntil hverandre i formen.
Ha over cheddar
Stekes i ca. 5-7 minutter på 220 grader
Hakk opp vårløk som du strør over før servering. Legg også på litt Jalapeños og persille/koriander om du ønsker.
Sylta grønnsaker er fantastisk godt. Jeg bruker det som tilbehør til grillmat, fisk, hamburger og kylling. Dette er en syrlig syltelake. Jeg har også en oppskrift på salt syltelake, som er utrolig god. Oppskriften finner du HER
Du trenger
1 rødløk
Ca. 0.5 stk agurk
1 stk gul paprika
1 gulrot
1 dl eplecidereddik
2 dl sukker
3 dl vann
Slik gjør du
Kutt opp alle grønnsaker i tynne strimler
Ha grønnsakene på et rent glass (dette er en liters glass)
Kok opp eddik, sukker og vann til sukkeret har løst seg opp.
Hell laken over på glassa
Sett på lokk og la de stå 1 time på benken før du setter de kaldt.
Burde stå over natta før du spiser
Disse varer ganske lenge om de står kaldt. Minuset er at de mister farge etter ei stund. Derfor lager jeg ikke opp kjempemye i slengen.
Du leste kanskje overskriften nå og tenkte «DET SKAL VÆRE SIKKERT OG VISST!» Ja, du har så rett i det. Jeg er ikke noe helsefreak eller sunt kostholdfreak. Jeg syns alle må få velge selv. Har du lyst på noe godt og usunt, da er det helt opp til deg. Du er da voksen vel?
Er du ute etter sunt kosthold, mindre fett, mindre sukker, mindre salt, bare spise grønnsaker etc etc. Så klarer dere å justere oppskriftene mine selv. Jeg legger uansett ut oppskrifter av den maten vi spiser her hjemme hos oss.
Ja, for alle oppskrifter dere leser. Er vår mat her hjemme. Noen ganger er det sunt, og noen ganger usunt. Mest usunt egentlig.
Det som er viktigere for meg personlig er mengden mat jeg spiser, og økonomien. Ikke hvor mye grønnsaker, sukker eller salt det er i maten. Ja, jeg får sikkert tyn for mine meninger. Men er det ikke nok kostholdseksperter der ute, som skal prakke på dere hva dere burde og ikke burde spise? DU KAN DØ…blablabla…
Jeg som forbilde skal ikke fronte usunn mat….ja, jeg syns jeg hører det allerede.
Jeg regner med at de fleste er oppegående nok til å scrolle videre om det er oppskrifter som ikke passer ditt kosthold.
Her på siden finner dere alt mellom himmel og jord. Her er masse tips som skal passe de fleste.
Er du ute etter bare sunn mat, da er du nok på feil side. Jeg får masse kommentar på at jeg bruker for mye salt og sukker. Ja, da er det jo bare å bruke mindre om du ønsker. Da skal jeg holde stille om hvor mye ekstra salt som blir brukt ved middagsbordet vårt her hjemme.
Vi koser oss med maten vi ønsker å spise. Jeg orker ikke dette jaget med og bare spise sunt. Da får vi heller bevege mer på oss. Opp av sofaen og ut i frisk luft. Vanskeligere er det ikke!
Bruke billige råvarer, bruke opp rester, kaste mindre og lage mat fra naturen er de tingene som betyr mer for meg. Man kan lage de lekreste og smakfulle retter med det man finner i skapet, eller på nærbutikken. I mine oppskrifter skal du ikke trenge innom 14 butikker for å finne ingredienser. 95% av det jeg bruker i mine oppskrifter, er kjøpt på Kiwi her lokalt.
Jeg er ikke noe kostholdsekspert og kommer aldri til å bli det. Jeg vil ha mat som smaker godt. Som ikke koster så mye, og som metter hele familien. Jeg lager nye varianter av vanlig mat. Bare for å gjøre det litt mer spennende.
Jeg syns det er kjempegøy å drive med mat. Finne på nye oppskrifter, prøve og feile. Videreutvikle andre sine oppskrifter og prøve ut ting jeg ikke har prøvd før.
Man blir aldri utlært som kokk. Det hadde vært ganske kjedelig. Jeg er heller ikke den som bruker fotostudio, filter og lyssetting på mine bilder. Jeg tar bilder imens jeg lager maten. Derfor er det ofte både hvetemel, brunsaus og kjøttdeig på kamera mitt. Jeg tar bilder når vi setter oss ved bordet for å spise. Og da er jeg sulten, så bilder blir jeg fort ferdig med. Jeg bruker heller farger i maten istedenfor filter. Urter og forskjellige farger på grønnsaker. Jeg bytter farger på tallerken jeg serverer på, som kanskje passer bedre med fargene på maten. Det er alt. Den viktigste ingrediensen er alltid kjærlighet.
Nå følte jeg at jeg forsvant litt fra emne jeg skulle skrive om…ja, ja..ikke uvanlig til meg å være.
Konklusjonen er uansett: Spis og vær glad. Spis det du ønsker, når du ønsker. Spis sunt eller usunt..det er faktisk KUN DU som bestemmer! Og det trengs det ingen ekspert til, for å finne ut av.
Nydelige små trøfler av melkesjokolade. Med appelsinskall og rullet i nøtter blir dette raskt en favoritt. Du kan selvfølgelig også rulle de i kakao, kokos eller kakestrøssel om du ønsker.
Du trenger
1.5 dl kremfløte
300 gram melkesjokolade
Skall fra en stor appelsin
Nøtter, kakao etc til å rulle de i. Jeg bruker pistasj og kakao her
Slik gjør du
Del opp sjokoladen i mindre biter. Ha de i en bolle
Varm opp fløte til kokepunkt. Hell fløten over sjokoladen. Rør til sjokoladen smelter. Tilsett appelsinskall
Sett kaldt over natta
Form små kuler som du ruller i opphakkede/malt nøtter eller annen valgfri topping som for eksempel kakao
Ostepopsaus er litt i vinden for tiden. Så jeg ville teste den. Passer godt til pasta hadde jeg hørt. Er du glad i ostepop? Da er nok denne noe for deg. Her i huset ELSKER vi ostepop. Og vi elsket denne sausen også. Den smaker ikke like mye som ostepop, så må ha i litt krydder også.
Ingredienser
(holder til 4 voksne)
Pastagryte
2 kyllingfilet (salt, pepper, paprikakrydder)
200 gram ukokt pasta
1 løk
1 paprika
3 vårløk
2 fedd hvitløk
Smør/margarin til steking
Ostepopsaus
4 dl Vann
Ca. 2 liter Ostepop, Firstprice
chilikrydder
Litt salt
Slik gjør du
Strimle opp kyllingen. Stek i en panne med smør/margarin. Krydre med salt, pepper og paprikakrydder.
Kok pasta etter anvisning på pakken. Jeg bruker glutenfri pasta her.
Kutt opp grønnsakene og ha de i pannen med kyllingen på slutten av steketiden.
Ha kokt pasta i gryten
Kok opp vann i en egen kasserolle.
Ha i ostepop. Rør til den løser seg opp, og du får en ønsket tykkelse. Smak til med litt chilikrydder og salt
Du velger selv om du vil ha sausen i gryten eller ved siden av. Ikke sikkert alle liker ostepopsaus.
Nydelige horn med masse smak dette. Her har jeg innbakte horn med rester av ost og topping jeg har liggende. Revet topping, cheddar og parmesan. Du kan bruke den osten du ønsker. Hornene har jeg også fylt med pesto. De er penslet med egg, så et dryss med sesamfrø.
Disse hornene passer ypperlig som lunsj eller nistemat i ranselen. Lag gjerne dobbel porsjon og frys ned. Tiner fort og smaken holder seg godt.
Tilsett smør/margarin og elt deigen videre like lenge.
Dekk bakebollen med plast og hev til dobbel størrelse. Disse sto 40 minutter
Kna deigen godt på kjøkkenbenken
Del deigen i to.
Kjevle ut en stor sirkel. Del sirkelen i 8 kakestykker
Mot midten av hvert stykke lager jeg tre snitt gjennom deigen med et pizzahjul.
Legg fyllet mot kanten av hvert stykke.
Så bretter jeg sidene inn, og ruller de sammen. Legg hver av de på stekebrettet med den spisse siste enden ned på undersiden. Gjør det samme med den andre halvdelen av deigen.
Etterhev i ca. 30 min, pensle med sammenvispet egg, strø over sesamfrø.
Stekes på 220 grader, midt i ovn, over og undervarme i ca 15-16 minutter.
Få kjøkkenet tilbake til sykehjemmene og omsorgsboligene. La beboere få kjenne lukten av hjemmelaget mat!
Under er svaret denne gangen. Dette er fra NRK. Som jeg faktisk har fått avslag fra før også.
Jeg sender stadig inn forslag på program til produksjonsselskap. Om maten på sykehus, eldreomsorgen og institusjoner. Og får like mange avslag. Virker ikke som noen produsenter er villig til å sette et mer detaljert lys på maten vi serverer våre syke og eldre her i landet.
Altså et program der noen reiser rundt i landet for å sjekke maten på diverse institusjoner. Snakker med de som bor der og jobber der. Er de fornøyd med maten? Det er ikke sagt at det er akkurat meg som skal gjøre det. Det finnes da mange andre mer kjente kokker i landet. Det er tema som er det viktigste her.
Mange av disse plassene har eget kjøkken, og lager maten selv. Men er utrolig mange får servert masseproduserte måltider, som både ser og smaker mindre bra.
NRK mener dette programmet vil bli for smalt for et publikum som har veldig mye innhold å velge mellom. Eller har de fått munnkurv fra staten? Innimellom virker det slik. Hvorfor vil ingen sette et bedre fokus på dette tema?
Ja, man har sett et og annet innslag om dette. Ofte etter noen har lagt ut bilde på Facebook om maten familiemedlemmer får servert på disse plassene. Men det blir fort glemt.
En tv serie der man virkelig setter lys på dette tema. Og besøker mange av disse plassene, hadde kanskje vært med på å skape litt debatt. En debatt vi absolutt trenger.
Hvilken mat vil du foretrekke å få servert, når den tid kommer?
Skal det kun handle om økonomi, og ikke livsglede og kvalitet?
Når eldre mennesker kommer på sykehjem, kan måltidene bli mer preget av foring en av hygge og matglede.
For pasienter ved et sykehjem, eldrebolig etc. er det viktig at de får servert mat de er vant med og mat de liker. Underernæring er et stort problem ved mange norske sykehjem.
Mange beboere på sykehjem har dårlig appetitt. Noen lider av underernæring. Dette gir redusert livskvalitet og økt dødelighet.
Å legge til rette for trivsel, glede og økt matlyst er ikke en prioritert oppgave ved mange norske sykehjem og institusjoner i dag.
Tilstrekkelig og variert kost er viktig for livskvalitet og helse. Svikter det i sykehjem, svekkes kognitive funksjoner og kroppens motstandskraft mot sykdom. Måltidet har også en sosial funksjon som det er vesentlig å bevare. Personsentrert ernæringsfokus og meningsfull aktivitet er sentralt for å sikre både livsmot og matlyst.
Mange sykehjem har eget kjøkken og mange lager veldig god mat til beboerne. Men de er i undertall. Alle sykehjem burde ha sitt eget kjøkken! Jeg får stadig tilbakemeldinger fra kokker som jobber på kjøkkenet på et sykehjem eller omsorgsbolig. Og de skryter av hvor god hjemmelaget mat de lager der. Det er bare helt fantastisk å høre, det gleder et kokkehjerte. Men jeg får også tilbakemeldinger fra mange pårørende, og de er i flertall ikke bra.
Kanskje de kloke hodene som har utviklet løsningen med levering av mat til sykehjemmene fra storkjøkken, har hatt et forkjært utgangspunkt. De har tenkt
ØKONOMI – PRODUKSJON – DISTRIBUSJON!
Hva om de i stedet hadde begynt slik:
– HVA SLAGS MAT ØNSKER DE ELDRE OG HVORDAN ØNSKER DE MATEN SERVERT? APPETITTVEKKENDE – LITT GRØNN PERSILLE PÅ POTETENE KANSKJE?
Det er verd å merke seg at egne kjøkken på sykehjem produserer like kostnadseffektivt som storkjøkken. Når det gjelder kvalitet så går det jo an å spørre: Foretrekker du oppvarmet mat som har kommet vakumpakket fra storkjøkken, eller foretrekker du kortreist mat tillaget på eget kjøkken i sykehjemmet?
«Hvis levering av mat til sykehjemmene fra storkjøkken blir vurdert som den beste løsning – hvem er det best for?»
La beboerne på sykehjemmene få oppleve matlukt fra kjøkkenet i tiden før middagen serveres. Det er slik de er vant til det hjemmefra!
Vi kan ikke gi opp kampen med å gi de eldre og pleietrengende noe bedre en det de får i dag??
Jeg er ikke et stort og kjent navn, selv om jeg er blogg.no sin største blogger. Det er begrenset hvor mye påvirkningskraft jeg har i denne saken. Så man vil trenge at større navn hiver seg på denne kampen. Ja, da tenker jeg ikke på influensere som klager på usunn mat på bensinstasjoner. De som reagerer på reklameplakater med mat, som kan friste andre til å spise usunt. De som klager på slike automater med snacks etc.
De tar selv ikke jeg seriøst.
Ja, jeg gir meg ikke uansett. Dette temaet må fram i lyset. Livskvaliteten til de eldre, syke og pleietrengende må fram i lyset!
Yngstejenta har mat og helse hjemme. Og hun skulle lage middag og dessert.
Da valgte hun å lage denne. En nydelig bringebærmousse med sjokoladesaus. Du kan bruke andre bær om du ønsker. Både jordbær og blåbær er godt i denne. Jeg har kun skrevet oppskrift og stått for veiledning underveis.
Vil du se hva hun lagde til middag, da finner du den HER
Ingredienser
(til 4 personer)
2dl kremfløte
400g bringebær
4ss sukker
4stk. eggeplomme
4stk. eggehvite
100g melis
Sjokoladesaus:
1dl kremfløte
200g melkesjokolade
Slik gjør du
Pisk fløte til myk krem med en håndvisp og sett den kaldt.
Plukk ut noen fine bringebær som du skal ha i glassene før servering.
Ha bringebær og sukker i en liten kjele, og varm opp under omrøring på lav temperatur til sukkeret er løst opp. Kjør med en stavmikser til glatt puré. Avkjøl.
Stivpisk eggehviter med melis.
Bland forsiktig sammen bringebærpuré og eggeplommer, vend inn krem og til slutt de stivpiskede eggehvitene.
Fordel moussen i 4 store glass. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskap i minst en time.
Kok opp fløte i en liten kjele. Trekk kjelen av platen og ha i grovhakket sjokolade. Rør i blandingen etter 2-3 minutter, når sjokoladen har smeltet. Avkjøl sausen litt før du har den i glassene. Står den for lenge, blir den litt hard. Bare å varme den litt opp igjen.
Fordel sjokoladesausen i serveringsglassene rett før servering. Du kan også pynte med litt bær og hakket sjokolade.
Tikka masala kjenner de fleste til, men da med kylling. Her har yngstejenta lagd tikka masala laksegryte. Hun har mat og helse hjemme, og måtte da lage middag. Jeg har kun skrevet oppskrift, og gitt veiledning underveis.
Denne retten passer best med ris til. Risen er kokt i vann med karri i. Er også en enkel salatmiks og rømme til.
Ingredienser
(til 4 personer)
4 porsjonstykker laks
4 dl yoghurt naturell
1 paprika
1 løk
3 vårløk
2 fedd hvitløk
3 ss tomatpuré
0.5 stk chili
1 ss finhakket ingefær
2 ss garam masala
Frisk persille til topping
Olje til steking
salt
Pepper
Slik gjør du
Strimle opp løk og paprika. Kutt vårløk i biter på skrå. Finhakk chili, hvitløk og ingefær
Varm opp litt olje i en panne/gryte. Fres alle grønnsakene blank i oljen. Skal ikke brunes.
Tilsett garam masala. Bland sammen og la frese et par minutter.
Tilsett tomatpuré og yoghurt. La småkoke i ca. 5 minutter.
Smak til med litt salt og pepper
Du kan nå ha blandingen over i en ildfastform om du ønsker.
Fjern skinnet fra laksestykkene.
Legg de på toppen av grønnsaker og sausen. Krydre de med litt salt og pepper
Rabarbra bbq-saus passer perfekt til grillmat, burgere, pølser i brød, pommes-frites, pulled pork etc etc. Denne har også navnet rabarbraketchup. Jeg syns navnet bbq saus passer bedre. Og henviser mer til bruksområdet. Her kan du bruke frosne rabarbra som jeg gjør her, eller ferske til sommeren. Holdbarheten på rene glass er ekstremt lang. Så du trenger ikke bare lage et lite glass i slengen. Dette er blitt en favoritt her i huset.
Ingredienser
(gir ca. 1.5 liter)
Ca. 10 dl rabarbra
1 stk rødløk eller kepa
2 fedd hvitløk (valgfritt)
1 chili (valgfritt)
1 dl eddik 7% /eplecidereddik eller rødvinseddik
1 dl sukker
2 dl brunt sukker
1 hakkede tomater på eske.
1 ts salt
0.5 ts kanel
1 ss ingefær
1 ts paprikakrydder
1 dl bbq saus
Slik gjør du
Kutt opp grønnsaker i mindre biter. Ha alle ingrediensene i en kasserolle.
Kok opp og skru ned varmen. La sausen småkoke i ca. en time.
Bruk stavmikser eller kjøkkenmaskin til å lage en glatt saus. Blir den litt tykk, ha i litt vann.
Ha over på rene sterile glass
Jeg lar bbq-sausen avkjøle på glass, før jeg setter de kaldt