Dette er fantastisk gode kyllingboller med litt sting. Sammen i form med en nydelig saus blir dette en klar vinner rundt middagsbordet.
Her har jeg brukt to kyllingkjøttdeig som jeg fant i 40% disken.
I kjøttdeigen har jeg blandet:
1 dl griljermel
0.5 løk
0.5 paprika
2 stilker vårløk
2 ss tørket chili
1 ss paprikakrydder
1 ss hvitløkskrydder
2 ss vegeta krydder
Dette blandes godt sammen.
Form små boller som du legget i en ildfastform med litt olje i. (Oljen gjør slik at bollene ikke sitter fast) våt hendene, dette gjør det lettere å forme bollene.
Stekes i ovn på 220 grader ca 15 minutter.
Sausen har jeg lagd med en halv liter vann, to kyllingbuljong terninger, 1 ts hvitløkspulver og 2 ss vegeta. Kokes opp og jevnes med maizena. Hadde så 1 ts curry og en liten skvett fløte i.
I formen har jeg broccoli som er kokt i ca ett min på forhånd. Litt paprika og vårløk. Så heller jeg over sausen og setter formen tilbake i ovn imens jeg lager potetmos.
Jeg har brukt pose potetmos her. Jeg har grønnsakskrydder og hvitløk i vannet. Selvfølgelig er hjemmelaget bedre. Men dette velger du selv.
Da er det bare å servere. Jeg serverte også en liten salat til.
Eggesalat er nydelig og det er bare fantasien som setter en stopper for hva du kan ha i. Du kan bruke alt fra reker, skinke, gulrot, krabbe eller bacon som jeg har her.
Først koker du egg i 9 minutter. Det er passelig kokt for å bruke i eggesalat. Stek opp bacon og legg det på et papir. Slik blir det sprøtt og godt.
Tilsett Tabasco, litt sitronsaft, worchester saus og litt søt sennep. Krydrer også med litt vegeta og potetkrydder. Her kan du bare bruke salt og pepper. Smak til slik at du får den smaken du liker.
Kutt opp vårløk og paprika. Ha dette i blandingen sammen med bacon. Spar litt vårløk og bacon til å strø på toppen.
Eggene som du har kokt og hatt i kaldt vann skreller du og deler opp. Ha så eggene i blandingen.
Hell over i en skål. Dryss over litt bacon og vårløk. Da er det bare å servere.
Har man rester etter pinnekjøtt liggende så er det fantastisk godt i lapskaus. Her har jeg gjort det raske og enkelt med ferdig lapskausblanding. Ferdig på 20 minutter.
Jeg har kokt lapskausblandingen i kraften fra pinnekjøttet som vi hadde til middag i går.
Imens denne småkoker så plukker jeg pinnekjøtt av bena og deler opp i mindre biter. Kutter også opp mandelpotet som var igjen fra middagen. I tillegg kutter jeg litt vårløk og kepaløk.
Enkel og morsom sjokoladepudding dessert som både store og små vil elske. Olaf er snømannen fra Frost filmene og det vil selvfølgelig slå an hos de yngre. Og disse er ikke vanskelig å lage. Jeg viser dere hvordan her.
Her kan du enten bruke hjemmelaget sjokoladepudding eller en ferdig kjøpt som jeg har brukt her. Legg puddingen på et fat.
Visp sammen litt krem. Med eller uten sukker. Dette er veldig søtt uansett, så om du ikke ønsker sukker i kremen så gjør det ingenting. Bruk en sprøytepose og dander kremen rundt på sjokoladepuddingen.
Om du vil ha vaniljesaus på toppen slik jeg har gjort her, må du huske at kremen må være tett i tett rundt på toppen. Vist ikke renner den av.
Slik lager du Olaf. Du trenger marsmellows, saltstenger og noen til å tegne knapper og øyner med. Jeg har brukt ferdig sjokoladeglasur på tube. Som nese har jeg bare farget fyrstikk.
Så ser du bare på bildeserien under her om hvordan du monterer Olaf
Pynt rundt sjokoladepudding med snømenn. Pynt gjerne også rundt med litt sjokolade.
Her kan du ha det lut gøy, bruk fantasien og pynt den slik du ønsker.
Da er det bare å servere. Og selvfølgelig med vaniljesaus.
Pinnekjøtt er på lik linje som ribbe julematfavoritt i min bok. Derfor er det ribbe på julaften og pinnekjøtt på 1. juledag. Og i år ville jeg teste dette med å dampe pinnekjøtt på mandelpotet istedenfor pinner eller rist.
Jeg brukte Gilde sitt røkte pinnekjøtt. Vannet det ut i 24 timer. Det syns jeg ble ganske så perfekt.
Brukte en halv pose med mandelpotet i bunnen av en kasserolle. Fylte på vann så det sto halvveis opp på potetene. Her kan du også brukte litt mørkt øl om du ønsker. Det gir en helt nydelig smak.
Pinnekjøttet dampet jeg i 3 timer og det ble helt perfekt. Halvveis i dampingen helte jeg ut en halvliter av kraften. For da var den over potetene. Og det burde det ikke være om du vil beholde potetene hele. Jeg skulle også lage saus av kraften.
Kraften jevnet jeg til med maizena og tilsatte litt pepper og fløte. Mer trenger du ikke, for da er den perfekt. Du kan ha i strimlet løk om du ønsker løksaus.
Kålrot og gulrøtter kokte jeg møre.
Silte av vannet og tilsatte smør, fløte, salt, pepper og muskat.
Da er det bare å bruke stavmikser til du får den ønskede konsistensen.
Etter pinnekjøttet var dampet i tre timer var det på tide å legge det opp på fat og se hvordan det hadde gått med mandelpotetene.
Av en halv pose med poteter var det kun en liten sprekk i en potet. Så dette fungerte veldig godt. Og dette blir nok min nye måte å gjøre det på. Potetene tok ikke til seg den salte smaken. De ble bare rett og slett perfekte.
Da var hele måltidet lagt på fat og servert. Og det var bare helt fantastisk godt.
Lebkuchen er en av de mest kjente tyske julekakene. Enten det er de tynnere hjertene, dekorerte med fargerik melis, man finner på Weihnachtsmarkt eller de tjukke saftigere glaserte med sjokolade og gjerne et glansbilde med f.eks. en nisse på. Disse er av den tjukke sorten, med masse smak av jul.
For den rette smaken lager jeg en egen lebkuchenkrydderblanding, siden det, naturlig nok, ikke er å få kjøpt her til lands. Her trenger du (denne holder til neste jul også)
Å tilberede sin egen turmat på et bål i marka, er noe alle kan prøve seg på. Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper for hva slags mat du kan lage på et skikkelig bål.
TIPS! Vær litt tålmodig og vent til de verste flammene har lagt seg. Utnytt heller glørne i bunn og rundt bålet til matlaging. Da unngår du at maten blir svartbrent og sotete.
S’mores er en nordamerikansk snack som passer perfekt på turer hvor man har tenkt å tenne bål.
Disse er som skapt for den utålmodige, og en sikker vinner hos barna, rett og slett fordi du kan klargjøre godbitene så fort du har fått fyr på bålet – i motsetning til mange andre bålretter.
Du trenger:
To enkle kjeks av eget ønske (Digestive, Gjende, Kornmo eller lignende)
En liten bit sjokolade
En marshmallow
Slik gjør du:
Stikk marshmallowen på en pølsepinne og hold den inn i flammene til den så vidt tar fyr. Når du ser at marshmallowen begynner å smelte og bli gyllen, så tar du den vekk fra bålet og blåser ut flammen.
Legg en sjokoladebit på en kjeks, og legg marshmallowen (med pinnen) oppå sjokoladebiten. Ta så den andre kjeksen og legg den på toppen til slutt, som en sandwich. Klem på begge kjeksene og trekk ut pølsepinnen. Du har nå en rykende fersk S’mores i hånda. Vel bekomme!
Pinnebrød
Pinnebrød er en klassiker som faller i smak hos alle. Barna elsker å lage pinnebrød, men også deigen kan smårollingene lett få til. Ta med deigen ut på tur og nyt bålkosen med nystekt brød.
Du trenger til ca. fem pinnebrød:
5 dl hvetemel
½ ts salt
2 ts sukker
2 ts bakepulver
5 ss soyaolje
Ca. 1 ½ dl vann
Slik gjør du:
Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett olje og vann. Rør godt sammen. Når deigen virker glatt og håndterbar, men ikke for klissete, så er den klar. Putt deigen i en matboks du har smurt med litt olje (for å unngå at deigen fester seg til boksen).
Gi en pølsepinne til alle som vil steke brød rundt bålet og tvinn en liten håndfull deig nedover pinnen. Hold pinnebrødet over glørne på bålet, ikke i flammene. Sistnevnte vil gi svartbrent brød. Husk å snu forsiktig på pinnen av og til, slik at brødet stekes jevnt rundt hele.
Når pinnebrødet er gyllenbrunt på overflaten, er det klart. Bon appétit!
Sjokobanan
Dette er en skikkelig søtsak og energibombe, som også er veldig enkel å lage. Du kan klargjøre sjokobananen enten hjemme eller ute på tur. Ferdig på 1-2-3!
Du trenger til én sjokobanan:
1 banan
Noen biter sjokolade (mørk eller lys, avhengig av hva man liker best)
Aluminiumsfolie
Slik gjør du:
Enten du tar med aluminiumsfolie på turen, eller klargjør hjemme, så er dette såre enkelt. Skjær et snitt langs hele banen, men som ikke går gjennom skallet på andre siden. Bruk kniven eller fingrene forsiktig til å splitte bananen litt på midten. Fyll splitten med sjokoladebiter.
Legg bananen på midten av et aluminiumsfolieark og pakk sammen. Legg bananen på glørne i 4-5 minutter. Åpne folien der du brettet sammen og se om sjokoladen har smeltet, hvis ikke, pakk sammen og kjør et minutt til i glørne.
Når sjokoladen er smeltet, så er desserten klar. Nytes med skje!
Fiskepakke i folie
For deg som vil ha litt skikkelig mat i magen på tur, og gjerne et sunnere alternativ, så er en enkel fiskepakke midt i blinken. Klargjør foliepakken hjemme før du drar, så har du et fullverdig måltid klart på null komma niks når bålet er tent.
Du trenger til én person:
porsjon fiskefilet (gjerne laks eller ørret)
¼ gul paprika
¼ oransje paprika
¼ squash
¼ løk
Litt sitron
Salt + pepper
Olivenolje
Litt rømme / creme fraiche
Aluminiumsfolie
Slik gjør du:
Hjemme på kjøkkenbenken skjærer du fiskefileten i terninger på ca. 2 cm, samt grønnsakene i omtrent like store biter. Riv av et ark aluminiumsfolie, som skal brettes dobbelt, så det blir omtrent like stort som en A3-side.
Fordel fisk og grønnsaker på midten av aluminiumsfolien. Klem noen dråper sitronsaft over, før du salter og peprer godt. Skvett over litt olivenolje, før du avslutter med noen teskjeer rømme. Brett og klem aluminiumsfolien sammen slik at det blir en fin liten pakke du kan putte i en matboks, og deretter i sekken.
Når det begynner å bli skikkelige glør rundt bålkjernen, så legger du fiskepakken oppå glørne med litt avstand til de verste flammene (eventuelt kan du vente til flammene har gitt seg). Vent 13-15 minutter, og roter gjerne pakken et par ganger underveis med en pinne.
Fjern pakken fra bålet enten med pinnen eller med fingrene og åpne opp der du brettet igjen. Voilà, maten er servert!
1 pk bourbon – van. sukker (det har vi ikke fått tak i, så hun brukte 1 vaniljestang (frøene) og en ts vaniljesukker)
Slik gjør du det:
Bland mel, mandler og melis. Skrap ut vaniljefrøene. Ha de i sammen med salt, smør og eggeplommen i melblandingen. Bland alt godt sammen.
La hvile kaldt i minst en time.
Del deigen i fire, så tar du ut en del om gangen fra kjøleskapet. Den må være kald når du ruller de ut.
Rull kuler på str med valnøtt ca. Rull ut til små pølser. Form de som små horn som du ser på bildene. Legges på bakepapir på en stekeplate.
Stekes ca. 8 minutter på 180 grader (varmluft 160)
Bland melisblanding. Husk å blande veldig godt om du bruker vaniljefrø.
Når kakene er stekt skal de vendes med en gang i blandingen.
Avkjøles på rist før du har de i kakeboks. De burde ikke ligge inntil hverandre og de må bli helt kalde før du legger de i boksen. Bruk bakepapir imellom lagene. Om ikke klistrer de seg i hverandre.