Lørdagen ble liksom aldri den samme uten pizza med kjøttfyll, ost og paprika. Tro det eller ei, den er like populær som familiekos den dag i dag. Dette er en langpannepizza laget på ekte 80-talls vis. Nå skal jeg ikke gjøre som mamma gjorde. Hun hadde tomatpuré rett på bunnen, så fyll og ost. Ofte brukte hun også pølser på pizzaen. Og grillkrydder var vel det eneste krydderet som ble brukt. Så ganske så smakløst, men godt uansett. Det var jo det vi var vant med.

Langpannepizza skulle også ha litt tykk bunn (1-2 cm) da mettet den mye mer, og det var mer økonomisk. En slik pizza holder gjerne til 5-6 personer.

I dag må jeg lage den glutenfri, men du kan jo lage den pizzadeigen du ønsker.

Du trenger

Deig

720 gram lys melblanding (Toro)

6.5 dl vann (37 grader)

0.5 pk tørrgjær

1 ts sukker

2 ts bakepulver

4 ss olje

 

Kjøttfyll

400 gram kjøttdeig

1 løk

1 paprika

2 ss tomatpuré

1 boks hakkede tomater

2 fedd hvitløk

1 ts tørket basilikum eller 1 ss frisk

Olje til steking

1 ts salt

0.5 ts pepper

Ev. 1-2 ts oregano

 

Topping

300 g revet hvitost

2 ss frisk oregano

Slik gjør du

Bland ingrediensene til deigen i en bakebolle. Elt i 5 minutter

Sett til heving i 30 minutter

Ha olje på hendene og trykk ut deigen i en langpanne. Bruk gjerne bakepapir. Kjevler du den glutenfri deigen klemmer du ut alle luftbobler, og de vil vi gjerne beholde.

Hev i ca. 30 minutter til

Imens steker du kjøttdeig i en panne med litt olje. Ha i oppkuttet løk og paprika. La surre sammen et par minutter. Rør inn tomatpuré, la frese sammen et par minutter (kan ha i litt sukker om du ønsker)

Tilsett hakkede tomater. La koke i 5 minutter. Smak til med krydder og trekk til siden

Ha fyllet på pizzabunnen og topp med ost.

Stekes på 225 grader i ca. 20 minutter

Ha over litt oregano før servering

En nydelig pulled pork tacovariant. Du vil få en helt ny opplevelse av taco med denne. Du kan selvfølgelig kjøpe ferdig pulled pork på butikken, som du bare varmer opp. Eller du kan lage din egen. Jeg bruker skinkeknoke til denne oppskriften, som jeg lager i gryte i ovnen.

Jeg serverer denne med tortillalefser, tacoskjell, salatblad, avokado, syltet rødløk, og jalapeñosalsa. Den sistnevnte er salsasaus iblandet oppkuttet jalapeños.

Du trenger

(til 4 personer)

1 skinkeknoke (denne var 1.4 kg)

5 dl eplejuice

1 ss brunsukker

2 ts paprikakrydder

1 ts salt

2 ts spisskummen

Slik gjør du

Bland sammen krydder til rub i en bolle.

Gni inn skinkeknoken med rub. La helst stå minimum to timer, helst mer.

Ha skinkeknoken i en gryte. Ha i eplejuice og sett på lokk. Så inn i ovnen på 150 grader.

La knoken stå i 5-6 timer. Denne har stått 5.5 time.

Ha knoken på en fjøl. Fjern fett/skinn. Og riv fra hverandre kjøttet med to gafler.

Da er det bare å servere med det tilbehøret du ønsker til.

Vil du sylte rødløk, finner du oppskrift HER


For å understreke hvor viktig arbeidet med å redusere matsvinn er for matsikkerhet og bærekraftig matproduksjon, ble det i 2019 bestemt at problematikken skulle få en egen dag. Dermed er 29. september nå den Internasjonale dagen mot matsvinn.

Behovet for dagen ble begrunnet med en økende verdensbefolkning og uforutsigbare klimaendringer, samt et behov for bærekraftig jordbruk og distribusjonskjeder.

Når en kaster mat i søpla, så er det ikke kun maten som går til spille. Også vannet, frøene og gjødselen kastes. Bondens arbeid går til spille. Til og med drivstoffet som er brukt for å frakte maten rundt, kastes bort. På denne måten er ikke dagens produksjon og konsum bærekraftig. Mer enn en tredel av all mat produsert går tapt eller kastes. Dette forekommer i alle deler av produksjons- og distribueringskjeden. Store deler går tapt på grunn av dårlige avlinger, strenge kvalitetskrav, feil oppbevaring, og dårlig planlegging under innkjøp.

Hvert år ender 1,6 milliarder tonn mat opp i søpla. Dette enorme problemet påvirker økonomien, klimaet og samfunnet både i Norge og internasjonalt. Matsvinn har blitt godkjent av FN som en del av deres mål for bærekraftig utvikling for å “skape en bedre og mer bærekraftig fremtid for alle”.

I Norge har vi mål om å halvere matsvinnet fra jord til bord innen 2030, hvilket innebærer at matsvinnet må kuttes i alle ledd.

Matbransjen har tatt grep, satt inn ulike tiltak og jobber kontinuerlig for å redusere matsvinnet i alle ledd. 48 % av matsvinnet i Norge står husholdningen for, der hver og en av oss i snitt kaster 40,3 kg spiselig mat hvert eneste år.

Langt over halve Norges befolkning har dårlig samvittighet for at de kaster mat. Enda flere mener det er nettopp her, de skal bidra for klimaet.

Lær deg forskjellen på holdbarhetsmerkingen!

Mat som er merket «best før», kan som oftest spises etter den angitte datoen, forutsatt at varen er oppbevart riktig.

Dette gjelder blant annet alle meieriprodukter, mel og andre tørrvarer, egg og hermetikk. Også kjøttprodukter som spekemat, biffer og fileter er ofte merket med «best før» dato.

Matvarer som kjøttpålegg, kjøttdeig, farseprodukter, kylling og fersk fisk er merket med «siste forbruksdag» , bør spises opp før utløpsdato.

Egg er en av matvarene som er trygt å spise, og smaker godt, både kokt og stekt lenge etter passert holdbarhetsdato.

Ifølge datostemplingen har egg en holdbarhet på 28 dager, noe som skyldes et europeisk regelverk. I Norge har verpehøns god helse, og i tillegg oppbevarer og transporterer vi eggene kjølig, noe som øker holdbarheten.

Har du lyst å redusere matsvinn av brød?

Her er noen råd om hvordan brødet holder seg ferskt lenger – og hvordan det kan gjenbrukes i nye retter.

Vi som forbrukere kaster mye brød i søpla. Faktisk viser en undersøkelse nylig gjort at det bare er middagsrester som kastes oftere enn brød.

Samtidig er det sånn at vi gjerne vil kaste mindre. I den samme undersøkelsen svarer 65 % at de det siste året enten har gjort noe for å redusere matsvinnet eller ønsker å gjøre en innsats for å kaste mindre mat.

Så hva kan man gjøre for å redusere matsvinn av brød?

Vi har to hovedtyper råd å komme med: Hvordan man kan få brødet til å holde seg ferskt lenger og hvordan man kan bruke brød som er tørt i andre retter.

Redusere matsvinn av brød ved å sørge for bedre holdbarhet

Det forskes mye på hvordan man kan få brødet til å holde seg ferskt lenger. Faktisk er det ikke lenge siden det ble avlagt en doktorgrad om hvordan man kan redusere matsvinn av brød. Den beste oppbevaringsmåten avhenger av om du ønsker at skorpen skal være sprø eller myk.

Kort fortalt: Dersom du vil ha myk skorpe, bør du ha brødet i en tett plastpose. Dersom du ønsker at skorpen skal være sprø, oppbevares brødet best uten emballasje, med snittflaten ned på for eksempel en skjæreflate.

Og husk: Brødet bør oppbevares i romtemperatur, ikke i kjøleskap.

Oppbevaring av brødet avhenger også av hvor stor husstanden din er. Bor du alene, kan et godt tips være å skjære brødet i skiver før du fryser det ned. Da kan du ta opp et par skiver av gangen og tine i brødristeren for alltid å ha ferskt brød.

Redusere matsvinn av brød ved å lage nye retter

Selv om man er flink til å oppbevare brødet riktig, skjer det innimellom at man ikke får spist opp brødet før det har blitt litt tørt. Men selv om brødet har blitt tørt, behøver det ikke bety at det bør kastes! Det finnes mengder av god mat man kan lage av tørre brødrester. Til og med retter som nesten er bedre med tørt brød enn ferskt!

Skal du redusere matsvinn av brød ved å spise restene til middag, er for eksempel ostesmørbrød en klassiker. Du kan også lage brødpuddinger, brødkrutonger eller brødsalater av brødrester. Eller kanskje den beste av alle: God, gammeldags ostefondue der du dypper brødbitene i smeltet ost.

Dersom du setter deg som mål å spise brødrester til middag en gang i uka, er du på god vei til å innføre det vi kaller et brøddøgn. Det vil si ett døgn i uka der du spiser korn- og brødbasert mat til alle måltider. I løpet av ett år gir det 52 dager med måltider som setter minimale klimamessige fotavtrykk.

Brødrester kan også brukes til dessert: For eksempel er arme riddere, monkey bread muffins og tilslørte bondepiker gode retter for å redusere matsvinnet av brød.

Det er flere enkle grep du kan gjøre i hverdagen for å kaste mindre mat. 5 gode tips til hvordan du kan få ned matsvinnet ditt hjemme.

1. Planlegg før handleturen

Hvor ofte haster vi ikke innom butikken etter jobb eller trening, gjerne på tom mage, og fyller kurven på impuls?

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å kutte ned på matsvinn er å planlegge før du handler mat. Da sikrer du at du ikke kjøper inn mat som du ikke rekker å spise opp før den går ut på dato. Ved å unngå spontankjøp kan du dessuten spare mye penger.

Sjekk kjøleskapet og skriv handleliste, eller last ned en handleapp på mobilen som gjør det enklere å planlegge.

2. Se, lukt og smak før du kaster mat

Mange matvarer som er merket “Best før”, kan godt være spiselige i lang tid etter utløpsdatoen dersom de lukter, ser og smaker normalt.

Her finnes det også unntak. Noe kan du ikke bruke sansene til. Det aller giftigste stoffet vi kjenner til er botulinumtoksin, som blokkerer pusteorganene. Dette kan oppstå i fermenterte produkter, slik som for eksempel rakfisk og spekeskinke. Og det kan være farlig før det lukter eller smaker surt.

Bruk sansene før du tenker på å kaste! (Merkingen “Siste forbruksdag” må du imidlertid ha respekt for.)

3. Rydd i kjøleskapet og fryseren

Har du kontroll på hva du har i kjøleskapet og fryseren, blir det enklere å holde oversikt og spise opp det som er der.

Rydd i kjøleskap, fryser og skap jevnlig, og spis maten med kortest holdbarhet først. Slik unngår du at en paprika blir liggende bakerst og råtner før du rekker å ta den i bruk.

Det kan være lurt å ha mat med kort holdbarhet liggende på en godt synlig plass i kjøleskapet.

4. Lag mindre porsjoner

Magen blir mett før øyet, sier vi gjerne. Vi er skrubbsultne, lager mye mat og forsyner oss med store porsjoner. Så blir det masse til overs – som ofte går i søpla.

Bruk mindre tallerkener, og ha en plan for hva du gjør med restene. Dette tar oss over til siste tips …

5. Spar på restemat

Ble det igjen litt av middagen? Da har du lunsj til dagen etter. Du kan lage mye snadder av restemat, og mange legger inn en restemiddag i uka. Men husk på å oppbevare maten riktig: Avkjøl den raskt og oppbevar den i tette bokser i kjøleskap eller fryser.

Bidra til mindre matsvinn i butikken

Butikkene kaster mer enn 60.000 tonn mat hvert år. De må skjerpe seg, men vi som er kunder kan også hjelpe butikkene litt til å redusere svinnet.

1. Redd en singel banan. Hver dag kastes 40 000 bananer fra butikkene. Bananer trives best og holder seg lengst i klase, men ofte vil vi bare ha én. Istedenfor å bryte av en banan fra flokken, se heller etter de mange enslige som sannsynligvis ligger igjen og ofte havner i søpla.

2. Gjør et kupp i nedprisningshylla. De fleste butikker priser ned varer som nærmer seg utløpsdato. Her får du mulighet til å redde mat, til fordel for miljøet og lommeboka. Kanskje du oppdager noe nytt, som du ellers ikke hadde kjøpt? Husk bare å legge en plan for å spise det opp når du kommer hjem, så du ikke bare utsetter kastingen til din egen søppelkasse.

3. Sjekk ut matredningsapper. Too good to go er én av flere apper som hjelper deg med å vite hvor overskuddsmat kan reddes. Plukk opp en middagsporsjon, bakevarer eller annen snacks fra bakerier, butikker eller restauranter før stengetid, og hjelp dem med å unngå svinn.

4. Legg det kalde tilbake på plass. Har du lagt en kjøttdeigpakke i handlevogna, men ombestemmer deg på vei til kassa? Hvis du legger den fra deg et annet sted enn der den hører hjemme, havner den sannsynligvis i søpla. Hvis butikkansatte finner kjølevarer i romtemperatur, vet de ikke hvor lenge den har ligget varmt og må kaste den av hensyn til mattrygghet.

5. Velg høne, sau og de snåleste grønnsakene. Enorme mengder høne og sau blir kastet før de kommer til butikkhyllene. Dagligvarekjedene mener at folk heller vil ha kylling og lam. Velg eller spør etter høne og sau når du skal spise kjøtt, så bidrar du til at butikkene tar inn flere slike produkter og mer av matressursene blir brukt. Det samme gjelder krokete og snåle frukt og grønnsaker, som ofte ikke når gjennom nåløye av strenge standardiseringskrav for størrelse, form og flekker.

6. Gi myke klemmer. Vil du sjekke om mangoen eller avocadoen er moden? Hvis mange klemmer hardt på hele avocadoutvalget, vil de få trykkskader som gjør at de fortere blir dårlige og kastes. Prøv derfor å klemme så lite og forsiktig som mulig.

7. Bestem deg før du mikser. Har du plukket og mikset en pose smågodt eller nøtter fra ulike krukker og bokser, men så ombestemmer deg og lar det stå igjen? Da må som regel butikkene kaste det du ikke ville ha, av hensyn til hygiene og allergier. Tenk derfor en ekstra gang før du tar nøtteskjeen fatt.

8. Brukes i dag eller om lenge? Skal melken du kjøper brukes i vaffelrøre samme dag eller er den tenkt til å holde en stund? Hvis du velger varen med kortest holdbarhet når du skal bruke den raskt, hjelper du butikken å unngå svinn. Hvis du ikke får brukt opp melka før om en stund, er det best å velge en senere holdbarhetsdato, så du igjen ikke flytter kastingen hjem.

Hvilket tiltak gjør du i ditt eget hjem for å bekjempe matsvinn?


Corega har kommet med nytt proteselim. Har ikke sett det på apoteket ende, men vi har bestilt på nett. Og jeg har allerede brukt 15 tuber av det.

Corega Power Max. Max hold+fresh

Det er bedre hold og den er fresh står det. Ja, den har faktisk bittelitt bedre hold med mindre mengde. Så den er helt grei, veldig bra.

Så kommer vi til punktet «FRESH» Jeg trur ikke de som utviklet denne, bruker proteselim selv…har i hvert fall en sterk mistanke om det.

Selvfølgelig bra at den er «fresh» men….For meg som limer så ofte som jeg gjør, så er den fresh hele tiden.

La meg forklare nærmere. Jeg spiser mat og drikker et kaldt glass melk. Ja, jeg elsker melk. Se for deg at du akkurat har spist en Mentos. Så tar du deg et glass melk….nam,nam! Da får man Fresh Mentos melk….Ja, dette gjelder ikke bare melk.
Det gjelder alt jeg drikker, brus, kaffe, vann etc. Men det stopper ikke der. Jeg er kokk og skal smake til mat…dere ser hvor jeg vil nå…fiskesuppe med hint av Mentos. Friskt og godt! Nydelig fårikål, mer et lite hint av Mentos…mmmmm…smaker godt!

Sikkert ypperlig til drinker kan jeg tenke meg. Frisk og god drink dette da😊

Er jeg heldig at protesen sitter på en stund, dabber smaken litt bort…ikke helt da.
Så nå føles det ut som om jeg har tannkrem i munnen hele tiden😂

Men, den limer bedre.
Det skal de få et klapp for👏🏼

Hvorfor jeg bruker slikt lim, kan du lese HER

Denne suppen er kjempegod, og kan serveres både varm og kald. Server med hjemmelagde krutonger. Du kan også ha sprøstekt bacon til om du ønsker.

Først må du lage krutonger. Oppskrift finner du HER

Du trenger

(til 4 personer)

500 gram poteter

1 stk. purre

2 fedd hvitløk

6 dl ferdig kraft/buljong, grønnsaks- eller kyllingbuljong (jeg bruker 2 terninger)

2 dl melk

1 ss smør eller margarin

salt og pepper, etter smak

1 ss olje til steking av purre

brødkrutonger, til servering

Slik gjør du

Del purren på langs og skyll den under kaldt, rennende vann. Skrell poteten.

Skjær poteter, hvitløk og purre i små biter. (spar gjerne litt purre til servering)

Smelt smøret i en kasserolle og fres hvitløk, purre og potet til alt blir blankt.

Tilsett buljongen, kok opp og la det koke under lokk til alt er helt mørt.

Kjør grønnsakene til en jevn puré med en stavmikser, eller kjør alt i en hurtigmikser.

Tilsett melken og kok opp.

Smak til med salt og pepper. Spe suppen med litt vann eller buljong hvis den virker veldig tykk.

Fres resten av purren i litt olje og krydre med salt og pepper.

Server suppen med litt ekstra purre og brødkrutonger.

Det er mange der ute som ikke liker smaken av får/lam. Da kan man lage Gris-i-kål istedenfor. Dette er en god erstatning for den kjente fårikålen. Her bruker jeg nakkekoteletter i Gris-i-kålen, men du kan bruke annet svinekjøtt også. Du kan også lage Ku-i-kål om du ønsker.

Du trenger

(til 4 personer)

1 kg svinekjøtt (vekt er uten bein)

ca. 1 kg hodekål

1.5 liter vann

1 ss salt eller etter ønske

20 stk pepperkorn eller etter ønske

Slik gjør du

Del svinekjøttet i passende serveringsstykker. Jeg deler koteletter i 2

Skjær kålen i båter, og legg kål og kjøtt lagvis i en stor gryte. Strø salt og pepper mellom lagene og hell vannet over.

Kok opp retten og la den trekke ved kokepunktet til kålen og kjøttet er gjennomkokt. Jeg lot den trekke i 2.5 time under lokk.

Server med kokte poteter.


Nå for tiden er det veldig mye som skjer på en gang. Det fører til stress, som igjen fører til lite til nesten ingen søvn.

Hvem hadde trudd at det skulle være så mye styr med å starte nettbutikk, gi ut bok og alt annet som hører med på kjøpet. Jo da, jeg er ikke så naiv. Jeg visste dette ville bli litt stress og mye arbeid, sånn er det bare.

Trykkfilene til boka får jeg se i dag regner jeg med. Og når jeg gir klarsignal da, sendes den til trykk. Og da går det nok et par uker før jeg har boka hjemme.

Pakkeavdelingen i kjelleren må fortsatt ryddes og klargjøres. Det må bestilles esker til alle bøker, og hvem hadde trudd pakkeesker skulle være så dyrt. Her snakker vi 7-8 000 kr for 1000 esker. Og jeg trenger også esker i forskjellige størrelser. Så jeg har skrevet bestilling på det nå, som må sendes inn.

Nettbutikken mangler betalingsløsninger. Klarna for eksempel, kan jeg ikke søke på før butikken er åpen. Vi må til tingretten for å få notarialbekreftelse på ID, for både Heidi og meg. Pluss de vil ha kopier fra vanlige regninger med vår bostedsadresse på. Og butikken må være live. Strengt skjønner dere.

Vipps venter jeg på, for de ville se produkter i nettbutikken først. Ha tilgang til testside for å sjekke at salgsbetingelser etc. er i orden. Og det har de fått, jeg bare venter på svar.

I går fikk jeg regnskapsfører. Ja, for jeg har innsett at dette blir litt mye for meg. Jeg er kokk og ikke regnskapsfører. Og som blogger er det utrolig mange fallgruver for meg. Noe jeg også lærte i møte med regnskapsbyrået i går. Så det var veldig greit å få hjelp til dette. Regnskap tok opp alt for mye av min tid. Og alt for mye jeg ikke skjønte meg på. Og det kan fort bli veldig dyrt har jeg lært😂

I dag er det intervju med lokalavisen. Og det er jo spennende. Og jeg blir veldig nervøs av slike ting der jeg er i fokus. Reklame for boka hjelper veldig da. Så fornøyd med det uansett hvor skummelt jeg syns det er.

Så det er mange baller i luften her på en gang. Pluss alt som skal gjøres på gården framover nå. Grønnsaker skal inn, veden skal inn, uteplasser skal ryddes, møbler skal inn….jepp, tusen ting.

Selv om det er mye stress, er det også gøy. Utrolig mye vi har lært under denne prosessen. Og alt vi har lært nå, vil hjelpe oss med de neste kokebøkene. Og da slipper vi alt stresset med nettbutikk i tillegg. For da er jo både den, pakkestasjon, lager, postordninger i orden.

Så nå faller ting i orden på rekke og rad. Det er gøy å se. Gjenstår jo selvfølgelig litt, men er nok ikke mange dagene før det også er i orden. Så dette blir gøy. Det er bare å bite igjen tennene litt til.

Ha en fantastisk dag dere🥰

Det er både enkelt og fort gjort å lage fiskekaker selv. Her lager jeg seikaker med kun sei, men du kan også blande i hvit fisk om du ønsker. Jeg bruker sei i blokk fra FirstPrice til disse kakene. Siden disse er fra frysedisken, bruker jeg ett egg i oppskriften, og reduserer melken/fløte med 0.5 dl. Dette trenger du ikke gjøre med fersk fisk.

Du trenger

(Holder til 10 store seikaker)

800 gram seifilet

1.5 ts salt

2 ss potetmel

0,25 ts malt hvit pepper

2.5 dl melk eller fløte

4 ss finkuttet purre

Smør/margarin til steking

Slik gjør du

Jeg serverer seikakene med kokt potet, raspa gulrot, remulade og smeltet smør.


Vakuumpakking av mat har de siste årene blitt svært populært.

Ved å vakuumpakke din mat kan du forlenge holdbarheten, forbedre smaken og du får mer kontroll over selve tilberedningen av maten.

En egen maskin kan ta stor plass på kjøkkenet og være kostbar i innkjøp. Her er en metode som viser hvordan du kan vakuumpakke maten din uten egen maskin.

Du trenger

En stor bolle eller kjele med kaldt vann
En frysepose med lynlås (zip)

Fremgangsmåte

Legg maten i fryseposen og lukk posen nesten helt, la 1-2 cm være åpen. Åpningen brukes til å presse ut luften.

Legg posen med innholdet i bollen med vann. Når posen legges i vannet vil luften automatisk presses ut av posen. Når all luften er ute kan du forsegle og lukke posen.

Fordeler med vakuumpakking

Råvarens holdbarhet forlenges
Du unngår frostskader på matvarene
Kvaliteten på produktet forlenges

Smuldrepai er jo bare så godt, og har man også i litt vaniljekrem. Ja, da blir det enda bedre. Bruker ferdig vaniljekrem i denne. Server gjerne med litt pisket krem eller is.

Denne kan også lages glutenfri. Vil du også ha en  annen variant, finner du den HER

Til 1 pai 27 cm form

FYLL

Ca. 800 gram epler

3 dl vaniljekrem

ca. 1.5 dl sukker

2 ss kanel

DEIG

100 g havregryn

100 hvetemel

100 gram romtemperert smør/margarin

100 gram brunt sukker

1 ts vaniljesukker

Slik gjør du

Ha det romtempererte smøret i en bolle. Bland inn havregryn, mel, vaniljesukker og brunt sukker. Bland det sammen til en deig med fingrene.

Skrell og fjern kjerner av eplene. Del de opp i båter eller biter etter eget ønske. Ja, det er lov og ha skallet på også. Vask eplene godt først.

Ha eplebitene i en bolle med sukker og kanel. Eller i en brødpose. Bland det godt sammen slik at eplene får sukker og kanel på hele seg.

Smør en ildfastform/paiform. Fordel eplebitene i formen. Ha over vaniljekrem

Smuldre over deigen

Stekes i ovn på 200 grader i ca. 30-35 minutter

Vent litt før du spiser den, brenner fort munnen. Snakker av erfaring.

Prøv gjerne smuldrepai med blåbær også. Oppskrift finner du HER