Reklame | Egen nettbutikk


Hjort er noe av det beste viltkjøttet man kan få, syns jeg. Og ingenting slår en nydelig hjortestek med nydelig tilbehør.
Her har jeg servert med stekt sopp- og løk, og en nydelig tyttebærsaus. Om du vil ha kokt potet eller potetmos til denne retten, det bestemmer du selv.

La gjerne hjortesteken ligge i romtemperatur 60 minutter før du skal begynne å tilberede den.


Du trenger

(til 4 personer)

1 kg hjortestek (eller annen viltstek)

1-1.5 ss Toms matprat viltkrydder

0.5 ts kvernet salt

1 rødløk

2 gulrot eller 3 små

5 dl vann

2 ss smør/margarin til steking

Tilbehør

250 gram champignon

0.5 stk rødløk

1 ss smør/margarin

Salt

Pepper

Tyttebærsaus

2.5 dl viltkraft

2 ss tyttebær/tyttebærsyltetøy

0.5 dl crème fraîche

1 ss hvetemel

0.25 dl vann

3 knuste einerbær

Salt

Kvernet pepper

Slik gjør du

Krydre steken med salt og viltkrydder.

Brun steken på alle sider i en varm gryte/panne med margarin/smør

Grovkutt løk og gulrot. Ha de i en ildfast form

Legg steken i formen. Ta med stekefett også. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Hell vann i formen, og sett formen inn midt i stekeovnen på 125 grader. Snu steken etter ca. 30 minutter. Steketiden er ca. 1.5-2 timer, avhengig av stekens tykkelse

Når steketermometeret viser 60-65 grader er hjortesteken medium stekt, ved 70 grader er den medium pluss. Steken er helt gjennomstekt på 76 grader. Uansett stekegrad, bør steken pakkes i folie og hvile i ca. 20 minutter før man skjærer i den.

Tyttebærsaus

Kok opp 2.5 dl viltkraft

Rist ut hvetemel i litt vann. Rør inn i kraften. La sausen småkoke i 5-6 minutter

Tyttebæra presser man litt sammen med en gaffel. (Om du ikke bruker syltetøy)

Så tilsetter man bær, crème fraîche og einerbær i sausen.

Smak til med salt og pepper

Stek oppkuttet sopp og løk i en panne med litt smør. Krydre med litt salt og pepper

Da er det bare å servere dette kongemåltidet

Du finner både viltfond og krydder i vår nettbutikk + masse mer. Gå inn her:http://www.tomsmatprat.no

Reklame | Egen nettbutikk


Tyttebærsaus er utrolig godt til stek av viltkjøtt. Du bruker kraft fra stekeformen til denne sausen. Kan også bruke viltfond og litt vann. Her bruker jeg tyttebær fra fryseboksen, men du kan bruke tyttebærsyltetøy om du ønsker.


Du trenger

(til 4 personer)

2.5 dl viltkraft

2 ss tyttebær/tyttebærsyltetøy

0.5 dl crème fraîche

1 ss hvetemel

0.25 dl vann

3 knuste einerbær

Salt

Kvernet pepper

Slik gjør du

Sil av kraft fra den ildfaste formen, eller bruk vann og fond

Kok opp 2.5 dl viltkraft

Rist ut hvetemel i litt vann. Rør inn i kraften. La sausen småkoke i 5-6 minutter

Tyttebæra presser man litt sammen med en gaffel. (Om du ikke bruker syltetøy) Så tilsetter man bær, crème fraîche og einerbær i sausen.

Smak til med salt og nykvernet pepper

Har du lyst på min kokebok, eller kanskje litt krydder eller kraft. Det får du kjøpt i nettbutikken vår. Gå inn her:http://www.tomsmatprat.no


Denne salaten er enkel og rask å lage. Og den smaker jo fantastisk. Passer både som lunsj, middag og kosemat. Du kan jo også bruke de grønnsaker du ønsker i. Siden kyllingkjøttdeigen er på 600 gram, så er dette en salat som metter godt.


Du trenger

(til 4 personer)

600 gram kyllingkjøttdeig

1 pose salatmiks

50 gram revet chedder- og mozzarella miks

1 boks mais

12 småtomater delt i 2

Smør til steking

Salt

Pepper

Paprikakrydder

Valgfri dressing

Noen basilikumblader (valgfritt)

Slik gjør du

Stek kjøttdeigen og krydre med litt salt, pepper og paprikakrydder. Ta kjøttdeigen vekk fra plata

Bland sammen salat og grønnsaker i en bolle

Bland inn kjøttdeigen og strø over ost og noen basilikumblader 

Server med dressing og ev. noe godt brød

Da var dagen kommet. Dette har vi ventet på siden januar. Toms matprat har fått et nytt medlem i familien. Et medlem vi absolutt trenger. Den skulle kommet før vi åpnet butikken, men det ble litt forsinkelser. Og nå har vi det så travelt om dagen. Så tid til Oslotur har vi ikke. Da kom den til oss, eller Skien da. Så hentet vi den der.

Denne kom til Norge mot slutten av mars. Så måtte de fikse det utstyret vi skulle ha, og logoer. Det var litt kommunikasjonsfeil underveis. For vi ville egentlig ha den svart med hvit logo…..men sånn er det innimellom når man snakker forbi hverandre. Jeg har hatt tusen ting å tenke på de siste ukene. Mange baller i lufta for å si det sånn. Så da kan det fort skje en liten glipp😂

Jeg syns uansett at den ble kul da. Så venner oss nok til fargen på bil og logo. Logoen er jo riktig, det er det viktigste.

Dette er en 24-modell Ford Transit Connect. En av de mest populære arbeidsbilene i Norge. De fleste man ser på veien er jo svart eller grå. Så hvit er kanskje ikke så ille da.

Vi trenger en varebil med alt det vi holder på med. Det er mye frakting og vi trenger alltid mer plass. Nå får vi det😊Denne har Automedia AS fikset for oss.

Bilen må jo ha et navn. Vi har jo navn på det meste. Har dere noen forslag? Det må være litt gøyalt da, og passende.

Vi lagde mat til en verkstedsfest her i Lunde. De var 80 personer som skulle ha mat. Det var ønske om litt tapas/fingermat. Det tok noen timer å få stelt i stand dette. Jeg måtte sette opp meny etter hva vi klarer å håndtere på et vanlig kjøkken. Med kun en komfyr som virker og 2 kjøleskap. Hadde jeg hatt et profesjonelt kjøkken, hadde nok menyen sett litt annerledes ut. Problemet her er jo kjøling og varmmat. Den ene komfyren skal håndtere steking av kylling, poteter og focaccia. Jeg ville også hatt scampi, men det lar seg ikke gjøre denne gangen. Det er litt forskjell på et selskap til 20 og et til 80 personer. Og da kan jeg ikke garantere god scampi. Den må stekes i flere omganger, og vil bli seig.

Jeg kunne heller ikke bruke store fat til maten. De passer ikke i kjøleskapene. Så må bruke mellomstore fat. Det vil også si at jeg ikke kan pynte fat like mye som jeg gjør når det er 20-30 personer.

Vanligvis er det Kokkefruen som hjelper til på slikt, men nå har vi en butikk i tillegg. Og noen må stå der, og det er Heidi. Men jeg har da en fantastisk svigermor som stiller opp. Hun var med på forberedelser dagen før, og på selve dagen. Slikt som å pakke inn 90 asparges i spekeskinke, 90 dadler skal være stenfrie, og rulles inn i bacon. Ja, slike ting som tar litt tid er kjekt å få hjelp til. Så kan jeg konsentrere meg om andre ting.

Det er en liten utfordring når så mange skal ha mat. Og man må bruke kjøkken på en gammel skole. Dere har sett meg lage mat mange ganger før på dette kjøkkenet. Da aldri til mer enn 40 personer.

Er ved slike anledninger jeg virkelig drømmer om mitt eget kjøkken. Et vel utstyrt kjøkken. Vi får se en gang i framtiden, for det er en stor investering. Det begrenser seg veldig hvor mange kjøkken man kan bruke i Lunde. Ja, det er bare ett faktisk. Har spurt på skolen før, men fikk ikke liv til det. Kun den ene gangen da vi lagde 230 liter lapskaus til 17 mai.

Vi jobbet litt kvelden før med forberedelser. Så kom selve dagen. Vi startet klokken 11, og de skulle ha maten levert til klokken 20. Så ble noen timer med arbeid. Her er menyen

Svigermor og jeg satte i gang. Og det gikk radig unna. Hun tok de samme oppgavene som Heidi ville gjort. Det er en grei fordeling. Og hun syntes jo det var litt gøy også.

Her er noen av de ferdige fatene vi lagde

15.30 byttet jeg ut svigermor med eldstejenta vår. Kan ikke slite ut de gamle helt heller. En god jobb gjorde hun.

Så da var det bare å fortsette jobben

Begynte å kjenne det godt i bena utover ettermiddag og kveld, men det må man bare glemme. Sånt får man ta når jobben er gjort.


Alt i alt så kom vi da i mål. Jeg har ikke tatt bilder av alt tilbehøret, men Tzatzikien ble nydelig. Over 3 liter med hjemmelaget. Det er alltid best😊Tusen takk til Aud og Hannah for god hjelp. Og til Heidi som var med å kjørte maten, og vasket etterpå❤️

Takk for maten sier jeg nå😴

Da har vi kommet fram til starten på to dager jeg har gruet meg litt til. Jeg skal lage mat til et stort selskap. Tapas til 80 personer i morgen, men er ikke maten jeg gruer meg til.

Det er gå å stå jeg gruer meg til. Det blir tusenvis av skritt, og timesvis med stå….Ja, altså å stå for å lage maten.

Kokkefruen må styre skuta (butikken) disse to dagene. Jeg blir med en liten tur ned etterpå. For avisa (TA) kommer innom. Så må jeg farte til Skien. Handle inn alt av råvarer jeg trenger. Så går turen tilbake til kjøkkenet jeg skal bruke. Der må jeg finne løsning på hvordan jeg skal få gjennomført det her. Plassmangel og en dårlig komfyr er problemet. Så der må jeg komme opp med en liten plan. Mat skal det bli uansett!

Så er det hjem å hente alt av utstyr jeg trenger. Da er det bare å sette igang. Blir nok en lang kveld med forberedelser. Og en laaaaang dag i morgen for å lage alt.

Grunnen til at jeg gruer meg, er bena mine. Spesielt ett av de. Her må jeg finne smarte løsninger for avlastning. Alt jeg kan lage sittende, jeg bare lage sittende. Heldigvis så skal svigermor hjelpe meg litt. Heidi må jo være i butikken. Vi har unger og hund, så det får hun ta seg av.

Lage maten er jo bare gøy, selv om dette vil ta maaaange timer å fikse. Men jeg gleder meg også veldig til å bli ferdig i morgen kveld😂

Og de som trur at jeg kan slappe av i helga….der må jeg skuffe. Har masse å gjøre i helgen også. Heldigvis ikke så mye av den fysiske sorten da. Så det skal nok gå bra☺️

Nei, nå er det mer kaffe. Plastre bena sammen og rulle de inn i støttestrømper. Stappe pølser som jeg sier. Så er det bare å gyve løs på dagen🥳

Lag dere en fantastisk dag❤️


Dette er en VELDIG ENKEL rett som jeg er oppvokst med. Dette lagde mamma som lørdagskos da jeg var liten. Og det er så enkelt at det ikke trenger oppskrift engang. Her er ingenting fra bunnen, men det er rask og enkel mat.

Du trenger

(til 4 personer)

Brødskiver eller loff

1 boks Picnicskinke

1 pose Broccoliblanding

1 pose bearnaise

Slik gjør du

Kok bearnaise etter anvisning på pakken, eller lag din egen fra bunnen. Ha gjerne i litt mer krydder (Vegeta)

Trekk grønnsakene i kokende vann et par minutter

Kutt opp skinken, bruk ostehøvel

Da er det bare å servere

Reklame | Egen nettbutikk


Slike kaker er jo utrolige gode. Og du kan bruke de grønnsaker du ønsker i de. Her har jeg brukt vårløk, chili og persille. Dette er jo egentlig kaker man lager på rester av fisk og potet, men man kan jo trekke ny fisk og koke nye poteter. Det har jeg gjort. For vi har sjelden rester etter slik. Jeg lager som regel nøyaktig det vi spiser hjemme.


Du trenger

(til 4 personer)


400 gram kokt torsk eller annen fisk

4 mellomstore kokte poteter

1 egg

3 vårløk

0.5 stk chili

1.5 ts Toms matprat fiskekrydder

1 ts salt

0.25 ts sort pepper

Ca. 0.5 dl melk

Smør til steking

Slik gjør du

Bland kokt fisk, kokt potet, grønnsaker, egg og krydder i en bolle. Mos det godt sammen. Spe med litt melk til du har en konsistens der du kan forme kaker. Det kan også hende at du ikke trenger melk.

Kakene stekes på begge sider i en stekepanne med smør. 3-4 minutter på hver side

Tips

Disse kakene er også veldig god med panering. Egg og brødrasp. 

Da er det bare å servere. Gjerne med råkost og remulade

Krydder og andre godsaker finner du i vår nettbutikk. Gå inn på:http://www.tomsmatprat.no


Jeg vil bare bruke et par minutter til å takke alle dere fantastiske følgere🥰Dere som har fulgt vår reise gjennom tykt og tynt. Dere har gitt meg masse tro på meg selv. Gitt meg mot til å satse på ting jeg aldri kunne drømt om for ikke mange årene siden.

Hvem hadde trudd for ett år siden at vi nå skulle ha både nettbutikk og fysisk butikk. Hvem hadde trudd at nå kommer snart min andre kokebok ut.

Det har vært et eventyr uten like det siste året. Og dere følgere er de som skal ha en stor del av takken for det❤️

Jeg trur jeg har verdens beste følgere. Dere står opp for meg i kommentarfelt. Dere gir råd, ros og ris. Det er ikke bare jeg som lærer dere ting. Dere har også lært meg veldig mye. Så jeg syns vi er et godt team🥰Er dere ikke enig?

Ja, det har vært litt lite tid til blogging og nye oppskrifter de siste par månedene. Jeg har lagd mange oppskrifter, men de kunne jeg ikke legge ut. For de skulle i den nye boka som kommer rundt 1. juni

Det har vært travelt med å etablere butikken. Dere har jo fått vært med på reisen gjennom bilder på Facebook da. Jeg har ikke hatt like god til å svare på alle deres kommentarer og spørsmål, men sånn er det innimellom😊Det betyr ikke at jeg overser dere.

Jeg lurer litt på hva de neste årene bringer. Det er det ingen som vet enda. Vi koser oss i hvert fall på veien. Nyter livet og hverandre. De små tingene som betyr så mye.

På vegne av Kokkefruen, våre barn, Cian og meg selv. Tusen takk for all støtte og motiverende ord. Vi setter veldig veldig stor pris på det❤️

Da har vi hatt første åpningsdag i butikken vår🥳Det var utrolig gøy da. Alt stress de siste ukene var verd det. Nå har jeg ikke tatt bilder av kunder. Da måtte jeg spørre om tillatelse først, men første mann inn døra ble med på bilde.

Det var allerede et par på utsiden før åpningstid i dag. Det var jo sprekt av de😊

Det var et jevnt sig med kunder gjennom hele dagen. Gikk masse krydder, kraft, godterier og lokale produkter. Dette var en god start. Og ikke minst en god test at alt fungerer som det skal. Får høre med regnskap på mandag om alt kom inn hos de😊I morgen må vi bestille mer varer. Noe gikk tomt ganske fort, og masse annet minket veldig.

Ungene dukket opp også. Måtte jo være med på åpning de også. Her er Mina og mor bak disken

Heidi fikk lært seg kassasystem og ble en reser etter hvert. Jeg minglet for det meste, og fylte på varer. Solgte en god del bøker. Og litt signering ble det selvfølgelig også.
Vi fikk blomster og gavekort fra Handelstanden og fra våre to damer på krysset. Ja, altså klesbutikken på andre siden av krysset. (Victoria & Henrik)

Handelstanden lagde også en fin reels fra butikken. Den delte jeg tidligere i dag😊Så tusen takk for det🥰

Så da var første dag over. Gatebukk og flagg er tatt inn. Vinner av kvitteringskonkuransen ble kåret. Og har fått melding allerede. Vant en pose med bok, godterier og masse krydder🥳

Nå skal vi ha en liten innkjøringsperiode, før vi går for en større åpningsfest🥳Det blir bra, det skal jeg love dere😊Da blir det god mat og m.m

Dette var en liten utladning. Så nå er vi slitne. Har spart på en flaske champagne i ett år. Den skal bli åpnet i dag. Den var spart til en spesiell anledning. Og i dag var jo virkelig en spesiell anledning☺️🥳

Mandag åpner vi dørene igjen. Nå tar vi helg folkens. Bena må virkelig hvile litt nå. Vanndrivende var det første jeg tok da jeg kom hjem. Her må litt vann ut av kroppen (bena)😂

God helg