Det jeg skal fortelle dere nå, er det ikke alt for mange som vet om. Før jeg la det ut til alle på bloggen.

Jeg har levd et turbulent liv som dere sikkert har skjønt. Jeg har vært en ramp som har vært med på mye i mitt korte liv.

Mye har vært positivt, men der har jaggu vært mye negativt også. Og dette er en av de veldig negative.

I denne historien drar jeg ikke inn andre personer av hensyn til privatliv. Jeg går heller ikke veldig detaljert inn i episoder etc. Det får jeg komme tilbake til. Nå vil jeg først bare få dette ut. Jeg har blitt en «kjent» person. Jeg ligger på toppen av blogglistene, før eller siden ville dette kommet fram. Så da bestemte jeg meg for en god stund siden, at jeg ville fortelle det selv.

Dere har sikkert skjønt pga at jeg nevnte verdens overdosedag, at dette handler om rus🤔

Og ja, det gjør det dessverre!

(Jeg legger også inn noen bilder av meg selv fra den tiden i innlegget.)

Jeg har vært en rusmisbruker. Jeg er vel egentlig ennå det, for har du vært det en gang..er man tydeligvis det for alltid. Jeg har vært rusfri siden 01.01.11. Altså 11 år til november.

Jeg startet veldig sent med rus, tilbake i 2006.

Amfetamin var det jeg brukte. Prøvde litt piller og slikt, men fant ikke gleden i noe. Gjorde jo ikke det i amfetamin heller da. De to første åra var det bare en sjelden gang jeg brukte. Det var faktisk litt gøy på den tiden, før det gikk over stokk og stein.

Den amfetaminrusen gav meg ganske mange hallusinasjoner. Den gangen var de ikke så skumle. Jeg så dyr i hagen, indianere som danset, jeg snakket med Gud. Trudde han satt i sofaen sammen med meg. Slike ting var bare litt gøy.

Fra 2008 fram til 2011 var det ikke gøy. Det ble mye oftere bruk av amfetamin. Over mange dager i slengen, uten søvn selvfølgelig. Det førte med seg psykoser, innleggelser på sykehus og masse dritt. Som sagt vil jeg ikke inn på detaljer i de årene akkurat nå.


Vinter/vår 2011 havnet jeg på gata. Ble kastet ut fra der vi bodde pga at jeg brukte penger på amfetamin istedenfor husleie. Jeg var nesten 60 kg for jeg spiste jo ikke. Jeg fikk bo på et kommunalt natthjem i Porsgrunn. Ting ble jo ikke akkurat bedre av å bo der.

November 1.1.11 ble jeg tvangsinnlagt på Borgestadklinikken i Skien til avrusning. Der var jeg i 3 uker. Videre gikk ferden til et opptreningssenter i Moelv/Hedemark. Der var jeg i 6 mnd. Jeg skulle egentlig videre til et nytt hjem i ett år etter det igjen. Men jeg var bestemt og sikker i min sak. Jeg kom aldri til å gå tilbake til det helvete igjen.
Og det har jeg aldri gjort heller. Jeg fikk subutex noen år for å hjelpe meg på veien. Den tok vekk alle følelser og tanker. Den fjernet rota til selve livet.

Jeg bestemte meg i 2016 at nok var nok! Jeg begynte å trene, gikk ned 27 kg på 5 mnd. Jeg sluttet med subutex og tok tilbake livet mitt. Og siden den gang har det kun vært mitt liv.

Det går utmerket med meg. Jeg hater så virkelig de åra der. Det er det verste jeg noen gang har vært med på. Jeg unner ingen, absolutt ingen det livet! Jeg er 110% sikker på at det ikke kommer til å skje igjen. Fy helvete også!! Det er alt jeg har å si om den saken.

Nå har dere fått denne fortellingen uten alt for mange detaljer. Hva, hvem og hvorfor etc får jeg komme tilbake til.

Håper dere ikke flykter fra siden min av denne grunn. Disse årene har nok formet meg til den jeg er i dag. Angrer jeg, skammer jeg meg…ja, det gjør jeg så absolutt. Dette gikk utover så mange andre en meg og da spesielt familien❤️

Vi har fast suppedag i uka her hjemme hos oss. Og da prøver jeg å variere så godt jeg kan på supper. Og alle lages selvfølgelig fra bunn. Denne gangen var det gulrotsuppe sin tur. Lenge siden sist jeg lagde det. En kremet gulrotsuppe toppet med bacon og gressløk er fantastisk godt da. Om du vil ha den litt tynnere, kan du ha litt mer vann i. Eller du kan gå ned 200 gram gulrot fra starten av.

INGREDIENSER

(4 personer)

1 pose FirstPrice gulrøtter

1 løk

3 buljongterning høns/kylling

10 dl vann

2 dl creme fraîche

1 ss tomatpuré

1 ts salt

0.5 ts kvernet pepper

0.5 ts chiliflakes (kan sløyfes)

Topping:

Sprøstekt bacon i små biter

Frisk gressløk

 • Creme fraîche

Slik gjør du:

Kutt opp løken i små biter og gulrot i mindre biter.

Stek løken i litt nøytral olje til den er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la det surre et par minutter på lav varme.

 Tilsett gulrøtter, vann, buljongterninger og krydder. Gi suppen et oppkok og la den småkoke under lokk til gulrøttene er møre, etter ca. 20-25 minutter.

Imens kan du steke bacon. Legg det på et kjøkkenpapir for å renne av seg. Slik blir det også sprøere. Klipp opp litt gressløk

Kjør suppen glatt med en stavmikser eller blender. Tilsett 2 dl crème fraîche og kjør det til alt er godt blandet.

Topp suppen med en klatt crème fraîche, sprøstekt bacon og gressløk. Server gjerne med noe godt brød.

Årets epler, hva kan man egentlig si. Det er veldig mye dårlige epler i år, men mye bra også. Flere epler har råtnet på treet, flere har mugg og mange er spist på. Nei, det er ikke ungene som har gjort det. I enkelte tilfeller så jeg også at eple falt et godt stykke fra stammen. Jeg har vært på “slang” i egen hage med kamera. Tenkte å vise dere litt forskjeller i kvaliteten i år. Her trenger jeg ikke skrive så mye mer, dere får se selv på bildesamlingen under.

Finnes det noe bedre en nybakt eplekake. Servert med for eksempel vaniljeis.

Du trenger

(til en langpanne, 39•35)

4 egg

6 dl sukker

3 dl melk

100 g margarin eller smør

8 dl hvetemel

3 ts bakepulver

4 ts vaniljesukker

4-5 store epler.

Sukker

Kanel

Slik gjør du:

Pisk egg og sukker til eggedosis

Smelt smør i en kasserolle, hell i melken

Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker inn i eggedosis, spe med melkeblandingen.

Ha røren i en langpanne med bakepapir

Eplebåter eller ringer blandes i sukker og kanel. Legges på toppen av røren, press de gjerne litt ned i røren.

Dryss over litt perlesukker (valgfritt)

Stekes i ca. 25-30 minutter på 180 grader

Smuldrepai er utrolig godt og kan brukes til enten dessert eller kos. Her har vi brukt en blanding av eplesorter fra hagen, men bruk gjerne butikkjøpte om du ikke har tilgang til epler selv. Denne er glutenfri, men du kan bare bytte det glutenfri melet med vanlig hvetemel. Og husk at vanlig havregryn kan inneholde spor av gluten. Så anbefaler glutenfri havregryn.

Til 1 pai trenger du:

FYLL:

 • 1 kg epler
 • sukker
 • kanel

DEIG:

 • 100 g havregryn
 • 100 glutenfritt mel (eller hvetemel)
 • 100 gram romtemperert smør/margarin
 • 100 gram brunt sukker
 • 1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

Ha det romtempererte smøret i en bolle. Bland inn havregryn, mel, vaniljesukker og brunt sukker. Bland det sammen til en deig med henda.

Skrell og fjern kjerner av eplene. Del de opp i båter eller biter etter eget ønske.

Ha eplebitene i en bolle med sukker og kanel. Bland det godt sammen slik at eplene får sukker og kanel på hele seg.

Smør en ildfastform/paiform. Fordel eplebitene i formen

Smuldre over deigen

Stekes i ovn på 200 grader i ca. 30-35 minutter

Vent litt før du spiser den, brenner fort munnen. Snakker av erfaring

Kjøttpølser kan brukes til så mangt, og innimellom er det jaggu godt å bare steke de på pannen også. Har man et godt tilbehør blir dette fort en vinner. Jeg har brukt Firstprice sine kjøttpølser. Var tilbud på de og hadde lyst på pølser. Så ikke noe å tenke over da.

Som tilbehør her har jeg stekte båtpoteter. Poteter kuttet i 4 og lagt i en ildfastform. Drysser godt med olje over og krydrer med vegeta, paprika og sprøstekt hvitløk. Potetene stekes på 200 grader i ca. 30-40 minutter.

Pølser deler jeg i to, så steker de i en panne

Jeg har også litt grønnsaker. Jeg kutter opp litt rødkål og løk. Noen broccoli fra fryseren. Dette surrer jeg sammen i en panne med smør noen minutter. Jeg fyller på med litt grønnkålmiks for å buke litt rester. Krydrer kun med litt salt.

Jeg har også litt syltet rødløk og rabarbraketchup til. Da er det bare å servere

Bilder er «lånt» fra internett


Har du mye epler eller annen frukt i hagen som du ikke får brukt opp selv⁉️Da kan du putte noen i poser og henge de på f. eks: gjerdet ditt, i eske/boks ved veien slik at folk som går forbi kan ta med seg en pose🍏🍎Skriv en lapp med gratis epler, pærer, plommer etc.

Hvem har ikke kjent den sitrende følelsen av å hoppe over gjerdet til naboen. Løpe bort til epletreet, plukke med seg noen epler og løpe raskt bort igjen, i håp om at naboen ikke ser deg? Puls på 200, litt dårlig samvittighet, men superglad over et deilig eple som smaker nydelig?

Nå trenger du ikke å gjøre deg til «miniforbryter» ved å gå på slang. Det er nemlig oppstått en helt ny trend. Folk med epletrær eller pæretrær i hagen gir villig bort frukten gratis. De henger til og med opp skilt – forsyn deg! Jøss, hva har skjedd her? Dette er annerledes enn da jeg var liten tenker du🤔

Jeg er selv oppvokst på Finnmarkskysten og der var det ikke mange epletrær, pæretre eller plommer. Det var faktisk nesten ikke trær i det store og hele.

Men det var noen få som dyrket litt selv. Jordbær, poteter, agurk, sukkererter..så litt slang fikk vi vært med på. Ikke det samme å krype inn i en hage, grave opp en potet for så å springe av gårde. Så sette seg ned å nyte en potet med jord på🤔

Dette er en trend mange flere burde henge seg med på. Hvorfor la frukt bli hengende eller falle ned å råtne, når du kan gi det bort?

Det er ennå viktigere i den tiden vi er inne i nå med høye matvarepriser, strømpriser etc. Har man mulighet til å hjelpe noen andre, da burde man gjøre det❤️

IKKE GI BORT NEDFALLSFRUKT, HVORFOR KAN DU LESE I LINKEN HER:https://tomsmatprat.blogg.no/derfor-boer-du-ikke-spise-nedfallsfrukt.html

Lag en spennende plommechutney med smak av ingefær, kanel og stjerneanis. Passer like godt til kjøttretter som til ostefatet. Bruk de plommer du ønsker, jeg har brukt gule plommer fra gården.

(På bildene har jeg brukt halve oppskriften under, men jeg har ikke halvert chili og ingefær. Vi liker den med litt mer krutt.)

Du trenger:

1 kg plomme

0,5 stk løk

1 ss frisk ingefær

0.5 chili

300 g brunt sukker

1,5 dl hvitvinseddik

1 stk. hel kanel eller 0.25 ts malt

1 stk. stjerneanis eller 0.25 malt

0,5 ts salt

SLIK GJØR DU

Skyll plommene under rennende vann.

Del plommene i to, fjern steinen og del plommene i biter.

Ha plommene i en kjele sammen med eddik, løk, ingefær, sukker, kanel og stjerneanis.

Kok opp og la chutneyen koke på middels varme i minst 45-60 minutter, eller til chutneyen har tyknet.

Hell varm chutney over på varme, rene og tørre glass, og sett på tette lokk. Avkjøl i romtemperatur.

Torskekaker er nydelige kaker. I disse fiskekakene kan du blande i andre typer fisk også, som for eksempel sei. Disse er grove fiskekaker og blir litt kornete når det bare er torsk, men smaken er himmelsk! Jeg har brukt torskefilet fra Firstprice til disse kakene. Og pga at det er mye vann i den, har jeg brukt alle 800 gram istedenfor 600 som det står i oppskriften min.

Du trenger:

 • 600 gram torsk uten skinn og bein
 • 0.5 løk finhakket
 • 2 stilker vårløk
 • 2 ss potetmel
 • 1 egg
 • 2 ts salt
 • 1 ts kvernet pepper
 • 2 dl fløte

Slik gjør du det:

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur

Del torsken i mindre biter og kjør til en grov masse i en foodprocessor eller kjøttkvern. Jeg bruker en gammel kjøttkvern.

Ha den grovhakkede torsken over i en arbeidsbolle og rør den seig med salt.

Tilsett sammenpisket egg, fløte og potetmel vekselvis og rør sammen til en smidig farse.

Kutt opp grønnsaker og bland grønnsakene inn i farsen. Sett farsen kaldt i 20-30 min.

Form til kaker og stek i olje/ smør i varm panne i ca. 3 min på hver side. Pass på at fiskekakene får en god stekeskorpe før de snues.

Her har jeg servert med kokte poteter og gulrotstuing.

Gulrotstuing er et nydelig tilbehør til for eksempel kokt fisk, stekt fisk, kjøttkaker eller fiskekaker. Den kan selvfølgelig lages glutenfri også. Det har jeg gjort her. Du kan bruke vanlig hvetemel om du ønsker.

Du trenger til 4 personer:

 • 3 store gulrøtter
 • 2 ss glutenfritt mel beregnet for koking
 • 1 ss margarin
 • 2.5 dl melk
 • 0.25 ts kvernet pepper
 • 0.5 ss vegeta eller 0.25 ts salt
 • 0.5 ts muskatnøtt

Slik gjør du:

Kutt først opp gulrøtter

Kokes møre i en kasserolle med usaltet vann, sil av.

Smelt smør i en kasserolle, rør inn melet og tilsett melken.

La dette få koke sammen noen minutter

Smak til med krydder

Tilsett gulrøttene

Da er det klart for servering