Jeg vil takke alle dere følgere for året som har gått. Takket være dere er jeg der jeg er nå. Uten dere hadde jeg ikke fått gitt ut kokebok i år. Takket være dere får jeg nye tenner i 2024.

Takket være dere så har jeg vært på 1.plass på blogg.no i 361 dager dette året.

Takket være dere har jeg turt å utfordre meg selv litt mer. Takket være dere har jeg tjent noen kroner på reklame på bloggen og hos Bakeren og kokken.

Takket være dere som har kjøpt boken min, så får jeg nå gitt ut nye bøker i 2024. Og takket være dere som kjøpte boken, fikk vi startet nettbutikk i år også.

Takket være dere har også jeg lært mye innen matverden. Gjennom tips fra dere, ønsker fra dere etc. Det har utfordret meg til å lage mange nye spennende oppskrifter. Prøvd nye ting som jeg ikke har prøvd før, og tenke litt utenfor boksen innimellom.

Takket være dere så har følgertallet mitt på Facebook økt fra 19 000 til over 37 000 dette året.

Takket være dere ble jeg nominert til Vixen i år. Selv om det ikke ble finale, så var jeg en av femti nominerte.

Ja, det er mye jeg kan takke dere for kjære følgere. Dere har fulgt oss tett i året som har gått. Dere har vært med på alt som har skjedd.

Jeg takker og bukker så meget meget mye. Ja, kan neie og snu meg i ring også. 

Håper dere har hatt et fint år, og at neste år blir enda bedre❤️

Godt nytt år💥


Da er det ikke mange timene igjen av 2023. Har dere planer og ønsker klart for 2024?

Her om dagen hadde jeg en gjennomgang/kavalkade av året som har gått. Leste du ikke det, da kan du gjøre det HER

Vi har noen planer for 2024 i hvert fall. Jeg starter det nye året med å lage en ny kokebok. Og blir å jobbe med den gjennom de kalde månedene januar og februar. Planen er at den skal komme rundt påsketider. Er litt tidlig påske i 2024, men ca. rundt der da.

Vi har planer om utvidelse av nettbutikken utover vinter og vår. Og går det greit, så fikser vi nytt lokale i løpet av vår/sommer. Vi må først se an litt hvordan det går de første månedene av 2024. Jeg vil også kontakte litt lokale leverandører. For er en del av de som selger alt fra honning, syltetøy, safter til krydder etc. Og man må jo fremme litt lokale råvarer/produkter også syns jeg. Vi vil jo prøve å bygge opp et firma vi kan leve av etter hvert. Er jo det som er det endelige målet.

Jeg kan også avsløre at det kommer ikke bare en, men to kokebøker neste år. Før jul skal det også komme en julekokebok. Det blir ikke en like stor bok som de to første. Og den vil komme i et litt annet format. Der vil jeg samle kanskje rundt 50 av mine juleoppskrifter. Må nok lage en god del nye oppskrifter også. Vi har allerede tatt en del bilder til den boken. For det er vanskelig å ta julebilder i september/oktober neste år til den. Litt lite julestemning da kanskje.

Jeg leker også litt med planer om en bok til, men den kommer ikke i 2024. Og det blir ikke en kokebok. Det blir en bok om mitt liv. Den vil jeg nok trenge god tid på, men vil se om jeg får begynt på den i 2024. Og jobbe med innimellom når det er tid til det.

Jeg har også litt planer (eller ønsker) om å bli flinkere på reels/videoer. Som mange av dere vet, så hater jeg å bli filmet. Så dette er en ting vi skal øve mye på i 2024. Innimellom har jeg lyst å lage små korte matvideoer også. Kanskje litt tips og triks etc. Da er det jo en fordel at jeg ikke står å rister av skrekk, ikke sant😂Ja, for det gjør jeg nå. Så her må mye trening til.

Selvfølgelig har jeg planer om mange nye og spennende oppskrifter også.

Vi kan selvfølgelig håpe på fred på jord, mat til alle, billigere mat og strøm, flere hytteturer og flere fisketurer…men, nå var det planer for Dale Catering AS jeg tenkte på.

Så får vi bare vente å se hvordan 2024 blir da. Et spennende år blir det nok uansett hva som skjer.

Ha et riktig godt nytt år💥


Om dere lurer på hvem Guro er. Så er det min sønns mamma. I dag hadde hun blitt 48 år, men hun døde også på samme dag som hun hadde bursdag. Hun døde natt til 30 desember 2012, på 37 årsdagen sin.

Mathias var kun 6 år den gangen. Og han husker ikke så veldig mye om henne, men en del husker han. Og mye har han også blitt fortalt i ettertid.

Jeg traff Guro under soning i Skien fengsel. Vi sonet nesten to år sammen. Vi slapp ut med en måneds mellomrom høsten 05. Og vi flyttet da sammen i Langesund. Livet handlet fort om rus igjen. Jeg hadde aldri før drevet med narkotika, men nå ble det vår nye hverdag. Guro hadde drevet med rus i mange år før vi møttes.

Da hun ble gravid i 06 ble det selvfølgelig en pause i rusmisbruket, men hun gikk på subutex.
Min sønn er født desember 2006 på Luciadagen. Han måtte komme til verden med keisersnitt litt over en måned før tiden. En nydelig liten gutt på 1930 gram og 47 cm. Dere har jo blitt litt kjent med han gjennom bilder og historier.

Guttungen måtte bli igjen noen uker på sykehuset etter fødselen. Siden Guro gikk på subutex, så måtte de være sikker på at han ikke hadde abstinenser, eller hadde tatt skade av dette. Han måtte også komme over en viss vekt før vi fikk ta han med hjem. Noe vi fikk gjøre i starten av januar 07.

Etter kun 5-6 dager hjemme ble Guro veldig syk og måtte hentes av ambulanse.

På sykehuset svevde hun mellom liv og død og de endte med å legge henne i kunstig koma. Hun hadde endokarditt. Endokarditt er infeksjon på hjerteklaffen. Årsaken til dette var rusmisbruk og urent utstyr. Man bruker en liten bomullsdott for å filtrere stoff når man tar det inn i en sprøyte. Disse bomullsdottene blir ofte samlet på, for og brukes igjen når man har fått 4-5-6 av de. I en eller flere av disse, var det kommet mugg. Den muggen fikk hun i seg, og den satte seg på hjerteklaffen. Og den vokste videre der. Ja, det var snakk om ganske mye mugg til slutt.

De fikk henne stabil igjen og fikk vekt henne opp. Det ble mange komplikasjoner rundt dette og en mislykket operasjon på Rikshospitalet.
I 6 måneder lå hun på sykehuset, uten å få komme hjem. De 6 første levemånedene til guttungen.

Min søster bodde hjemme hos oss for å hjelpe til med guttungen. Jeg var veldig mye sammen med Guro på sykehuset og mange turer til riksen. Hun veide 39 kg og spiste nesten ingenting. Satt for det meste i rullestol, da hun var for svak til å gå.

Sommeren 07 fikk hun komme hjem igjen. Rett etter at vi hadde forlovet oss den 07.07.07

Med årene ble hun svakere og svakere. All den antibiotikabehandlingen hun hadde fått på sykehuset, hadde ødelagt balansenervene hennes. Pga problemer med hjerteklaff som ikke lukket seg, ble det stort trykk på lungene, noe som igjen førte til at hun fikk kols. Årsaken til dette var den mislykkede operasjon av hjerteklaffen, som gjorde alt verre.

Hun ville ikke trene eller slutte å røyke.
Så kolsen ble bare verre og verre. Veien tilbake til rusen var kort. Og vi havnet en periode på gata, fram til vi fikk hjelp 1/11-11.

Guttungen bodde hos min mor og stefar. De overtok omsorgen for han ganske tidlig.

(Og den har de fortsatt den dag i dag. Han hadde bodd der i for mange år, til at jeg kunne få omsorgen tilbake. Ja, for jeg prøvde selvfølgelig på det i 2018)

I 2012 kunne Guro gå 5-10 meter, da fikk hun ikke puste mer. Vi hadde akkurat gjennomført månedsvis med rusbehandling. Og hun var blitt rusfri. Ja, jeg også selvfølgelig.

Vi måtte sove på sofaen hjemme, for hun klarte ikke gå opp trappen til 2.etg.

Julen 2012 feiret vi sammen med guttungen og familien min. Guro følte seg ikke helt bra i romjulen, vi skulle egentlig videre til hennes mor for nyttårsfeiring. Men vi valgte å dra hjem. Hun klagde på at det kilte i hele kroppen de to siste dagene.

Hun hadde bursdag 30 desember og ble 37 år. Hun nådde faktisk akkurat å bli 37 år. Hun døde den natten klokken 01.11 ca.

Jeg våknet av at hun reiste seg fra sofaen, hun måtte på do. Jeg bare la meg ned igjen. Jeg trur jeg gratulerte henne med dagen først.

Etter litt hørte jeg et høyt smell eller bank fra do. Jeg sprang i full fart ut for å sjekke.

Der satt hun på toalettet, hodet bikket forover og hun holdt toalettpapiret mellom hendene.
Jeg fikk lagt henne ned på gulvet og ringte ambulansen. Imens startet jeg hjertekompresjon. Det var null respons. Ambulanse og lege ankom, de bar henne ut på kjøkkengulvet for å få mer plass. De prøvde og de prøvde, men det var til ingen nytte. Hjerte hadde bare gitt opp.

Jeg måtte gå rundt henne på gulvet for å komme meg inn i stua. For jeg hadde holdt meg på badet hele tiden. Jeg ba de legge noe over henne først, for jeg ville ikke se henne.
Jeg måtte sitte i stua å vente til hun ble hentet den morgenen. Etterpå måtte jeg rydde etter de på kjøkkenet. Det var både kroppsvæsker og søppel.

2 timer senere dro jeg hjem til min mor og sønn med tog. Det var en laaang 4 timers tur. Vi bodde da i Hedemark.

Jeg er så glad for at hun fikk vært sammen med vår sønn to dager før hun døde. Bilde under her er det siste som ble tatt av de, to-tre dager før hun døde. Jeg er glad for at hun klarte å bli rusfri før hun døde. Så syk og svak som hun var, så var det best at hun fikk slippe. Og at det gikk ganske fort. Hun etterlot seg to fantastiske sønner. Ja, for hun hadde en sønn fra før vi møttes også. Han bodde i fosterhjem i Oslo. Og er nå en voksen mann.

Gratulerer med dagen Guro, og hvil fortsatt i fred❤️


Da er vi snart over i 2024. Så da må man jo se tilbake på året som har gått. Og for et år det har vært, dere. Utrolig mye spennende som har skjedd i 2023. Har vel aldri hatt et år der det har skjedd så mye før. 

La oss gå tilbake til starten av året. Da opprettet vi vårt eget firma, Dale Catering AS. Jeg kunne ikke ha et enmannsforetak lengre. Så derfor ble det et AS. Et firma vi bygger opp, og kanskje kan leve av en dag. Det er i hvert fall målet. Slikt tar litt tid da, men vi er i gang. Så får vi se hva 2024 bringer.

17.03.2023 så gav Kokkefruen og jeg hverandre vårt ja. Det var kun et lite bryllup (seremoni), da vi ikke hadde råd til noe stort bryllup. Vi syns uansett at dagen var perfekt. Det viktigste var jo at vi ble gift. Og jaggu er vi ikke gift enda😀

Rett etter bryllupet, mistet vi en hund. Hun ble fort veldig syk, og valget måtte taes. Det var best for henne å få slippe. Og det var en tung tid for alle sammen. Mille er fortsatt dypt savnet

På våren var det masse arbeid på gården. Sånn som det alltid er. Diverse prosjekter er det alltid på en gård. Man er ikke arbeidsledig, for å si det sånn.

I starten av juni var Kokkefruen og jeg på bloggtreff i Trondheim. Der møtte vi mange nye bloggvenner. En kjempefin tur var det.

Med god hjelp fra følgere, så startet jeg 1. juli på et nytt prosjekt. Ja, årets største prosjekt for vår del. Jeg startet på kokeboken. Den jobbet jeg med gjennom sommeren og starten på høsten.

Sommeren ble ikke helt som planlagt. Da vi for det meste var uten bil fra juli måned. Noe som har vært en gjenganger gjennom hele året. Biltrøbbel, biltrøbbel og atter biltrøbbel. I dag fikk vi telefon fra Skien, at den siste delen var kommet. Så vi får hentet nytt partikkelfilter i morgen. Men nå er det nyttårshelg, så bil blir det nok ikke før i januar.

Det ble lite hytteturer på sensommer og høst. Ja, faktisk ingen hytteturer. Og vi fikk ikke vinterstengt den heller. Så blir spennende å se hva som er ødelagt til våren. Pluss at det står tre brett med brus, og 2 brett med øl der. De er nok ikke like hele til våren regner jeg med. Så blir nok litt å vaske. Da har musa hatt fest hele vinteren inne på hytta. Men sånn ble det i år, fikk ikke gjort så mye med det.

Siden det ble lite hytteturer, så hadde vi tid til å rydde hele kjelleren. Tok noen dager, men resultatet ble bra.

Eldtejenta har hatt skolepause. Så hun jobber dette året. Guttungen startet på vgs og yngstejenta startet siste året på grunnskolen.

I september ble yngstejenta konfirmert. Det var sistemann ut. Var en flott feiring med masse god mat. Jeg lagde maten, så selvfølgelig var den god😂

I oktober startet vi nettbutikk, kun for boksalget. Og forhåndssalget startet. 1. opplag ble utsolgt på 2 dager. Og nytt opplag måtte bestilles med en gang. 1. opplag var kun et lite opplag, slik at vi skulle få penger til å trykke opp flere bøker.

19 oktober kom endelig kokeboken i hus. Det var en utrolig stor opplevelse. Følelsen når man åpnet boken for første gang, var litt overveldende.

Da var det travle tider for oss. Vi står for salg og pakking selv. Så kjelleren ble omgjort til pakkeavdeling. Og den har utvidet seg litt siden oktober. Vi utvidet også nettbutikken med flere produkter. Og enda mer vil det komme i 2024.
Det kom også et 3. opplag av kokeboken i desember. Vi har nå solgt over 2500 bøker. Det er over dobbelt av målet jeg hadde satt på 1000 bøker. Og vi har nå penger til en ny kokebok. Den starter jeg på i januar. Og håper den kommer ut rundt påske. Det vil være en bok med bakeoppskrifter.

Og nå er halve kjelleren butikk og pakkeavdeling. Litt greit og ha det hjemme da. Ikke langt å gå akkurat😂Ned en trapp, så er der på 1-2-3 eller 14 trinn da.

Cian var på Nordpolen sammen med julenissen det meste av desember. Så han fikk opplevd mye spennende han også.

I år var jeg også nominert til Vixen. Selv om jeg ikke kom til noe finale, så er jeg invitert på utdelingen i februar i Oslo. Jeg fikk i hvert fall to priser hos GRYXEN awards i desember. Første noensinne med to priser i samme sesong.

Ellers har det akkurat vært jul. Nå er det å runde av året om noen dager. Da har vi alle tre barna hjemme. Ta fatt på et nytt år. Det er mye spennende i vente for 2024 også. Har noen planer på lur, skjønner dere.

Vi vil takke for året som har gått. Tusen takk for at dere har fulgt oss gjennom tykt og tynt. Et utrolig spennende år for å si det sånn.

Ha et riktig godt nytt år💥💥

Masse klemmer fra hele kokkefamilien❤️


En fyldig og god pastarett det her. Masse smak av bacon og parmesan. Dette er en stor favoritt her i huset. Og man kan nesten bruke hva man ønsker i denne. Fin måte å få brukt opp grønnsaksrester om man har. Denne er også veldig god med kylling i. 


Du trenger

2 porsjoner fersk Tagliatelle eller 160 gram tørket

140 gram bacon

0.5 stk paprika

20 gram parmesan + litt til topping

2 dl fløte

0.5 dl av kokevannet til pastaen

Frisk persille

Salt

Kvernet Pepper

Smør eller olje til steking

Slik gjør du

Kutt opp bacon og paprika. Fres de sammen i en panne med smør eller olje

Kok pasta etter anvisning på pakken

Ha fløte og pastavann i panna med bacon og paprika. La det koke inn i ca. 4 minutter

Ha i parmesan og smak til med salt og pepper

Vend inn pasta og dryss over fersk persille

Da er det bare å servere. Husk litt ekstra parmesan til topping og nykvernet pepper


Når vi kommer forbi 2. juledag, regner jeg som regel julen for over. Ja, butikkene er åpen igjen. Og planleggingen for nyttårsaften starter.

💥💥💥💥💥💥💥💥

Det har vært noen fine dager da. Selv om vi var alene. I dag er det familiemiddag hos svigers. Da kommer også jentene. De har jul hos far i år. Så vi er barnefri fram til fredag.

Lille julaften var vi oppe på nabogården. Grøt og gløgg satte stemningen for jula. Vi var vel 16 stykker i eldhuset der. Og nissen på låven fikk grøten sin. Så da var nok han fornøyd også. Det var 18-19 minus. Så han trengte nok noe å varme seg på.

På kvelden pyntet jentene juletreet, før de reiste til sin far. Juletreet fanget jeg den morgenen. Det var et lite vilt og frittstående tre. Ja, ganske mange tagger hadde det også. Etter og ha vasset rundt i snø og 17 minusgrader, så var jeg fornøyd med fangsten jeg. Ikke det peneste treet jeg fant, men det har da sin egen sjarm.

Julaften var stille og rolig. Kokkefruen og jeg lå rett ut på sofaen foran tv til langt på dag. Etter Tre nøtter til Askepott og Reisen til julestjernen, var det på tide å starte julen. Så jeg satte i gang med mat og dekking av bord.

Nøyaktig klokken 17 i mens Sølvguttene sang middagen inn. Satte vi oss til bords

Nydelig pinnekjøtt og riskrem til middag og dessert. Ja, vi hadde det ganske så trivelig. Det var godt med en litt rolig julaften.

Vi var så mette etterpå, at vi klarte ikke gjøre noe på en time eller to.
Gaveåpningen gikk ganske så fort når det bare var Kokkefruen, Cian og meg. Mange fine gaver og en skikkelig koselig kveld ble det.

Resten av kvelden var det masse kos og musikk. Det ble en sen julenatt på oss.

1. juledag sov vi lenge. Var nok ikke oppe før rundt 9.30

Det var en skikkelig sløvedag, og det var godt. Det trengte vi kjente jeg. Middagen besto av juletorsk og Tilslørte julepiker. Og vi var stappmette igjen. Noe som er ganske så vanlig i jula😂

Kvelden ble tilbrakt foran tv. Julefilmer og andre filmer rullet over skjermen. Masse sjokolade og brus forsvant ned i gapet. Julekakene glemte vi…hadde ikke så mye plass til de uansett.

Jeg var i seng klokken 23.30. Formen var dalende, noe jeg fikk bekreftet da jeg våknet i dag. Det ble lite søvn i natt, mest hoste og vonde knær. Jeg våknet i dag med sandpapir i halsen og rennende nese. Og hoster nesten opp begge lungene kjennes det ut som. Nå har jeg fått dyttet vekk forkjølelsen i en uke. Så den måtte jo komme til slutt. Jeg hadde jo bestemt meg for at den tar jeg i romjulen, og ikke før jul😂Det bedrer seg nok utover dagen. Kjenner litt bedring etter 4 timer nå.

Nå er det bare å sløve på sofaen fram til familiemiddag i ettermiddag. Det blir koselig vet jeg. Pinnekjøtt på menyen hos svigermor i dag. Det har ikke vi noe i mot, vi elsker pinnekjøtt. Ja, blir faktisk enda to pinnekjøttmiddager før året er omme. Vi skal ha det selv en gang til, og vi skal bort på middag en dag til.

Er minus 15 grader i dag. Ser ut som det blir en fin vinterdag❄️Lag dere en fantastisk dag🥰


I min ungdom så var 2. juledagsfesten på samfunnshuset i Kjøllefjord noe stort. En skikkelig god gammaldags bøgdefest. Ja, fest på huset var det tre ganger i året. 2. juledag, nyttårsaften og 16. mai.

2. juledag var den store festen der du traff alle som var hjemme på ferie. Den gangen var det 16 årsgrense på husfesten, men vi var vel der fra vi var 14. Skjønner ikke hvorfor vi lagde så mye styr, med å forfalske skolelegg, Det var et papir i en plastlomme, skrevet med penn. Ja, for slik var legitimasjonen den gangen. Så ganske så enkel å forfalske.
På en plass med 900 innbyggere, så visste jo de fleste hvem du var. Og hvor gammel du var, men uansett forfalsket vi legg. De fleste slapp inn uansett. Og dette var en skikkelig fyllefest, som husfester skulle være. Alle var pent pyntet og i god julestemning. Det var jo som regel ei man var forelsket i på den tiden. Og dette var den dagen man fikk sett jenta i nydelig kjole.

De fleste hadde egen drikke med. Ingen brydde seg noe om det, men måtte ikke stå på bordet. Den gangen røkte man inne også. Så sigarlukten og røyken lå tykt i gjennom lokalet. Noen ganger var det livemusikk, andre ganger ikke. Og da selvfølgelig med stor plass til dans og svingom.

Man vandret fra bord til bord for å snakke med alle. Det var unge, det var gamle…ja, her var alle. De eldre svingte seg nok mest på dansegulvet, men det hendte jo at vi heiv oss utpå vi også. Det kunne hende at man fikk mot nok til å be noen opp til dans.
Og da gjerne den man var forelsket i.

En gang i blant var det også en slåsskamp eller to. Var som regel samme personer hvert år. Og de som var på de festene, vet nok hvem jeg snakker om😂 Dette var på starten av 90-tallet.

Disse festene døde etter hvert ut. Med røykeloven og strengere alkohollov, så var den gode gamle husfesten død. Jeg er ikke sikker på hvordan det er nå. Jeg har ikke feiret jul i Kjøllefjord siden 2001.

Nei, husfester var noe eget det. Og noe vi gledet oss til i lang tid. Nå går jo nesten ikke folk ut lengre virker det som. 90-tallet var en helt annen tid. Mye har forandret seg på 30 år gitt😂

Hadde dere slike bøgdefester? 

En nydelig julevariant av tilslørte bondepiker. Her bruker jeg jordbær i stede for eplemos. Og vanlig krem er byttet ut med riskrem. Blir vel ikke mer jul enn det vel. Man har jo ofte litt mye riskrem i julen, så da er dette en dessert man kan bruke den til.

Du trenger

(til 2 personer)

Riskrem

Kavring

1 ss sukker

1 ss smør

4 ss brødrasp

0.5 ts malt kanel

Syltetøy

6-8 ss Jordbærsyltetøy (bruk ferdig eller lag selv)

Slik gjør du

Pisk kremfløte og sukker til krem.
Bland inn grøt til riskremen har fått ønsket konsistens. Smak til med sukker og vaniljesukker.
Smelt smør og sukkeret sammen i en stekepanne. Tilsett brødrasp og fres godt. Krydre med kanel og avkjøl.

Til syltetøy har jeg frosne jordbær som jeg tiner og moser sammen. Jeg bruker ikke sukker i, for vil ha den friske smaken. Her bruker jeg 300 gram frosne bær)

Finn fram 2 store glass. Ha syltetøy, riskrem og kavring lagvis i glasset
Server med en gang (du kan selvfølgelig ha i en mandel også)

Pinnekjøtt er min favoritt julemiddag. Ja, jeg syns pinnekjøtt er bedre enn ribbe. Men den diskusjonen trenger vi ikke ta nå. Jeg damper pinnekjøtt oppå mandelpotet. Og jeg bruker eplejuice i gryta. Kraften bruker jeg til en nydelig saus, og litt av kraften har jeg i kålrotstappen. Her har jeg brukt Gilde røkt pinnekjøtt. Utvannet i 17 timer, byttet vann en gang. Jeg serverer uten pølser til. 

Du trenger

Pinnekjøtt

Mandelpotet

Eplejuice

Kålrotstappe

1.2 kg kålrot

300 gram gulrot

4 ss smør

Litt pinnekjøttkraft

Salt

Pepper

Saus

2 dl av pinnekjøttkrafta

1 dl fløte

1 toppet spiseskje med maizena

1 dl kaldtvann

Salt

Pepper

Frisk persille

Slik gjør du

Legg pinnekjøtt i vann over natta. Bytt gjerne vann en gang. Disse lå i 17 timer.

Fyll bunnen av en gryte/kasserolle med mandelpotet. Fyll på eplejuice til halvveis opp på poteten. Ha så i pinnekjøtt. Sett på lokk og kok opp. Skru ned varmen og la kjøttet dampe i 3 timer. Fett og salt gjør slik at poteten ikke blir mos.

Skrell og kutt opp gulrot og kålrot. Kok de møre i en kasserolle med vann. Hell av vannet

Tilsett smør og mos grønnsakene. Spe med litt kraft til du har en ønsket konsistens. Er snakk om under 0.5 dl kraft. Smak til med salt og pepper

Når pinnekjøttet er dampet ferdig. Tar du ut litt kraft. Ha det i en kasserolle med fløte. Kok opp og jevn med maizena og vann til ønsket tykkelse. Smak til med salt og pepper. Tilsett frisk persille

Da er det bare å servere julemiddagen

 

En nydelig juletorsk det her. Torsken har jeg saltet selv, og hadde også røyksyre i vannet. 17 timer i saltlake og røyksyre, gav et perfekt resultat. Dette er en enkel måte å gi røyksmak til fisken, når man ikke kan røyke selv. Jeg hadde mandelpotet igjen etter julemiddagen. De har jeg stekt på panna, du velger selv hvilken potet du vil ha til.

Du trenger

(til 4 personer)

800 gram torsk i porsjonsstykker

2 liter vann

1 ss sukker

130 gram grovsalt

2 ss røyksyre

Hvitsaus med grønnsaker

3 gulrøtter

3 vårløk

2 ss smør

2 ss hvetemel

3.5 dl melk

Salt etter smak

Hvit pepper etter smak

Ev. Muskat etter smak

Slik gjør du

Ha vann, salt, sukker og røyksyre i en stor bolle. Legg i fisken og sett kaldt. Jeg puttet frossen fisk rett i vannet. Disse har ligget i saltlake 17 timer.

Finn fram et stekebrett med bakepapir. Tørk av fisken og legg på brettet. Bakes i ovn 8-10 minutter på 220 grader.

Skrell og kutt opp gulrot i mindre biter. Kok de møre i en kasserolle med vann

Smelt smør i en kasserolle, rør inn hvetemel og spe med melk i mens du rører godt. La småkoke i 5-6 minutter. Smak til med krydder. Ha så i oppkuttet vårløk og gulroten

Da er det bare å servere