Dro på hyttetur med guttungen i bur.

Far og sønn trengte en guttehelg sammen. Og hva er ikke bedre en hytta da. Her kan vi jobbe litt, fiske og kose oss ved bålet.

Ikke så mye jobb første dagen. Fikk samlet sammen litt busker, trær og kratt jeg har felt på forhånd. Mye sol og svette betyr masse klegg. Så måtte ta det i små etapper. Hvis ikke ble man bare oppspist. Motorsagen tuller litt, så en liten service måtte til. Nå gjenstår det å se om den vil gå uten å stoppe.

Vi begynte å grave litt under ene hjørnet på hytta. Må grave oss litt ned for å få jekken under. Må ha litt plass for at man skal få jekket opp denne ikke så veldig lette tømmerhytta. Men vi har hele helgen på oss, så tar litt og litt. 24 grader og vind som vanlig.

Guttungen valgte middag, og han elsker jo burger. Så da ble det enkle burgere med chili bearnaise, potetsalat og rekesalat. Helt greit det kjente jeg.

Etter middag ble vi veldig trøtte begge to. Fant ut at en liten hvil etter maten hadde vært godt. Vi slo ut sovesofaen og slang oss nedpå. Jaggu sovnet vi godt og våknet ikke før to timer senere.

Da hadde vinden gitt seg litt, så da var det ut å fiske litt. Glunten hadde dekning på vannet og skrev meldinger med kjæresten. Men han tok også masse bilder. Han har utrolig bra kamera på Iphone 13. Så han tok bilder av det meste utpå vannet. Vi hadde et par koselige timer på vannet, selv om det ikke ble noe fisk denne gangen heller.

Etter fisketur satt vi oss i Rorbua. Litt bålkos imens mørket trengte seg på. Blir tidlig mørkt nå. Syns det er litt kos jeg.

bsh
bsh

Vi var tidlig i seng første kvelden. 23.30. Tok ei stund før vi sovnet da pga den lange hvilen etter middag.

Og jaggu sov vi lenge når vi først sovnet. Alt for lenge. Jeg våknet ikke før 8.30. Lar glunten sove litt til imens jeg koker kaffe og våkner litt. En nydelig morgen med blå himmel og sol.

Arbeidsdagen må jo starte før det blir for varmt. Allerede 17 grader.

Før jeg vekte han grov jeg ferdig hull under hytta. Så fikk jeg ned stålplate og jekken. Nå håper jeg 5mm stål skal klare tyngden av hjørnet på hytta uten å knekke.

Etter en time med prøving må vi skifte plan. Det finnes ikke fast grunn på den siden. Så det er 1 cm opp og 2 ned. Vi går nå på andre siden av hjørnet og ser om vi finner noe fast grunn der. Litt dårlig arbeid av de som først satte opp hytta. Ikke rart den synker på det hjørnet. 3 hjørner på fast grunn og ett uten. Og det er på det hjørnet vi har mest møbler inne, og sover.

Andre siden gikk i hvert fall ikke, så vi gav det et forsøk til på første siden. Og jaggu fikk vi det til. Stålplate og jekk stabiliserte seg, og sank ikke mer. Da gikk hytta oppover. Etterhvert bygde jeg opp med sten. Må mures når jeg får tid, men ikke i dag. Så vi fikk opp den siden ca. 12-15 cm. Nå er det rett og slett beint. Som jeg kan se med øya da. Nå får hytta stå sånn. Så får jeg vatre å måle litt senere. Får nok aldri denne hytta 100% for den er skakk og skev på alle kanter. Har ikke mulighet til å leie inn tømrere for denne jobben. Det er to tømmerhytter som er satt sammen. Henter fra forskjellige plasser i Bamble. Men funket nok fint for de som hadde det som jakthytte tilbake i tid.

Så har du bakdelen med at du hever hytta så mye. Det er sprekker inne. Nå er det store sprekker i muren rundt pipa inne. Er ikke selve pipen, men muren rundt. Dette forventet jeg, men kanskje ikke så mye. Så nå må planer forandres i dag. Her må det mures. 2-3 cm glipper rett inn i veggen. Fri flyt for mus å komme inn. Langs veggen og gulvet er det også 0.5 cm glippe. Det må tettes og lister må på plass fortest mulig. Lister må jeg kjøpe først da. Så det får bli til uka. Nå må jeg blande litt murblanding å sette i gang.

Da har jeg fått murt igjen de store sprekkene og musetettet langs gulvet. Må få tørke nå. Så får jeg ta en dag opp til uka. Pusse litt og glatte ut mur. Må males på nytt igjen. Så sette opp lister. Da blir det bra serru.

Fant en gammel bruskork eller noe. Noen som vet hva den har vært på? Kjenner den ikke igjen.

Siden jeg først hadde funnet fram sement, så kunne jeg like godt begynne på Bål Gunnar. Han trenger en liten oppgradering og skal få tak over hode. Men dette må jeg ta litt i etapper. Må tørke litt før jeg kommer litt opp og får satt på tak. Har begynt i hvert fall. Resten får jeg gjøre neste gang.

Her er sånn ca hvordan det skal bli. Poenget er at vi kan sitte med bål selv om det regner. Vi sitter uansett i Rorbua under tak, men det gjorde ikke Bål Gunnar. Nå får han tak og vi får bålkos og varmen rett inn mot oss. Det er i hvert fall ideen. Så får vi se om det fungerer. Det meste her oppe blir jo tatt på sparket.

Etter muring var det klart for middag. Glunten var sulten sa han bak telefonen. Og som i går ble det enkel burger. Kjøpte jo en 8 pakning med fryste burgere, så holder til to dager for oss det. Nå er det litt avslapning før vi skal gå oss en tur. Blåser mye og er utrivelig i båten nå.

Glunten ser på serier som han selvfølgelig har lastet ned på forhånd. Jeg har bare slengt bena på bordet. Viktig og la maten synke litt.

Etter vi hadde slappet av i 30 min tok vi oss en halvtimes spasertur. Mathias var høyt og lavt… jeg fant, jeg fant som Askeladden sa.

Det endte med fotokonkurranse mellom oss. Det beste sommerbilde. Så det var litt gøy. Han har mye bedre telefonkamera en meg, så må nok si han vant. Her her noen bilder jeg tok på veien.

rpt
rpt
rpt
rpt
rpt
rpt
rpt
rpt

Da vi kom tilbake til hytta blåste det ennå godt. Fikk børstet av oss flåtten og jeg gruste guttungen i to omganger i ringspill. Vi er like dårlig vinnere og tapere begge to, så litt morsomt ble det på hans bekostning.

Satser på at det straks blir en tur ut med båten.

Vinden gav seg litt, så da fikk vi noen runder rundt tjenna. Mathias fikk sin første fisk her på dette vannet. Og selvfølgelig stolt av denne lille ørreten på 200 gram.

Da vi kom på land ble det litt godterier og kortspill før vi rundet av kvelden.

 

Søndagsmorgen var jeg oppe 6.30. Litt mer normal tid til meg å være. Morgenkaffe i solskinn. Skulle regnet nå etter værmeldingen jeg leste før vi dro hit på fredag. Greit at det ikke gjør det, kanskje jeg får gjort litt før vi setter kursen hjemover. Regnet kommer vel før eller siden. Sikkert når vi pakker og skal over med båten. Vi får se da. Nå er det litt mer kaffe før jeg starter dagen.

Etter kaffe murte jeg litt mer på Bål Gunnar. Ikke noe regn i sikte ennå, men legger en søppelsekk over i tilfelle.

Gjenstår litt mer muring og pussing før vi tar han i bruk igjen. Han skal ikke være strøken, vi er i skogen. Så han skal være røff. Glatte runde linjer kan man gjøre hjemme. Det vil jeg ikke ha her. Skal jo ha følelsen at du har bål og ikke en murovn.

Mathias som aldri har likt utedo og hater å gå dit pga alle krypdyrene. Han tilbringer tid der nå, nei ikke for å gå på do. Det er bedre dekning på tlf der. Så finner man ikke han, ja da sitter han på do.

rpt

Resten av morgen gikk til litt rydding inne og ute. Skrudde opp et par hyller inne. For lagringsplass er det ikke mye av i en hytte på under 20 m2.

Fant ut at det er en del her vi aldri bruker, som jeg kan ta med hjem igjen. Tar bare plass. Som en lavvo, masse redningsvester etc.

Og når alt var ryddet og vasket var det bare å vende nesen hjem igjen. Her er et par bilder fra innsiden av koja.

Takk for turen.

Jeg fant noen sommerskinker fra Firstprice på halvpris. Da fikk jeg lyst å lage en litt annen vri en den vi er vant med her hjemme. Siden det er sommerskinke ville jeg lage et innslag av sommer i tilbehøret også.

Først lagde jeg en glace til skinken

Den besto av:

1 ss sterk sennep

1 ss honning

1 ss worcester saus

1 ss kikkoman

Dette blander jeg godt sammen. Og lar den stå en liten stund.

Imens tar jeg nettingen av skinkesteken. Legger den i en ildfastform med litt vann i bunnen. Jeg tar folie over og setter den inn i ovn 20 minutter på 220 grader. Dette for å gi den litt gjennomvarme og for å få litt kraft jeg kan bruke til saus.

Etter 20 minutter tar jeg av folien. Så pensler jeg skinken godt og setter den inn igjen. Jeg tar den ut hvert 5 minutt for å pensle. Dette gjør jeg 4 ganger.

Varm potetsalat er et nydelig sommertilbehør. Her bestående av noen saltbakte poteter som jeg freste i en panne med litt olje. Så hadde jeg over godt med grønnkålmiks. Lar dette surre sammen i et par minutter. Så drysser jeg over sprøstekt hvitløk.

Så prøvde jeg en ny vri på maisstuing som jeg ikke har prøvd før. Og jeg vet framover at det er denne jeg skal bruke. Den ble helt nydelig. Til denne brukte jeg:

1 boks med mais

0.2 dl fløte

0.5 ts kvernet pepper

0.5 ts urtesalt

1 fedd hvitløk

0.5 chili

Mais og krydder har jeg i en kasserolle sammen med fløte, oppkuttet chili og hvitløk. Dette gir jeg et oppkok og bruker så en stavmikser. Vips er den mest fantastiske maisstuingen ferdig.

Når skinken er ferdig tar jeg den ut. Kraften har jeg over i en kasserolle. Var ca. 2 dl kraft. Jeg har oppi en grønnsaksbuljongterning og koker det opp. Så jevner jeg med maizena og vann.

Smaker til med litt fløte og litt sennep. Nydelig saus på kraften pluss litt ekstra da.

Skinken deler jeg opp i tynne skiver på en fjøl

Da er det bare å servere folkens. Må si at dette er det beste jeg har spist på mange dager.

Det er få ting som er bedre en stekt torsk syns jeg. Med det rette tilbehøret er dette en skikkelig høydare av en middag. Her skal jeg vise dere hvor enkelt det kan gjøres. Jeg har brukt torskefilet fra Firstprice, og det samme med fryste erter.

Først setter jeg over poteter på kok. Så kutter jeg vårløk og gulrot i strimler.

Jeg har kokt ferdig et par egg tidligere på dagen til eggesmør. Jeg har smør/margarin i en liten kasserolle. (Ca.125 gram) Jeg har kuttet opp litt paprika, gressløk og et persilleblad som jeg har sammen med smøret imens det smelter.

Når smøret har smeltet deler jeg opp egga som jeg har i smøret.

Ertepure er kjempe enkelt å lage med fryste erter fra pose. Jeg har her brukt en halv pose bare. De koker jeg i bitte litt fløte. (0.3 dl eller en liten skvett) Jeg har krydder i med en gang, for jeg vet mengden jeg liker. Jeg bruker sukker, vegeta, pepper og chiliflakes. Du kan smake til etter du har kjørt de med stavmikser. Da får du akkurat den smaken du ønsker. Denne ertepure får en fantastisk grønnfarge.

Fisken vender jeg i melblanding (uten krydder)så steker jeg de i en panne med masse smør. Krydrer så med salt og pepper på begge sidene. Da er jeg sikker på at stykkene får nok krydder.

Grønnsakene steker jeg i en stekepanne. Krydrer med litt salt og pepper.

Da skal alt være klart for servering folkens


Grønnsaksblanding med potet, gulrot, selleri og purreløk. Velegnet til bruk i lapskaus, men den kan brukes til så mye mer en bare lapskaus. Det har sikkert mange av dere sett at jeg gjør.

Du får en pose lapskausblanding for rundt 23 kr. Veldig kjekke og ha liggende i fryseren.
De er lettkokt og ferdig på et par minutter. Derfor har jeg de som de er i f.eks potetmos. Lur måte for å gi mer smak og farge til potetmosen.

Jeg lager rotmos med disse pakkene. Av rotmos kan man lage rotmoskaker.

Jeg har brukt de i fiskegrateng, lasagne og alt i en former. Som nevnt over heller jeg bare de slik de er i formen. Passelig kokt når formen er ferdig stekt.

Er en perfekt måte å spe ut maten på. Noe som gjør den mer mettende, og ikke minst billigere.

Har du barn som er vanskelig å få i grønnsaker. Ja, da kan du kjøre disse i en kjøkkenmaskin. Da kan du lure det inn i sauser, kjøttkaker etc.

Og bruke disse som kokte grønnsaker til middag gjør jeg ikke. De faller fort fra hverandre. Da velger jeg heller andre grønnsaker. Men funker fjell til f.eks pytt i panne.

Så disse grønnsaksposene anbefaler jeg virkelig. Prøv selv da vel☺️Du får lapskausblandinger på de fleste butikker som Coop, Rema 1000 etc


Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner. Jeg hadde lest om dette tipset før, men aldri fått testet det ut før i går. Og det fungerte fint det.

Enhver husholdning med respekt med seg selv har en kjerneutstikker i kjøkkenskuffen – eller kanskje ikke…

Den er veldig nyttig og løser et problem som oppstår hver sommer når kirsebærene i hagen endelig er modne. Steinen skal jo helst ut uten at man får kirsebær over hele kjøkkenet eller på klærne.

Har du ikke en kjerneutstikker, eller hvis den har forsvunnet på mystisk vis, så kan du enkelt fjerne steinene ved å bruke en flaske og spisepinner. Jeg prøvde først med flaske, men jeg syns det gikk fortere uten. Flasken skal jo kun samle opp stenene.

Slik gjør du det:

Fjern stilken og legg kirsebæret på flaskeåpningen.

Deretter holder du bæret med den ene hånden, samtidig som du stikker spisepinnen gjennom kirsebæret. Og steinen den havner i flaska.

Enklere blir det ikke!

• Del opp salat ved å rive den i stedet for å kutte med kniv. Salaten beholder da sprøheten bedre og lenger.
• Vask, tørk og avkjøl salatbladene (plastpose i kjøleskapet), da blir salaten sprø og fin. Bruk en salatslynge.
• Bland forskjellige salatsorter, gjerne med noen bitre sorter som radicchio og frissée.
• Ha gjerne litt nykvernet pepper og salt i salatbladene og vend inn.
• Hendene er best når du blander salaten. Bruk helt rene hender eller engangshansker.
• Vend inn dressingen rett før servering ellers vil salaten falle sammen.
• Bruk ikke for mye dressing, server heller dressingen ved siden av i en skål så kan gjestene ha på mer selv.
• Valnøtter, frø eller pinjekjerner ristet lett i stekepanne med olje og litt salt er kjempegodt i grønne salater.
• Brødkrutonger (sprøstekte små brødterninger) er godt i salat.
• Et lite dryss av friske krydderurter setter en ekstra spiss på salaten.

dav

Solbær er jo bare fantastisk godt. Så da lagde jeg like greit litt likør av solbær. I mange oppskrifter finner man at man blander rødvin også i solbærlikør. Det har ikke jeg gjort her. Har brukt 40% vodka. Da blir likøren rett over 20% ca.

Jeg har brukt:

  • 1 liter solbær
  • 200 gram sukker
  • vodka

Slik gjør du:

Om du plukker bær selv slik jeg har gjort her. Må du rense de litt. Jeg har kun grovrenset de. Blader og greiner er fjernet, men tuppene på solbæra har jeg latt være. De er litt vanskelig å få av og det tar tid. Tolmodighet er ikke min sterke side på slikt🤣Jeg vasker og tørker av bæra.

Har de på et Norgesglass

Fyller på med sukker

Så fyller jeg opp glasset med vodka.

Glasset skal stå på kjøkkenbenken. Snu på det innimellom (1 gang i uka holder)Etter 8-10 uker kan du kose deg med solbærlikør. Bærene kan du f.eks blande med litt rødvin. La stå et par dager. Så har du en billig «sherry»

Eller du kan bruke de på is. Voksen is da altså😉

Frisk og god kirsebærlikør lager du enkelt selv. Bruk sure kirsebær. Jeg har også smaksatt den litt med nellik. Jeg har brukt 40% vodka. Du bestemmer selv om du skal bruke 60%


Bærene kan serveres som dessert med f.eks. is eller pisket kremfløte til. Denne desserten er en “bilfri voksendessert”, da bærene inneholder mye alkohol.

Du trenger:

  • 1 liter kirsebær ca. 700 gram
  • 400 gram sukker
  • 6-7 nellik spiker
  • Vodka

Slik gjør du:

For at ikke det skal bli stensmak på likøren fjerner du stenene på halvparten av bæra. Fjern også stilk og annet rusk.

Legg bæra på glass. Viktig at det er tette glass krukker. Disse er kjøpt på Europris.

Ha på sukker

Ha i nellik spiker. Du kan også ha i en hel kanelstang om du ønsker. Blir litt mer juletre. Dette kan også sløyfes.

Fyll opp krukken med vodka.

La glasset stå i romtemperatur (kjøkkenbenken) til sukkeret er smeltet. Rist på glasset av og til. Likøren bør stå minst 10 uker før den brukes. Er den lite søt, kan den tilsettes mer sukker. Det er unødvendig å sile bærene fra hvis likøren brukes i løpet av et halvt års tid.

Bringebærsesongen er over oss, og da må det jo selvfølgelig lages noe likør. Likøren får søt og kraftig bringebærsmak, og en helt vidunderlig flott og dyp rødfarge. Du velger selv om du bruker 40 eller 60% vodka. Det kommer jo an på hvor sterk du ønsker den. Her har jeg brukt 40% på dette glasset. Jeg har også brukt de styggeste bærene. De som hadde blitt til syltetøy. De fine bærene fryser vi og nyter utover høst og vinter.

Det er viktig at du lager likøren på helt tett glasskrukke. Bruk Norgesglass eller lignende glass med helt tett lokk. Fyll opp med ekstra sukker og eventuelt ekstra sprit for at krukken skal bli lufttett. Det skader ikke med mer sukker enn det som står i oppskriften. Ekstra sukker vil løse seg opp av seg selv i løpet av et par dager og gjør likøren littegrann tykkere og søtere.

Ingredienser:

1 liter bringebær
6 dl sukker
1 dl vann
7,5 dl vodka

Slik gjør du det:

Ha rensede bringebær i en stort og tett glasskrukke med tett lokk. Vi har kjøpt disse krukkene på Europris. Bærene skal fylle godt over halvparten av glasskrukken.

Kok opp vann og sukker slik at sukkeret løser seg opp. Ta kjelen straks av platen og avkjøl. Bland det avkjølte sukkervannet med spriten. Ha dette i krukken.

Hell eventuelt oppi mer sukker og eventuelt også litt ekstra sprit slik at krukken fylles helt opp og blir tett.

La krukken stå slik i romtemperatur i minst 6 uker, og gjerne lenger. Snu krukken opp ned med jevne mellomrom og minst en gang i uken.

Etter at det har gått minst 6-8 uker kan du sile likøren (men det skader absolutt ikke om du lar likøren stå og trekke med bærene enda lenger).

Sil likøren slik at bringebærene fjernes (disse bærene er supergode som dessert så ikke kast dem). Hell likøren tilbake på krukken og la stå i 2 dager uten å snu på krukken. Dette for at bunnfallet skal legge seg i bunnen av glasskrukken slik at likøren blir mest mulig klar.

Hell likøren deretter forsiktig over på flasker med tette lokk. Jeg bruker trakt og øser likøren over i flaskene slik at bunnfallet ikke kommer med over i glassflaskene, men holder seg i bunnen av glasskrukken.

Oppbevar likøren kjølig og mørkt.

Du kan lage likør med alle slags bær, slik som blåbær, multer, solbær, tyttebær osv.

Lite smaker bedre enn en smaksrik og varmende lammegryte på kjølige dager. Dette er også en lettvint søndagsmiddag til familien eller gjester om du ønsker det. Bruk grytekjøtt av lam til denne retten.

Du trenger

 (Til 2 personer)

400 gram grytekjøtt av lam

4 sjalottløk eller 6 små

150 gram gulrøtter

2 stilker vårløk

1 hvitløksfedd

150 gram sellerirot

2 ss rødvinseddik

4 dl kraft (vann og grønnsaksbuljong eller fond med lam. Jeg bruker to terninger med buljong til 4 dl vann)

1 laurbærblad

1 boks hakkede tomater

salt

pepper

litt frisk timian

Slik gjør du

Skjær opp kjøttet i ønskede biter. 2•2 eller 3•3 cm er  passelig.

Skrell grønnsaker og løk. Gulrot og sellerirot i staver. Sjalottløk skal være hel. Vårløk og hvitløk hakkes opp etter eget ønske.

Smelt smør i en panne og stek kjøttet brunt på sterk varme.

Ha kjøttet over i en gryte. Ha i hakkede tomater og la dette putre litt sammen.

Sett pannen tilbake på plata. Stek grønnsakene godt i panna med smakene fra lammet. De skal bli gylne.

Ha grønnsakene også over i gryta.

Tilsett kraft, laurbærblad, rødvinseddik i gryta. La dette putre sammen på svak varme i 30-60 minutter. Det kommer litt an på hvilket kjøtt du bruker. Noe blir mørt på 30 og noe trenger litt mer tid. Dette sjekker du bare litt underveis.

Smak til med salt og pepper. Hakk over litt frisk timian, la koke et par minutter til før du serverer.

Rotmosen finner dere oppskrift på her i linken:https://tomsmatprat.blogg.no/enkel-rotmos-som-smaker-himmelsk.html