Fikk uttale meg i DinSide.no og Dagbladet

Categories Tips og triks, fakta og råd


På ett døgn har jeg fått være med i Dinside.no og Dagbladet. Og det er jo litt gøy da. Så lille bloggen min når flere en jeg hadde trudd. Jeg er alltid vært vant med å lese andre sine ekspert utalelser, men nå var jeg en av de.

Innlegget skal dere få lese her. Og jeg har lagt kilde nederst, siden dette ikke er mitt innlegg.

Unngå smør-tabbene

De fleste smørbokser er forseglet med en folie under selve lokket, og når du åpner smøret, river du sannsynligvis folien av boksen og kaster den i søpla.

Men har det noe for seg å la den være på etter bruk?

Er du nysgjerrig på dette – og ikke minst; hvorfor i alle dager smør kan utvikle lukt av babyoppkast?

Beskytter mot gass og vann

Vi begynner med folien på boksen: Grunnen er helt enkelt at dette vil forlenge holdbarheten på smøret etter åpning.

Stemmer dette?

Det må vi selvfølgelig spørre eksperter om:

– Folien er festet på smørboksen for å holde pakken tett. Er folien revet av, vil et vanlig lokk alene ikke kunne holde pakken like tett. Og tilførsel av luft inn i boksen, vil redusere holdbarheten på smøret, svarer Elin Vatnar Nilsen, konditor og innehaver av Krem.no.

Dette kan også Marta Brodal Ravnsborg, matfaglig rådgiver hos Matprat, bekrefte:

– Folien beskytter smøret mot gass og vann, og forurensning utenfra, helt fra produksjon til smøret er hjemme i kjøleskapet hos oss forbrukere. Når smørpakken er forseglet forlenges holdbarheten, sier Ravnsborg. Det er før forseglingen er brutt, vel å merke.

Bruk vil korte ned holdbarheten, for eksempel ved at det er bakterier på kniven som brukes i smøret, eller at smøret blir utsatt for temperatursvingninger. Det vil ikke skade å beholde folien på etter åpning, men det er heller ikke nødvendig.

Tom Martin Dale, kokk og innehaver av Tomsmatprat.blogg.no, mener at folien bare er til å rive av:

– Folien er der for å sikre holdbarheten etter produksjon, sier Dale.

Dog er det viktig å bruke det medfølgende lokket på smørboksen, legger han til.

– Dette for å hindre kontakt med andre matvarer eller smuss.

Kortere holdbarhet

– Selv om de fleste smørpakker er merket med holdbarhetsdato «best før», som betyr at smøret kan spises etter datoen som er satt, avhenger dette av hvordan smøret blir oppbevart, brukt og hvor lenge det har vært åpnet, understreker Ravnsborg.

Oppbevarer du smør i romtemperatur, vil du korte ned veldig på holdbarheten, legger Dale til.

Smør inneholder fettsyrer som harskner lett om det står på benken enn om det oppbevares kjølig, opplyser Nilsen.

Og selv om lange helgefrokoster er deilig, er det ikke lurt å ha smøret ute av kjøleskapet i for lange perioder slik at det blir varmt og kaldt om hverandre – det er ikke gunstig for pålegget; sett smørboksen raskt tilbake i kjøleskapet etter bruk, oppfordrer Ravnsborg. Det bør oppbevares i en kjøleskapstemperatur på mellom 0 og 4 grader, ifølge matrådgiveren.

– I tillegg til varme vil også lys og luft korte drastisk ned på smørets holdbarhet, sier Nilsen videre.

Ravnsborg råder også å ikke bruke skitne kniver eller andre redskaper i smørboksen.

Smaker surt, lukter oppkast

Når smørboksen er merket med «best før» kan det altså spises etter utgått dato.

Det viktigste av alt, er at du ikke lar smøret stå i romtemperatur, men at du oppbevarer det kjølig etter åpning. Da kan du som regel spise det flere måneder etter utgått dato, ifølge ekspertene.

Det kan likevel miste litt smak og lukte litt harskt, opplyser Dale.

Grunnen til at smør og smørprodukter etter hvert vil harskne er at de er svært fettrike. Hvor lang tid det tar, avhenger også av bruk, forteller Ravnsborg.

– Som med andre matvarer er det lurt å bruke sansene før du smører på et tykt lag på skiva di, spesielt om du er i en sårbar gruppe, sier hun.

Så hvordan kan man merke at smøret er blitt uspiselig?

Det er ganske enkelt, mener ekspertene:

Det lukter ikke godt! Det er vanskelig å beskrive en lukt, men babyoppkast er nok ingen dårlig sammenlikning, sier Ravnsborg.

At harskt smør kan lukte babyoppkast er også noe Dale er kjent med:

– Men det kan også lukte litt såpe, faktisk, sier han.

Dale presiserer at harskt smør ikke er farlig å spise, men for mange kan det være uappetittlig.

– Personlig er min grense ved mugg. Er det mugg i smørpakken skal den kastes. Er den veldig gul på toppen, er det greit å ta topplaget vekk med en kniv, legger kokken til.

Kan fryses

For å forlenge smørets holdbarhet er det altså helt nødvendig å:

  • oppbevare det i kjøleskapstemperatur på 0-4 grader
  • holde det tett innpakket med lokket som hører til boksen
  • ikke utsette det for mye lys eller hyppig temperaturskifte

Men visste du at smøret også kan fryses ned?

– Smør tåler godt å fryses, men da bør du fryse det før åpning, sier Ravnsborg.

Noe som for eksempel er praktisk om du har flere smørpakker som ikke kan spises opp på kort tid.

Du kan fryse smør som allerede er åpnet også, men da må det være godt innpakket, understreker de tre ekspertene.

– Men frossent smør harskner også, presiserer Dale.

Derfor har det ikke uendelig lang holdbarhet i fryseren.

– Det bør brukes innen tre måneder. Og når du tar det ut av fryseren, er det best å la smøret tine langsomt i kjøleskapet, legger Ravnsborg til.

Kilde: https://dinside.dagbladet.no/bolig/unnga-smor-tabbene/79482973?fbclid=IwAR2bWqFLH3jhDNKuCi0VHCijIBR8j_avzI8_eGVoSVtUcWYzyHOao_P-prM_aem_th_AWKBcq46SRwcBdcxKCnPGuRrSKb529IYCaylx94_QS2bdTvtiC4lN4PF1JoL7qsmMWY

5 kommentarer

5 thoughts on “Fikk uttale meg i DinSide.no og Dagbladet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *