Et intervju av meg som ble avpublisert

Categories Blogg

Dette intervjuet var i KK, men ble avpublisert etter kort tid. Grunnen vet jeg ikke, for fikk høre det fra annet hold. Hørte aldri noe fra KK. Så da legger jeg like godt intervjuet på bloggen min.

Rusavhengighet

AVPUBLISERT: – Jeg hadde lovet meg selv at jeg aldri skulle røre narkotika

Seks år senere handlet livet om rus, Tom var hjemløs og hadde mistet omsorg for sønnen sin.

RUSAVHENGIGHET: Tom hadde lovet seg selv å aldri prøve narkotika. Foto: Privat

Skien fengsel, år 2003. Guro har vært i fengsel i nesten ett år, da Tom Martin Dale (45) starter soningen. De to finner raskt tonen, og blir gode venner.

De søker på samme jobb i fengselet, og begynner å jobbe sammen på kjøkkenet. Midt i blinken for Tom, med sin kokkebakgrunn.

– Vi hadde ganske mye frihet der inne. Det var et eget, lite samfunn, sier han.

Følelsene blomstrer mellom Guro og Tom, og etter et par måneder blir de et par.

– Vi hadde nok ikke blitt et par utenfor fengselet, da Guro var rusmisbruker, og bruk av narkotika er noe jeg alltid har vært imot. Men det blir noe helt spesielt når man møtes på den måten – vi fikk veldig god kontakt.

Guro sonet en narkotikarelatert dom på tre og et halvt år, mens Tom blant annet hadde en voldsdom. Han satt inne i to år og åtte måneder.

UNG TOM: Tom i sine yngre dager. Foto: Privat

Tilbake til gamle vaner

Paret slapp ut av fengsel med en måneds mellomrom, høsten 2005. Det ble naturlig å fortsette relasjonen på utsiden, så de flyttet sammen til Langesund i Telemark. Guro skulle forsøke å holde seg rusfri, men havnet tilbake til gamle vaner.

Jeg hadde lovet meg selv at jeg aldri skulle røre narkotika, men endte med å prøve. Og så var det veldig gøy i starten, de første to-tre gangene.

Men så gled det over til å bli en dårlig opplevelse som bare ble bare mer og mer skremmende.

Ble gravid

Rusbruken ble kortvarig for Tom, da de fant ut at Guro var gravid. Hun sluttet med det samme, men hun brukte fortsatt Subutex (behandling av opioidavhengighet).

Det var ikke første gang Guro ble gravid med Tom – hun ble også gravid mens de var i fengsel. Tross omstendighetene, ble de veldig glade. De så muligheter, og gledet seg over tanken på å bli foreldre.

– Men, vi følte oss tvunget til å ta abort. Guro var i fjerde måned, men hun så ikke at hun hadde noe annet valg, forklarer Tom.

Denne gangen, derimot, tenkte paret at det var håp. De var ute av fengsel, og var klare for å bli en familie.

– Jeg trodde det var redningen, for å holde Guro rusfri, sier Tom.

BLE SYK: Guro slet etter hvert med veldig dårlig helse, grunnet rusbruket sitt. Foto: Privat

Ble syk

Mot slutten av svangerskapet, ble Guro dårlig. Hun mistet veldig mye fostervann, og på luciadagen i 2006, ble sønnen deres født med keisersnitt – en måned før termin. En liten gutt på 1930 gram, og 47 centimeter.

Han måtte bli værende på sykehuset noen uker, slik at legene kunne kontrollere at han ikke hadde abstinenser grunnet mors bruk av subutex.

Etter kun noen dager hjemme, ble Guro akutt syk, og hentet i ambulanse. Hun svevde mellom liv og død, og måtte legges i kunstig koma. Det viste seg at hun hadde endokarditt – en infeksjon på hjerteklaffen, som følge av rusmisbruk og bruk av urent utstyr.

– Hun hadde fått i seg mugg, som hadde satt seg på hjerteklaffen. Så de neste seks månedene, var hun på sykehuset. Jeg var der veldig mye, så søsteren min flyttet hjem til oss for å hjelpe til med babyen, sier Tom.

Verden falt sammen

Det oppsto flere komplikasjoner på denne tiden. Guro var igjennom en mislykket operasjon. Hun klarte knapt å spise, og ble veldig tynn og svak.

Tiden etter sykehusoppholdet, ble overhodet ikke slik Tom hadde sett for seg. Moren og stefaren til Tom passet gutten mer og mer, og til slutt inngikk de en avtale om at han skulle bo hos dem på fulltid.

– Verden falt sammen. Jeg ga opp, og begynte med amfetamin igjen. Jeg følte at jeg måtte passe på Guro, og jeg visste at sønnen vår var i trygge hender.

Gikk kun nedover

Paret forlovet seg 07.07.2007, men etter dette gikk det bare nedover. Helseproblemene til Guro ballet på seg.

– Kolsen ble bare verre og verre. Jeg tror hun hadde gitt opp, sier Tom.

På nyåret i 2011 havnet Tom og Guro på gata. Livet handlet om rus. Tidvis hadde de tilholdssted på et natthjem i Porsgrunn. Tom forklarer at de søkte om hjelp til avrusning, men at de ikke fikk hjelpen de ønsket – da ville de bli skilt fra hverandre, og det var uaktuelt.

– Løsningen vår ble å ruse oss enda hardere. Det gikk utover helsa, og liv sto i fare. Men det var den eneste måten vi kunne få hjelp på, mener Tom.

01.11.11

Etter nesten et helt år på gata, ble paret tvangsinnlagt. Datoen var 01.11.11 – en dato Tom aldri glemmer. Tilstanden deres var kritisk.

Etter tre uker på avrusning, ble Tom og Guro sendt til et opptreningssenter i Hedmark. Etter det, fant de seg et lite hus på en gård i Moelv. Selv om rusen var ute av livet til paret, var Guro fortsatt dårlig. Kolsen var verre enn noen gang, og hun klarte ikke å gå mer enn noen få meter. De måtte sove på sofaen, fordi hun ikke klarte å gå opp trappen til andreetasje.

Julen 2012 ble Guros siste. De feiret sammen med Toms familie, og sønnen deres. De hadde samvær med sønnen en helg annenhver måned i mange år.

SISTE TID SAMMEN: Guro med sønnen. Foto: Privat

– Jeg er veldig glad for at Guro fikk tilbringe tid med sønnen vår disse dagene, sier Tom.

Ettersom Guro ikke følte seg så bra, dro de hjem istedenfor til den planlagte nyttårsfeiringen. Hun hadde en ekkel, prikkende følelse i kroppen.

Døde på sin egen bursdag

Det var natt til 30. desember, og Guros 37-årsdag. Tom våknet av at hun reiste seg fra sofaen for å gå på do. Han minnes at han gratulerte henne med dagen. Og så hørte han et høyt smell fra do. Han løp på badet for å se hva som hadde skjedd. Guro satt foroverlent på do, og var bevisstløs.

Tom ringte til ambulansen, og forsøkte gjenopplivning. Da ambulansepersonell kom på plass, forsøkte de å gjenopplive Guro, men det nyttet ikke.

– Hvordan opplevdes dette?

– Jeg brukte subutex denne perioden, noe som gjør at man blir helt distansert fra egne følelser. Jeg var følelsesmessig flat, og brydde meg ikke om noe. Men jeg husker at jeg ikke ville se henne ligge der, forklarer Tom.

– Jeg visste jo innerst inne at Guro ikke ville overleve så mange flere år. Men at det kom så brått, var veldig overraskende.

Brått kom følelsene

Først da Tom sluttet med subutex, under avrusning to år senere, kom de ekte følelsene.
– Alle følelsene flommet over meg. Det var et sjokk for kroppen. Jeg hadde så dårlig samvittighet for alt som hadde skjedd de siste årene.

– Hva hadde du mest dårlig samvittighet for?

– Guttungen, svarer Tom uten å måtte tenke et halvt sekund. Han visste at han hadde gjort alt han kunne for Guro, men følelsen av å ha forsømt sin egen sønn stakk dypt.

– Det var da jeg bestemte meg for å ta livet tilbake.

Livsstilsendring

Den første tiden var tøff. Tom levde på kaffe med voldsomme mengder sukker, og sjokoladepudding. Han hadde så mye angst, at han ikke klarte å sove om nettene. Men så begynte han å ta tak i livsstilen sin først: Han begynte å spise sunnere, og trene med helsearbeiderne som fulgte ham opp. Plutselig hadde han gått ned 27 kilo på fire måneder.

– Jeg følte at jeg ble sterkere og sterkere.

I 2017 flyttet Tom til et hus like ved sønnen sin, i et håp om å se han mer. Han forsøkte å få tilbake omsorgsretten, men han tapte rettssaken.

– Jeg fikk lov til å være med han hver tredje helg, og deretter oftere med årene. Nå er han 17 år gammel, og vi har et godt forhold.

– Hvordan klarte du å bygge opp relasjonen igjen?

– Det gikk veldig fint. Han hadde tusen spørsmål, selvfølgelig, og vi har hatt mange samtaler gjennom de siste årene. Han hadde mange spørsmål om moren sin, om livet vi hadde, og rus. Nå har han fått to bonussøsken, da jeg har giftet meg på nytt

GIFTET SEG: Tom sammen med kona. Foto: Privat

Giftet seg

Tom møtte kona si på dating-siden Match i 2019. Paret giftet seg i mars i fjor, og bor nå på en gård i Telemark. Tom har fortsatt kokkekarrieren – han hadde kokkeutdannelse før alt gikk skeis, og fagbrevet tok han i fengselet.

– Livet mitt er snudd helt opp ned. Jeg er en av Norges største matbloggere, med 20-70.000 lesere daglig. Jeg ga ut en kokebok for tre måneder siden, og skriver på min neste nå.

KOKKEDRØM: Tom hadde en drøm om å bli kokk. Foto: Privat

– Hvordan reagerte kona di da hun ble kjent med fortiden din?

– Jeg fortalte det ganske tidlig – det er ikke noe jeg kunne holde skjult. Jeg holdt det skjult for alle andre veldig lenge, helt til jeg bestemte meg for å åpne opp om det på bloggen. Det ble fort en form for terapi.

Tom valgte først å åpne opp om traumene fra barndommen, hvor han forteller at han ble seksuelt misbrukt. Det var skummelt å dele noe så privat og sårbart, men tilbakemeldingene overrasket han.

– Jeg var redd for folks fordommer, men jeg har fått utelukkende positive tilbakemeldinger, og det er mange pårørende som har spurt meg om hjelp. Det er veldig godt å kunne hjelpe.

01.11.24 markerer 13 år som rusfri.

– Det er veldig fint å kunne vise at det faktisk går an å være helt på bunn, men så bygge seg opp igjen.

KOKEBOK: Tom lever et helt annet liv enn nå, enn for noen år siden. Foto: Privat
KOKEBOK: Tom lever et helt annet liv enn nå, enn for noen år siden. Foto: Privat
7 kommentarer

7 thoughts on “Et intervju av meg som ble avpublisert

  1. Avpublisert? Kanskje det er noe i intervjuet som ikke er iht pfu og vær varsom plakaten? Jeg ville spurt. Fint par og flott kjole. Riktig god helg 🥰🐰

    1. Kan være noen i familien hennes som ville ha det bort. Skal høre med de. Syns det var rart de ikke gav beskjed. Fikk høre det av noen andre.

  2. Men for en inspirerende historie. Å bryte med rusen er det desverre dem færreste som greier, så for dette er du råtøff, vit det.
    Du skal være utrolig stolt over hvem du er, og hva du har fått til.

  3. Personvern av hensyn til avdøde, vil jeg anta. Det er svært detaljert beskrivelser, og historien kan fortelles ved å kutte ned på det meste av helse og måten hun døde. Også hensyn til familie, tør jeg tro.

    Ellers har du en fin blogg som er inspirerende.

  4. Flott skrevet og modig gjort av deg Tom. Gratulerer med alt du har oppnådd, selv om veien har vært tøff. Jeg vet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *