Alltid når jeg legger ut oppskrifter med langtidssteking/koking kommer det kommentarer på hvor dyrt det er. Og hvem har råd til det i disse dager. Så jeg tenkte å vise dere hva det koster.
Steke brød: 4 kroner
Svaret baserer seg på informasjon fra en svensk undersøkelse, der det heter at det går med 2 kWh til å steke et brød.
– Ved bruk av varmluft så reduseres ofte temperaturen i ovnen. Dette vil medføre et redusert strømforbruk, men ikke mye.
Bruker komfyren 1200W i 10 timer utgjør det 12 kWh i strømforbruk. Om strømprisen er 2 kroner gir det 24 kroner i strømutgifter.
Koke eller steke – hva er billigst?
Hvorvidt du koker eller steker maten har faktisk en hel del å si for strømregningen din. Her er tipsene som kan hjelpe deg med å spare på kjøkkenet.
Kok maten
Tilbereder du maten din på kokeplaten eller i stedet for i stekeovnen kan du spare opp til 70 prosent på strømregningen.
Når mulig er det også bedre å bruke mikrobølgeovnen enn stekeovnen, i alle fall strømmessig – dette kan du faktisk spare opp mot 75 prosent på.
Må du bruke stekeovn er det lurt å steke alt på én gang. Alt som skal stekes på samme temperatur kan naturligvis stekes sammen. Stek poteter, kjøtt og dessertkaken i samme ovnen hvis du har plass.
Riktig kokekar
Men selv når du koker kan du sløse. Er pannen skjev eller bulkete risikerer du faktisk å bruke opp til 50 prosent mer strøm enn nødvendig. Kasserollen skal passe til platen. Eventuelt er det bedre med en for stor kasserolle enn en for liten.
Setter du en gryte på 16 cm på en 18 cm kokeplate – på høyeste trinn – bruker du faktisk 25 % mer strøm enn du må.
Mindre vann
Koker du potetene, risen, eggene eller hva det måtte være i alt for mye vann? Slutt med det. For med mindre vann i kjelen sparer du også strøm.
Du kan for eksempel spare 30 prosent av strømutgiftene ved å koke potetene med lite vann.
Tin opp maten
Faktisk bør de fleste frosne matvarer tines opp innen de blir tilberedt. Steker du en kotelett, blir strømforbruket 50 prosent høyere dersom den ikke er tint før den puttes i panna.
Dette regnestykket ble lagd før jul. Hva koster julemiddagen om strømprisen ligger på 3.07 kilowattimen medregnet avgifter og nettleie. Eventuelle påslag til strømselskapet ditt kommer i tillegg.
Dersom man legger til grunn at det vil kreve omtrent 6 kilowattimer å steke juleribben i tre timer, vil det koste deg 18,42 kroner på julaften.
På toppen kommer tilbehøret: å tilberede poteter, rødkål, saus og medisterkaker på kokeplatene vil i tillegg koste deg rundt 6,14 kroner – og strømforbruket på ribbemiddagen vil dermed totalt beløpe seg til rundt 24,56 kroner.
Å dampe pinnekjøttet i tre timer vil samtidig koste rundt 9,21 kroner, dersom man legger til grunn at det krever 3 kilowattimer.
Er det billigere å bruke Airfryer enn stekeovn?
Pizza
Å varme opp stekeovnen og deretter steke en pizza koster deg rundt 1.12 kr pr pizza.
Min filosofi er at det stort sett alltid er billigere å lage maten sjølv. Både når det gjeld straumforbruk og råvarekostnad. Og ikkje minst viss alternativet er take away.
Stå på og fortsett å inspirere til å lage mat frå botn!
kok opp vann: lett å bruke vannkoker og helle over poteter,for da begynner koking fortere.
bak brød selv,for jeg steker 4 store brød for den prisen et butikkbrød koster.
Alt i en gryte: lag store porsjoner og frys ned. ( kan også ha rester til en restedag i uka)
Jeg så et regnestykke på en av mine brødoppskrifter. 2 brød, ingredienser og strøm. Det kom på litt over 27 kr. Så mye billigere en butikken ja😀
Hvor mye sparer man på å bruke lokk på kjelen når man koker?
Har ikke sett noe regnestykke på det, men noe er det. Må også huske at varme fra kasseroller etc hjelper til på oppvarming i huset😀
Husk at stekeovnen er termostatstyrt. Elementene står ikke på hele tiden.
Så selv om ovnen bruker 1,2 kW, bruker den ikke 12 kW på 10 timer.
Bare som et lite tillegg😉…når brødet er ferdigstekt sett ovnsdøra på gløtt og utnytt restvarmen i komfyren til oppvarming av huset..lærte det av min svigermor🫠
Ja, er smart det😀
Jeg bruker wonderbag til grøt, gryter og kraft som kan stå lenge og trekke. Varmer opp til kokepunktet, lar det putre i ca 10 minutter og gryta settes så opp i wonderbagen. Resten av koketiden er helt gratis. Den wonderbagen har jeg «tjent inn» for flere år siden.
Det var smart😀
Har man ikke wonderbag, så er det vedkassen, høyet eller inntullet i dyna i senga, som i gamle dager da de var på slåttemarka.
Svigermor brukte alltid det siste da vi all skulle komme på middag, fordi hun bare hadde 3 plater på komfyren😊
Hva er wonderbag! Har aldri hørt om det!
Synes maten ser så spennende ut. Har du lagt ut oppskrift og fremgangsmåte på dette?
Nei, det er ikke jeg som har laget det😀
trykkoker er ikke så dumt!
Spare strøm med indukssjon vs keramisk? Koker alltid poteter med varmt vann fra springen,halve tiden spart.
Ja, har du nye rør i huset og ikke de gamle kobberrør. Kan man fint bruke varmtvann fra springen😀
Samme energi går til å varme samme mengde vann enten du varmer i kjelen eller bereder. MEN Hvor langt unna kjøkkenkrana står din bereder? Du vil måtte varme opp mer vann i bereder fordi detblir stående varmt vann i rørene.
Vi har tanken i kjelleren. Så er noen meter med rør ja. Vi har gamle kobberrør, så bruker aldri varmtvann fra springen til mat. Å ja, koster mer for varmtvannstanken en ovnen