Bordskikk og spisestil etikette

Categories Tips og triks, fakta og råd

Bordmanerer er viktige i både profesjonelle og sosiale situasjoner, så det er lurt å kjenne til noen grunnleggende ting.

Uansett hvor du spiser, er riktig etikette ved bordet viktig. Selv når det bare er du og familien som spiser et måltid sammen, vil du fremdeles være et godt eksempel for barna dine.

Spise ute

Selv om det å spise ute har blitt mer uformelt, er det fortsatt ikke akseptabelt å snakke med munnen full av mat, vippe bordet med albuene eller forstyrre andre spisendes opplevelser ved å vise upassende etikette. Det er viktig å følge visse retningslinjer for manerer i både formelle omgivelser og hurtigmatrestauranter.

Lær grunnleggende om bordskikk

Bordmanerer er viktige i både profesjonelle og sosiale situasjoner, så det er lurt å vite noen grunnleggende ting. Det kan være noen små variasjoner, avhengig av region og hva som er akseptabelt lokalt. Så hvis du er på et middagsfest, vær nøye med verten eller vertinnen og ta signaler fra dem.

Uansett om noen noen gang har lært deg å spise etikette eller om du har glemt det du har lært, er det noen tips som viser at du vet hvordan du skal oppføre deg ved bordet. Å bruke riktig etikette ved bordet vil også hjelpe deg sosialt og profesjonelt i en restaurant eller i noens hjem.

Før middagen

Hvis du blir invitert til å spise middag med noen, er det alltid en god ide å svare, selv om det ikke blir bedt om en RSVP. Dette hjelper med planlegging. Ikke spør om du kan ta med ekstra gjester hvis invitasjonen ikke gir tilbudet. Men hvis familien din blir invitert hjem til noen til middag, er det greit å spørre om barna dine er inkludert. Hvis de er det, må du sørge for at barna dine kan god oppførsel før de drar.

Gave

Når du spiser hjemme hos en venn, er det lurt å ta med en vert eller vertinnegave. Ikke forvent at gaven din skal brukes under måltidet. De fleste middagsfester har nøye planlagte menyelementer, og det kan hende at gaven din ikke følger med måltidet.

Starter

Noen middagsfester er formelle og har plasskort der verten eller vertinnen vil at du skal sitte. Hvis ikke, spør om det er sittepreferanser. Vent til verten sitter før du gjør det. I noen kulturer vil det bli sagt en velsignelse. Selv om du ikke følger bønnens tro, vis respekt og vær stille. Hvis verten tilbyr en skål, løft glasset. Det er ikke nødvendig å “klinke” andres glass.

Serviett

Så snart du setter deg ned, må du henvende deg til verten eller vertinnen og ta en pekepinn for når du skal begynne. Når verten bretter ut servietten, bør du fjerne servietten fra bordet eller tallerkenen og plassere den på fanget. Hvis du spiser ute, bør du plassere servietten i fanget ditt umiddelbart etter at du har satt deg ned.

Hold servietten i fanget til du er ferdig med å spise. Hvis du må stå opp når som helst under måltidet og planlegger å komme tilbake, legg servietten på hver side av tallerkenen. Når du er ferdig, legger du servietten på bordet til venstre for tallerkenen.

Når du skal spise

Hvis du spiser ute, bør du vente til alle medlemmene i gruppen din har blitt servert før du tar opp gaffelen. På en privat middag, observer verten eller vertinnen og ta opp gaffelen din når han eller hun gjør det. Imidlertid, hvis du er på en buffé, kan du starte når det er andre som sitter ved bordet ditt.

Sølvtøy

Et av de vanligste problemene for å forvirre dagens spisesteder er hvilket redskap du skal bruke til hvert kurs. En typisk tommelfingerregel er å starte med redskapet som er lengst fra tallerkenen din og jobbe deg mot midten av stedet.

Hvis du ser verten eller vertinnen gjøre noe annerledes, kan du følge hans eller hennes ledelse. Det viktige er å forbli så lite iøynefallende som mulig. Du vil ikke rette negativ oppmerksomhet mot deg selv.

Mat

For middager der det serveres mat ved bordet, bør rettene sendes i retning mot klokken. Nå aldri over bordet for noe. Be i stedet om at krydder sendes fra personen nærmest varen. Salt og pepper skal overføres sammen. Bruk alltid serveringsutstyr og ikke ditt eget for å løfte mat fra serveringsfatet.

Spiser

Bordmanerer ble designet for å hindre folk i å trøkke mat ned som dyr, så lær dem før du spiser sammen med andre. En av de viktigste tingene du må huske på er at du aldri bør være oppmerksom på deg selv ved å bryte reglene som er satt av samfunnet.

Her er noen viktige regler for spisetikette som du bør følge:

 • Slå av mobiltelefonen før du setter deg ned. Det er uhøflig å snakke på telefonen eller sms mens du er sammen med andre.
 • Aldri snakk når du har mat i munnen. Det er bare grovt. Selv om noen stiller deg et spørsmål, vent til du svelger før du svarer.
 • Smak på maten før du tilsetter salt, pepper eller annen krydder. Å gjøre noe annet kan være fornærmende for verten eller vertinnen. Hvis du spiser middag med en potensiell arbeidsgiver, kan personen oppfatte deg som noen som handler uten å kjenne fakta.
 • Ikke kutt all maten før du begynner å spise. Skjær en eller to biter om gangen.
 • Aldri blåse på maten. Hvis det er varmt, vent noen minutter på at det er avkjølt. Fjern suppen din fra deg.
 • Noen matvarer er ment å bli spist med fingrene. Følg ledelsen til verten eller vertinnen.
 • Hvis du drikker av et stenglet glass, hold det ved stammen.
 • Bryt brødet ditt i bitstykker og smør bare en bit av gangen.
 • Prøv minst en eller to biter av alt på tallerkenen din, med mindre du er allergisk mot det.
 • Kompliment vertinnen hvis du liker maten, men ikke si din mening hvis du ikke liker det.
 • Bruk redskapene dine for å spise, ikke gestikulere.
 • Hold albuene utenfor bordet. Hvil hånden du ikke bruker i fanget ditt.
 • Spis sakte og tempo deg selv til slutt på samme omtrentlige tid som verten eller vertinnen.
 • Unngå burping eller å lage andre uhøflige lyder ved bordet.
 • Hvis du søler noe på en restaurant, kan du signalisere en av serverne om å hjelpe. Hvis du søler noe på et privat middagsselskap hjemme hos noen, må du plukke det opp og tømme utslippet. Tilbyr å få det rengjort profesjonelt om nødvendig.
 • Når du er ferdig med å spise, må du la kjøkkenutstyret stå på tallerkenen eller i bollen.
 • Bruk aldri tannpirker eller tanntråd ved bordet.
 • Du kan bruke leppestiften på nytt, men ikke friske resten av sminken din ved bordet.

Etter måltidet

Når du er ferdig med å spise, bretter du servietten delvis og legger den til venstre på tallerkenen. Vent til verten eller vertinnen signaliserer at måltidet er over, og da kan du stå. Etter at måltidet er over, ikke spis og løp. Hvis ingenting er planlagt etter middagen, kan du holde deg i omtrent en time før du sier farvel til verten og takker ham eller henne for middagen. Hvis arrangementet er uformelt, kan du tilby å hjelpe til med å rydde opp.

Seinere

Send alltid vert eller vertinne en takkekort eller et kort i posten, og ikke vent mer enn en dag eller to etter hendelsen. Adresser verten eller vertinnen, takk ham eller henne for den herlige middagen, og legg til en annen kort, positiv kommentar for å vise din takknemlighet. Merknaden din kan være kort, men inderlig. I dagens samfunn er melding på telefon mer brukt.

13 kommentarer

13 thoughts on “Bordskikk og spisestil etikette

 1. Å gud bedre.. Det var da voldsomt til reglement!.. 😯
  Jeg kan hvis jeg vil, men da er det snakk om typ once in a lifetime-eventer. For jeg er nå den ‘harry-tassen’ jeg er *haha*, og da blir slike rigide reglement uforenelig med kos og hygge. I all hovedsak, spiser jeg for å leve, og da skuffer jeg gjerne innpå når anledningen byr seg, i sørgekig erkjennelse av at man som menneske faktisk ikke er annet enn en nærmest hårløs primat 🤣

 2. Flott at du påminner om bord etikette. Jeg savner at du nevner korrekt måte å holde bestikket på også, ser mange ikke kan dette.

 3. Tror ikke mange kan dette i dag. Vi lærte mye om dette på husmorskolen 😊alle bør nok bli flinkere til å formidle dette videre, både når det gjelder bordskikk og annet 😊

 4. En annen ting jeg ser mer og mer av, som irriterer meg grenseløst, menn med caps eller lue når de spiser. Det må da gå ann å ta av seg lua/capsene ved matbordet, det er egentlig respektløst.

  1. Følger man tradisjonelle regler – og vil score noen ekstrapoeng når det kommer til å være galant – så kan det være verdt å huske på å reise seg når borddamen reiser seg for å forlate stolen og rommet.

   – Dette viser at du er en ekte gentleman.

   – Og når hun er tilbake, skal du igjen reise deg når hun nærmer seg bordet, og trekke ut stolen for henne, som du gjorde ved begynnelsen av måltidet.

 5. Vel sånn ble jeg oppdratt. Ikke Lbuer på bordet, serviett på fanget, ikke tannstikker ved bordet….og Jar videreført det til ungene😀

 6. Er det noen regler for hvordan man legger bestikket når man er ferdig, for å signalisere at man likte eller ikke likte maten? Opplevde en som var frustrert over hvordan folk la bestikket, men hadde aldri hørt om dette før…

  1. det jeg har lärt er at man lägger bestikket sammen på höyre side på tallerken, da er man forsynt.

 7. Morsom lesing. Vi sitter i jula og diskuterer om kakefatet med smulete kjeks eller dessertskåla på middagsbordet skal løftes av bordet eller om vi skal bøye oss over skåla. Finnes en etikette for det, mon tro?

 8. Takk for kjapt svar.🤗 Da skal vi se hvordan vertinnen og gjestene håndterer riskrem og saus etter dagen juletallerken. 😅

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *