Granskuddsirup med rabarbra & appelsin
Categories Frukt og bær, Mat fra naturen, Middagstilbehør, OppskrifterGranskuddsirup er sirup laget av nye og myke granskudd. Sirupen kan brukes på is, pannekaker, i teen, viltsaus, i brød og til mye annet. Heller du den over på sterile glass mens den enda er varm, så kan du nyte granskuddsirup i lang tid fremover. Denne har jeg lagd som et prøveprosjekt med rabarbra og appelsin. Og det ble utrolig godt. Jeg lagde kun et lite glass siden dette var en test, men skal lage mer!
Granskuddene bør plukkes på våren, mens skuddene er nyutsprungne og helt myke. Du vil se at de nye granskuddene er lysegrønne i fargen, og kan lett nappes av greinene. Bikkja og jeg var en tur i skogen i dag for å plukke litt granskudd.
Du trenger
5 dl granskudd
5 dl vann
2 dl sukker
40-50 gr rabarbra
1 appelsin (skall og saft)
Slik gjør du
Skyll først granskuddene. Ha de så i en kasserolle sammen med rabarbra, skall av appelsin og vann.
Kok opp og la det småkoke en halv time uten lokk.
Sil så av vesken. Jeg har brukt ett kaffefilter oppi en sil. Siler over i en ny kasserolle.
Tilsett sukker og appelsinsaft.
Kok opp granskuddsaften, appelsinsaft og sukkeret på middels høy varme. La saften koke til den er redusert og tykkere i konsistensen.
Etter hvert vil du se at den går over fra lys til mørkere rød i fargen. Beregne minimum 60 minutter koketid, men sannsynligvis også lengre. Bruk en skje til å fjerne hvit skum som danner seg underveis i kokingen.
Granskuddsirupen vil bli tykkere når den er kald. Et tips er derfor å ha litt granskuddsirup i et eggeglass og sette det i fryseren. I løpet av kort tid er det kaldt, og du kan se hvor tykk konsistensen på sirupen er.
Hell den glovarme sirupen på kokende varme syltetøyglass eller små flasker (steriliserte). Skru på et tett lokk og sett glassene opp ned noen minutter før de snus. La de stå på benken til de er tempererte, før de settes i kjøleskap.
Bærre lækkert!
Spennende kombo! Jeg har laget granskuddsirup gjennom 50 år, og bruker det til svært mye, og svært ofte. Har derfor alltid en god del fryste skudd på lager, og ikke minst tørkete. Den fineste fargen gir de frosne skuddene, de tørkede skuddene har like god smak og aroma som ferske og fryste. Granskudd, asse!
Da må jeg prøve å tørke de også😀
Granskuddsirup fra ifjor sommer har stått i kjøleskapet på hytta over vinteren,like fin.
Har også et glass igjen i kjøleskapet fra i fjor😀
Jeg har laget granskuddsirup i mange tiår, men har aldri sirup i kjøleskap. Der kan det lett sukre seg. Har aldri opplevd muggdannelse, heller ikke på sirup som oppbevares nær komfyrplass.
Mister man ikke en del aroma når man siler gjennom kaffefilter? Det hindrer jo «oljebaserte» aromaer fra både granskuddene og appelsinskallet å følge med væsken. Hørtes for øvrig deilig ut med disse tingene sammen 😄
Hei!
Nå skal jeg ut å plukke granskudd 😊. Men tenkte å plukke mer enn jeg trenger nå. Gjør du noe med dem før du hiver dem i fryseren?
Typ skyller de? Eller gjør du det når du tar dem ut av fryseren..🤔?
Gleder meg til å prøve, har aldri laget eller smakt d før..
Fortsatt god pinse 🥰
Nei, gjør ikke noe med de😊Minst mulig behandling. Du kan også sylte granskudd. Er godt på posteier og til vilt😊
Ok, herlig🥰. Da har jeg plukket, så får vi se om jeg lager dobbel porsjon eller fryser ned. Har ikke målt ennå