Egenberedskap – slik kan du forberede deg på kriser og alvorlige hendelser
Categories Tips og triks, fakta og råd
Egenberedskap (engelsk prepping, fra preparedness eller «det å være forberedt») vil si at at enkeltpersoner eller husstander aktivt utfører planlegging og tiltak for å forberede seg på mulige kriser og naturkatastrofer, slik at man har bedre sjanse til å klare seg selv. Eksempel på slike mulige kriser kan være alt fra lokale til globale hendelser, eller til og med personlige situasjoner som det å bli arbeidsløs.
Eksempler på forberedelser kan være å bygge opp et lager av mat, drikkevann, medisiner og andre nødvendige forsyninger, bygge egne tilfluktssted eller rom som kan øke sjansen for å overleve en katastrofe, samt tilegne seg nødvendige kunnskaper og ferdigheter som førstehjelp og selvforsvar.
Dårlig vær, naturkatastrofer, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at du mister strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer. De aller fleste er avhengig av strøm og vann i hverdagen, og da kan det være fint å forberede seg hvis du må klare deg selv noen dager, uten vann og/eller strøm.
Selv om sjansen er liten for at noe skjer, så er det, i følge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), viktig å være forberedt på potensielle krisesituasjoner som kan oppstå. Du er faktisk en del av Norges beredskap og skal være forberedt på at noe kan skje.
Vurder hva som potensielt kan skje der du bor. Ligger huset ditt i nærheten av en stor elv som kan utgjøre en trussel ved flom? Eller ved et fjell hvor det ofte er rasfare? Snakk med de du bor sammen med om hva som kan skje, konsekvensene av dette og hvordan dere skal takle situasjonene.
Dette bør du ha hjemme
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget en liste over ting de anbefaler at du har hjemme, hvis krisesituasjoner skulle oppstå. Husk at dette også gjelder for studentboligen, kollektivet eller andre steder du bor over lengre tid. Listen er utarbeidet for at du skal kunne dekke alle dine grunnleggende behov i tre dager.
- ni liter vann per person
- to pakker knekkebrød per person
- en pakke havregryn per person
- tre bokser middagshermetikk eller tre poser tørrmat per person
- tre bokser med pålegg med lang holdbarhet per person
- noen poser tørket frukt eller nøtter, kjeks og sjokolade
- medisiner du er avhengig av
- ved-, gass eller parafinovn til oppvarming
- grill eller kokeapparat som går på gass
- stearinlys, lommelykt med batterier, parafinlampe
- fyrstikker eller lighter
- varme klær, pledd og sovepose
- førstehjelpspakke
- batteridrevet DAB-radio
- batterier, batteribank og mobillader til bilen
- våtservietter og desinfeksjonsmiddel
- tørke-/toalettpapir
- litt kontanter
- ekstra drivstoff og ved/gass/parafin
- rødsprit til oppvarming og matlaging
- jodtabletter (til bruk ved atomhendelser)
Skal du bruke ulike typer utstyr, som medisinsk utstyr, kokeapparater eller lignende, så er det viktig at du blir kjent med hvordan dette brukes på forhånd.
Hverdagslig prepping handler om å være forberedt. Hvor godt stiller du om vann, strøm, veier eller kommunikasjon forsvinner i et par dager? Har du sjekket batteriet i brannvarslerne dine? Har du mat og medisiner? Hva gjør du om du blir skadet? Hva gjør du om du kommer over en ulykke eller havner i en ulykke selv? Hva om du går deg bort eller bilen havarerer, og mobilen er død på vinteren?
Så har du ikke tenkt på noe av dette? Ja, da er det kanskje på tide