Få kjøkkenet tilbake til sykehjemmene og omsorgsboligene!

Categories Blogg

Få kjøkkenet tilbake til sykehjemmene og omsorgsboligene. La beboere få kjenne lukten av hjemmelaget mat!

Når eldre mennesker kommer på sykehjem, kan måltidene bli mer preget av fôring en av hygge og matglede.

For pasienter ved et sykehjem er det viktig at de får servert mat de er vant med og mat de liker. Underernæring er et stort problem ved mange norske sykehjem.

Mange beboere på sykehjem har dårlig appetitt. Noen lider av underernæring. Dette gir redusert livskvalitet og økt dødelighet.

Å legge til rette for trivsel, glede og økt matlyst er ikke en prioritert oppgave ved mange norske sykehjem i dag.

Mildrid Haugrønning Søndbø som er leder i Rådet for sykepleieetikk i Norsk Sykepleierforbund sa i 2021 at:

Vi bryter loven når vi ikke ivaretar den eldre sitt fysiske behov for ernæring. Vi bryter også våre yrkesetiske retningslinjer når vi ikke møter våre eldre med respekt og verdighet, og når vi ikke makter å oppfylle deres helt grunnleggende behov.

Tilstrekkelig og variert kost er viktig for livskvalitet og helse. Svikter det i sykehjem, svekkes kognitive funksjoner og kroppens motstandskraft mot sykdom. Måltidet har også en sosial funksjon som det er vesentlig å bevare. Personsentrert ernæringsfokus og meningsfull aktivitet er sentralt for å sikre både livsmot og matlyst.

RYSTENDE ERKJENNELSE. At under halvparten av pasienter i sykehjem får kartlagt sin ernæringsstatus, og omfanget av underernæring på sykehjem bare øker, er en rystende erkjennelse i 2021. Dette er på ingen måte verdig for mennesker som trenger helsehjelp i velferdsstaten Norge.

Mange sykehjem har eget kjøkken og mange lager veldig god mat til beboerne. Men de er i undertall. Alle sykehjem burde ha sitt eget kjøkken! Jeg får stadig tilbakemeldinger fra kokker som jobber på kjøkkenet på et sykehjem eller omsorgsbolig. Og de skryter av hvor god hjemmelaget mat de lager der. Det er bare helt fantastisk å høre, det gleder et kokkehjerte. Men jeg får også tilbakemeldinger fra mange pårørende, og de er i flertall ikke bra. 

Kanskje de kloke hodene som har utviklet løsningen med levering av mat til sykehjemmene fra storkjøkken, har hatt et forkjært utgangspunkt. De har tenkt

ØKONOMI – PRODUKSJON – DISTRIBUSJON!

Hva om de i stedet hadde begynt slik:

– HVA SLAGS MAT ØNSKER DE ELDRE OG HVORDAN ØNSKER DE MATEN SERVERT? APPETITTVEKKENDE – LITT GRØNN PERSILLE PÅ POTETENE KANSKJE?

Det er verd å merke seg at egne kjøkken på sykehjem produserer like kostnadseffektivt som storkjøkken. Når det gjelder kvalitet så går det jo an å spørre: Foretrekker du oppvarmet mat som har kommet vakumpakket fra storkjøkken, eller foretrekker du kortreist mat tillaget på eget kjøkken i sykehjemmet?

«Hvis levering av mat til sykehjemmene fra storkjøkken blir vurdert som den beste løsning – hvem er det best for?»

La beboerne på sykehjemmene få oppleve matlukt fra kjøkkenet i tiden før middagen serveres. Det er slik de er vant til det hjemmefra!

Vi kan ikke gi opp kampen med å gi de eldre noe bedre en det de får i dag?? 

Jeg ser jo det at noen plasser har politikere kommet på banen, de har avtalt om å komme og smake på maten som de eldre/syke får servert. Når sykehjemmet da vet at de kommer på forhånd, hvilken mat får de servert trur du? 

Og selvfølgelig går da politikere ut i media etterpå og forteller at på dette sykehjemmet er det kjempe god mat, og at alle eldre burde være fornøyd med den maten. Hva heller om de kommer uanmeldt? 

Selv Mattilsynet melder ofte sin ankomst flere dager i forveien. 

Jeg sendte inn et forslag for en god stund siden til noen tv kanaler, om et program der kokker kunne reise rundt i Norge å besøke kjøkken uanmeldt. Se hvordan mat blir lagd, hva det smaker og snakke litt med beboere etc. Dere skjønner poenget? Men ingen ville være med på noe slikt. Ikke overrasket akkurat. 

OBS!

Dette gjelder ikke bare til sykehjem, husk at det også er eldre og yngre mennesker som bor i omsorgsboliger også, og de flytter dit fordi de ikke lengre kan ordne mat selv f.eks.. Alle i alle aldre trenger da god mat laget med hjertet.

 

Del dette budskapet og vær med på oppropet om å få kjøkkenet tilbake!

4 kommentarer

4 thoughts on “Få kjøkkenet tilbake til sykehjemmene og omsorgsboligene!

  1. Så bra at du la ut denne. Hva kan VI gjøre for å støtte dette? Det samme gjelder jo også hjemmeboende med hjemmesykepleie. De skal kun varme opp mat i mikro ovn av Fjordland o.l. Takk Tom, som tenker på alle.

  2. kjempebra skrevet. dette kunne være et tema for programmet Norge bak fasaden. prøv det, for dette er så aktuelt og viktig for så mange.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *