Disse brødene er kjempegod. Disse er halvgrove brød. Oppskriften holder til 2 brød i 2 literform. Da jeg skulle bake ut, fant jeg kun 1 ledig. Så måtte bruke 1 på 1.6 liter også. Det er sånt som skjer, man tilpasser seg. Litt mer deig i den store.
Ingenting slår nybakte brød vel.
Ingredienser
Bløtlegging
6 dl vann
300 g lettkokt havregryn
150 g sammalt hvete, fin
100 g sammalt rugmel grov
Deig
750 g hvetemel
2 ts salt
2 ss sukker
4 dl melk
1/2 dl rapsolje
1 pk tørrgjær
Egg til pensling
Havregryn til pynt
Slik gjør du
Bland sammen havregryn, sammalt hvete, sammalt rugmel grov og vann i en bakebolle. Elt godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Deigen vil være klissete. Dekk bakebollen med plast og la den stå på benken i 20 minutter.
Ha hvetemel, salt, sukker, melk, gjær og rapsolje i samme bakebolle.
Elt deigen godt. 10-15 minutter. Deigen vil fortsatt være litt klissete.
Dekk bakebollen med plast og la den stå lunt i ca. 45 minutter til deigen har blitt dobbelt så stor.
Kna deigen litt på kjøkkenbenken. Bruk litt mel på benken om deigen er veldig klissete.
Del deigen i to like store emner.
Form avlange brød.
Pensle brødene med sammenvispet egg.
Rull dem i havregryn og lag forsiktig ett eller flere snitt med en skarp kniv.
Legg brødene i to smurte 2-liters brødformer. Dekk formene med et klede, og sett dem på et lunt sted til de har hevet til dobbel størrelse.
Stek brødene på en rist nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 45 minutter.
Avkjøl på rist.
Tusen hjertelig, jeg spiser bare havrebrød så skal jammen prøve å bake selv!
Eg er svært glad i grove brød jo grovere dess bedre, men dette brødet var heilt fantastisk godt. hadde i halvparten m gjær og lot det heve i 10 timer! Himmelsk frokost i dag! No står grytebrød et til etterheving. Mange av dine oppskrifter skal prøves det er sikkert❣️ Tusen takk!
Tusen takk for det☺️🥰
Hvorfor blir dethull inne i brødet
Er nok en liten gassboble det😃Det er sånt som skjer innimellom.
Skal vann, melk varmes opp ? Jeg har bakt andre oppskrifter fra deg, men ikke med melk.
Varmer ikke opp i denne oppskriften😊
Veldig godt brød – men opplevde at det smulet seg når jeg smurte på smør. Har du et godt råd slik at skivene forblir hele?
Har spurt litt tidligere og prøver igjen. Kan jeg bytte ut hvetemel med spelt i dine brødoppskrifter?
Ja, det kan du😀
Hei
Bruker du varmluft når du steker brød ? Tusen takk for gode oppskrifter, når det gjelder brød så er havrebrød blitt favoritt her hos oss.
Hei
Jeg bruker som regel bare over/under. Blir brøda litt lys, setter jeg på varmluft på slutten😀
Disse vil jeg veldig gjerne prøve og få bakt, men hvilke melk har du brukt? Hadde vært fint om det var spesifisert i oppskriften 🙂
Hei
Jeg bruker den blå lettmelka, men det har ikke så mye å si hvilken melk du bruker. Derfor det ikke står spesifisert.
Ok, da tror jeg at jeg bruker lettmelk, siden jeg aldri har ekstra lettmelk i hus. Tusen takk for raskt svar, disse skal bakes neste uke 🙂
Hei
Når eg har deiga i same bakebollen, altså oppi og blandast med på den 1.deiga/bløtlegging, klarer nesten ikkje kjøkkenmaskin å kna deigen saman. Har ei svært god maskin som skal tolke 6,1 liter. So eg Turde ikkje kna desse to deigene saman.
Har du eit tips?
.
Den maskinen jeg brukte her er svak. Og det gikk helt fint. Du må nok kna de litt for hånd om ikke maskinen klarer.