SLIK GRILLER DU KJØTT, FUGL, FISK OG GRILLSPYD

Categories Grillmat, Tips og triks, fakta og råd

Hvor store biter skal jeg grille? Hvor ofte skal kjøttet snus? Hvor mange minutter skal en kyllingfilet grilles? Hvordan unngå brennende grillspyd og hvordan få det vakre stripete grillmønsteret…?

GRILLE KJØTT:

Velg store kjøttstykker. Store kjøttstykker blir saftigere og bedre enn kjøttskiver. Men det kreves lengre grilltid, og du må ha et lokk.

Kjøttet skal ha romtemperatur. Alt kjøtt som skal grilles, blir best hvis det har romtemperatur. Ta det ut av kjøleskapet ca. 30 minutter før det skal legges på grillen.

Saftigere kjøtt. Skjær små snitt rundt koteletter, flintsteker og svinekam slik at de holder formen på grillen. Dessuten unngår du at kjøttstykket krøller seg på grillen. For at kjøttet skal holde seg saftig, skjærer du bort overskuddsfettet først etter grillingen.

Bacon som smakssetter. Prøv å pakke et par baconskiver rundt magert kjøtt. Da blir kjøttet saftigere, og det får en røykaktig karakter.

Tørk kjøttet. Tørk av kjøttet før du legger det på grillen – selv om det er marinert. På denne måten får kjøttet en fin grilloverflate.

Riktige grillredskaper. Bruk grilltang når du snur maten. Med gaffel er det lett å stikke hull på kjøttet slik at kjøttsaften renner ut og kjøttet blir tørt. Med grilltang kan du lett kjenne om kjøttet er ferdig. Rått kjøtt gir nesten ingen motstand, medium tilberedt kjøtt gir litt motstand mens gjennomgrillet kjøtt gir mest motstand.

Grilloverflate. Hvis du ikke snur kjøttet for ofte, får du en fin grilloverflate.

Vakkert grillmønster. Snu hvert kjøttstykke en kvart omdreining etter ca. halve grilltiden.

Når er kjøttet klart? En av de vanligste feilene er å skjære i kjøttet for å se om det er klart. Hvis du skjærer i et kjøttstykke, vil mye av kjøttsaften renne ut, og kjøttstykket blir betydelig tørrere. Sørg for å skjære jevne skiver slik at de blir klare samtidig. På den måten trenger du bare å skjære i kjøttet en gang hvis du ikke er sikker på om kjøttet er klart.

Steketermometer. Ved grilling av store kjøttstykker anbefales det å bruke steketermometer. Det blir mye lettere å avgjøre om kjøttet er ferdig eller må grilles mer.

Vent med saltet. Salt alltid når kjøttet er klart. Salt har evnen til å trekke saften ut av kjøttet.

La kjøttet hvile. Når du har tatt kjøttet vekk fra grillen, la kjøttet hvile et par minutter før servering.

GRILLE KYLLING OG FUGL:

God hygiene. Ved tilbereding av kylling er god hygiene svært viktig. Pass på å vaske hender, kniv og skjærebrett grundig etter at du har arbeidet med rå kylling.

Ha kontroll på kyllingen. Kylling er veldig godt å grille, men pass alltid på at den er ferdiggrillet. Kjøttsaften skal være klar og ikke rosa.

Hvil i grillfolie før servering. La kyllingfiletene hvile i 3-5 minutter i aluminiumsfolie før servering.

GRILLE FISK OG SKALLDYR:

Fet fisk på grillen. Ved grilling av fisk er det en fordel om du velger en litt fetere eller fastere fisk, f.eks. laks, makrell, breiflabb og tunfisk. Grill helst med skinnsiden ned.

Mager fisk på grillen. Mariner fisken, og tilbered den i folie eller i grillform.

Grill fisk i folie. Fisk er flott å grille i foliepakke – smaken blir konsentrert, og stykkene holder seg hele.

Grillform. Ved å grille fisken i en grillform unngår du at den faller fra hverandre. Dessuten blir den lett å snu.

Ikke grill fisken for lenge. Fisk blir raskt ferdig på grillen. Hold styr på grilltiden slik at du unngår at fisken blir for tørr.

Finmasket rist. Invester i en finmasket rist. Perfekt når du skal grille for eksempel reker og alt annet som lett faller gjennom risten. Dessuten får du et fint grillmønster på maten.

GRILLSPYD:

Unngå brennende grillspyd. Bløtlegg grillspyd av tre i ca. 30 minutter før du skal tre maten på dem slik at du unngår at de brenner på grillen.

La gjestene velge. Legg frem pølsebiter, blandet kjøtt og grønnsaker, og la gjestene lage sine egne spyd. Husk at grilltiden kan variere hvis du blander forskjellige typer kjøtt og grønnsaker på samme spyd.

Barnas egne spyd. Det er vanskelig å gjøre helt galt med grillspyd. La barna være med og kombinere sine egne spyd.

Grillspyd som ligger rolig. Ved å bruke to grillspyd unngår du at de ruller rundt på grillristen.

La det være plass på spydene. For å få jevn grilling av grillspydene må du unngå å tre matbitene for tett på spydet.

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *