Tangzhong-fastelavnsboller

Categories Baking, Rundstykker og boller

På fastelavn pynter mange med fastelavnsris og serverer nystekte boller med krem. Men vet du egentlig hvorfor vi feirer fastelavn?

Kvelden før fasten

Fra gammel kristen tradisjon betyr fastelavn «kvelden før fasten». Dette var opprinnelig en tredagers festperiode, som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. I tillegg til disse, så kjenner vi også til uttrykket feite-tirsdag.

Fastelavnssøndag ble også kalt fleskesøndag, og var dagen for fråtsing. Skikken var visttnok at man spiste flesk og feit suppe med melboller.

Hvorfor spiser vi fastelavnsboller?

Det at vi i dag spiser fastelavnsboller er rester av den gamle skikken. Den siste kvelden skulle man spise ekstra godt for å gjøre seg klar til å faste, og dermed kommer de ekstra mettende bollene inn, fylt med deilig krem og bær.

Tangzhong-fastelavnsboller

Den asiatiske bakemetoden gir veldig saftige og luftige boller. I tillegg blir de veldig holdbare. Her har jeg brukt disse nydelige bollene til fastelavnsboller. Fylt med krem og jordbærsyltetøy. Jeg bruker bær fra egen åker. Setter en ekstra god spiss på bollene.

Jeg bakte Tangzhongboller for litt over en uke siden. Noen av de la jeg i fryseren, for skulle bruke de i dette innlegget. Jeg hadde da rosiner i, men de kan du jo bare sløyfe om du ønsker.

Ingredienser 12 store boller

Jevning:

60 g hvetemel

300 g lettmelk

Bolledeig:

700 g hvetemel

150 g sukker

25 g fersk gjær, eller 7 g tørrgjær (halv pose)

1,5 ts kardemomme

1 ts vaniljesukker

1/4 ts salt

1 egg

260 g lettmelk

110 g romtemperert meierismør

1 egg til pensling

Fyll

3 dl kremfløte

1 ss sukker

1 ts vaniljesukker

12 ss jordbærsyltetøy

Melis til dryss

Slik gjør du

Start med jevningen. Rør sammen melk og mel i en kjele og varm opp på medium varme, til blandingen har blitt tykk. Rør hele tiden. Avkjøl jevningen til romtemperatur.

Bolledeig

Bland sammen mel, sukker, tørrgjær (hvis du bruker det), kardemomme, vaniljesukker og salt i en bolle.

Varm melken til den har nådd cirka 40 grader, litt varmere enn fingertemperatur. Rør inn egget. Hvis du bruker fersk gjær smuldrer du denne inn i melken og rører den inn.

Tilsett melk og jevning i melblandingen og elt deigen i kjøkkenmaskinen din på lav hastighet i cirka 10 minutter. Hvis du ikke har en kjøkkenmaskin så elter du så lenge du orker, helst i minst 15 minutter.

Del smøret i terninger og tilsett i deigen. Elt videre i cirka 10 minutter til.

Dekk til bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse.

Kna sammen deigen på kjøkkenbenken

Del opp deigen i 12 like emner, trill boller og fordel disse på et stekebrett med bakepapir. (Ca.2 cm avstand)Bollene kommer til å heve litt inni hverandre men det gjør dem ekstra saftige og gode.

Etterheves i cirka 30 minutter, før du pensler dem med et sammenpisket egg og steker dem på 220 grader midt i ovner i cirka 12-14 minutter.

La avkjøle på rist

Pisk kremfløte tilsatt sukker og vaniljesukker til krem

Kutt toppen av bollene. Ha på en spiseskje jordbærsyltetøy. Så godt med krem. Sett på toppen av bollen. Dryss over litt melis.

Da er de klare for servering

10 kommentarer

10 thoughts on “Tangzhong-fastelavnsboller

  1. Jeg bakte disse bollene sist uke og de ble veldig saftige og luftige. Blir nok supergode med syltetøy og krem

  2. Så utruleg gode!!! I dag brukte eg fint speltmjøl og laktosefri mjølk. Det vart òg kjempegodt. Så, tusen takk for super oppskrift!

  3. Hei
    Så super gode ut🤩
    Hvor mye er 260 gram melk i dl?
    Skal prøve lage de på søndag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *