Tips: Slik koker, steker og ovnsbaker du fisk

Categories Fisk, Tips og triks, fakta og råd

Skal du ha fersk fisk til middag, men lurer på hvor mye, hvor lenge, hvor varmt og hvor vått? Mange skyr fiskemiddagen fordi man er usikker på hvordan fisken skal tilberedes. Men å tilberede fisk er enkelt – og her får du tipsene.

Den aller vanligste feilen folk gjør, er å koke eller steke fisken for lenge. Pass på varmebruken, så får du et deilig og saftig resultat.

Fisk blir fort ferdig, og bruker alt fra 5 – 45 minutter. Siden tiden avhenger av steketemperatur og individuelle forskjeller på stekeovner, vil det variere fra ovn til ovn.

Tilberedingstid for ulike fiskestykker

  • Små fiskebiter eller terninger (som skal trekkes i fiskesuppe eller stekes kjapt i pannen) bruker kort tid, og bør ikke varmebehandles mer enn 5-6 minutter.
  • Fiskefileter i porsjonsstykker stekes i pannen i ca 10 minutter, og i ovnen i ca 10-15 minutter.
  • Fiskeskiver med bein trekkes i 7-8 minutter, eller stekes i ca 10-15 minutter.
  • Hele fiskefileter stekes i ovnen i ca 15-20 minutter.
  • Hele fiskestykker med bein (hel fisk, halv fisk og fiskesteker) bruker gjerne 30-45 minutter i stekeovnen.

Det beste er å følge med nøye underveis, og teste selv ved å trykke forsiktig med en finger på stykket – hvis flakene så vidt deler seg, er fisken ferdig.

Slik tilbereder du fisken

Ulike tilberedingsmetoder passer ulike retter. Ovnsbaking og pannesteking er det aller vanligste på fiskefileter, mens de fleste foretrekker å trekke fiskeskiver.

Slik ovnsbaker du fisk

  1. Skjær fisken i porsjonsstykker og legg i en ild­fast form.
  2. Skrell og kutt grønnsaker i små biter. Legg grønnsakene rundt fisken i formen.
  3. Krydre alt med salt og pepper og legg på noen klatter med smør.
  4. Sett formen i ovnen på 180–200 grader til den er fer­dig – vanligvis vil det ta 15–25 minutter.

Tilsett gjerne ekstra smak i form av hakkede urter og krydder. Litt sitron og olivenolje er alltid godt både før og etter baking.

Slik steker du fisk

  1. Skjær fiskefileten i porsjonsstykker eller store terninger.
  2. Sett pannen på platen på nest høyeste nivå, ha i litt olje.
  3. Legg i fisken og la den få stekeskorpe på den ene siden.
  4. Snu fisken og la det surre til fisken flaker seg når du trykker lett på den.

Smak gjerne til med salt og pepper og en skvis sitron.

Slik koker og trekker du fisk

Fisk skal ikke koke, bare trekke. Det betyr at vannet først skal koke opp, før det deretter skal holde en temperatur rett under kokepunktet.

  1. Kok opp vann, tilsatt litt salt.
  2. Når vannet koker, trekk kjelen til side og tilsett evt krydder.
  3. Legg i fisken og la den trekke i ca. 5 min.

Skiver tykkere enn 3cm bør trekke noe lengre. Fisken er ferdig når den slipper benet eller flaker seg.

Slik griller du fisk

  1. Pensle grillristen med olje.
  2. Grill fiskestykkene med skinnsiden ned.

Torsk bør legges i folie eller grillrist fordi den flaker seg lett og dermed er vanskelig å håndtere på grillen. Mariner gjerne fisken på forhånd.

Slik bruker du fisk i wok

Å woke en middag tar få minutter, så gjør alle ingrediensene klare før du starter.
  1. Grovkutt fisk i terninger (skalldyr kan beholde skal­let på) og finkutt grønnsaker.
  2. Ha først i olje i en glovarm wok eller panne, så fisken, og la ligge noen sekunder i pannen til den får stekeskorpe.
  3. Tilsett grønnsakene. Kast eller rør ingrediensene rundt.
  4. Når fisken er ferdig og grønnsakene fortsatt litt crispy, tilsettes smak etter ønske.

Tre gode fisketips

  • Om du skal tilberede frossen fisk, er det er best å tine den langsomt i kjøleskap. Da beholder den det meste av væsken og du får et saftigere sluttresultat.
  • Skjellene på skinnet fjerner du enkelt ved å skrape med siden på en gaffel, en butt kniv eller liknende. Skrap fra halen mot hodet. Gjør det gjerne under vann, så slipper du at det spruter skjell rundt.
  • Det enkleste er å ha skinnet på under tilberedningen, og så dra det enkelt av fisken etter steking eller koking.
0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *