Sunne matoljer: Slik velger du den riktige for ditt behov

Categories Oljer, Tips og triks, fakta og råd


Hvilke matoljer er sunne og hva passer best til hvilket bruk?
Her er svaret!

Butikkhyllene bugner over av matoljer, så hvilke skal du velge? Alle matoljer har gode egenskaper, og de største forskjellene ligger stort sett i smak og bruksområde.

Sunne matoljer

I Norge er oliven- og rapsolje mest populære og oftest brukt. Forskning har vist at rapsoljen er litt sunnere for kretsløpet og blodårene dine enn oliven­oljen, fordi den har et lavere innhold av mettet fett. Begge passer godt i stekepanna.

Ingen oljer kan brukes til alt, men alle har sine bruksområder. Klikk videre og se oversikt over matoljenes bruksområder og hvilke matoljer som er sunnest.

Oljene er rangert på en sunnhetsskala fra 1-3, der 1=sunn, 2=sunnere og 3=sunnest.

Sesamolje

Pluss: Særdeles rik på omega-6-fettsyren linolsyre. I tillegg høyt innhold av antioksidanter.

Minus: Innholdet av linolsyre er nesten for høyt, dessuten har oljen 15 % mettede fettsyrer.

Bruk: Best til salater og dressinger.

Vurdering: Det høye innholdet av omega-6 gjør at du må være bevisst på å få omega-3 fra andre kilder, som fisk.

Sunnhetsgrad: 1

Rapsolje

Pluss: Rapsolje har et høyt innhold av oljesyre og omega-3-­fettsyrer (10 %) og et lavt innhold av mettet fett (7 %).

Minus: Ingen.

Bruk: Et godt alternativ å steke i. Også god til dressinger.

Vurdering: Vel så sunn som olivenoljen. Gå for de kaldpressede og gjerne av rapskim.

Sunnhetsgrad: 3

Peanøttolje

Pluss: Peanøttolje er en god kilde til den essensielle omega-6-fettsyren linolsyre. Rik på oljesyre som er godt for kretsløpet.

Minus: 15 % mettede fettsyrer trekker ned.

Bruk: Velegnet til hurtigsteking som woking. Ellers best til salater og dressinger.

Vurdering: God, hjerte­sunn og meget velsmakende olje. Ut­merket til dressinger.

Sunnhetsgrad: 2

Druekjerneolje

Pluss: Oljen fra vindruekjerne er særdeles rik på omega-6-fettsyren linolsyre. I tillegg høyt innhold av antioksidanter.

Minus: Nesten for høyt Innhold av linolsyre.

Bruk: Tåler ikke oppvarming, men gjør seg godt i salater og kalde retter.

Vurdering: Det høye innholdet av omega6 gjør at du må være bevisst på å få i deg omega-3 fra andre kilder, som fisk.

Sunnhetsgrad: 1

Valnøttolje

Pluss: God kilde til omega-3 og diverse antioksidanter. Lavt innhold av mettet fett.

Minus: Ingen.

Bruk: Tåler ikke oppvarming, men gjør seg godt i salater og kalde retter.

Sunnhetsgrad: 3

Vurdering: Senker det farlige LDL-kolesterolet og er derfor svært hjertevennlig.

Sunnhetsgrad: 3

Avokadoolje

Pluss: Avokadoolje består av nesten 90 % umettede fettsyrer, blant annet omega-6 og oljesyre, som er godt for kretsløpet og gir en god metthetsfølelse.

Minus: Ingen.

Bruk: Velegnet til steking av for eksempel fisk og skalldyr. Mild på smak, og derfor god til dressinger.

Vurdering: En meget sunn olje med mye umettede fettsyrer.

Sunnhetsgrad: 3

Maisolje

Pluss: Maisolje er særdeles rik på omega-6-fettsyren linolsyre.

Minus: Inneholder mer enn 50 % omega-6 (linolsyre), det er nesten for mye.

Bruk: Best til salater og dressinger.

Vurdering: Det høye innholdet av omega-6 gjør at du må være bevisst på å få nok omega-3 fra andre kilder, som fisk.

Sunnhetsgrad: 1

Olivenolje

Pluss: Inneholder 75 % av den sunne en­umettede oljesyren. Kaldpresset og ufiltrert olivenolje er i tillegg rik på antioksidanter.

Minus: Inneholder 13 % mettede fettsyrer, mer enn enkelte andre oljer.

Bruk: God til både steking og dressinger.

Vurdering: God olivenolje har uslåelig smak og den er full av omega-3 og omega-6.

Sunnhetsgrad: 3

Arganolje

Pluss: Oljen fra arganfruktene inneholder 80 % sunne, umettede fettsyrer, og den er særlig rik på oljesyre og omega-6.

Minus: Inneholder nesten 20 % mettede fettsyrer og er svært dyr.

Bruk: Tåler ikke oppvarming, men gjør seg godt i salater og kalde retter.

Vurdering: Hvis du liker smaken av denne oljen, er det den beste grunnen til å kjøpe den.

Sunnhetsgrad: 1

Solsikkeolje

Pluss: Særdeles rik på omega-6-fettsyren linolsyre. I tillegg høyt innhold av antioksidanter.

Minus: Nesten for høyt innhold av linolsyre.

Bruk: Best til salater og dressinger.

Vurdering: Det høye innholdet av omega-6 gjør at du må være bevisst på å få i deg omega-3 fra andre kilder, som fisk.

Sunnhetsgrad: 1

Kokosolje

Pluss: Tåler kraftig oppvarming uten at det dannes skadelige stoffer.

Minus: Inneholder hele 94 % mettet fett.

Bruk: Meget velegnet til steking.

Vurdering: Denne oljen er ikke spesielt sunn, selv om det mettede fettet i denne oljen ikke er av det verste slaget.

Sunnhetsgrad: 1

Tistelolje

Pluss: Oljen med høyest innhold av omega-6-fettsyren linolsyre. Meget lavt innhold av mettet fett.

Minus: Innholdet av linolsyre er nesten for høyt.

Bruk: Tåler ikke oppvarming, men gjør seg godt i salater og kalde retter.

Vurdering: Bruken av tistelolje bør begrenses, og det finnes andre oljer som har en sunnere fettsyrefordeling.

Sunnhetsgrad: 1

Gresskarkjerneolje

Pluss: En svært god kilde til omega-6, også kalt linolsyre. Rik på oljesyre og omega3-fettsyrer.

Minus: 15 % mettede fettsyrer er mye, og trekker noe ned.

Bruk: Tåler ikke oppvarming. Best til salater og dressinger.

Vurdering: En god olje med en karakteristisk smak. Innholdet av stearinsyre gjør at den metter godt.

Sunnhetsgrad: 2

Håper dette hjelper litt i ditt valg av oljer

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *