Det finnes mange oppskrifter på dette populære, tradisjonelle samiske brødet gáhkku. Brødene kan stekes på mange måter, og lett tilpasses ulike anledninger og omgivelser.
Er du ute i naturen kan du ha med deg deigen, eller kun melblandingen som du blander med vann. Brødet stekes på stein, stekepanne eller på pinne over bålet. Du kan også lage de slik jeg har gjort her. Da ligner de litt på polarbrød og stekes i ovn. Og de blir mye bedre enn polarbrød også, syns vi her hjemme.
I dag bakes brødet ofte til festlige anledninger, og serveres med gryter eller supper, blant annet til Bidos og finnbiff
Brødet kan bakes med kun hvetemel, eller iblandet grovmel. Begge deler fungerer godt. Dersom du bruker melk isteden for vann, blir brødene mindre seige. Du kan også bruke begge deler. Vil du krydre brødene litt, kan karve, anis eller fennikel passe godt.
Jeg ser i andre oppskrifter at det står 500 og 600 gram hvetemel. Her har jeg økt melmengden, for å gjøre den lettere å jobbe med. Jeg nekter å tru at de oppskriftene er riktige. Virker som om en side har skrevet oppskrift uten å teste den. Så har andre sider kopiert den oppskriften. For alle er ganske så lik. Da var det fint at jeg testet det da. Jeg legger ikke ut oppskrifter uten å lage de først. Og jeg syns disse ble ganske så nydelige.
Ingredienser:
50 gram smør
1 ss sirup
5 dl vann
0.5 pk tørrgjær
0.5 ts salt
700-800 gram hvetemel
Slik gjør du:
Smelt først smør i en liten kasserolle. Tilsett sirup og rør til det løser seg opp. Ha så i vann og varm opp til fingervarmt (37 grader)
Ha hvetemel (700 gr)salt og gjær i en bakebolle. Ikke la gjær og salt ligge borti hverandre. Dette gjelder all bakverk. Salt dreper gjær.
Elt deigen imens du sper med med veska. Elt deigen godt. Ha i litt mer hvetemel om deigen blir klissete. Du vil ha den mer klissete en tørr.
Dekk bollen til med plastfolie og et kjøkkenhåndkle. La heve til dobbel størrelse.
Kna deigen godt på benken. Kan hende du må bruke litt hvetemel.
Trill den til en pølse og del den i 20 biter. Trill bitene til boller og legg dem under bakekledet igjen. La dem hvile minst 5 minutter.
Trykk bollene flate og bruk hendene til å forme dem til runde leiver, ca. ½ cm tykke. Legg dem på bakepapir. La dem etterheve under kjøkkenhåndkle i 30 min.
Varm stekeovnen til 200 °C.
Prikk brødene med en gaffel.
Stek brødene midt i ovnen i ca. 12 minutter. De er ferdige når de har hevet seg litt og er gylne.
Avkjøl litt på rist, og server brødene varme og ferske.
Brødene kan også stekes på takke eller på helle over åpen ild. Her er to jeg har stekt i stekepanne. Har brukt litt basilikumolje i panna. Og de ble utrolig god med basilikum smaken.
Ser virkelig gode ut🙂. Har du forslag hvem mel bruke om man må bake de glutenfrie? Ha en fin dag🫶🏻
Jeg hadde brukt den fine melmiksen man brikker til boller og muffins. Syns den er best til lyse bakverk😃
Hvilket mel kan brukes om enn må ha dem grovest mulig??
Jeg bruker sammalt grov. Syns det er grovt nok i massevis😃
Rug er jo også bra å bruke☺️
Hei
Da har mitt barnebarn på 5 år og jeg,mormor, bakt samiske brød. det var gøy,og de ble veldig gode…
Så bra😃
Disse ser ut til å kunne fungere finfint som pinnebrød også. Er det noen som har testet det? Jeg må teste denne oppskriften på hytta, for der bruker vi bålpanna mye. Fint å kunne steke brødene på både helle og pinne.
Lure på om det funke med litt Maldon salt eller Anna flak salt på toppen.??.
Ja, det må jo bli godt☺️
Måtte bake dem etter din oppskrift idag…. Å dem ble luftige å gode . Prøvde etterpå ny deig med 200 gr sammalt hvete grov og resten hvetemel så det ble 750 gr tils , og blanda 2 dl melk og 3 dl vann . Ble litt halvgrove og det hva også godt . Takk for god oppskrift 😀
Så bra☺️Må kanskje prøve de litt grovere jeg også da😃
Kan man bytte ut sirupen med honning?
Ja da, går helt fint😀
Hei Tom!
Takk for nok ei veldig god oppskrift.
Laga disse i kveld til stor begeistring til familien min her i Saltdal.
Hadde vært trivelig å treffe deg når vi er i Lunde.
Bare si ifra når du er her det😀
Lagde disse nettopp men brukte halvparten hvetemel og halvparten fin sammalt hvete. Brukte melk i stedet for vann og sukrin sirup. De ble såååå gode og lunsjen min ble to stk med avokado, litt sitronsaft, salt, pepper og rødløk. Lager garantert disse igjen!!
Så bra😋
Da har jeg laget mine første Gâhkku, ble supergode 🙂 Jeg stekte den tiende i Airfryer, bakte bare halv deig 🙂 Dette skal jeg gjøre mer. Lettvint og godt !
Det er egentlig kulturmelk som vi bruker til samiskbrød.
Fant så mange forskjellige oppskrifter, så måtte bare velge. Var feil i mange. Tenker meg at de blir mer saftig med kulturmelk ja. Så må prøve det neste gang😀
Kan man bruke bakepulver isteden for gjær ? Om så, i hvilken mengde, tror du ?
Et par ts må du nok ha da😀
Hei Tom, du har så mange gode matoppskrifter som du legger ut, supert. Kan man bruke speltmet til dette samiske brødet, såg så godt ut at jeg må prøve det, men helst med speltmel.
Det kan du😀Bare ikke bruk samme veskemengde og like lang elting, men dette kan du vel siden du bruker spelt😋
Lagde disse nå i kveld med 150 gram fullkornshvetemel (resten i posen) og 550 gram hvetemel. Skulle ha kefirmelk i, men glemte meg ut og helte oppi 2,5 dl vann før jeg fikk summa meg. Neste gang lager jeg 18 stk og ikke 20 slik at jeg får steikt ferdig alt på 2 stekebrett. Det gjør ikke noe om de blir bitte litt større. De smakte kjempegodt med både hvitost og brunost. Takk for oppskrift.
Glemte å si at jeg i tillegg til 2,5 dl med vann fant fram kefir og hadde oppi 2,5 dl.
Høres godt ut☺️
Takk for enda en fin oppskrift.
Disse skal bakes til skolemat til barnebarna.
Da blir de glad☺️
Kan de fryses? Tenker det blir mange til overs med bare meg i husholdningen.
De er fine å fryse😊
Kan man bruke sukker i stedet for sirup`
Ja da, kan det også😊
Er det 200 g varmluft eller over/undervarme?
Over/under. Bruker du varmluft, så gå ned til 190 grader ca.