Hermetiserte kirsebær
Categories Frukt og bær, Mat fra naturen, Oppskrifter, Sylting, safting og hermetiseringHermetisert frukt
Hvis frukten viser tegn til å gjære, må den kokes godt opp igjen og brukes fort.
Tips: Alle typer frukt og bær kan hermetiseres på denne enkle måten. Frukt som lett blir mørk, som pærer og plommer, kan drysses med knust askorbinsyre på toppen.
INGREDIENSER
1 kg frukt, f.eks: kirsebær som jeg gjør her
4-500 g sukker
1 l vann
FREMGANGSMÅTE
Her kan du bruke den frukten som passer deg, f.eks. pærer, plommer, epler, moreller eller kirsebær.
Frukten vaskes, skrelles og deles. Kok sukkerlake av sukker og vann. Trekk frukten forsiktig i sukkerlaken ved 80-90°C, til den blir mør. Legg deretter frukten over på rene og varme glass.
Sukkerlaken kokes opp igjen, siles og helles over frukten på glassene. Hell på så mye at glassene nesten renner over. Tørk av kanten med en ren klut om nødvendig og skru på lokket. Det kan også være lurt og ta litt eddik på litt bomull, og tørke av kanten på glasset. Før du setter på lokk.
Avkjøl og skru lokket fastere på før glassene settes kjølig for lagring.
Tips: Sukkerlaken kan smaksettes f.eks. med vaniljestang, hel kanel eller stjerneanis.
Her er hvordan jeg gjør det med kirsebær i dag
FREMGANGSMÅTE
Rens bærene for stilk. Stenene kan sitte i eller fjernes.
Kok opp sukker og vann og la bærene trekke i sukkerlaken til de er møre. Pass dem godt så de ikke koker i stykker.
Ta bærene opp med hullsleiv og legg dem på varme steriliserte glass.
Kok opp sukkerlaken på nytt og fyll den på glassene. Glasset skal fylles helt opp med lake, men ikke så fullt at det renner over når lokket legges på. Tørk godt av kanten på glassene og skru på lokk med gummiring.
Kirsebær på sukkerlake kan også fryses. Da er det viktig å ikke fylle helt opp, men la det stå igjen ca. 1-2 cm. da væske utvider seg i frossen tilstand.