Ferskt, hjemmebakt grovbrød er utrolig godt til frokost eller kveldsmat. Denne oppskriften er til 4 små brød eller 2 store. Så da er det bare å fryse ned, så har du alltid ferskt grovbrød på lur. Nystekte med smør og jordbærsyltetøy, blir jo ikke bedre en det.
Ingredienser 4 brød
800 g hvetemel
500 g sammalt hvete fin
500 g sammalt rugmel grov
1,2 l vann eller melk, 37 grader
1. pk tørrgjær
1 ss salt
0,5 dl olje
2 ts sukker eller sirup
Slik gjør du
Bland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin på sakte fart, i ca 10 minutter.
Dekk deigen til og la den heve til dobbel størrelse. 45-60 minutter.
Kna deigen til den er elastisk igjen, og form fire mellomstore brød. Legg de i en smurt langpanne.
Etterhev under plast til nesten dobbel størrelse. 30-40 minutter ca.
Det siste du gjør før du setter inn brødene, er å snitte dem. Å snitte brødene er å ta en så skarp kniv som mulig, og skjære noen fine kutt på toppen av brødene. Da slipper du at brødene sprekker opp.
Stek brødene på 225 grader i ca 40 minutter. Nederste rille, over/under varme.
19 kommentarer
samme oppskrift som jeg bruker og det er sant ,ikke noe smaker bedre enn hjemmebakt
Må nesten begynne å bake litt brød igjen med de prisene som det begynner å bli☺️Er jo så mye bedre, og vi har stor fryseboks😉Alltid brukt denne oppskriften, fornøyd med den🤤
heves til dobbel
stòrrelse ,skjer bare i dròmmene ! etterhev til dobbel stòrrelse ! skjer aldrigt ! jeg elter me hànd ,sà kanskje det er grunnen ?
Ja, den blir ikke like luftig når man gjør det for hånd. Da må man holde på ganske lenge, og ha armer til det. Du kan øke gjærmengden bitte litt. Det hjelper på.
Syns hjemmebakt smuldrer og detter fra hverandre. Hvorfor ?
Da har man som regel eltet for lite😃
Jeg bruker denne oppskriften, men har bare 700 gr med hvetemel. Men så har jeg 100 gr med lettkokte havregryn. Knallgod oppskrift.
Jeg putter også i litt havregryn innimellom☺️Kjempegodt
Må man bruke rugmel ?
Ja da, jeg bruker det innimellom også😃
Nei… Bruk det melet du synes er best
Rugmel gjør brødet mindre smulete og smuldret, og man trenger mindre salt.
Tips jeg fikk fra mine barns farfar – faglært baker – for “hundre år” siden.
Takk for tips😀
Har oppskrift på brød med speltmel🤔reagerer på mye hvetemel
Skulle vert Har du…😂😂😂
Kan man bruke honning istedenfor sirup? Gleder meg til å prøve ut disse.
Ja da, jeg bruker det jeg har😀
Må du ha søtt i brøda?
Må jo ikke, det er mer personlig smak😊Uansett hjelper litt sukker på heving.