En enkel, rask og veldig god oppskrift på hjemmelaget ertestuing som i tillegg er glutenfri. Ertestuing er jo nydelig til for eksempel lutefisk og kjøttkaker.
Ingredienser
(4 voksne porsjoner)
250 gr tørkede, grønne erter
75 gr smør/margarin
salt
kvernet pepper
1 klype sukker
Slik gjør du
La ertene ligge i rikelig med vann natten over.
Hell av bløtevannet og ha ertene over i en kasserolle. Fyll på med friskt vann til vannet står et par cm over ertene.
Kok opp og fjern eventuelt skum som legger seg på toppen. Dekk kasserollen med et løstsittende «lokk» av aluminiumsfolie eller la et lokk ligge litt halvveis på.
Kok ertene møre i ca. én time. Når ertene er møre har mye av vannet fordampet, men det skal fortsatt være noen centimeter med vann igjen.
Tilsett smøret og kjør alt sammen med en stavmikser til en jevn men samtidig litt grov puré eller ønsket konsistens.
Smak ertestuingen til med salt og kvernet pepper. Ønsker du en ekstra sødmefull ertesmak kan du tilsette en klype sukker.
Da er den ferdig til servering
6 kommentarer
Liker veldig godt ertestuing. Jeg lager alltid stor porsjon og fryser ned resten i porsjoner. Hjemmelaget er best og billigst. Mat laget fra bunnen er best😀
Det lagade mor min och nu lagar jag det ofta, har lärt mina kära att tycka om det.
Mamma var från Andöya
Vi har en mye enklere variant her i huset, som vi også liker mye bedre:
Fryste erter får et kjapt oppkok ivgryte eller mikro.
Smør og ønsket smak – hos oss salt, pepper, muskat og litt sukker – tilsettes, og til slutt noen runder med stavmikser til ønsket konsistens.
Finere farge, ekte smak av erter og mange flere vitaminer og godsaker bevart.
Og ikke spesielt dyrt – kjedene egne merker er rimelige.
Det er som regel den jeg bruker. Koker med litt fløte da, blir ennå finere farge😃
vi bruker alltid tørka erter fra pakke og bløtlegger over natta. Men vi koker de iallfall i to timer, og ingen stavmikser. En liten klype sukker smaker ikke så veldig godt. Ha i rikelig med sukker og en dæsj eddik, da blir gjestene fornøyd!
En bitte liten klype timian brukes her. Eller er det som beskrevet.