Kjøttkaker i brunsaus er søndagsmiddag nummer 1 for mange. Noen liker kålstuing til, og noen liker ertestuing. Jeg elsker kålstuing. Og det har jeg lagd her i dag.
Du trenger
Kjøttkaker
(denne oppskriften gir 16-18 kjøttkaker. Jeg fryser ned de jeg ikke bruker)
800 gram kjøttdeig
1.5 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 ts muskat
0.5 ts ingefær
4 ss potetmel
3 dl kraft. Jeg blander ut en terning storfebuljong i vann.
1 finhakket løk
Slik gjør du
Ha alle ingredienser i bollen til kjøkkenmaskinen, utenom løk og kraft.
Kjøres foodprocessoren imens du sper i kraften, ca 20 sekunder.
Tilsett løken og kjør noen sekunder til.
Smelt smør i en stekepanne. Form kaker av deigen med en skje og hånda.
Stek kjøttkakene på middels varme på alle sider.
De jeg skal servere, legger jeg over i brunsausen. Så får de trekke ferdig der
Brunsaus
3 ss smør
3 ss hvetemel
7 dl oksekraft
salt
pepper
0.5 stk løk
Slik gjør du
Smelt og brun smør i en stekepanne eller gryte. Rør inn hvetemel og la bruningen stå på middels varme. Lag en så mørk jevning som du ønsker.
Bruker du stekepanne, har du jevningen over i en kasserolle. Spe med kraft imens du rører
La sausen koke i noen minutter, slik at du får ut melsmaken.
Tilsett oppkuttet løk og smak til med salt og pepper
Legg kjøttkaker over i sausen
Kålstuing
(Oppskrift til 4 personer. Jeg har kun lagd til 2 personer på bildene)
ca. 700 g hodekål eller spisskål
1 l vann
2 ts salt
4 ss margarin
4 ss hvetemel eller glutenfritt mel
4,5 dl kraft fra koking
2 dl melk
1 ts malt muskat (jeg bruker godt med muskat i, men bruk mindre om du ønsker)
0,25 ts pepper
0,5 ts salt
Slik gjør du
Del opp kålen i mindre biter, og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt.
Smelt margarin i en kjele og tilsett melet. Spe med kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk saus.
La sausen koke ca 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskat
Tilsett den kokte kålen og la det hele bli gjennomvarmt
Da er det bare å servere middagen med kokte poteter og tyttebærsyltetøy til.
Lager ganske lik selv 😊 og tar med litt brunost, soyasaus og sukkerkulør i sausen 👍 såå godt..
Har fått tips om Farris i kjøttkakene. Har du prøvt det?
Jeg syns ikke det er det samme. Da mangler det noe😂Lagde i fjor før jul, lagde nye med melk til julaften😊