Klementinmarmelade
Categories Frukt og bær, Julemat, Middagstilbehør, Oppskrifter, Sylting, safting og hermetiseringKlementinmarmelade er et deilig tilbehør når du skal servere ost og kjeks. Den kan også være et raffinert tilbehør til middag som hvit fisk, kylling og svin. Eller du kan ha det rett på en brødskive. Hvorfor ikke gi bort et glass eller to som julegave?
Det var ikke noen steiner i disse klementinene, så derfor har jeg brukt 1 ts syltepulver istedenfor. Du kan også bruke sukker med pektin, da har du fortykningsmiddel der. Jeg tilsetter syltepulver de siste minuttene av koketiden.
Ingredienser
(4 personer)
500 gr klementiner
3 dl vann
0,5 stk sitron eller 2 ts sitronsaft
500 gr sukker
1 stk vaniljestang (splittet) ev. en hel kanel om du ønsker at smaken skal gå den veien.
Slik gjør du:
Vask og skrubb klementinene godt under varmt vann. Skjær klementinene først i to og så i tynne skiver. Ta vare på eventuelle steiner og pakk dem inn i et stykke gasbind (de fungerer som fortykningsmiddel).
Ha fruktmassen, vann og sitronsaft i en tykkbunnet kjele og tilsett eventuelle steiner. Kok opp, rør rundt og legg på lokk. La frukten småkoke under lokk i ca. én time.
Rør inn sukker og vaniljestang. Småkok videre uten lokk i ca. 45 min til én time eller til marmeladen har fått ønsket smak og konsistens. Rør ofte og skum av underveis om nødvendig. (De siste 10-15 minuttene koker jeg med 1 ts syltepulver, siden det ikke var steiner i klementin)
Fyll den varme marmeladen over på et rent syltetøyglass og sett på tett lokk.
Skal du gi bort marmeladen i julegave? Klementinmarmeladen holder seg fint 2-3 uker så lenge den oppbevares kaldt i et rent, lufttett glass. Bruker du syltepulver vil ukene øke betraktelig. Etter åpning bør du nok spise det i løpet av en ukes tid. Sannsynligvis vil den holde enda lenger pga syren i klementinene og sukkeret. Klementinmarmeladen bør oppbevares kjølig så lenge som mulig, men holder seg fint noen timer under juletreet.
Del gjerne dette innlegget med dine venner, spre litt juleglede
Hvordan bruke steinene som tykningsmiddel?
Koke de sammen med klementin😃
Den skal prøves til jul🌞
Hei
Min far er diabetiker , ønsker å lage denne😊
Hvordan lager man den om man skal bruke stevia eller ut vanlig sukker ?
Mvh
Inger
Går fint å bruke sukkererstatning, bare bruk litt syltepulver også. 1ts burde holde til denne oppskriften😉
Hei!
Kan marmelade fryses?
Mvh Hege
Det kan fryses ja, men lurt med litt frysepulver da.
er det juleklementin du bruker ?
Er vel egentlig ikke juleklementin lengre når du får kjøpt det halve året. Var mer før at klementin ble bedre og bedre fram mot jul. Nå er det ikke forskjell på oktober og desember klementin🤔
jo, det er forskjell på de, fikk vite det på Meny. De vi får kjøpt nesten hele året, er orange inni og er surere. Juleklementinene er søtere og ikke samme farge inni 😉
Takk for oppklaring😃Ikke tenkt over
Kan det brukes vaniljesukker ? Istedenfor vaniljestang?
Ja, du kan jo det også. Strø litt og litt da. Om ikke vil den klumpe seg som potetmel.
Hvor mange glass/liter tilsvarer denne oppskriften?
Dette blir 8-9 dl😃
Har du oppskrift på besk (engelsk) marmelade?
Det har jeg dessverre ikke😃
Kan jeg erstatte sitron med noe annet?Tåler dårlig sitron.
Om du lager den nå snart, før klementin blir for søte. Så bare kutt den ut😊
Oppbevaringstiden/holdbarheten når jeg bruker syltesukker, blir den da som vanlig syltetøy?
Ja😊Jeg spiste av mine i mange måneder😊
Hei Tom,
Spennende! Kan du anbefale en eller flere oster som du syns passer godt til denne marmeladen?
Må en ha skallet på? Hvordan blir det om en skreller først og ikke bruker skallet? Med tanke på sprøytemiddel.
Går fint det, blir da syltetøy isteden for😊