Koldtbord-tips med Toms matprat

Categories Koldtbord, Oppskrifter, Tips og triks, fakta og råd


Jeg tenkte jeg skulle gå gjennom noen koldtbordfat sammen med dere. Hvordan du lager de og pynter de. Jeg tenkte jeg skulle gå gjennom 6 fat. Før har jeg gått igjennom tapasretter med dere. Jeg bruker her de 6 fatene jeg lagde til en konfirmasjon.

Først skal jeg ramse opp hva jeg kjøper av frukt & grønt. Farger gjør halve fatet og frister øynene til de fleste. Så jeg bruker alltid mye farger som dere vil se i listen under👇🏻

  • Crisp salat
  • Druer
  • Melon
  • Appelsin
  • kiwi
  • sitron
  • jordbær
  • bringebær
  • blåbær
  • Hel ananas
  • Spirer
  • Bjørnebær og rips om man finner
  • Friske urter som basilikum, dill, gressløk og persille
  • Løk
  • Små tomater
  • Lollo rosso rød

Så hopper vi i det folkens med første fat.

Vi begynner med roastbiff. Til koldtbord jeg har kjøper jeg roastbiff fra kjøttdisken på Meny. De lager en utrolig god roastbiff, og man klarer nesten ikke lage bedre selv hjemme.

Sett en egen skål på fatet som du har tynne skiver med løk i. Denne bollen dekker du med plast imens du lagrer fatet til det skal serveres. Vist ikke kommer løksmak og lukt i kjøttet. Alle liker ikke løk.

Bygg opp fatet med litt salat og druer. Da får du litt høydeforskjell rundt på fatet. Fordel ut roastbiff på fatet. Form de gjerne litt om du har tid. Vist ikke legger du de bare pent rundt. Ikke ha store åpninger med tomrom på fatet.
Pynt med litt urter og friske bær.

Neste fat er asparges og spekeskinke.

Kutt av endene på asparges (2cm) surr rundt spekeskinke. Stek de i ovn på 200 grader i 10-12 minutter. Du kan for eksempler raspe over litt manchego før du steker de.
La disse bli kalde

Bygg opp midten av fatet med masse salat. Da kan du stable opp asparges istedenfor at de ligger flatt. Ser penere ut og høyde er litt viktig på fat. Flate fat er kjedelig på et koldtbord.

Her pynter du med appelsin, Kiwi, bær og urter. Dere ser jo eksempel på dette på bildene.

Neste fat er kalkun og appelsinmarmelade. Dette syns jeg personlig er det kjedeligste fatet. Og blir aldri fornøyd med de. Jeg har stekt kalkunfilet på forhånd. Dette har fått stå i kjøleskap over natta. Da blir det litt lettere å kutte på skjæremaskin.

Det som er ulempen, er at disse skivene får du ikke gjort så mye med. De faller fra hverandre om du prøver å brette de. Så fatet blir ganske flatt.

Da er det lurt å bygge litt høyde med en bolle på fatet. I den har du appelsinmarmelade. Du har også salat på fatet før du legger på kalkunskivene.

Her pynter du også med frukt, bær og urter.

Neste fat er ovnsbakt laksefilet

Dette er en av de mest populære fatene. Denne laksen er utrolig god kald.

Laksefilet legger jeg på et stekebrett med bakepapir.

Krydrer med salt, pepper, litt chili, provance og hakket persille og gressløk. Så steker jeg filet i 20-30 minutter. Kommer an på størrelse. Steker på 200 grader. La laksen bli kald.

Bygg opp den ene siden av fatet med crisp salat. Da kan du legge laksen på skrå oppover. Slik får vi høyde igjen. Dryss over friske urter. Her pyntet jeg rundt med kreps, dill og sitron. Ser dere hvor mye krepsen gjør med fatet?

Neste fat er røketlaks og eggerøre. På bildene over her ser dere et fat med eggerøre og det andre uten. Dette bestemmer dere selv. Noen vil ha eggerøre i egen bolle på koldtbordet.

Her bruker jeg også crisp salat til oppbygging. Sitron, dill og kreps også på disse fatene. Det er viktig at dere bruker fantasien litt. Prøv hva som funker og ikke. Er du ikke fornøyd, ta det bort og prøv på nytt.

Det siste fatet for denne gang er spekefatet.

Her er det farger for alle pengene som gjeller. Dette er alltid det siste fatet jeg lager. For da vet jeg hvor mye frukt og bær jeg kan lesse på fatet. Begynner alltid med en ananas først. Den er skråskjært i bunn slik at den ikke står rett opp. Rett opp tar den mye plass i kjøleskapet. I to eller tre hjørnet legger jeg klaser med druer. Så er det bare å legge på den spekematen du ønsker. Jeg bruker alltid en del forskjellige typer.
Når du har fylt fatet høyt og lavt med spekemat er det tid for farger. Frukt som melon og appelsin farger opp. Og når du da har masse bær og basilikum på fatet har du en perfekt fargekombinasjon.

Tips

Bruk ikke for store fat. Store fat som er halvfull ser trist ut. Bruk fat som passer til antall gjester.

Du kan bygge opp høyder på fatet med alu.folie. Legg for eksempel en bolle dekt med folie opp ned på fatet. Da får du høyde.

Husk at de som skal forsyne seg ser den fineste siden av fatet. Dette er noe du må tenke på når du legger på fatet og det blir satt på koldtbordet. Hvem vil for eksempel se baksiden av den skråskjærte ananasen.

Grillspyd med frukt og bær kan du stikke rundt på spekefatet. Jeg kutter toppen av melon som jeg setter på fatet. Her kan jeg stikke inn spydene. Så dekke over med spekemat.

Kjøp frukt og bær på de billigste plassene. De utenlandske butikkene har et billig og stort utvalg. Meny bruker også og ha et godt utvalg av bær.

Lager du koldtbord på våren. Få tak i stemorsblomster som ikke er sprayet. De pyntet utrolig opp på fatene.

 

Håper disse tipsene kan være til hjelp beste gang du skal lage koldtbord. Del gjerne innlegget med dine venner.

Les også innlegget om mengdeberegning. Linken finner du her:https://tomsmatprat.blogg.no/mengdeberegning-hvor-mye-spiser-en-person.html

3 kommentarer

3 thoughts on “Koldtbord-tips med Toms matprat

  1. Hei.
    Hvor kan jeg finne igjen den «oppskriften» på å lage serveringsfat/båt av aluminiumsfolie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *