Lussekatter er bakt og jeg er Lucia

Categories Oppskrifter

13. desember er Luciadagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Du kan ikke akkurat invitere til fest, men du kan nyte smaken av deilige lussekatter sammen med familien. 

Og det gjør vi i dag. Jeg er Lucia i mitt eget lille enmanns tog. Gir bort lussekatter til jentene når de kommer fra skolen. Jeg husker da vi gikk i Luciatog på grunnskolen. Gikk ikke bare rundt på skolen, men også gamlehjem og helsesenteret i Kjøllefjord.

Jeg har også sett på Luciatog på Skien sykehus for akkurat 15 år siden. Og rett etter ble min sønn født klokken 14.14

Så i dag er han hele 15 år. Gratulerer gutten min. Pappa er glad i deg!

Ingredienser ca 30 lussekatter

  • 200 g smør
  • 5 dl melk
  • 50 g gjær
  • 0,25 g safran
  • ca.1 ts salt
  • 2 dl sukker
  • 2 stk. egg
  • ca.15 dl hvetemel

  • 1 stk. egg til pensling
  • 2 ss rosiner/ korinter til pynt

SLIK GJØR DU

  • Ha mel, sukker og salt i en bakebolle. Rør det raskt sammen. Hold gjerne tilbake 1 dl mel, som du kan tilsette senere om deigen blir for klissete.
  • Visp sammen melk og egg. Bruk romtempererte råvarer eller varm forsiktig opp blandingen til 25-30 °C. Smuldre gjæren i melkeblandingen, og rør til den er helt oppløst. Bruker du tørrgjær kan den tilsettes i bollen med det tørre.
  • Tilsett safran i melkeblandingen, og rør godt slik at melken får en fin, gul farge.
  • Ha melkeblandingen i bollen med det tørre, og elt i 5-10 minutter på lav hastighet til deigen samler seg og slipper bollen litt. Er deigen veldig klissete kan du tilsette resten av melet.
  • Ha romtemperert smør i terninger, og elt til deigen er smidig og har en blank, fin overflate, ca. 10 minutter. Ta gjerne “glutentesten” mot slutten av eltingen. Strekk i deigen – føles den kort, bør den eltes litt til. Er den elastisk og smidig er den klar for heving.
  • Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse, 1 – 1,5 time.
  • Ha deigen på melet bakebord. Trill tynne pølser og form dem til lussekatter – se bildet for inspirasjon. Bruk litt mel på kjøkkenbenken til utbakingen dersom nødvendig.
  • Pynt med rosiner. Legg baksten på et bakepapirkledd stekebrett. Etterhev under et klede i 15–20 minutter. Pensle med egg.
  • Stek lussekatter midt i ovnen på 225 °C i 8–10 minutter, til de er lyst gylne. Avkjøl på rist.

God Santa Lucia feiring!

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *