Nordiske kostholdsråd

Categories Tips og triks, fakta og råd


De nordiske kostholdsrådene er klare. Vi bør spise «betydelig mindre» enn 350 gram rødt kjøtt i uken og man bør unngå å drikke alkohol.

Spørsmålet om kjøttforbruket vårt har lenge preget kostholdsdebatten. I Norge ligger anbefalingen på opptil 500 gram rødt kjøtt i uken – men denne grensen bør senkes, ifølge den nordiske kostholdskomiteen. De viser til hensyn til både helse og klimautslipp.

Anbefalingen deres lyder at vi bør spise maks 350 gram rødt kjøtt i uken, ut fra helseperspektiv. Dette gjelder kjøtt som er tilberedt, altså spiseklar vekt.

Men vi bør spise langt mindre enn dette når vi også ser kosthold i sammenheng med miljøhensyn, går det fram av rapporten som kom på tirsdag. Av miljømessige årsaker bør inntak av rødt kjøtt være «betydelig lavere» enn 350 gram per uke, heter det i anbefalingene.

Selv om vi bør kutte ned på rødt kjøtt, bør det ikke føre til at vi spiser mer hvitt kjøtt som kylling og annet fjærfe, mener komiteen. I stedet bør kjøttforbruket erstattes med belgfrukter (bønner og linser) og fisk fra bærekraftig forvaltede bestander.

For alkoholbruk er det ingen trygg terskel. Anbefalingen går derfor ut på at man bør unngå å drikke alkohol, og hvis man drikker, bør inntaket være svært lav.

Noen av hovedanbefalingene i rapporten:

Spis mer grove kornprodukter. Fullkorn bør utgjøre minst 90 gram per dag.

Frukt, bær og grønnsaker. Anbefaler et variert inntak på mellom 500 og 800 gram per dag.

Poteter anses å være del av et sunt og miljøvennlig matkonsum. Kokte eller bakte poteter anbefales, tilberedt med lite fett og salt. Man bør ikke spise mye av frityrstekte poteter.

Bønner og linser: Det anbefales at belgfrukter inngår som en betydelig del av kostholdet.

Hvitt kjøtt: Det anbefales ikke at konsumet øker fra dagens nivå.

Fisk: Det anbefales å spise 300–450 gram fisk i uken fra bærekraftig forvaltede bestander. Av dette bør 200 gram være fet fisk.

Melk og andre meieriprodukter: Moderat bruk. 350–500 milliliter melk med lavt fettinnhold per dag er nok til å møte behovet for kalsium og vitamin B12.

Fruktjuice bør holdes på lavt til moderat inntak. Bør begrenses for barn.

Dette er altså de Nordiske kostholdsrådene.

Mange er jo veldig opptatt av disse rådene. Og noen vil prøve å følge de. Heldigvis er dette bare råd. Og helt greit at rådene ligger ute som en opplysning. Så for hver og en bestemme selv hva de gjør.

Jeg syns livet skal være kos. Jeg jakter ikke en slank, sunn kropp. Jeg jakter ikke på muligheten av å leve 1-2 år lengre. Jeg er voksen nok til å bestemme selv heldigvis. Om jeg vil ha biff to dager i uke. Og gjerne noen øl til. Ja, så er heldigvis dette opp til meg.

Jeg skulle gjerne spist mer fisk i uka. Det er et råd jeg gjerne skulle fulgt, men med de priser det er på fisk i butikken. Så blir det kun fisk 1-2 dager i uka. Grønnsaker spiser vi ganske mye av. En stor del av middagen er grønnsaker. Innimellom har vi kjøttfrie middager, men det er mer snakk om pga økonomi.

Poteter spiser vi ganske mange ganger i løpet av uka. Så den er jo helt grei. Poteter i alle varianter er godt. Men kutter ikke ned på salt og fett jeg bruker til poteten. Elsker saltbakte poteter.

Som nevnt lengre opp, er helt greit med råd. Dette er jo en folkeopplysning. Så får du og jeg velge selv.

Er du langt unna disse rådene i dag? Skal du justere noe på inntaket ditt av rødt kjøtt eller alkohol?

1 kommentar

1 thought on “Nordiske kostholdsråd

  1. Nå får det værra nok, jeg eter det jeg vil, dermed basta… Vis jeg spiser 1 kg frukt om dagen så resulterer det vekt økning her i gården. Var på rehabelitering her jeg bor. Om kvelden så tok jeg forskjellig frukt i steden for brødblings/ knekkebrød. gikk opp 3- 5 kg.. Ikke at det syntes så godt men…. SYNS VI BLIR OVERVÅKET NOK!!!!.. Å hva med bøndene som driver bondegårder. Trenger en si mer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *