Sjekk ut disse 4 pinnekjøtt-triksene

Categories Tips og triks, fakta og råd


Pinnekjøtt er tradisjonsmat, men ingenting står i veien for å løfte matopplevelsen med disse lure triksene.

Pinnekjøtt er landets nest mest populære måltid på juleaften, etter ribbe, men på Vestlandet er det ingen som troner over denne herlige og salte retten. Tilbehøret består gjerne av en mild og deilig rotmos, ofte av kålrot, gulrot og potet, samt vossakorv, kokte poteter og sjy. Det er ikke rart dette er festmat for én tredjedel av Norges befolkning hver jul!

Her har du 4 tips for å heve pinnekjøttmiddagen

Dropp pinnene:

Bjørkepinnene skal jo som kjent ligge i bunnen av pinnekjøttgryta for at kjøttet skal bli dampet, heller enn kokt. Pinnekjøttet skal altså ikke ligge nede i selve vannet. Kokte mandelpoteter er også en sentral del av et klassisk pinnekjøttmåltid, så hvorfor ikke slå to fluer i én smekk:

Du kan nemlig erstatte pinnene med poteter!

Tilberedningsmetoden er den samme som når du bruker pinner, men istedenfor legger du store, uskrellede mandelpoteter i bunnen av kjelen, og fyller på med vann til de så vidt stikker opp av vannet. Videre legger du bare pinnekjøttet over som vanlig.

Potetene blir faktisk overhodet ikke overkokt, men får en helt nydelig, mør og nærmest kremet konsistens. Potetene trekker også til seg det herlig salte vannet, og blir rett og slett utrolig delikate og gode.

Glasér med sirup:

Rundt om i landet vårt er det ikke uvanlig å steke pinnekjøttet kjapt på høy varme i ovnen etter det har blitt dampet, for å få en deilig stekeskorpe på kjøttet som holder godt på saftigheten.

Noe som derimot ikke er fullt så vanlig, men som enkelte sverger til, er å pensle pinnekjøttet lett med sirup før det går i ovnen. Da får kjøttet en enda bedre stekeskorpe, samtidig som den søte sirupen harmonerer utrolig godt med det salte og fete pinnekjøttet, og tilfører kompleksitet og nøyanse. Nam!

Øl + pinnekjøtt = sant:

En annen metode som tilfører pinnekjøttet litt sødme, er å dampe det i en blanding av øl og vann. Bruk like deler øl og vann, ølet bør helst være mørkt og søtt, for eksempel en typisk juleøl.

En fin og litt ukonvensjonell metode om du vil diske opp en pinnekjøttmiddag med en twist!

Eplejuice + pinnekjøtt = også sant:

Om du heller vil drikke ølet ditt til pinnekjøttmiddagen, kan du også bruke en frisk eplejuice. Her bruker du også like deler vann og juice, og i likhet med det øldampede pinnekjøttet tilfører eplejuicen sødme, men smaken blir noe friskere og syrligere enn med øl.

3 kommentarer

3 thoughts on “Sjekk ut disse 4 pinnekjøtt-triksene

  1. Har dampet pinnekjøttet i øl/vann i flere år, helt supert ! Nå skal sirupvarianten også prøves 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *