En nydelig søndagsmiddag dette. Jeg har brukt rundstek i skiver til denne middagen, men annet oksekjøtt fungerer like fint. Det finnes nesten like mange oppskrifter på denne, som løv på et tre. Her er uansett oppskrift på den jeg lager i dag.
Du trenger
(til 4 personer)
1 kg oksekjøtt
smør til steking av kjøtt
2 løk
100 gram erter
100 gram sellerirot
1 stk paprika
1 dl gressløk
Brun saus
5 dl oksekraft
Salt
pepper
2 ss smør
2 ss hvetemel
SLIK GJØR DU
Smelt og brun smøret. Tilsett hvetemel og brun over svak varme til blandingen får en nøttebrun farge.
Spe med varm kraft eller buljong, og rør godt mellom hver gang du sper.
La sausen småkoke i ca. 5-7 minutter.
Smak til med salt og pepper. Kraften er ganske salt, så du trenger sikkert ikke ekstra salt. Det bestemmer du selv.
Brun kjøttet godt i en panne med smør. Ha kjøttet over i sausen etter hvert som du steker. Ha med stekefettet også.
Når alt kjøttet er i sausen tilsetter du grønnsakene (oppkuttet)
La gryta få småputre i 30 minutter eller til kjøttet er mørt.
Server med kokte poteter og tyttebærsyltetøy
Dette er god mat som mange bruker t søndag’s middag!
namnam vi kaller det småkjøtt 😋😋
jeg lagde nesten det samme, nå da jeg fikk mine barndomsvenninner på besøk fra mandag til i dag torsdag. jeg laget vilt gryte med hjemme laget potetmos, brukte rådyr hjort og elgkjøtt, jentene ble super fonøyd, men jeg bruker deg som grunnopskrift, for du er super kreativ og flink,liker hva du får til og deler med oss følgere😀👍
Takk for det og bare hyggelig😀
Det skal jeg ha på søndag😋
Jeg lager også ofte kjøtt i mørke, og andre gryter (med godt hell). Men det er en ting jeg aldri har klart å forstå. Hvorfor bruker kokker smør og mel til brun saus? Jeg bruker brun Maizena jevner, ingen klumper. Smak, ja, vel. Men bruk krydderier.
Ingenting kan måle seg med en skikkelig brunsaus da😋Bruker ofte maizena jeg også pga jentungen, men ikke når hun ikke er hos oss😂
takk for påminnelse. husker mamma laget dette i blandt, bare at hun skar kjøttet i biter. Er bare så godt ❤️
Nordpå hadde vi i biter på 4•4 cm. Småsteik sa vi😊
Kan jeg bruke bogstek til denne retten?
Ja da, går helt fint😊
Står på menyen i dag, men bruker kun løk og laurbærblad når jeg koker kjøttet. Nydelig mat…😋👍
Her hjemme (Bergen) kaller vi det for Sosekjøtt. Det er bare helt nydelig. og jeg synes at den retten krever brunet mel i ekte smør. 😀