Pinnekjøtt for nybegynnere
Har du aldri laget pinnekjøtt før? Her er en steg-for-steg-guide til hvordan du tilbereder tørket pinnekjøtt.
Det kan virke overveldende å tilberede pinnekjøtt for aller første gang, men det er ikke noe hokus pokus over det. Denne guiden leder nybegynnere gjennom alle stegene til å tilberede tørket, kappet pinnekjøtt på tradisjonelt vis.
Steg for steg: Slik tilbereder du pinnekjøtt
1. Aller først må du kjøpe pinnekjøtt, og her må du ta et valg: Du må velge mellom røkt og urøkt. Urøkt pinnekjøtt er diskutabelt det vanligste. Hvis du sliter med valgets kvaler, kan du lage et testmåltid hvor du prøver begge varianter for å finne din favoritt.
2. Beregn 400 gram per person. Storspisere trenger litt mer, og da bør 500 gram beregnes. Beregn rundt 100 gram ekstra hvis du bruker gryteklart/ferdig utvannet pinnekjøtt.
3. Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.
4. Når pinnekjøttet er utvannet og klart til damping, legger du bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Bjørkepinner selges i butikken, men du kan også gå ut i naturen og hente dine egne pinner. Hvis du bruker bjørkepinner du selv har skåret, er det viktig å fjerne barken. Hvis du ikke har bjørkepinner, kan du bruke en rist i stedet.
5. Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.
6. Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.
7. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.
De vanligste tilbehørene er mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv eller en annen grov pølse.
Beskrivelsen din er GOD og uten fiks faks. Jeg har derfor noen supplerende tips:
– min favoritt er å bruke en vid fiskekjele. Legg pinnekjøttet på rista og heng den på kanten av gryta – da har du god plass til vann (men sjekk underveis – for sikkerhets skyld)
– jeg har en god klump med Kviteseid smør / eller meierismør i vannet – det gir en god smak på søa, som du bruker som saus.
– bruk litt av søa i kålrotsatppa – det gir god smak
NB! Dette er den minst arbeidskrevende av alle juleretter, den tar bare tid 🙂
Hørtes godt ut👍
Mange bruner pinnekjøttet under grillen eller i stekeovn på høy varme. Ca. 10 min i stekeovnen.
Det tar tid, men det er ikke mye arbeid. Det største arbeidet er faktisk å lage kålrotstappe til.
2 fluger i ein smekk, bytt vekk pinnene og legg potetene i bunnen, gjerne Mandelpoteter. kok opp som normalt til kjøttet er ferdig. kanskje nokon poteter går litt i stykker, men smaker fantastisk 😁
Ja, jeg har et annet innlegg på akkurat det😃
Hørtes godt ut👍
Pinnekjøtt egner seg godt for å tilberede i trykkoker. Samme fremgangsmåte med damping på rist eller pinner. Ferdig på en time.