Pinnekjøtt for nybegynnere

Categories Oppskrifter

Pinnekjøtt for nybegynnere

Har du aldri laget pinnekjøtt før? Her er en steg-for-steg-guide til hvordan du tilbereder tørket pinnekjøtt.

Det kan virke overveldende å tilberede pinnekjøtt for aller første gang, men det er ikke noe hokus pokus over det. Denne guiden leder nybegynnere gjennom alle stegene til å tilberede tørket, kappet pinnekjøtt på tradisjonelt vis.

 

Steg for steg: Slik tilbereder du pinnekjøtt

1. Aller først må du kjøpe pinnekjøtt, og her må du ta et valg: Du må velge mellom røkt og urøkt. Urøkt pinnekjøtt er diskutabelt det vanligste. Hvis du sliter med valgets kvaler, kan du lage et testmåltid hvor du prøver begge varianter for å finne din favoritt.

2. Beregn 400 gram per person. Storspisere trenger litt mer, og da bør 500 gram beregnes. Beregn rundt 100 gram ekstra hvis du bruker gryteklart/ferdig utvannet pinnekjøtt.

 

3. Legg pinnekjøttet i en kjele med lunkent vann dagen før det skal spises, og la det stå i litt kjølig romtemperatur. Nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal vannes ut varierer mellom de forskjellige merkene, så les på emballasjen for anbefalt utvanningstid. Du må bytte vannet minst én gang i utvanningstiden, men aller helst flere ganger.

 

4. Når pinnekjøttet er utvannet og klart til damping, legger du bjørkepinner lagvis i bunnen av kjelen. Bjørkepinner selges i butikken, men du kan også gå ut i naturen og hente dine egne pinner. Hvis du bruker bjørkepinner du selv har skåret, er det viktig å fjerne barken. Hvis du ikke har bjørkepinner, kan du bruke en rist i stedet.

 

5. Fyll deretter kjelen med vann opp til bjørkepinnene eller risten. Pinnekjøttet skal altså ikke være i nærkontakt med vannet, kun dampen.

 

6. Pinnekjøttet skal nå dampes på svak varme under lokk i 2,5 til 3 timer. Pass på at ikke alt vannet dampes bort, for da blir kjøttet tørt og du risikerer å ødelegge kjelen. Fyll derfor på med mer vann når/hvis det er nødvendig. Et godt tips er å koke vannet du skal etterfylle med, slik at overgangen blir sømløs.

 

7. Når kjøttet løsner fra beina, er pinnekjøttet klart til å nytes. Kraften som har dannet seg i kjelebunnen, kan du rense gjennom en sil og servere som sjysaus.

 

De vanligste tilbehørene er mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv eller en annen grov pølse.

7 kommentarer

7 thoughts on “Pinnekjøtt for nybegynnere

  1. Beskrivelsen din er GOD og uten fiks faks. Jeg har derfor noen supplerende tips:
    – min favoritt er å bruke en vid fiskekjele. Legg pinnekjøttet på rista og heng den på kanten av gryta – da har du god plass til vann (men sjekk underveis – for sikkerhets skyld)
    – jeg har en god klump med Kviteseid smør / eller meierismør i vannet – det gir en god smak på søa, som du bruker som saus.
    – bruk litt av søa i kålrotsatppa – det gir god smak

    NB! Dette er den minst arbeidskrevende av alle juleretter, den tar bare tid 🙂

  2. Mange bruner pinnekjøttet under grillen eller i stekeovn på høy varme. Ca. 10 min i stekeovnen.

    Det tar tid, men det er ikke mye arbeid. Det største arbeidet er faktisk å lage kålrotstappe til.

  3. 2 fluger i ein smekk, bytt vekk pinnene og legg potetene i bunnen, gjerne Mandelpoteter. kok opp som normalt til kjøttet er ferdig. kanskje nokon poteter går litt i stykker, men smaker fantastisk 😁

  4. Pinnekjøtt egner seg godt for å tilberede i trykkoker. Samme fremgangsmåte med damping på rist eller pinner. Ferdig på en time.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *