Eltefritt grytebrød

Categories Baking, Brød

Grytebrød passer til mange typer mat og er enkelt å lage. Du bruker bare få minutter på å røre sammen, og brødet etterheves i samme bolle som deigen lages i. Det trengs litt planlegging da. For deigen skal heves over natta. Denne oppskriften ble jeg veldig fornøyd med. Og i skrivende stund spiser jeg en skive.

Du trenger

(Stort grytebrød 2,4 liter)

450 g sammalt spelt, grov fullkorn

400 g hvetemel

7 dl vann

1,5 ts tørrgjær

3 ts salt

2 ss sukker

Slik gjør du

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vann og rør godt med en slikkepott. Deigen skal være litt klissete. La den stå på kjøkkenbenken med lokk over natten. (Klingfilm) Sett gjerne deigen på morgenen om du skal lage brødet til kvelden. Har du glemt å sette deigen tidlig nok, tar du bare en ts ekstra tørrgjær.

Når deigen er ferdig hevet, tar du litt mel på deigen og vender den rundt et par runder med en slikkepott i bollen.

La brødet etterheve i 1–2 timer.

Sett gryta i ovn og varm opp til 250 grader med varmluft

Ta gryta ut og strø i hvetemel. Noen bruker også semulegryn. Ha deigen over i gryta

Stek brødet i forvarmet gryte og ovn på 245–250 grader. 35 minutter med lokk, 5–7 minutter uten lokk. (Nederste rille)

Hvelv brødet ut på ei rist og la det avkjøle.

31 kommentarer

31 thoughts on “Eltefritt grytebrød

      1. Etter at jeg fik smakt grytebrød, så lager jeg ett annahver dag. setter det i6 tia på k elden og steker det på mårran. Beste brødet evver👌🥰

  1. Kan jeg bruke bare speltmel. ( både grovt og fint).
    Et nydelg brød, og så lettvint å lage.

  2. Jeg er fan sv eltefri bakst. Jeg bruker 200 gram hvetemel og 400 gram av grovere mel og gjerne lett blanding
    En neve havregryn litt solsikke kjerner evt andre frø 5 fl vann og en ts gjær

    1. Da må du ikke bruke 2 liters former. 4 liter blir for mye, brødet er ikke så stort😊Og formene må varmes på forhånd. Stek på lavere temp også. 200/220

  3. Lagde for 1 gang glutenfritt grytebrød. For de som lager mye glutenfritt vet de at det er en litt spesiell smak på glutenfrie brød.,Dette brødet smakte som vanlig brød. Saftig og godt. Begge i husstanden her ble super glade.

  4. Hei, lettvint måte å bake brød på, enda lettere å bruke rømertopf gryte og bakepapir rett inn i kald ovn 220 gr (lar deigen heve igjen ca 1/2 time i gryta)
    Takk for fin blogg👍😊

  5. Hei har du regnet på hvor mye gryte brødet koster kontra butikkbrød? tenker på strøm og ingredienser. Hadde vært interessant å visst hadde jeg skjønt hvordan en regner det.

  6. Når du/dere steker brød i leirgryte, har dere på lokket?? Hvor mange grader og tid??
    Aldri lagd grytebrød.
    Tusen takk for mange gode oppskrifter Tom.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *