Grytebrød passer til mange typer mat og er enkelt å lage. Du bruker bare få minutter på å røre sammen, og brødet etterheves i samme bolle som deigen lages i. Det trengs litt planlegging da. For deigen skal heves over natta. Denne oppskriften ble jeg veldig fornøyd med. Og i skrivende stund spiser jeg en skive.
Du trenger
(Stort grytebrød 2,4 liter)
450 g sammalt spelt, grov fullkorn
400 g hvetemel
7 dl vann
1,5 ts tørrgjær
3 ts salt
2 ss sukker
Slik gjør du
Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vann og rør godt med en slikkepott. Deigen skal være litt klissete. La den stå på kjøkkenbenken med lokk over natten. (Klingfilm) Sett gjerne deigen på morgenen om du skal lage brødet til kvelden. Har du glemt å sette deigen tidlig nok, tar du bare en ts ekstra tørrgjær.
Når deigen er ferdig hevet, tar du litt mel på deigen og vender den rundt et par runder med en slikkepott i bollen.
La brødet etterheve i 1–2 timer.
Sett gryta i ovn og varm opp til 250 grader med varmluft
Ta gryta ut og strø i hvetemel. Noen bruker også semulegryn. Ha deigen over i gryta
Stek brødet i forvarmet gryte og ovn på 245–250 grader. 35 minutter med lokk, 5–7 minutter uten lokk. (Nederste rille)
Hvelv brødet ut på ei rist og la det avkjøle.
kan man bruke ildfast form istedet for gryte ?
Du kan bruke springform eller leirgryte😃
Jeg bruker alltid en liten rund ildfast form med lokk, funker supert det.
Må man bruke speltmel?
Nei da😃Bruk bare hvetemel om du vil.
Steker du på varmluft eller bare under oppvarming🤔
Bruker over/under😃
Etter at jeg fik smakt grytebrød, så lager jeg ett annahver dag. setter det i6 tia på k elden og steker det på mårran. Beste brødet evver👌🥰
Kjempegodt brød😃
Kan jeg bruke bare speltmel. ( både grovt og fint).
Et nydelg brød, og så lettvint å lage.
Du kan om du vil ja☺️
kan det brukes glutenfritt mel?
Trur du kan bruke en av de ferdigmiksene ja. Har ikke prøvd dessverre😊
Kan man bruke jerngryte?
Ja, er jo slik de egentlig lages😀
Jeg er fan sv eltefri bakst. Jeg bruker 200 gram hvetemel og 400 gram av grovere mel og gjerne lett blanding
En neve havregryn litt solsikke kjerner evt andre frø 5 fl vann og en ts gjær
Takk for oppskrift😀
Hvor stor jerngryte bruker du til dette brødet?
Den er vel 30 cm😀
Bruker du lunkent eller kaldt vann?
Bruker kaldtvann😀
Nå har jeg satt deigen. Skal svare deg I morgen
jeg har ikke jerngryte. kan jeg steke i to brødform?
Da må du ikke bruke 2 liters former. 4 liter blir for mye, brødet er ikke så stort😊Og formene må varmes på forhånd. Stek på lavere temp også. 200/220
Lagde for 1 gang glutenfritt grytebrød. For de som lager mye glutenfritt vet de at det er en litt spesiell smak på glutenfrie brød.,Dette brødet smakte som vanlig brød. Saftig og godt. Begge i husstanden her ble super glade.
Send meg gjerne oppskrift på melding😊
Hei, lettvint måte å bake brød på, enda lettere å bruke rømertopf gryte og bakepapir rett inn i kald ovn 220 gr (lar deigen heve igjen ca 1/2 time i gryta)
Takk for fin blogg👍😊
Har hatt en plan lenge om å prøve det, så må nok bli snart☺️
Hei har du regnet på hvor mye gryte brødet koster kontra butikkbrød? tenker på strøm og ingredienser. Hadde vært interessant å visst hadde jeg skjønt hvordan en regner det.
Når du/dere steker brød i leirgryte, har dere på lokket?? Hvor mange grader og tid??
Aldri lagd grytebrød.
Tusen takk for mange gode oppskrifter Tom.
Alle dine spørsmål får du svar på i dette innlegget😊