Fårikål – Høstens vakreste eventyr –

Categories FirstPrice produkter, Glutenfri, Gryter, Lam, Middag, Oppskrifter

Fårikål er høstens høydepunkt for mange. Selv om man putter i et par ekstra ingredienser, er det fortsatt fårikål. Bare en fårikål med mer smak av fårikål om du skjønner hva jeg mener.

I denne bruker jeg ikke hvetemel, for den skal være glutenfri. Og jeg liker ikke det glutenfri melet som bruk her. Det er smak og behag. Jeg som fronter billigprodukter anbefaler FirstPrice sitt fårikålkjøtt. Det får være hele opp til den enkelte. Er nok kanskje litt delte meninger om de forskjellige kjøttstykkene i disse pakkene.

Man beregner minimum 400 gram kjøtt per person, dette er altså med bein. Vil du ha fårikål i både 2 og 3 dager, burde du doble eller triple det.

3 tips til fårikål

Rist hele pepperkorn i en tørr stekepanne på ganske sterk varme, og kjenn hvordan en herlig duft etter hvert fyller kjøkkenet. Denne deilige aromaen tar du med over i fårikålgryta, som får en mer intens smak av pepper.

Nye ingredienser i fårikål-gryta

Dette tipset er ikke sjokkerende på noen måte, men det er kanskje litt mer kontroversielt, i alle fall for de som kaller seg ekte fårikålpurister. Det er å introdusere litt løk i nasjonalretten.

Løk fungerer som en smaksforsterker på de andre ingrediensene. Med den lange koketiden vil den «smelte» sammen med resten og framheve den deilige smaken av langtidskokt lammekjøtt og kål.

Med løk får du et ekstra lag i smaksbildet, mer dybde, uten at det virker fremmed. Den gode smaken og duften av fårikål er bare blitt enda bedre.

En ny ingrediens til er gulrot. Mange bruker gulrot i fårikålen allerede, og det har også jeg gjort i mange år. Gulroten får en helt fantastisk smak fra kraften. Ha den lagvis sammen med kjøttet og kålen.

Da setter vi i gang dere

Du trenger

(4 personer)

2 kg fårikålkjøtt

2 kg hodekål

2 løk

6 små gulrot eller 4 store

5 ts hel sort pepper

4 ts salt

3-4 dl vann

hvetemel, hvis ønskelig

Slik gjør du det

Rist først pepper i en stekepanne. Da mener jeg ikke at du skal ha pepper i en panne og riste løs. Da vil du få pepper på hele gulvet.

Slik gjør du det: Hell pepperkornene over i en tørr stekepanne og sett varmen på medium – høy temperatur. Etter en liten stund vil du høre en svak knitrelyd og en fantastisk duft vil fylle kjøkkenet! Når pepperkornene har fått en konsistens som gjør det nesten mulig å knuse dem mellom fingrene er de ferdig.

Fjern eventuelle stygge blader på kålen og skjær kålen i båter/kløfter. Husk å ta vekk Nyt Norge merket. Greit med reklame, men ikke i munnen. Kutt opp løk i store biter og skrell og kutt gulrøtter i store biter.

Legg kjøtt, kål, løk og gulrøtter lagvis i en romslig gryte. Begynn med kjøtt og legg kjøttstykkene med mest fett i bunnen av gryten med fettsiden ned. Dryss salt og pepper mellom lagene.

Tilsett vann og kok opp under lokk. La fårikålen småputre eller trekke til kjøttet er helt mørt og løsner fra beinet. Dette tar 2-3 timer. Kommer litt an på hvilket kjøtt du bruker.

Server med kokte poteter og gjerne ett dryss av persille.

18 kommentarer

18 thoughts on “Fårikål – Høstens vakreste eventyr –

  1. Sorry !
    First Price lammekjøtt, er dessverre for dårlig til en god og kraftig Får i kål, med mye kjøtt.( Bare) Kikka på et par pakker på KIWI, men , nei, detfristet ikke. men derimot, so kjøpte vi verdens fineste fårikål kjøtt på Nordby i Sveige.
    Helt nydelig.

    1. Jeg så igjennom alle pakkene i disken, og har sett verre før. En god del kjøtt og fett syns jeg. 79 kr kg var ikke ille. Vi MÅ tenke økonomi i heimen. Så helt greit for oss😀

  2. Helt greit med first price . Jeg,og veldig mange andre må tenke pris,og enda flere bor milevis fra svenske butikker.

    Det at du bruker billigere muligheter er helt fantastisk!

    1. Det hadde nesten blitt bråk i kommentarfeltet om jeg la ut det🤣Er lenge siden sist jeg spiste med saus

  3. Du mangler de “ulovlige” ingrediensene, en kvast rosmarin og et par fedd hvitløk.

  4. Jeg har brukt gulrot og purreløk i store biter på toppen av gryta siste timen siden 1978. Leste da oppskriften i et ukeblad;),-det var før mobilens tid, og vanskelig å ringe hjem til mamma å spørre etter oppskrift.

    De senere år har jeg i tillegg lettbrunet kjøttet, etter tips fra en kokk.

  5. Spennende å tilføre litt “nye” smaker! Ser ikke at det skal være den verste “synden” man kan begå ved fårikålen😉❤️

  6. Lager på samme måte som deg tomsmatprat. Men bruner kjøttet litt først. Har og litt hvitløk oppi. Veldig godt.

  7. Fikk en idé, hva om man bruner kjøttet raskt i panna innen man koker med de øvrige ingrediensene…..Jeg bare spør..😉😊☘️🌺

  8. Hei.Jeg har prøvd mange av oppskriftene du har delt med oss😄👨‍🍳Alt har vert kjempegodt. Tusen takk👨‍🍳😄

  9. Tok feil en gang, og brukte lettsaltet lammekjøtt, beste fårekålen vi har hatt, bruker gulrot og i.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *