HJEMMELAGET TYTTEBÆRGELÉ
Categories Frukt og bær, Mat fra naturen, Middagstilbehør, Oppskrifter, Sylting, safting og hermetiseringHar du mye tyttebær kan du lage deilig tyttebærgelé. Vi er heldig som har masse tyttebær rett utenfor hytteveggen. Kjekt og ha i fryseren fram til neste høst. Tyttebærgele er like godt om ikke bedre enn tyttebærsyltetøy, og dette gjøres veldig enkelt – med litt juks.
Skal du lage ordentlig gelé som er så klar at du nesten kan se gjennom, må du ha godt med tålmodighet.
Men på denne juksemåten, så istedenfor å la saften renne uforstyrret ut gjennom silduken slik at du får en fin og klar saft (som er betingelsen for en fin og klar gelé) heller jeg tyttebærene i en sil, lar de renne av litt selv og når jeg ikke gidder å vente mer bruker jeg en øse eller noe lignende for å presse bærene for resterende saft.
Så er det bare å koke opp saften med sukker, bruke en skje for å spe bort litt skum fra toppen og heller i rene, steriliserte glass. Dette er også fin gave å gi til noen du er glad i.
Du trenger:
(Gir 1 liter gele)
1 kg tyttebær
3 ts sitronsaft
500 g sukker (med pektin om du bruker fryste bær)
5 dl vann
8 Einebær
FREMGANGSMÅTE
Ha tyttebær, sitronsaft, knust einebær og vann i en kjele.
Kok opp og la det småkoke 20-30 minutter til bærene er møre.
Hell alt over i en sil og press ned med en skje eller øse for å trykke saften ut av de.
Ha saften over i en ren gryte og varm det opp igjen. Tilsett sukker.
La geléen småkoke i 20 minutter, skum av.
Hell den varme geléen i varme, rene steriliserte glass og legg på lokk. La de avkjøle i romtemperatur.
Oppbevar mørkt og kjølig.
Det som ble igjen i silen, satte jeg også tilbake på platen på svak varme. Hadde i sukker og lot putre litt. Dette blir tyttebærsyltetøy.
Hei gjorde en feil, kokte alt med sukker først, hvordan får jeg da til gelé etterpå?
Ha det på glass som det står i oppskriften. Om det ikke er stivnet til i morgen, så må du koke det opp igjen og ha i litt gelatin.
takk for tips det må prøves og har mye tyttebær i fryseren.
Hvorfor har du med einerbær?
For å gi den litt mer viltpreg😀
Hei jeg kokte tyttebærgele i dag,ble ca 6 L ,men den ble altfor tynn.Må koke alt opp på nytt i morgen,men hvor mange gelatinplater trenger jeg på 6 L?
Da har nokk bære vært overmodne, lite pektin i de da. Man kan koke opp alt igjen og bruke flytende/pulver fruktpektin etter oppskrift på pakken, også evt tilsette mer sukker og sitronsyre.
Du skriver at du bruker einebær, men på bildet så holder du krøkebær/krekling?
litt forvirrende, tenkte jeg skulle lage tyttebær gele og prøve med einebær(som er blåe) – krøkebær er jo helt annerledes enn einebær?
Er hele einerbær jeg holder, ikke krøkebær😊
Er jo tørka på glass fra butikken, ikke ferske.
merkelig, jeg har plukket mye krøkebær i år og de ligner veldig på de du holder.
jeg har óg plukket mye einerbær i år, og de ligner absolutt ikke.
De tørka på glass i butikken er svarte, ikke blå. Derfor ligner det😊Jeg har ikke plukket krøkebær siden jeg bodde i Finnmark for 20 år siden. Finner ikke det her vi bor😊