Plukkfisk er en norsk matrett bestående av smådelt fisk, potetterninger og løk kokt i hvit saus.

Plukkfisk er en flott måte å bruke opp rester av kokt fisk på. Dette er husmannskost med røtter i Hordaland, og varieres ut fra hvilken fisk du har tilgjengelig – både fersk, saltet og røkt fisk smaker nydelig i plukkfisk.

Jeg bruker ikke rester i dag. Jeg har kjøpt torskefilet fra FirstPrice. Jeg har heller ikke rester av kokt potet, så det koker jeg også i dag. Her har jeg brukt glutenfritt mel, men du kan bruke vanlig hvetemel om du ønsker.

Du trenger:

(4 personer)

600 g torsk , kokt og renset for skinn og bein

400 g kokte poteter

2 stk. løk

1 stk. liten purre

Hvit saus:

4 ss smør

4 ss hvetemel

1 l melk

ca. 1 krm revet muskatnøtt

Slik gjør du:

Om du ikke har rester av fisk og potet, må du koke dette først.

Torsken trekker jeg i ganske salt vann. En god neve havsalt til 2 liter vann. 1 ss helpepper og 2 laurbærblader. Torskebitene trekker jeg i 7 minutter ca.

Når fisk og potet er kokt og avkjølt litt:

Bruk fingrene og del fisken i mindre biter.

Skjær ferdig kokte poteter i biter.

Finhakk løk og skjær purreløk i tynne skiver.

Smelt smør i en kjele og fres løk til den er myk og blank. Rør inn mel. Spe med melk mens du rører. Kok opp og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Sausen skal være forholdsvis tykk.

Vend fisk, potetterninger og ¾ av purren inn i sausen. Varm forsiktig opp til kokepunktet og smak til med salt, pepper og muskat.

Dryss over resten av purren, og server gjerne med flatbrød.

19 kommentarer

19 thoughts on “Plukkfisk

    1. Vanligvis har jeg det ved siden av, men siden jeg skulle lage originalen i dag. Ble det slik😃

  1. Denne plukkfisken har jeg laget i alle år. Ungene elsket den og det har aldri vært problemer med unger og fisk i heimen. Denne plukkfisken er så super.

  2. Æ e en -57 modell fra Senja. E oppvokst med plokkfesk lagd av rester av fesk og potet i en fyldig kvitsaus. Æ trur denne måten å bruke rester på, har vært vanlig i hele landet. + Pytt-i-panne, for variasjon av feskerester 🙂

  3. Min mor pleide å lage plukkfiskpannekaket.Når pannekaken var stekt la vi en god klatt plukkfisk på og rullet sammen.Skjærte et snitt i “pakken” og tok over smeltet smør.Kjempegodt😀

  4. er kokekyndig på båt og eg lager alltid plukk fisk eller fiskegrateng av restene.grei måte og minke marsvinet på

  5. plukkfisk for meg er rester etter klippfisk, ev boknafisk.
    klippfisk, poteter, lettsalta sideflesk og løk stekes sammen.
    kan godt ha en klatt med smør, og pepper, på før servering

  6. Jeg har vokst opp med plukkfisk i pannekake, gjerne med stekte baconbiter på toppen. Namm! Skal lage det snart!

  7. Plukkfisk laget av hvitsaus med masse løk og kokt fisk. Kokte poteter og gulerøtter og stekt bacon er en favoritt.

  8. Eg lagde denne etter din opp skrift. Juksa litt da eg tilsette tre små gulrøtter og en vårløk jeg hadde tilovers. Dette var min yndlingsmiddag da eg var liten jente. Og det smakte like godt idag. Siden vi bare er to personer ble det middag for to dager.
    1957- modell

  9. Min mor laget ofte hvit saus til fisk., ihvertfall røyket torsk, vanlig torsk og sei.
    Poteter, gulerøtter og smeltet smør til.
    Hvit saus utgjorde hele forskjellen positiv for min del ihvertfall. 😊

  10. Hei. Mer lettvint er en pose med first price lapskaus blanding, Toro hvit saus som smakes til med muskat, samt litt sprøstekt bacon om ønskelig.

  11. Har laget mye plukkfisk, men aldri med løk og purre. Det må jeg prøve neste gang. Blander av og til fersk fisk i blandingen- da blir det ekstra godt. Carry svir jeg sammen med kardemomme i smøret for den hvite sausen. Nam

  12. Er vokst opp med plukkfisk som består av potetstappe med løk og rester av klippfisk, servert med sprøstekte baconterninger. Noe av det beste jeg vet 😊

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *