Julekake – julebrød

Categories Baking, Brød, Julekaker, Julemat, Kaker, Oppskrifter

Julebrød, eller julekake er blitt bakt helt siden bronsealderen. Jo mer godsaker man hadde i julekaken i form av rosiner, sukat og sukker, desto mer fruktbart og gavmildt trodde man at det kommende året ville bli. Julekake er en populær spiselig gave å gi bort. Jeg har ikke sukat i disse, ikke noen her i huset som er glad i sukat. Server gjerne med smør og brunost på.

Du trenger:

(2 brød)

125 gram smør

5 dl melk

1 pose tørrgjær

125 gram sukker

1 ts kardemomme

ca. 1 kg hvetemel

150 gram rosiner

1 egg til pensling

Slik gjør du:

Smelt smør og ha i melk. Rør gjær ut i den lunkne blandingen. Elt i mel blandet med sukker og kardemomme. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.

Tips💡
Når det gjelder gjærbakst så er alltid melmengden litt omtrentlig. Det er best å begynne med for lite mel og så ha i mer til deigen ikke er klisset, men “slipper bollen” uten å være for hard. Det er lettere å justere en løs gjærdeig med mer mel enn omvendt!

Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor i ca. 40 minutter.

Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer hver seg ca. 2 liter. Eller andre former etter ønske. Jeg har gjort tre forskjellige her for å vise dere. De blir jo litt mindre når jeg lager 3 og ikke 2.

Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosiner og eventuelt sukat på emnene, rull sammen og elt dem til store, runde boller.

Sett brødene til heving under plast på et lunt sted i 30-40 minutter.

Sett stekeovnen på 175 °C.

Visp sammen egget og pensle kakene.

Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte i 30-40 minutter. Avkjøl på rist.

10 kommentarer

10 thoughts on “Julekake – julebrød

  1. Anbefaler julekake med julesylte på! Det er et “must” i vår familie sent på julaften.

  2. skulle prøvd denne, men har allerede bakt Bergensk julevørterbrød. himmelsk godt🤶🤶

  3. Har nylig bakt julebrød, men må nok bake en gang til. Når man kjenner folk som sliter, så gir jeg gjerne bort litt bakst. Så nå har jeg gitt bort julebrød, boller, rundstykker, krydderkaker,gulrotkaker ,eplekaker, krisekjeks og tørre vafler. Da får jeg håpe noen får en god jul iallefall.

  4. Lagde vørterbrød i kveld. Savner det fra barndommen i Bergen med smør og brunost. Brukte en enkel oppskrift i dag. Deigen ble fast og hevetidene var nok for korte. Brødene sprakk på toppen under stekingen. Skal prøve med en to-dagers oppskrift neste gang.

  5. Jeg lærte av min bestemor at frukten (hun brukte rosiner, sukat og korinter) skal blandes med litt av melet. Det hindrer frukten i å synke ned i bakverket. Jeg bruker også egg i julekake. Og en teskje bakepulver i tillegg til gjæren gir ekstra luftig gjærbakst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *