Innimellom må man gå gjennom fryser og kjøleskap for å bruke opp litt rester. Rester tar plass, og det er ofte ikke nok til en hel middag når alle barna er hjemme også. Men vi er alene annen hver uke min bedre halvdel og meg. Så da passer det ofte å bruke rester.
I dag tok jeg fram et par karbonader, noen svenske kjøttboller og litt råkost mix. Det blir jo en grei middag. Når det kommer til akkurat disse råvarene så burde man ha godt tilbehør og saus. Tilbehøret er jo ikke noe avansert, men det er utrolig hvor mye en hjemmelaget brunsaus hever kvaliteten på en slik mat. Jeg har også kokt potet, tyttebær og syltet rødløk til.
En god og enkel brunsaus er ikke vanskelig å lage. Bruk like stor mengde smør som mel. For eksempel: En brunsaus til 4 personer, da tar du to ss smør, 2 ss hvetemel og en halv liter med vann/kraft.
Smelt og brun smøret. Det burde være så pass brunt at det har sluttet å skumme før du har i hvetemel.
Brun melet til du får en nøttebrun farge. Dette er med å avgjøre den gode smaken du får i bruningen.
Ha så i vann eller kraft. Pass fingrene så du ikke brenner deg. Jeg hadde ikke kraft stående, så jeg bruker vann. Så tilsetter jeg grønnsaksbuljong etterpå. Du kan også løse opp buljong i vannet på forhånd.
La sausen småkoke i ca. 10 minutter før du smaker til med ev. buljong om du bruker kun vann, salt og pepper.
Når sausen har kokt ut, tilsetter jeg litt løk og karbonader/kjøttboller. Disse får ligge å putre i sausen fram til poteten er kokt.
Da er det bare å servere. Godt smakte det og mette ble vi. Pluss litt ekstra plass i fryseren fikk vi.